Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της

Με 180.000 βιβλία μεταξύ των οποίων 1.000 σπάνιους τόμους, η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι γεμάτη θησαυρούς που καλείται να ανακαλύψει το κοινό τη Πέμπτη

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της

Φιλοξενεί περίπου 180.000 τόμους βιβλίων, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, εφημερίδες, επιστημονικές περιοδικές εκδόσεις και ηλεκτρονικές πηγές. Διαθέτει πρόσβαση σε 230.000 e-books και σε 35 βάσεις δεδομένων. Καταλαμβάνει σε συνολική έκταση 1.200 τ.μ., μια έκταση που κατανέμεται σε 2 αναγνωστήρια και 7 βιβλιοστάσια στο κεντρικό της κατάστημα. Περιλαμβάνει και μία σημαντική συλλογή 1.000 τόμων σπανίων βιβλίων κλασσικών συγγραφέων, ξένων περιηγητών του 19ου αιώνα, αλλά και τους πρώτους τόμους της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (1833). Το παλαιότερο βιβλίο που μπορεί να βρει κανείς είναι τα Άπαντα του Πλάτωνος, έκδοση που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας το 1534.

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της

Οι ξεναγήσεις, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδόσεις

Ο λόγος για την Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος, την αρτιότερη οικονομική βιβλιοθήκη της χώρας που ανοίγεται στο κοινό. Με σκοπό να παρουσιάσει το εύρος των συλλογών της και να πληροφορήσει για τις υπηρεσίες της που δεν απευθύνονται μόνο στους εργαζομένους στην Τράπεζα, αλλά σε όλους τους ενδιαφερόμενους, η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος διοργανώνει Open Day την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, από τις 09.00 ως τις 15.30. Στο πλαίσιο του Open Day θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό από τους βιβλιοθηκονόμους της Βιβλιοθήκης και θα παρουσιαστούν σημαντικές εκδόσεις για την οικονομική επιστήμη και την ελληνική οικονομία, πρώτες εκδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι σπάνιες εκδόσεις που φιλοξενεί στα βιβλιοστάσιά της. Θα παρουσιαστούν επίσης οι πολυάριθμες ηλεκτρονικές πηγές και οι νέες υπηρεσίες αναζήτησης. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 12.00 και μετά και η συμμετοχή σε αυτές θα γίνεται κατόπιν δήλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση library@bankofgreece.gr.

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της - εικόνα 2

Ματιές στην ιστορία της

Η Βιβλιοθήκη ακολουθεί την ιστορία της Τράπεζας και εξελίσσεται μαζί της. Ηδη από το 1928, στο παράρτημα της οδού Κοραή, προβλέπεται από το Τμήμα Οικονομικών Μελετών η προμήθεια βιβλίων για τη βιβλιοθήκη της Τράπεζας και των λοιπών τμημάτων. Το 1931 αποφασίστηκε η αγορά των πρώτων «περίπου 2.000 τόμων εξ ιστορικών, γεωγραφικών και δημοσιονομικών συγγραμμάτων αντί δρχ. 450.000». Το 1938 συντάσσεται ο πρώτος Κανονισμός λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και το 1958 υπό τη διοίκηση του Ξενοφώντος Ζολώτα συστήνεται η «Επιτροπή Επιμελείας της Βιβλιοθήκης της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών με κύριο έργο την αποσυμφόρηση της Βιβλιοθήκης, τη μελέτη των δυνατοτήτων αξιοποίησης των απομακρυνόμενων συγγραμάτων και την επιλογή των τίτλων προς αγορά».Σήμερα η Βιβλιοθήκη αποτελεί μέρος του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της - εικόνα 3

Η συνέντευξη

Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής αποτελείται από εκδόσεις διεθνών οργανισμών και κεντρικών τραπεζών από ολόκληρο τον κόσμο. Με την ευκαιρία του ανοίγματος της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ στο κοινό, το TheTOC συνομίλησε με την προϊσταμένη της, κυρία Εύα Σεμερτζάκη,

- Κυρία Σεμερτζάκη, ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το μεγαλύτερο επίτευγμα της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας της Ελλάδος;

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Βιβλιοθήκης στη διάρκεια της ζωής της είναι η πληρότητα των συλλογών και η ενημέρωσή τους με την προμήθεια τελευταίων εκδόσεων σε όλους τους τομείς της οικονομικής επιστήμης. Αυτό συμβαίνει από την ίδρυση της Βιβλιοθήκης μέχρι σήμερα, παρά την οικονομική κρίση. Χάρη στον εξορθολογισμό των δαπανών ετησίως, η Βιβλιοθήκη κατορθώνει να είναι ενημερωμένη και να διατηρεί σταθερές τις συνδρομές των επιστημονικών περιοδικών και όλων εκείνων των πηγών που αποτελούν το βασικό κορμό μιας εξειδικευμένης βιβλιοθήκης.

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της - εικόνα 4

- Ποια η σχέση της με το κοινό; Πιστεύετε ότι το ευρύ κοινό είναι πληροφορημένο για τους θησαυρούς που διαθέτει;

Πολλοί από τους επισκέπτες που προσέρχονται για πρώτη φορά στη Βιβλιοθήκη εκπλήσσονται ευχάριστα από τον πλούτο των συλλογών και από το εύρος των υπηρεσιών προς αυτούς. Η Βιβλιοθήκη προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα των χρηστών είτε κατά την επιτόπια επίσκεψή τους είτε κατά την απομακρυσμένη επικοινωνία τους με αυτήν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λειτουργώντας πολλές φορές ως βοηθός έρευνας για τις μελέτες τους.

Η Βιβλιοθήκη είναι γνωστή σε όσους ασχολούνται με την οικονομική επιστήμη. Σκοπός της εκδήλωσης Open Day είναι να γίνει γνωστή σε ένα ακόμα ευρύτερο κοινό και να αναδείξει περισσότερο τις συλλογές της που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον και σε άλλα επιστημονικά πεδία, πέραν του οικονομικού.

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της - εικόνα 5

- Ποιος ο ρόλος της στην κοινωνία του διαδικτύου και της γρήγορης (και σε πολλές φορές αμφίβολης) πληροφόρησης από το Internet;

Στη σημερινή εποχή με την υπερπληθώρα πληροφοριών, οι βιβλιοθήκες είναι οι χώροι στους οποίους οι χρήστες είναι βέβαιοι ότι οι πληροφορίες που θα βρουν θα είναι ποιοτικές και αξιόπιστες, καθώς προέρχονται από έγκυρες και ελεγμένες πηγές. Με τη βοήθεια του διαδικτύου οι χρήστες έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης μέσα από τον δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος (http://library.bankofgreece.gr). Με μέσα όπως το διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης (web discovery tool) ο χρήστης διενεργεί αναζήτηση σε ηλεκτρονικά περιοδικά και εφημερίδες. Όμως για να διαβάσει τα πλήρη κείμενά τους πρέπει να επικοινωνήσει με τη Βιβλιοθήκη ή να μεταβεί στους χώρους της.

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της - εικόνα 6

- Ποιος ο μεγάλος στόχος της για το μέλλον;

Να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να διατηρείται στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων και να προσφέρει διαδραστικές υπηρεσίες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό χρηστών (π.χ. εφαρμογές σε κινητές συσκευές για διαδραστική πρόσβαση στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης και στις πηγές της).

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της - εικόνα 7

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της - εικόνα 8

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της - εικόνα 9

Στα άδυτα της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ. Μιλά στο TOC η προϊσταμένη της - εικόνα 10

Info:

Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος, Ελ. Βενιζέλου 21, Αθήνα (είσοδος από τη γωνία με την οδό Εδ. Λω). Τηλ: 210 3202446, 210 3202522.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00 – 13.30

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης

ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 15 Οκτ 2020 | 20:56

Καινούργια μουσική από Στίβι Γουόντερ, μετά από 15 χρόνια

Ο Στίβι Γουόντερ κρατούσε χαμηλό προφίλ και, μουσικά, σιωπούσε

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 14 Οκτ 2020 | 07:43

Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από το θάνατό του - Μια έκθεση με το αρχείο του ανοίγει για πρώτη φορά

Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια ημέρα μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.

ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 20:04

Θλίψη: Έφυγαν από τη ζωή η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο και η ηθοποιός Γοργώ Χρέλια

Δυο θλιβερές αποχωρήσεις έγιναν σήμερα γνωστές - Πρόκειται για τις Χάιδω Βέμπο Τραϊφόρου και Γοργώ Χρέλια

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 08:11

Η αυλαία σηκώνεται για τα θέατρα - Πώς θα λειτουργήσουν

Μετά από οκτώ μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με μάσκες, τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καθορίζουν την πληρότητα.