START: Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα START δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και την απόκτηση δεξιοτήτων για θέσπιση πρωτοβουλιών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
START: Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα

Η δεύτερη χρονιά του προγράμματος START – Create Cultural Change για την προώθηση ανερχόμενων στελεχών πολιτιστικής διαχείρισης έφτασε στο τέλος της με μια εκδήλωση στις 25 και 26 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Η παρουσίαση των υποτροφιών του προγράμματος START έλαβε χώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι 15 υπότροφοι του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό τα έργα τους διευρύνοντας τη δικτύωση τους στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης.

START: Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα

Την Πέμπτη 25 Μαΐου έγινε παρουσίαση της δομής του προγράμματος από τους εταίρους του (το ίδρυμα Robert Bosch Schtiftung, το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων από τη Γερμανία), καθώς και τους νέους φορείς υποστήριξης από την Ελλάδα (το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη).

START: Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα - εικόνα 2

START: Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα - εικόνα 3

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μια site-specific καλλιτεχνική performance σε χορογραφία μιας απόφοιτου του προγράμματος την οποία ακολούθησε μια δεξίωση στο εκθεσιακό χώρο παρουσίασης των 15 έργων. Εκεί οι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία σε ειδικά σχεδιασμένα και διαμορφωμένα περίπτερα να παρουσιάσουν τα έργα τους από όλη την Ελλάδα στο κοινό που με μεγάλο ενδιαφέρον μίλησε απευθείας μαζί τους και ανακάλυψε ελληνικές κοινωνικο-πολιτιστικές πρωτοβουλίες (τα έργα ήταν από τις εξής πόλεις: Πρέσπες, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Θήβα, Αθήνα, Αίγινα, Άργος, Ρόδος). Η δικτύωση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς περαιτέρω συνεργασίες θα ενισχύσουν τα έργα αυτά στη συνέχειά τους μετά το πρόγραμμα START.

START: Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα - εικόνα 4

START: Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα - εικόνα 5

Εκτός από το κοινό της πόλης, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι από 15 κοινωνικο-πολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας στα οποία οι εν λόγω 15 υπότροφοι παραβρέθηκαν για 2 μήνες κατά το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να πάρουν εμπειρίες πολιτιστικής διαχείρισης από τη Γερμανία.

Επέκταση του τοπικού δικτύου υποστηρικτών

Την Παρασκευή 26 Μαΐου σε μια κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εντός του ίδιου χώρου στο λιμάνι, οι 15 υπότροφοι παρουσίασαν προφορικά τις ιδέες τους και τα πλάνα συνέχισής τους με σκοπό να διεκδικήσουν τα τρία βραβεία ανάπτυξης 10.000 Ευρώ έκαστο που φέτος προσφέρει στο πρόγραμμα το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Σκοπός της απονομής των βραβείων αυτών είναι να καταστεί δυνατή η συνέχιση και η ανάπτυξη των έργων στις αντίστοιχες περιοχές στην Ελλάδα.

START: Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα - εικόνα 6

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «START – Create Cultural Change»

Το πρόγραμμα START περιλαμβάνει τρία στάδια στη Γερμανία και την Ελλάδα, τα οποία δίνουν στους υπότροφούς του τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες ενός έργου σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να θεσπίσουν τις πρωτοβουλίες τους σε μόνιμη βάση.

START: Ένα πρόγραμμα για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα - εικόνα 7

Το πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης διάρκειας δύο μηνών που πραγματοποιείται στη Γερμανία, δίνει τη δυνατότητα σε συνολικά 30 υπότροφους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη διεθνή πολιτιστική διαχείριση. Επιπλέον οι επιλεγέντες υπότροφοι θα λάβουν υποστήριξη ως προς την ανάπτυξη ενός πειραματικού έργου μικρής κλίμακας στη Γερμανία για να δοκιμάσουν την ιδέα τους πριν την υλοποίηση στην Ελλάδα.

Στην επόμενη φάση της υλοποίησης του έργου στην Ελλάδα διάρκειας έξι μηνών, οι 15 πλέον υπότροφοι του START που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο θα λάβουν χρηματοδότηση, πρόσβαση στα δίκτυα και επαγγελματική υποστήριξη για την εφαρμογή της πολιτιστικής τους πρωτοβουλίας, με σκοπό να διακριθούν ως διαχειριστές πολιτισμού στον τόπο τους.

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της υποτροφίας START απονέμονται τρία βραβεία ανάπτυξης με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση σε διακριθέντα έργα του προγράμματος στην Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζονται από την πολιτισμική τους καινοτομία, έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και τις δυνατότητες να καθιερωθούν σε μόνιμη βάση.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: startgreece.net

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΙΤΣΟΣ - ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 20 Ιαν 2022 | 12:29

"Wonderful Twos": H ελληνική jazz στα καλύτερα της

Η κυκλοφορία του album "Wonderful Twos " του Παρασκευά Κίτσου, είναι η πρώτη σπουδαία jazz παραγωγή στην Ελλάδα εδώ και καιρό.

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2022 | 12:07

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του σε μια νέα έκθεση

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, με τα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο "Η Άλλη Θάλασσα".

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 15:13

Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Χρήστος Σαρακατσιάνος έφυγε από τη ζωή ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

18 Ιαν 2022 | 19:54

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σορβόννη: "Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα"

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.

17 Ιαν 2022 | 09:30

Το νέο ντοκιμαντέρ του οίκου Dior που διαφημίζει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket με τα παρασκήνια από τη δημιουργία της συλλογής Dior Cruise 2022 που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, μιλά για την εμπειρία της.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:35

Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Η πορεία του σπουδαίου ζωγράφου που έκανε την καθημερινότητα τέχνη [εικόνες]

Θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 16 Ιαν 2022 | 21:12

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός - Ο εμβληματικός ζωγράφος που σφράγισε μια εποχή [εικόνες - βίντεο]

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

ΚΑΛΤ ΤΑΙΝΙΑ 14 Ιαν 2022 | 19:52

Πέθανε ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Μπενέξ - Ο δημιουργός της "Μπέτυ Μπλου"

Ο σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παρίσι την Πέμπτη, μετά από μακρά ασθένεια.