Στέφανος Κορκολής: «Ο Μίκης δεν έχει να ζηλέψει κάτι από Προκόφιεφ»

Πρωτοέπαιξε πιάνο με ακροατή τον Μίκη στο Τριανόν πριν από 2 χρόνια. Εκεί παρουσιάζεται το cd της Panic Platinum όπου ο Κορκολής διασκευάζει Μίκη. Μιλά στο TheTOC.

stefanos-korkolis-o-mikis-den-exei-na-zilepsei-kati-apo-prokofief
|
SHARE THIS
0
SHARES

Από παιδάκι θυμάται τη μουσική του Μίκη να πλημμυρίζει το σπίτι. Ο Μίκης Θεοδωράκης για τον Στέφανο Κορκολή ήταν ο Μίκης όλων μας. Χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός και μόλις πριν από 4 χρόνια κατάφερε να γνωρίσει τον … άλλο Μίκη, τον Θεοδωράκη ως μέγα μουσουργό όπως λέει – «που δυστυχώς ήταν και για μένα άγνωστος όπως στους περισσότερους Ελληνες».

 Από τότε ο Στέφανος Κορκολής άρχισε να γνωρίζει, να μελετά και να ανακαλύπτει εις βάθος το συμφωνικό έργο του ΄Ελληνα συνθέτη ο οποίος κατά τη γνώμη του είναι μεγαλοφυής και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από το έργο ενός Σοστακόβιτς, ενός Ραχμάνινοφ και ενός Προκόφιεφ. Και πριν από 2 καλοκαίρια ήρθε η ώρα να τον γνωρίσει κι από κοντά όταν ο Αστέρης Κούτουλας του ζήτησε να προλογίσει στο πιάνο με έργα Θεοδωράκη την προβολή της ταινίας Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια που είναι «ντυμένη» με μουσική του Μίκη. «Θα τολμούσα να πω ότι από τότε ξεκίνησε μια φιλία…», λέει στο TheTOC ο Στέφανος Κορκολής.

«Θα τολμούσα να μιλήσω για μια φιλία...»

Απόσταγμα αυτής της φιλίας που κρατιέται ζωντανή μέχρι σήμερα με συναντήσεις, συζητήσεις, και μουσικές είναι το διπλό cd «Συνάντηση» που κυκλοφορεί από την Panik Platinum και παρουσιάζεται σήμερα, Τετάρτη, βράδυ στο Τριανόν. Εκεί όπου ο Μίκης Θεοδωράκης πρωτοάκουσε τον Στέφανο Κορκολή να παίζει τη μουσική του. Στο cd ο Κορκολής ερμηνεύει έργα Μίκη Θεοδωράκη, ενώ η, μόλις 19χρονη, Σοφία Μανουσάκη ερμηνεύει λυρικά τραγούδια.

Η Σοφία Μανουσάκη
Η Σοφία Μανουσάκη

Πως γεννήθηκε, άραγε, αυτή η «Συνάντηση»;

Κάποια στιγμή και μετά την ανακάλυψη της Σοφίας Μανουσάκη (για την οποία μεγάλοι συνθέτες όπως ο Μίκης, ο Πλέσσας, ο Σπανός κ.α. έχουν πει ότι η φωνή της είναι ένα τέλειο μουσικό όργανο) μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να ηχογραφήσω εκτελέσεις κομματιών του Θεοδωράκη, να κάνω διασκευές, να πάρω τη «Βάρκα στο Γυαλό» και τη «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» και να τα παρουσιάσω με μια πιο κλασσική φόρμα…», λέει ο Στέφανος Κορκολής.

«Κι επειδή οι μουσικές του Μίκη είναι συγκλονιστικές, άκουγα  τη μελωδία κάθε τέτοιου λυρικού τραγουδιού όπως ακριβώς την κλασσική μελωδία κλασσικού συνθέτη…»

Η πρώτη επιστολή του Μίκη στον Κορκολή
Η πρώτη επιστολή του Μίκη στον Κορκολή

  

   Ο Μίκης εκφράστηκε για τη «Συνάντηση» αυτή μέσω επιστολών. «Στη δεύτερη μας είπε: «Ευχαριστώ για το υπέροχο δώρο που μου κάνατε.. Τι άλλο θα ήθελα να ακούσω;»

   Ξεχωριστά υπογραμμίζει ο Στέφανος Κορκολής τη σημασία του να κυκλοφορεί διπλό cd στους δύσκολους καιρούς μας…«Να είναι καλά η Panic Platinum γι’ αυτό – και το έβγαλε με πάρα πολύ στοργή και φροντίδα… Θα το καταλάβει κανείς μόλις το πιάσει στα χέρια του».

Δεύτερη επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Στέφανο Κορκολή
Δεύτερη επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Στέφανο Κορκολή

   Ο Στέφανος Κορκολής αντιμετωπίζει μάλλον με ρεαλισμό τις γιορτές για τα β. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάζουμε τον Μίκη κάθε στιγμή που αναπνέουμε. Δεν θα τοποθετούσα τη δημιουργία του cd στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 90 του χρόνια», λέει.

Η βοήθεια του Μίκη

   ΄Αραγε, τι είναι εκείνο που κρατά από τη σχέση του με τον Μίκη; «Είναι τόσο πολλές οι συζητήσεις και οι κουβέντες μας για όλα… Πέρα από τη μουσική ανάλυση που σου κάνει και σ’ αφήνει άναυδο με τις γνώσεις του, είναι κι αυτές οι ιστορίες του. Ιστορίες ζωής κι ενός ανθρώπου που έχει περάσει από τόσα… Σίγουρα ότι έχω μάθει από τον Μίκη είναι πώς να αντλείς δύναμη μέσα από τον ίδιο σου τον εαυτό και την τέχνη σου. Κι επειδή τον γνώρισα πριν αρρωστήσω (σ.σ. ο Στέφανος Κορκολής έχει δηλώσει ότι πάσχει από καρκίνο που τον αντιμετωπίζει επιτυχώς καθώς είναι ιάσιμος), εν συνεχεία ανέτρεχα σ’ αυτά που μου είχε πει κι έπαιρνα πολύ κουράγιο για να αντιμετωπίσω τις δικές μου δυσκολίες. Και τον είχα πάντα σαν μοντέλο ζωής πέρα από τη μουσική του. Όπως θα ήθελα να είχα καθίσει στο πιάνο δίπλα στον Σοστακόβιτς, τον Ραχμάνινωφ και τον Προκόφιεφ, η τύχη μου ήταν ότι κάθισα δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη.

 

Info:

 Παρουσίαση του διπλού cd «Συνάντηση» σε ένα ζωντανό ρεσιτάλ.

Τετάρτη  17 Ιουνίου (ώρα προσέλευσης 20.30)

Τριανόν Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101

(Μετρό Βικτώρια)

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook