Στον Σαλμάν Ρουσντί το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των απειλών που δέχεται από το Ιράν για τη ζωή του. Αυτό είναι και το θέμα του βιβλίου που βραβεύτηκε.

ston-salman-rousnti-to-brabeio-xans-kristian-antersen
SHARE THIS
0
SHARES

Ο αμφιλεγόμενος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, τη σημαντικότερη τέτοια διάκριση στη Δανία, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός ο οποίος το απονέμει σήμερα.

Ο 67χρονος παρέλαβε το βραβείο από τη Δανή πριγκίπισσα Μέρι στην πόλη Οντενσε, όπου τέθηκαν σε ισχύ ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας του γεγονότος πως ο συγγραφέας συνεχίζει πάντοτε να είναι στόχος μιας ενδεχόμενης απόπειρας δολοφονίας, βάσει ενός φετφά που έχει εκδοθεί στο Ιράν.

Πριν από την τελετή της απονομής, ο Ρούσντι έλαβε μέρος σε μια εκδήλωση στην κεντρική βιβλιοθήκη της Οντενσε, όπου μίλησε για το αυτοβιογραφικό έργο του, το βιβλίο Τζόζεφ Αντον (εκδ. Ψυχογιός) σε ένα κοινό περίπου 150 προσκεκλημένων.
Το βιβλίο, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2012, αποτελεί μια εξιστόρηση της περιπέτειάς του μετά την έκδοση του φετφά από τον πνευματικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί και για δέκα χρόνια, ως το 1998.

«Αντιμετώπισα τεράστια ψυχολογική πίεση», όλα αυτά τα χρόνια, ομολόγησε ο Ρούσντι μιλώντας στο κοινό στην Οντενσε.

Το λογοτεχνικό βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 500.000 κορόνων Δανίας (67.000 ευρώ) απονέμεται σε διαφορετικό συγγραφέα κάθε δυο χρόνια στην μνήμη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του πασίγνωστου Δανού ποιητή και συγγραφέα θεατρικών έργων, ταξιδιωτικών περιγραφών, μυθιστορημάτων καθώς και παιδικών βιβλίων τον 19ο αιώνα.

Το 2012 το βραβείο αυτό είχε απονεμηθεί στη Χιλιανή συγγραφέα Ιζαμπέλ Αλιέντε. Αλλοι συγγραφείς που έχουν τιμηθεί με την διάκριση αυτή είναι η Τζόαν Ρόουλινγκ και ο Πάουλο Κοέλιο.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφία: EPA/ Claus Fisker

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook