Συγκλονιστικά νέα ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Στο TheTOC η υπεύθυνη της ενάλιας ανασκαφής του Ναυαγίου των Αντικυθήρων εξηγεί γιατί η έρευνα που μόλις ολοκληρώθηκε είναι ίσως η πιο σημαντική απ' όλες

Συγκλονιστικά νέα ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Πριν ακόμα καθαριστούν από τον επίπαγο και τις οδειξώσεις, τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων αποδεικνύονται από τους πολυτιμότερους θησαυρούς του. Σ' αυτή την τελευταία φάση της υποβρύχιας ανασκαφής (4 - 20 Σεπτεμβρίου 2017) το Ναυάγιο των Αντικυθήρων φαίνεται ότι θα δώσει εξαιρετικής σημασίας πληροφορίες. Πρώτον για τη ναυπηγική της εποχής μέσα από το δισκόμορφο αντικείμενο - με 4 αποφύσεις και ισάριθμες οπές - που αμέσως μόλις ανεκλύστηκε από τη θάλασσα εστάλη στο Αττικό νοσοκομείο στην πρόσοψη του οποίου φάνηκε από τη ραδιοακτινογράφηση ότι είχε το σχήμα ταύρου.

Συγκλονιστικά νέα ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
Χάλκινο δισκοειδές αντικείμενο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς

«Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε αν το αντικείμενο αυτό εφαπτόταν σε κάποιο μηχανισμό εντός του πλοίου όπως είναι οι σεντίνες (σ.σ. υδροσυλλέκτης ή κατώτατο εσωτερικό τμήμα των υφάλων ενός πλοίου). Σ' αυτή την περίπτωση το κέρδος θα είναι μεγάλο», λέει στο TheTOC η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι.

Εντυπωσιακή φωτογραφία από την υποβρύχια έρευνα τη στιγμή της ανακάλυψης του δεξιού χεριού αγάλματος που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα
Εντυπωσιακή φωτογραφία από την υποβρύχια έρευνα τη στιγμή της ανακάλυψης του δεξιού χεριού αγάλματος που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα

Δεύτερον για την τέχνη της εποχής. Κι αυτό διότι μεγάλης σημασίας επίσης είναι τα κομμάτια του αγάλματος (χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος και χάλκινο δεξί χέρι από τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα) που θα «συναντήσουν» το άλλο κομμάτι του αγάλματος (αριστερό χέρι) το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Το αριστερό είναι στις ίδιες διαστάσεις με το δεξί χέρι. Το αριστερό δεν έχει, ωστόσο, την παλάμη. Οπότε πρέπει να μελετηθεί από την αρχή. Θα πρέπει στην επόμενη περίοδο της έρευνας να ψάξουμε για τα υπόλοιπα κομμάτια του αγάλματος. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν είναι ανδρική ή γυναικεία μορφή διότι είναι ασυντήρητο κι όπως, βλέπετε, ακόμα με τον επίπαγο», μας λέει η κυρία Σίμωσι.

Χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα
Χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί, ξύλινο τμήμα από το ίδιο το πλοίο (κέλυφος και νομείς) που διασαφηνίζουν περαιτέρω την εικόνα του γεγονότος του ναυτικού ατυχήματος, ενώ όπως μας λέει η κυρία Σίμωσι,υπάρχουν νομείς στο βυθό που δεν έχουν ακόμα ανελκυστεί. «Θα μας δείξουν πως ήταν αυτό το πλοίο που μετέφερε τόσο βαρύ φορτίο». Και καταλήγει. «Αυτή η ανασκαφή είναι μοναδική στο είδος της διότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα τέτοιο πλοίο που να μετέφερε όλους αυτούς τους θησαυρούς, καθώς επίσης και το κύτος του πλοίου». Κατά την ίδια, μάλιστα, αυτή η τελευταία περίοδος της ενάλιας έρευνας ήταν ίσως η σημαντικότερη κι αποδοτικότερη απ' όλες όσες έχουν προηγηθεί.

Συσσωμάτωμα σιδερένιου αντικειμένου, μέσα στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος μετάλλου της οποίας θα φανεί μετά την απελευθέρωσή της από τον επίπαγο
Συσσωμάτωμα σιδερένιου αντικειμένου, μέσα στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος μετάλλου της οποίας θα φανεί μετά την απελευθέρωσή της από τον επίπαγο

Η ανακοίνωση της Εφορείας για τα ευρήματα

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διεξήγαγε και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, υποβρύχια ανασκαφή στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Η έρευνα κράτησε από τις 4 μέχρι την 20 Σεπτεμβρίου, κάτω από ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας συνεχίστηκε η ανασκαφή στον θαλάσσιο χώρο, από τον οποίο προέρχονται τα σκελετικά κατάλοιπα της περσινής αποστολής, καθώς και εξαρτήματα από το ίδιο το πλοίο, όπως: τμήματα μολύβδινων σωλήνων (σεντίνες), αντίβαρα και συσσωματώματα από σιδηρά αντικείμενα. Παράλληλα, κατά τη φετινή περίοδο ανελκύστηκε πλήθος θραυσμάτων αμφορέων και άλλων αγγείων.

Χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα
Χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα

Επίσης ανελκύστηκαν σημαντικά ευρήματα που περιγράφονται ως ακολούθως:

  • Χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα.
  • Χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα.
  • Συσσωμάτωμα, που δημιουργήθηκε γύρω από κάποιο σιδερένιο αντικείμενο, το οποίο έχει πλήρως οξειδωθεί και έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Στο ίδιο συσσωμάτωμα παρατηρήθηκαν εγκλωβισμένα φύλλα μολύβδου, όστρακα και κομμάτια ξύλου. Μέσα στο συσσωμάτωμα, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει και μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος μετάλλου της οποίας θα φανεί μετά την απελευθέρωσή της από τον επίπαγο.
  • Ορθογώνια, πρακτικώς ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμα στην κυρία όψη, διαστάσεων 68 εκ. x 35 εκ., πάχους 5 εκ.
  • Βρέθηκε επίσης μία ακόμα ενσφράγιστη λαβή αμφορέως, παρόμοια με δύο άλλες που είχαν βρεθεί στις παλαιότερες έρευνες.
  • Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα χάλκινα ευρήματα συγκαταλέγεται δισκοειδές αντικείμενο, πολύ οξειδωμένο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς.
  • Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί, ξύλινο τμήμα από το ίδιο το πλοίο (κέλυφος και νομείς), το οποίο συνδυαζόμενο με τα ευρήματα του φορτίου και το σημείο εντοπισμού του, διασαφηνίζει περαιτέρω την εικόνα του γεγονότος του ναυτικού ατυχήματος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις έμμεσες πληροφορίες από την ανέλκυση των σφουγγαράδων το 1900.
  • Τμήμα από το χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα
    Τμήμα από το χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα

Επιπλέον, θραύσματα κεραμικής, καρφιά από το ίδιο το πλοίο κι ελάσματα

Περαιτέρω μικροαντικείμενα, θραύσματα κεραμικής, καρφιά από το ίδιο το πλοίο, ελάσματα από την επιμολύβδωση του σκάφους, καθώς και αντικείμενα που μαρτυρούν την παρουσία της ομάδας Cousteau – ΥΠΠΕ το 1976, σημάνθηκαν ή ανελκύστηκαν. Από την ανασκαφή προέρχονται και αδιάγνωστα, με την αρχική οπτική επισκόπηση, αντικείμενα τα οποία θα μελετηθούν στην συνέχεια για την ταύτισή τους.

Ταυτόχρονα η ανασκαφή επεκτάθηκε σε δύο ακόμα περιοχές, όπου εντοπίστηκαν κάτω από μεγάλους λίθινους όγκους, οι οποίοι κατέληξαν στο βυθό συνεπεία κάποιου ισχυρού σεισμικού γεγονότος, θραύσματα χαλκών και μαρμάρινων αγαλμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας.

Η έρευνα διενεργήθηκε όπως πάντα υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων διά της Προϊσταμένης της κ. Α. Σίμωσι, ενώ επιστημονικοί υπεύθυνοι και διεξάγοντες στο πεδίο είναι οι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλης. Με την ερευνητική ομάδα συνεργάζεται ο Δρ αρχαιολόγος-τεχνολόγος Β. Foley από το Πανεπιστήμιο του Lund.

Η έρευνα αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότηση της έγινε από πόρους που εξασφάλισε ο Δρ. Β. Foley και διέθεσε διά μέσου του Πανεπιστημίου του Lund ή διά μέσου της μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αργώ. Την έρευνα υποστήριξαν η ελβετική εταιρεία Hublot, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Swordspoint Foundation, η Autodesk, η ΟΤΕ-COSMOTE, και η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Δήμο Κυθήρων, ο οποίος παρέχει όλες τις δημοτικές υποδομές φιλοξενίας στα Αντικύθηρα, καθώς και στους κατοίκους των Αντικυθήρων.

Παρατίθενται ακόμα οι σύνδεσμοι της ιστοσελίδας της έρευνας (http://antikythera.org.gr), καθώς και των αντίστοιχων βίντεο (https://www.youtube.com/antikythera2012).

Τμήμα από το χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα
Τμήμα από το χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα

Ενσφράγιστη λαβή αμφορέως
Ενσφράγιστη λαβή αμφορέως

Ορθογώνια πρακτικώς ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμα στην κυρία όψη, διαστάσεων 68 εκ. x 35 εκ. πάχους 5 εκ.
Ορθογώνια πρακτικώς ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμα στην κυρία όψη, διαστάσεων 68 εκ. x 35 εκ. πάχους 5 εκ.

Ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
Ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
Ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Πιο συγκεκριμένα, η COSMOTE είναι χορηγός τηλεπικοινωνιών της ενάλιας έρευνας για το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Στο πλαίσιο της χορηγίας, έχει εξοπλίσει το νησί με τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέας γενιάς, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της ενάλιας ανασκαφής αλλά και των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την απρόσκοπτη επικοινωνία των μελών της ερευνητικής ομάδας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ 02 Δεκ 2020 | 20:11

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Δάφνη Σκούρα ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν μέλος της "Νεολαίας Λαμπράκη".

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:17

Αποκάλυψη στην Ηλεία - Βρέθηκαν οκτώ αρχαίοι τάφοι σε οικόπεδο

Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, στην Ηλεία.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 30 Νοε 2020 | 13:28

Ιερώνυμος : Απαίτησα να έχω την ίδια μεταχείριση με όλους τους Ελληνες- Δεν θα δεχόμουν κάτι άλλο

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νοσηλεία του για τον κορονοϊό

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.