Σταύρος Ξαρχάκος: «Συνομιλήσαμε με τον Τσιτσάνη για να “κουμπώσει” η ψυχή μας...»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Ελένη Βιτάλη μιλούν στο TheTOC.gr για τη συνεργασία - αφιέρωμα στην «ψυχή» του Βασίλη Τσιτσάνη που ξεκινά στην «Ιερά Οδό»

sunomilisame-me-ton-tsitsani-gia-na-koumpwsei-i-psuxi-mas
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Για να πάει ένας τόπος μπροστά, για να πάει μια χώρα μπροστά, χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις που είναι αδιαπραγμάτευτες: το όνειρο, η φαντασία, η γνώση της ιστορίας και ο σεβασμός στην παράδοση. Το όνειρο μας το σκοτώσανε. Τη φαντασία μας την ευνούχισαν. Ξέχασαν, όμως, ότι ξέρουμε πολύ καλά την ιστορία μας και σεβόμαστε τις παραδόσεις. Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι η παράδοση και η ιστορία μας. Σ' αυτόν απευθυνθήκαμε, μ' αυτόν συνομιλήσαμε για να “κουμπώσει” η ψυχή μας».

Μ' αυτά τα λίγα λόγια ο Σταύρος Ξαρχάκος (από τις πνευματικές προσωπικότητες που κάνουν σπάνια δηλώσεις) «προλόγισε» επί σκηνής της «Ιεράς Οδού». χθες βράδυ το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τη συνάντησή του με την Ελένη Βιτάλη για την οποία ανέφερε ότι έχει «μια αλλόκοτη θεϊκή τρέλλα με έντονα τα χαρακτηριστικά ενός αρχέγονου, ορφικού τύπου». Μαζί τους, η Ηρώ Σαϊα. από τις δυναμικές περιπτώσεις του ελληνικού τραγουδιού, συμπράττει σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο του συνθέτη για τον οποίο ο Γιάννης Τσαρούχης είχε πει ότι είναι «η μόνη απόδειξη πως έχουμε πολιτισμό...»

Πιστοί στο πνεύμα του Τσιτσάνη

Το όνειρο μας το σκοτώσανε. Τη φαντασία μας την ευνούχισαν. Ξέχασαν, όμως, ότι ξέρουμε πολύ καλά την ιστορία μας και σεβόμαστε τις παραδόσεις

«Ξέρετε η παράδοση είναι σαν τη σκυταλοδρομία. Κάποιος έχει τη σκυτάλη, κάποιος άλλος παίρνει τη σκυτάλη για να συνεχίσει και να τερματίσει. Προσπαθήσαμε να είμαστε απόλυτα πιστοί στο πνεύμα του Βασίλη Τσιτσάνη», ανέφερε ο Σταύρος Ξαρχάκος στη χθεσινή γενική πρόβα ενώπιον δημοσιογράφων για το πρόγραμμα που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Και κατέληξε: Θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν την Ελένη Βιτάλη. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους μουσικούς που δεν είναι μουσικοί είναι ... ΟΥΚ, τη Ηρώ Σαϊα, τον Ντίνο Πετράτο που έφτιαξε το απέριττο σκηνικό, τον Λευτέρη Παυλόπουλο που μας φωτίζει και όλους όσοι είναι μαζί μας σ' αυτό το ταξίδι...»

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια του Τσιτσάνη απ' όλες του τις εποχές υπό την επιμέλεια και την ενορχήστρωση του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο Ελληνας συνθέτης θα βρεθεί στη σκηνή στο δεύτερο μέρος της παράστασης για να διευθύνει την ορχήστρα των μουσικών του στο «Ρεμπέτικο». Μαζί τους θα είναι η Ελένη Βιτάλη και η Ηρώ Σαϊα.

«Υπέροχο μου ακούστηκε αυτό το «αλλόκοτη θεϊκή τρέλλα» που είπε ο Σταύρος για μένα... Γέλασα εκείνη την ώρα μου ήρθε να τον φάω», είπε σε συνέντευξή της στο The Toc η Ελένη Βιτάλη. «Δεν υπάρχει πιο ευλογημένη συνεργασία γιατί είναι μεγάλη εμπειρία να δουλεύεις με τον Ξαρχάκο, ιδιαίτερα στις πρόβες. Βλέπεις ένα μεγάλο μυαλό, έναν άνθρωπο να σκύβει με πραγματική αγάπη σ' αυτό που κάνει. Και με σεβασμό στο έργο του Τσιτσάνη».

                                              Οι παλιά γενιά και οι επίγονοι

 

Υπέροχο μου ακούστηκε αυτό το «αλλόκοτη θεϊκή τρέλλα» που είπε ο Σταύρος για μένα. Γέλασα εκείνη την ώρα μου ήρθε να τον... φάω

Για την ανάγκη ύπαρξης επιγόνων στους τραγουδιστές της γενιάς της, η Ελένη Βιτάλη είπε: «Να σου πω κάτι εμείς ήμασταν πιο πονηροί. Εγώ αναρωτιέμαι αν εμείς μπορούμε να σταθούμε στο ύψος αυτών των παιδιών. Εγώ παίρνω παράδειγμα και μαθήματα απ' αυτά τα παιδιά. Στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πίσω σκέψη, έχουν ήθος. Εγώ μαθαίνω απ' αυτά τα παιδιά. Είναι μεγάλοι δάσκαλοι τα νέα παιδιά».

Για την Ηρώ Σαία είναι η έκτη φορά που συνεργάζεται με τον Σταύρο Ξαρχάκο. «Πρώτα απ' όλα θεωρώ ότι έχω κι εγώ ωριμάσει αρκετά: αν ήμουν μαθήτρια, τώρα έχω πάρει πτυχίο», είπε με τη σειρά της στο The Toc. Ταυτόχρονα έχουμε να “μετρηθούμε” και με ένα άλλο ρεπερτόριο, το ρεμπέτικο. Τώρα έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι στην ίδια σκηνή με την Ελένη Βιτάλη. Αυτό για μένα είναι σημαντικό γιατί είναι από τις τραγουδίστριες που θαυμάζω και θεωρώ ότι είναι πολύ γενναιόδωρες με τις επόμενες γενιές».

Info

«Ιερά Οδός» (Ιερά Οδός 18 - 20)

Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο

΄Ωρα έναρξηςΑ: 10.30

Τηλ κρατήσεων: 210 - 3428272

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook