Τα 23 αγάλματα του Ζαππείου φωτίζονται ξανά από την Ελευθερία Ντεκώ - Η ιστορία τους [εικόνες]

Τα αγάλματα του Ζαππείου αποκτούν νέο φως. Ένας φόρος τιμής στα πρόσωπα της ιστορίας μας.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ζάππειο

Ευεργέτες, αγωνιστές, ποιητές, φιλέλληνες, ιστορικοί, πολιτικοί, γλύπτες, πρόσωπα υπαρκτά αλλά και μυθικά, χρόνια τώρα, παρελαύνουν σιωπηλά στις σελίδες της ιστορίας, αλλά και μπροστά στα μάτια των ανυποψίαστων περιηγητών του Ζαππείου.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, κυρία Βαγενά, θέλησε να "ρίξει φως" σε αυτά τα χλωμά πρόσωπα της νεότερης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους και να τα φέρει πιο κοντά μας μέσα από το έργο της Ελευθερίας Ντεκώ. Εμπιστεύτηκε τη λεπτή αισθητική και βαθιά γνώση της διεθνώς καταξιωμένης σχεδιάστριας φωτισμού η οποία ξεκίνησε τη μελέτη για τα 17 γλυπτά που βρίσκονται στον οριοθετημένο κήπο του Μεγάρου τον Δεκέμβριο του 2019. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι στο σύνολο τους τα αγάλματα αριθμούν 23. Εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία φωτισμού τα δύο τοποθετημένα σε κοινόχρηστο χώρο της πόλης και τα τέσσερα που βρίσκονται εντός του κτιρίου του Ζαππείου.

Τα 23 αγάλματα του Ζαππείου φωτίζονται ξανά από την Ελευθερία Ντεκώ - Η ιστορία τους [εικόνες]

Οι κήποι και τα αγάλματα

Σημαντική ήταν η συμβολή των γεωπόνων του Ζαππείου, ως προς την επιλεκτική αποκλάδωση θάμνων και δέντρων, για να επιτευχθεί η απρόσκοπτη θέαση των γλυπτών. Σε συνεργασία και με το τεχνικό τμήμα του Ζαππείου -και παρά τις δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας- το έργο ολοκληρώθηκε εγκαίρως με υψηλά αισθητικό αποτέλεσμα. Φόρος τιμής στα ίδια τα αγάλματα.

ζαππειο

"Ως επισκέπτης και παρατηρητής του χώρου του Ζαππείου, αλλά πάνω απ’ όλα ως πολίτης της Αθήνας, θεώρησα απαραίτητο η ζωντάνια που διακατέχει το ίδιο το κτίριο αλλά και το όμορφο και ιστορικό περιβάλλον του κατά τη διάρκεια της ημέρας, να είναι το ίδιο αισθητή και τις νυχτερινές ώρες" υπογραμμίζει η Ελευθερία Ντεκώ που έσκυψε με φροντίδα πάνω από κάθε γλυπτό για να μπορέσει να τονίσει την ιδιαιτερότητά του με τις δέσμες του φωτός.

ζαππειο

"Είναι τεράστια τιμή να μας προσφέρει αφιλοκερδώς την βοήθειά της μια τόσο χαρισματική επαγγελματίας που έδωσε νέα πνοή στα γλυπτά. Όταν με το καλό περάσει η πανδημία όλοι οι Αθηναίοι θα έχουν τη χαρά να τα ανακαλύψουν και να τα χαρούν" συμπληρώνει η κυρία Χριστίνα Βαγενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια περιήγηση στα αγάλματα του Ζαππείου

Το Ζάππειο Μέγαρο, ο Περίπατος του Ζαππείου, οι κήποι του και οι λοιποί χώροι του, καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 80 στρεμμάτων. Το υπέροχο αυτό σύμπλεγμα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και από κτίσεώς του αποτέλεσε προβεβλημένο χώρο εκδηλώσεων της πόλης και αγαπημένο σημείο αναφοράς και περιπάτου για τους Αθηναίους. Η γεωγραφία του είναι εξαιρετική. Συνορεύει είτε άμεσα είτε με οδό ενδιάμεσα, με το Ολυμπείο, με το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Εθνικό Κήπο και με το Καλλιμάρμαρο.

ζαππειο

Τα έργα γλυπτικής στους χώρους του Ζαππείου είναι αρκετά και μερικά είναι ιδιαιτέρως όμορφα. Πέραν αυτού η μεγάλη τους αξία έγκειται στο ότι αρκετά από αυτά κατοπτρίζουν την ιστορία του πνεύματος στη χώρα κατά τους Δέκατο Ένατο και Εικοστό Αιώνα, αλλά και την εξέλιξη της επίσημης ιδεολογίας του νέου Ελληνικού Κράτους σχεδόν από ιδρύσεώς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγάλματα και προτομές

Το άγαλμα του Εθνικού Ευεργέτη, Ευαγγέλη Ζάππα. Ο Ευαγγέλης Ζάππας υπήρξε πρωτεργάτης του κινήματος του Ολυμπισμού και της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το άγαλμα βρίσκεται στα αριστερά της κλίμακας της κυρίας εισόδου του Ζαππείου Μεγάρου. Είναι έργο του γλύπτη Ιωάννη Κόσσου. Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Ζάππα, αδερφού του Ευαγγέλη. Βρίσκεται δεξιά της κλίμακας της κυρίας εισόδου του Ζαππείου Μεγάρου. Πρόκειται για έργο του γλύπτη Γεωργίου Βρούτου.

Το άγαλμα του έφιππου Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το άγαλμα βρίσκεται στην εκβολή των Κήπων του Ζαππείου προς το Καλλιμάρμαρο. Στη βάση του είναι γραμμένα τα τελευταία λόγια του Καραϊσκάκη στη μάχη του Φαλήρου, στις 23 Απριλίου 1827. Δικαίως θεωρείται αδερφό άγαλμα με αυτό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μπροστά στην Παλαιά Βουλή. Πρόκειται για έργο του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου.

Ο Ξυλοθραύστης. Βρίσκεται και αυτό απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Είναι έργο του, σημαντικού στην εποχή του, γλύπτη και μαρμαροτεχνίτη Δημήτρη Φιλιππότη από την Τήνο. Αγάλματα του εν λόγω γλύπτη βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα.

Ο Σάτυρος. Το έργο είναι του πολύ παραγωγικού γλύπτη Γεωργίου Δημητριάδη, γνωστού στην εποχή του ως "ο Αθηναίος", αν και καταγόταν από τη λεγόμενη Παλαιά Κόρινθο. Αξία έχει επίσης το μεταλλικό ημικυκλικό παγκάκι γύρω από τη βάση του αγάλματος. Πολύ πιθανόν να πρόκειται για αυθεντικό αρχικό παγκάκι του Ζαππείου. Και ποιοι δε θα έχουν καθίσει εκεί. Ο Μικρός Ψαράς, έργο του Δημήτρη Φιλιππότη. Το άγαλμα είναι πολύ εύχαρες. Σχεδόν ρεαλιστικό.

ζαππειο

Η προτομή του Γεωργίου Σουρή. Είναι έργο του Γεωργίου Δημητριάδη "Αθηναίου". Το έργο ανατέθηκε στον γλύπτη από τον Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, για να τιμηθεί ο σατυρικός ποιητής. Ο Γεώργιος Σουρής υπήρξε μεγάλη μορφή των τελών του Δεκάτου Ενάτου και των αρχών του Εικοστού Αιώνα για τη δημοσιογραφία. Ως ποιητής προτάθηκε για το Βραβείο Νομπέλ πέντε φορές! Εξέδιδε τη σατυρική εφημερίδα "Ο Ρωμηός" για σχεδόν 30 έτη. Ο Σάτυρος στον Βράχο, του γλύπτη Γεωργίου Δημητριάδη Αθηναίου. Έρωτας, του γλύπτη Γεωργίου Βρούτου. Ο Γεώργιος Βρούτος υπήρξε φημισμένος γλύπτης και μαρμαροτεχνίτης στην εποχή του. Εκτός από καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών διατέλεσε και μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Προτομή του Ιωάννη Πολέμη. Ο Πολέμης υπήρξε πολύ αγαπητός ποιητής στην εποχή του και εισήγαγε στην ποιήση και τα πεζά του γλώσσα πιο κοντά στην καθομιλουμένη της εποχής του. Το έργο ανήκει στον γλύπτη Λουκά Δούκα.

ζαππειο

Άγγελος, του γλύπτη Γεωργίου Βρούτου. Η προτομή του ιστοριογράφου Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Ο Παπαρρηγόπουλος πρόσφερε τεράστια υπηρεσία στην πατρίδα καθώς με την πεντάτομη "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" τεκμηρίωσε τη συνέχεια των κατοίκων της Ελλάδας ως Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Το γλυπτό ανήκει στον γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρο.

Η Προτομή του Στέφανου Ν. Δραγούμη. Το έργο ανήκει στη γλύπτρια Ναταλία Μελά, δισεγγονή του Στέφανου Δραγούμη και εγγονή του Παύλου Μελά. Ο Στέφανος Δραγούμης διατέλεσε πρωθυπουργός και υπήρξε ένας από τους εναργέστερους δημιουργούς του Μακεδονικού Αγώνα. Ο Στέφανος Δραγούμης ήταν πατέρας του Ίωνα Δραγούμη και πεθερός του Παύλου Μελά.

ζαππειο

Η Προτομή του Ιωάννη Θ. Κυριακού. Ο Ιωάννης Θ. Κυριακός διατέλεσε πρόεδρος της Ολυμπίου Επιτροπής. Η προτομή είναι έργο του γλύπτη Γεωργίου Δημητριάδη "Αθηναίου". Ο ανδριάντας του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Το άγαλμα είναι του εξαίρετου γλύπτη Λεωνίδα Δρόση, ο οποίος έχει δημιουργήσει και τα αετώματα της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και πολλά από τα υπέροχα αγάλματα της Αθηναϊκής Τριλογίας. Όσον αφορά στον Βαρβάκη η μυθιστορηματική του βιογραφία καταλαμβάνει τόμους. Ήταν από τα Ψαρρά και έλαβε μέρος στα Ορλωφικά και στην Επανάσταση του 1821. Βοήθησε τη χειμαζόμενη πατρίδα με κάθε τρόπο. Ο Μικρός Θεριστής, του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη.

Η προτομή του Αχιλλέα Παράσχου, είναι έργο του Γεωργίου Δημητριάδη "Αθηναίου"". Ο Αχιλλέας Παράσχος, ποιητής, γεννήθηκε τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821. Υπήρξε απίστευτα δημοφιλής στην εποχή του και έλαβε ενεργό μέρος στην εκδίωξη του Όθωνα και τη σύνταξη Συντάγματος. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος περιέγραψε την κηδεία του ως πάνδημη και τη συμπεριφορά των πενθούντων ως ο Παράσχος να ήταν "…ο τελευταίος εθνικός ποιητής του Ελληνισμού.".

ζαππειο

• Η Ελλάς στεφανώσα τον Λόρδο Βύρωνα. Το έργο είναι προϊόν της διαδοχικής εργασίας τριών γλυπτών, του Αντουάν Σαπύ (Antoine Chapu), του Ζοζέφ Φαλκιέρ (Joseph Falquiere) και του Λαζάρου Σώχου. Ο Βύρωνας υπήρξε πολύ γνωστός ρομαντικός ποιητής και Φιλέλληνας. Πέθανε στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824.

ζαππειο

ζαππειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 30 Δεκ 2020 | 07:38

Μελάνια: Η πιο μυστηριώδης Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ - Ο πατέρας Βίκτωρ, ο Ντόναλντ και η ταπεινή Σεβνίκα

Η Μελάνια, η πιο μυστηριώδης Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ξέρει ότι η σιωπή είναι χρυσός. Και κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 20:30 15 Ιαν 2021 | 16:21

O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς: Live streaming ζωντανά από τη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου

Ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 15 Ιαν 2021 | 11:09

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου [εικόνες]

Το νέο έργο του διεθνούς Έλληνα χορογράφου, Δ. Παπαϊωάννου, μας προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 15 Ιαν 2021 | 11:01

Ανοίγει τις πόρτες της η εμβληματική "Μεγάλη λέσχη" - Το εντυπωσιακό κτίριο της Καβάλας

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανακαίνισης ενός κτιρίου με ιστορία πάνω από έναν αιώνα στην Καβάλα

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 12 Ιαν 2021 | 20:57

Βασίλης Αλεξάκης: Η συγκλονιστική ανάρτηση του γιου του - "Ο διασώστης του ΕΚΑΒ έκλαιγε για τον πατέρα μου"

Ο Βασίλης Αλεξάκης άφησε τη τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 77 ετών προκαλώντας θλίψη στους ανθρώπους των γραμμάτων.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 77 ΕΤΩΝ 11 Ιαν 2021 | 19:23

Θλίψη: Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Ο Βασίλης Αλεξάκης έζησε πάνω από 40 χρόνια στο Παρίσι και εργάστηκε ως συγγραφέας, αλλά και ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Le Monde

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ 11 Ιαν 2021 | 18:11

Δωρεάν WiFi σε 25 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας - Αναλυτικά η λίστα

Οι επισκέπτες θα μπορούν μέσω του WiFi να αναζητούν πληροφορίες για τα μνημεία και να μοιράζονται την εμπειρία τους στα κοινωνικά δίκτυα.

ΑΠΟ ΤΟΝ 2Ο ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ 10 Ιαν 2021 | 14:31

Υπάρχει Αγία για τις πανδημίες τύπου κορονοϊού: Και λέγεται μάλιστα και "Αγία Κορώνα"

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο η Αγία που προστατεύει από τις πανδημίες λέγεται Αγία Κορώνα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 09 Ιαν 2021 | 21:14

Περιφέρεια Αττικής: Δωρεάν online συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά με την Ρένα Μόρφη

Η μουσική βραδιά θα μεταδοθεί στην σελίδα της Περιφέρειας στο Facebook, αλλά και στο κανάλι της στο YouTube στις 21:30 δωρεάν.

H ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 09 Ιαν 2021 | 18:07

Άγνωστος πίνακας του Ελ Γκρέκο βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή - Ανεκτίμητη η αξία του

Ο μικρών διαστάσεων πίνακας απεικονίζει τον Ιησού με το αγκάθινο στεφάνι, ενώ κουβαλά τον σταυρό.

ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΟ Η ΚΗΔΕΙΑ 06 Ιαν 2021 | 13:55

Πέθανε ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης

Πέθανε σήμερα το πρωί ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντής του θεσμού, Δημήτρης Εϊπίδης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 05 Ιαν 2021 | 22:26

Τάνια Ρόμπερτς: Έφυγε τελικά από τη ζώη το γνωστό "Bond girl" - Η "μαύρη" παρεξήγηση με τον θάνατό της [Βίντεο]

Ο θάνατος της Τάνια Ρόμπερτς έγινε μακάβριο σίριαλ τις τελευταίες δύο ημέρες

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ 05 Ιαν 2021 | 09:36

Απίστευτο μακάβριο λάθος: Ζει τελικά το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, Τάνια Ρόμπερτς [βίντεο]

Πώς ένας δημοσιογράφος μετέδωσε λανθασμένα ότι η Τάνια Ρόμπερτς, το πρώην κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, είναι νεκρή. Τι λέει ο σύντροφός της.