Τα αρχαία μνημεία που όλοι πρέπει να δουν όσο ζουν

Το Business Insider δημιούργησε τη λίστα με τα 26 αρχαία μνημεία που όλοι πρέπει να δουν όσο ζουν. Δείτε ποια μνημεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου περιλαμβάνει

ta-arxaia-mnimeia-pou-oloi-prepei-na-doun-oso-zoun
SHARE THIS
0
SHARES

Η σκέψη ότι μνημεία αρχαίων πολιτισμών που κατασκευάστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, στέκουν ακόμα όρθια και πανέμορφα σήμερα, δημιουργεί δέος.

Το Business Insider δημοσιεύει τη λίστα με τα 26 αρχαία μνημεία, που κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να επισκεφτεί τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή του. Μνημεία που αφηγούνται ιστορίες ανθρώπων και πολιτισμών, που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν. Εννοείται πως η αρχαία ελληνική κληρονομιά έχει τη δική της θέση στη λίστα...

 

Το Machu Picchu του Περού ήταν μια έκταση της βασιλικής περιουσίας, αλλά και μια ιερή περιοχή για τους Ινκας πίσω στον 15ο και τον 16ο αιώνα. Στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 3.000 σκαλοπάτια και περισσότερα από 150 κτίσματα από βράχους. Ανακαλύφθηκε το 1911, αιώνες μετά την ισπανική εισβολή στον πολιτισμό των Ινκας.

 

Η Πομπηία ήταν μια Ρωμαϊκή πόλη που ευημερούσε κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας, πριν καλυφθεί με στάχτη από την έκρηξη του Βεζούβιου. Η έκρηξη σκότωσε 2.000 ανθρώπους, όμως η πόλη παρέμενε ανέπαφη κάτω από τη στάχτη όταν ανακαλύφθηκε το 1748.

 

Το διάσημο Stone Henge, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Αποτελείται από 100 μεγάλους βράχους σε κυκλική διάταξη και συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 1.000.000 επισκέπτες.

 

Η ιερή πόλη Chichén Itzá στην Tinum του Μεξικό έχει πίσω της ιστορία 1.000 χρόνων ως ένα από τα κέντρα του πολιτισμού των Μάγια.

 

Καλύπτει περισσότερη έκταση από τους πέντε Δήμους της Νέας Υόρκης. Η Angkor στη Siem Reap της Καμπότζης ήταν αποτελούσε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Khmer από τον 9ο μέχρι τον 15ο αιώνα.

 

Το διάσημο Κολοσσαίο της Ρώμης, τόπος σκληρών μονομαχιών με άγρια ζώα. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Βεσπασιανό ως ένα δώρο για την διασκέδαση του λαού...

 

Ο αρχαίος ελληνικός χώρος των Μυκηνών, η ιστορία του οποίου ξεκινά από τον 14ο αιώνα.

 

Στο Νησί του Πάσχα βρίσκονται τα Moai του Rano Raraku, δηλαδή τα 900 μυστηριώδη αγάλματα από πέτρα. Ο σκοπός της δημιουργίας τους παραμένει άγνωστος.

 

Η πόλη της Καππαδοκίας στην Τουρκία, με ιστορία που ξεκινά από τον 6ο αιώνα.

 

Ανάμεσα στην Κόκκινη και στη Νεκρά θάλασσα, η αρχαία πόλη της Πέτρας, περιτριγυρισμένη από βουνά και σκαλισμένη πάνω σε κόκκινο βράχο, δημιουργεί δέος σε κάθε επισκέπτη.

 

Ενα από τα πιο δημοφιλή μνημεία της Μεγάλης Βρετανίας, τα ρωμαϊκά λουτρά ήταν ο καθημερινός τόπος συγκέντρωσης για τα μπάνια των Ρωμαίων. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και στα τούνελ ανάμεσά τους.

 

Η αρχαία Εφεσος, πόλη στην οποία ζούσαν περίπου 300.000 κάτοικοι. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα απομεινάρια του ναού της αρχαίας θεάς Αρτέμιδος, που είναι άλλο ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

 

Τριαντατέσσερα μοναστήρια και ναοί χτισμένα σε μια απόκρημνη πλαγιά συνθέτουν τα Ellora Caves στη Maharashtra της Ινδίας. Το εντυπωσιακό μνημείο χρονολογείται πίσω στο 600-1000 μετά Χριστόν, και αποτίει φόρο τιμής στον Βουδισμό και στον Ινδουισμό.

 

Οχι μακριά από την πόλη του Μεξικό, βρίσκεται η ιερή πόλη του Teotihuacán, στην οποία υπάρχουν κάποια πολύ μεγάλα μνημεία όπως ο Ναός του Quetzalcoatl και οι Πυραμίδες του Ηλιου και του Φεγγαριού. Το όνομά της σημαίνει «Ο Τόπος που οι θεοί δημιούργησαν».

 

Οι τρεις πυραμίδες της Γκίζα, βρίσκονται στη βόρεια Αίγυπτο και χρονολογούνται από το 2575-2465 π.Χ.

 

Η Ρωμαϊκή Αγορά της Ρώμης, η ιστορία της οποίας ξεκίνησε τον 7ο π.Χ. αιώνα ως ένα νεκροταφείο Ετρούσκων, έγινε στο πέρασμα των χρόνων το κοινωνικό, εμπορικό και πολιτικό κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

 

Τα βουδιστικά μνημεία που βρίσκονται στα σπήλαια Ajanta στη Maharashtra της Ινδίας αφηγούνται ιστορίες που χρονολογούνται από τον 1ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. Συνολικά υπάρχουν 29 σπήλαια.

 

Κάποιες από τις πιο καλά διατηρημένες και εντυπωσιακές κατοικίες που έχουν χτιστεί πάνω σε γκρεμό, βρίσκονται στο Κολοράντο και συνθέτουν το Mesa Verde. Κατοικήθηκε την περίοδο 600-1300 μ.Χ.

 

Οι Longmen Grottoes ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Χενάν της Κίνας και περιλαμβάνουν 2.300 σπήλαια και γλυπτά σκαλισμένα πάνω σε ασβεστολιθικά βράχιαα που εκτείνονται κατά μήκος ενός χιλιομέτρου.

 

Γνωστή ως ιερή πόλη, η Μπαγκάν στη Μιανμάρ αποτελείται από περίπου 2.000 μνημεία.

 

Το Τείχος του Αδριανού στη Βόρεια Αγγλία είναι το μεγαλύτερο ρωμαϊκό μνημείο της Μεγάλης Βρετανίας. Για την κατασκευή του χρειάστηκαν έξι χρόνια και 15.000 άντρες.

 

Εκτός από υπέροχες ακτές και ιδανικές τοποθεσίες για καταδύσεις, η Tulum, που βρίσκεται στη Yucatán του Μεξικό προσφέρει εντυπωσιακά ερείπια του πολιτισμού των Μάγια, που χρονολογούνται από το 564.

 

Εγκατεστημένος στην κεντρική Java της Ινδονησίας, ο βουδιστικός Ναός του Borobudur έρχεται από τον 8ο αιώνα και περιλαμβάνει ένα σύνολο 72 βουδιστικών αγαλμάτων.

 

Το Μεγάλο Σινικό Τείχος της Κίνας άρχισε να χτίζεται από τον 3ο π.Χ. αιώνα, όμως το καλύτερα διατηρημένο σήμερα μέρος του χτίστηκε μεταξύ 14ου και 17ου αιώνα. Σκοπός του ήταν να προστατεύει την Κινέζικη αυτοκρατορία από εισβολείς.

 

Στον κόλπο της Τύνιδας, η Καρχηδόνα ιδρύθηκε για πρώτη φορά τον 9ο αιώνα π.Χ. και ήταν το κέντρο μιας επιτυχημένης και υψηλού πολιτισμού αυτοκρατορίας, που όμως καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. Αμέσως μετά μια νέα Καρχηδόνα χτίστηκε πάνω στα ερείπια της προηγούμενης.

 

Το παλάτι του Διοκλητιανού χτίστηκε μεταξύ 3ου και 4ου π.Χ. αιώνα στην πόλη του Σπλιτ στην Κροατία.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook