Τα βιβλία του Σάλιντζερ θα κυκλοφορήσουν σε ebooks για πρώτη φορά

Ο Σάλιντζερ ήταν τρομοκρατημένος από το Facebook και στην ιδέα ότι άνθρωποι μοιράζονταν προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

ta-biblia-tou-salintzer-tha-kukloforisoun-se-ebooks-gia-prwti-fora
SHARE THIS
0
SHARES

Το μικρό σε όγκο αλλά σημαντικό έργο του Σάλιντζερ, συγγραφέα του κοσμαγάπητου βιβλίου «Ο φύλακας στη Σίκαλη» θα κυκλοφορήσουν σε ebooks για πρώτη φορά.  Ο γιός του δήλωσε ότι ο ίδιος ο συγγραφέας προτιμούσε την εμπειρία της ανάγνωσης ενός φυσικού βιβλίου. 

Ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ ήταν Αμερικανός συγγραφέας ο οποίος διακρίθηκε σε νεαρή ηλικία. Παρά την αναγνώριση που κέρδισε, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε απομόνωση για παραπάνω από μισό αιώνα. Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του το 1965 και έδωσε την τελευταία του συνέντευξη το 1980. Πέθανετο 2010 στην ηλικία των 91 ετών, μίσησε επίσης το διαδίκτυο. Ο γιος του Matt είπε στους New York Times ότι κάποτε εξήγησε τι είναι το Facebook στον πατέρα του, ο οποίος είχε τρομοκρατηθεί στην ιδέα ότι άνθρωποι μοιράζονταν προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Σήμερα ο γιος του, μέσω του ιδρύματος του πατέρα του JD Salinger Literary Trustαποφάσισε να δώσει άδεια για τα ebooks όταν διάβασε ένα γράμμα που του έστειλε μια γυναίκα από το Μίσιγκαν το 2014 που είχε μόνιμη αναπηρία της δεξιάς πλευράς και συνεπώς μεγάλη δυσκολία να κρατά ένα βιβλίο. 

«Μου έγραψε με ένα πολύ χιουμοριστικό και αιχμηρό τρόπο»,  είπε ο Ματ, ο οποίος επί σειρά ετών τα βιβλία του πατέρα του να είναι  προσβάσιμα στη νεότερη γενιά, αρνούμενος προτάσεις από μεγάλους εκδοτικούς οίκους για εκδόσεις. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αγαπά μεν τα τυπωμένα βιβλία αλλά όχι όταν αποκλείουν ακόμα και ένα μικρό μέρος του κοινού από την εμπειρία της ανάγνωσης. 

Αυτό που δεν πρόκειται να γίνει προς το παρόν είναι τα ηχητικά βιβλία καθώς ο Σάλιντζερ είχε απορρίψει να ερμηνεύονται τα έργα του σε οποιοδήποτε μέσο και συχνά απέρριψε προτάσεις για σκηνικές και κινηματογραφικές προσαρμογές του έργου του. 

Ο Σάλιντζερ δεν είναι ο μόνος συγγραφέας που δεν «συμπαθούσε» τα ebooks. Το 2009, ο συγγραφέας του έργου Φαρενάιτ 451 Ρέι Μπράντμπερι δήλωσε στους ΝΥΤ ότι όταν του ζήτησαν να μπει το βιβλίο του στο διαδίκτυο τους έστειλε «στην κόλαση μαζί με όλο το Διαδίκτυο».  

Ο γιος του Σάλιντζερ αποκάλυψε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει πέντε χρόνια. 

 

Με πληροφορίες από τον Guardian

φωτο: Wikipedia

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook