Τα μεγάλα αστέρια στο φετινό «Jazz+Πράξεις 2017»

Μια ακόμη συναρπαστική εμπειρία επιφυλάσσει στους φίλους της τζαζ και όχι μόνο το τριήμερο τζαζ «Jazz+Πράξεις 2017»

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα μεγάλα αστέρια στο φετινό «Jazz+Πράξεις 2017»

Μια ακόμη συναρπαστική εμπειρία επιφυλάσσει στους φίλους της τζαζ και όχι μόνο το τριήμερο τζαζ «Jazz+Πράξεις 2017», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με τη διοργανωτική φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, φιλοδοξώντας να αποτυπώσει για μια ακόμη φορά το χαρακτηριστικό του ίχνος.
Ο ατμοσφαιρικός χώρος του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου θα είναι το σημείο αναφοράς των συναρπαστικών πράξεων της τζαζ που θα ξετυλιχτούν την Πέμπτη 8, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουνίου.
Έχοντας καταξιωθεί ως μια από τις πιο ζωντανές και συγκροτημένες συναυλιακές δράσεις του είδους, στη μακρόχρονη παρουσία του το «Jazz+Πράξεις» επιφυλάσσει στους πολυάριθμους θερμούς φίλους του τρεις μοναδικές βραδιές καταθέτοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κορυφαία ονόματα μέγιστου καλλιτεχνικού βεληνεκούς από την παγκόσμια και την ελληνική μουσική σκηνή.
Οι δυο διεθνούς φήμης ξένες συμμετοχές με το αγγλικό σχήμα των Dinosaur και το ιταλικό Enrico Rava Quartet, εκτός από την σφραγίδα των εντυπωσιακών και διάσημων καλλιτεχνικών υπογραφών, αποτελούν αποκλειστικές εμφανίσεις για το «Jazz+Πράξεις 2017», ενώ τα δυο συγκεκριμένα σχήματα με αυτή τη μορφή εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Περίοπτη θέση στο πρόγραμμα θα έχει η εναρκτήρια συναυλία του εξαιρετικού Sokratis Sinopoulos Quartet με την εντυπωσιακή πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό (δίσκος στην ECM και εγκωμιαστικές κριτικές), ενώ η εμφάνιση του σχήματος In Duologue (ντουέτου της τραγουδίστριας Αλεξάνδρας Λέρτα και του Πατρινού κοντραμπασίστα Βασίλη Στεφανόπουλου, που δραστηριοποιείται με επιτυχία καλλιτεχνικά στο εξωτερικό με έδρα την Ολλανδία, τη δεύτερη βραδιά πριν τους Dinosaur συμπληρώνει ιδανικά το πλούσιο μουσικού μενού. Το πρόγραμμα του «Jazz+Πράξεις 2017» έχει ως εξής:

Πέμπτη 8 Ιουνίου, ώρα 21.30
Sokratis Sinopoulos Quartet

Τα μεγάλα αστέρια στο φετινό «Jazz+Πράξεις 2017»
Sokratis Sinopoulos Quartet

Παρασκευή 9 Ιουνίου, ώρα 21.00
-In Duologue (Αλεξάνδρα Λέρτα-Βασίλης Στεφανόπουλος)
-Dinosaur-Aποκλειστική εμφάνιση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Σάββατο 10 Ιουνίου, ώρα 21.30
Enrico Rava Quartet-Αποκλειστική εμφάνιση

Πέμπτη 8 Ιουνίου, ώρα 21.30
Sokratis Sinopoulos Quartet

«Όταν παίζει ο Σωκράτης Σινόπουλος λύρα, όλη η Ιστορία δονείται από τους αρχαίους ήχους των χορδών». Με αυτά τα λόγια ο μύθος της τζαζ Charles Lloyd μας εισάγει στην ατμόσφαιρα των συναυλιών του Σωκράτη Σινόπουλου.
Ένας σπουδαίος μουσικός, ένα ιδιαίτερο συγκρότημα σε μία μοναδική συναυλία, όπου η αρχέγονη δύναμη της λύρας θα «αναμετρηθεί» με τους ανήσυχους ρυθμούς της jazz και σύγχρονης μουσικής.
Το Sokratis Sinopoulos Quartet αποτελείται από τους: Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα), Γιάννη Κυριμκυρίδη (πιάνο), Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο) και Δημήτρη Εμμανουήλ (ντραμς) και θα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στο οποίο οι μελωδίες του Σινόπουλου, σε συνδυασμό με τους αυτοσχεδιασμούς του κουαρτέτου, δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη συναισθήματα και μνήμες.
Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011, αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου, ενώ σύντομα στράφηκε στις πρωτότυπες συνθέσεις του Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM με τον τίτλο «Eight Winds» και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.

Αλεξάνδρα Λέρτα-Βασίλης Στεφανόπουλος
Αλεξάνδρα Λέρτα-Βασίλης Στεφανόπουλος

Παρασκευή 9 Ιουνίου, ώρα 21.00
-Aλεξάνδρα Λέρτα-Βασίλης Στεφανόπουλος Ιn Duologue
H εκφραστική ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Λέρτα (φωνή, kazoo, kalimba, κρουστά) και o Βασίλης Στεφανόπουλος (κοντραμπάσο, loops, effects) θα παρουσιάσουν κομμάτια του άλμπουμ του «Blue Skies».

Κοντραμπάσο και Φωνή σ’ ένα μουσικό διάλογο που ταξιδεύει τους ακροατές σε γνωστά τζαζ μονοπάτια. Ένα πολύ ιδιαίτερο ντουέτο στο οποίο οι ρόλοι συνοδείας και μελωδίας συνεχώς εναλλάσσονται μεταξύ των μελών. Μέσα από αυτή την διαλογική προσέγγιση δημοφιλείς τζαζ μελωδίες όπως τα «Blue Skies», «Bye Βye Βlackbird», «My Funny Valentine» κ.α., παίρνουν νέα μορφή και οι ερμηνείες των κομματιών γίνονται πιο απτές, πιο προσωπικές εκπέμποντας μια αίσθηση ηρεμίας και οικειότητας.
Ο Πατρινός Βασίλης Στεφανόπουλος δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία με έδρα την Ολλανδία και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως George Benson, Μichel Portal, Tote Brynborg.

Dinosaur
Dinosaur

-Dinosaur
*Αποκλειστική εμφάνιση στο «Jazz+Πράξεις 2017», για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένα από τα πιο ζωντανά και δημιουργικά νέα σχήματα στην Ευρώπη σήμερα, στο απόγειό τους. Με leader την τρομπετίστα και συνθέτη Laura Jurd (BBC New Generation Artist 2015-2017), και μέλη τον απεριόριστης φαντασίας Elliot Galvin (fender Rhodes-synths), Conor Chaplin (μπάσο) και Corrie Dick (ντραμς), οι Dinosaur 2016 κυκλοφόρησαν το «Together, As One» στην Edition Records και έτυχαν ευρείας θερμότατης αναγνώρισης (σπάνια κριτική 5 αστέρων από την Guardian: «ιμπρεσιονιστική electric-jazz διάθεση άψογα τυλιγμένη γύρω από κέλτικες παραδοσιακές μελωδίες», All About Jazz: «ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των τελευταίων χρόνων»). Τον Οκτώβριο του 2016 το κουαρτέτο εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Jazzwise προκαλώντας ένα κύμα αποθέωσης από τα διεθνή μέσα.
Η μουσική τους έχει τη στόφα των ηλεκτρικών τζαζ άλμπουμ του Miles Davis («Bitches Brew», «Ιn Α Silent Way», «Filles de Kilimanjaro») και της πρώιμης και λαμπρής πορείας της Mahavishnu Orchestra. Αντλεί από τους Nucleus του Ian Carr, τους Soft Machine, τους King Crimson, τους Sly Stone, τον James σαν ηχώ των Afro Celt Sound Brown και την μπάντα Mwandishi του Herbie Hancock, μπορεί να ακουστεί ως και φλερτάρει με τις ηχητικές περιπέτειες των Polar Bear αλλά και dub reggae πινελιές.

Enrico Rava Quartet
Enrico Rava Quartet

Σάββατο 10 Ιουνίου, ώρα 21.30
Enrico Rava Quartet (Enrico Rava-τρομπέτα, GiovanniGuidi-πιάνο, Gabriele Evangelista-κοντραμπάσο, Fabrizio Sferra – ντραμς)

*Αποκλειστική εμφάνιση στο «Jazz+Πράξεις 2017»
Ο ζωντανός θρύλος της διεθνούς τζαζ με το εκρηκτικό κουαρτέτο του. Το σχήμα αποτελείται από διαφορετικές γενιές μουσικών (Enrico Rava-τρομπέτα, Giovanni Guidi-πιάνο, Gabriele Evangelista-κοντραμπάσο, Fabrizio Sferra – ντραμς), που ο καθένας προσφέρει μια ισχυρή προσωπικότητα και τη δική του μοναδική φωνή.

Έχει ηχογραφήσει πάνω από 100 δίσκους (30 σαν αρχηγός συγκροτήματος) στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου όπως στην ECM, Black Saint, Label Blue, Soul Note, CAM, Egea, Warner κα.
Ο Rava ως αρχηγός του σχήματος χρησιμοποιεί τα δυνατά σημεία των μουσικών του, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο να προβάλουν την άφθονη πρωτοτυπία τους μέσα στον εκφραστικό κόσμο των μοναδικών συνθέσεών του. Το αποτέλεσμα; Ένα πολυπρόσωπο μωσαϊκό μουσικής έκφρασης σε συνεχή ροή.
Ανοιχτός και με ευαίσθητες κεραίες σε μια ευρύτατη γκάμα μουσικών ειδών και στυλ της τζαζ (από την bebop έως την free jazz), ο πιονιέρος της διεθνούς τζαζ Enrico Rava, έχοντας στο πλευρό του τρεις καταπληκτικούς-φλογερούς μουσικούς, εγγυάται μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία υψηλής ενέργειας, δυναμισμού, ρυθμού, λυρισμού και μελωδίας.
Μια μοναδική νύχτα που ο Enrico Rava και η εκλεκτή παρέα του δεν θα σας αφήσουν να ξεχάσετε εύκολα.

Τιμές εισιτηρίων. Τιμή εισιτηρίου ανά βραδιά: 10 ευρώ. Τιμή ενιαίου εισιτηρίου (για όλο το τριήμερο): 22 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.