
Η ζωή τους ήταν γλυκιά και σύντομη. Οι κάτοικοι της Πομπηίας έμεναν σε υπέροχα σπίτια, με αμπελώνες και στάβλους, δωμάτια συμποσίων και περίτεχνα διακοσμημένα λουτρά, σε κρεβατοκάμαρες με ερωτικές απεικονίσεις θεών και θνητών.
Τίποτα δεν τάραζε τη ζωή των κατοίκων της πλούσιας εύθυμης, σπάταλης και πανέμορφης ρωμαϊκής πόλης μέχρι τις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., όταν μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες.

Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας τη θεομηνία, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις συνταρακτικές εκείνες στιγμές. Διασώθηκαν οι λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή ζωή που διακόπηκε απότομα. Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν απ' τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν απ' το φριχτό θάνατο. Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ' ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει ενώ έπαιζαν.

Αφέντης και δούλος ίσοι μπροστά στο θάνατο
Η Πομπηία εξακολουθεί να αποκαλύπτει τα πλούσια αρχαιολογικά "ελέη" ακόμα και σήμερα και θα εξακολουθήσει να μας εκπλήσσει και τα επόμενα χρόνια αφού το αρχαιολογικό πάρκο θέλει δεκαετίες για να ανασκαφεί ολόκληρο. Πριν λίγο καιρό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα λείψανα δυο ανδρών που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φονική έκρηξη του ηφαιστείου. Ο ένας εξ αυτών ήταν πιθανόν ένας άνδρας υψηλού στάτους, ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, που έφερε ίχνη ενός μάλλινου μανδύα κάτω από τον λαιμό του. Ο δεύτερος, πιθανόν ηλικίας 18-23 ετών, ήταν ντυμένος με έναν χιτώνα και είχε αρκετούς σπασμένους σπονδύλους, κάτι που δείχνει πως ήταν σκλάβος, ο οποίος έκανε βαριές δουλειές.
Τα λείψανα βρέθηκαν στην Τσίβιτα Τζιουλιάνα, 700 μέτρα βορειοδυτικά του κέντρου της αρχαίας Πομπηίας, σε έναν υπόγειο θάλαμο στην περιοχή των ανασκαφών σε μια έπαυλη. Τα δόντια και τα οστά των ανδρών διατηρήθηκαν και τα κενά από τα μαλακά μόριά τους γεμίστηκαν με γύψο, τον οποίο άφησαν να σκληρύνει, για να αποκαλυφθεί το περίγραμμα του σώματός τους.
Άθικτα τα έργα ασύγκριτα μεγάλης αξίας
Οι ανασκαφές έφεραν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της. Διασώθηκαν, προστατευμένες απ' τη φθορά του χρόνου, μέσα στο κουκούλι της λάβας όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια.

Ασύγκριτα μεγάλη είναι η αξία των ερειπίων της Πομπηίας, γιατί μας έδωσε μια ιδέα ρωμαϊκής πόλης στο σύνολό της, μέσα στην άνθηση της ακμής και του πλούτου της.
Στα συμπόσια οι πλούσιοι, στα φαστ - φουντ οι φτωχοί
Μπορεί η Πομπηία να ήταν μία από τις πλουσιότερες πόλεις, όμως υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που όντας φτωχοί δεν μπορούσαν να έχουν τα πλουσιοπάροχα ρωμαϊκά γεύματα και δείπνα και κατέφευγαν σε λαϊκά καπηλειά και ταχυφαγεία της εποχής για να κάνουν ένα διάλειμμα και να φάνε κάτι κυριολεκτικά στο "πόδι".

Η καθημερινή διατροφή των κατοίκων της Πομπηίας όπως έχει βρεθεί από τα υπολείμματα που διατήρησε η λάβα αναλλοίωτα είναι γνωστά και άγνωστα τρόφιμα.
Ακόμα και πρόχειρα κατανάλωναν λιχουδιές πίνοντας κρασί και μάλιστα οι ανασκαφές που ολοκληρώθηκαν στο "Θερμοπόλιο" ένα σνακ-μπαρ της εποχής και είναι διακοσμημένο με τα προϊόντα που πουλάει, πλουμιστά κοκόρια και κυνήγια μας δίνουν μια ακόμα ιδέα για τις γαστρονομικές προτιμήσεις του αρχαίου πληθυσμού.
Οι αρχαιολόγοι ερευνούν επί δυο χρόνια την ίδια περιοχή και μόλις πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε το εσωτερικό του φαστ φουντ της περιοχής που ακόμα κρατά πολλά κρυμμένα μυστικά. Είναι η πρώτη φορά που αναλύθηκε σε βάθος μια περιοχή εστιατορίου, δήλωσε ο Massimo Osanna, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. Περίπου 80 θερμοπόλια (ταχυφαγεία) έχουν βρεθεί στην Πομπηία, όπου οι κάτοικοι μπορούσαν να επιλέξουν τα φαγητά τους από ειδικά δοχεία που ήταν τοποθετημένα στον δρόμο.
Από αυτά που βρέθηκαν η αρχαιολόγος Chiara Corbino ξεχωρίζει ένα μείγμα χοιρινού και ψαριού, αλλά κι ένα σκεύασμα με σαλιγκάρια, ψάρια και πρόβατα, ίσως σούπα ή στιφάδο. Μάλιστα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το θερμοπόλιο πουλούσε ένα πιάτο με όλα αυτά τα είδη μαζί.
Τα υπολείμματα που έχουν διασωθεί στις τουαλέτες, στους υπονόμους και στους σκουπιδότοπους της Πομπηίας θαμμένα επί αιώνες κάτω από τη λάβα του Βεζούβιου φανερώνουν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι, πλούσιοι και φτωχοί κατανάλωναν περίπου τις ίδιες τροφές.
Χοιρινό κρέας με άφθονα μπαχαρικά, αβγά κότας και χήνας, κοχύλια που σήμερα ακόμη είναι παρόντα στην ιταλική γαστρονομία, ψάρια και ψωμί, ήταν μόνο μερικά από τα εδέσματα που περιλαμβάνονταν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Στα ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί μια πλούσια οικογένεια έχει ξαπλώσει για να απολαύσει το δείπνο της που ξεκινά με ορεκτικά σαλιγκαριού, αυγών ή ψαριών και στη συνέχεια τελειώνει με ένα επιδόρπιο, κυρίως φρούτα όπως μήλα, δαμάσκηνα, σταφύλια, κεράσια, και σύκα. Φυσικά το γεύμα συνοδεύεται από τρομακτικές ποσότητες κρασιού. Οι Πομπηιανοί ήξεραν τι θα πει ντόλτσε βίτα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr