Τάματα: ελπίδες και παρακλήσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Στις εκκλησίες του νησιού μπορούμε να συναντήσουμε κάθε λογής αναθήματα.

tamata-elpides-kai-parakliseis-apo-tin-arxaiotita-mexri-simera
SHARE THIS
0
SHARES

Εκδήλωση με θέμα: «Αφιερώματα και τάματα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας» πραγματοποιείται απόψε 13 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ από το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης "Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών" στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης Ηρακλείου, ακριβώς έξω από την είσοδο του Μουσείου. Η εκδήλωση είναι χωρισμένη σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος δύο διακεκριμένοι ομιλητές, ο καθηγητής αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης και ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, θα αναφερθούν διεξοδικά σ' αυτήν την πανάρχαια συνήθεια που παρατηρείται σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς, προβάλλοντας δεκάδες φωτογραφίες στη μεγάλη οθόνη που θα στηθεί στην πλατεία. Παρουσιάζοντας πλήθος αρχαιολογικών τεκμηρίων ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ιδρυτής του Μουσείου της Ελεύθερνας και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα κάνει μια περιεκτική αναδρομή στην ιστορία των ταμάτων ξεκινώντας από την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά σε τάμα, το 1150 π.Χ.

      Βαθύς γνώστης της ζωής και της λατρείας στην ελληνική αρχαιότητα και, παράλληλα, χαρισματικός ομιλητής ο κ. Σταμπολίδης θα προσεγγίσει συνολικά το θέμα, θα αναφερθεί στην προέλευση της λέξης ανάθημα και θα αναλύσει την ανάγκη του ανθρώπου να καταφεύγει στο θείον προκειμένου να εκπληρώσει επιθυμίες ή να γιατρέψει τον ανθρώπινο πόνο.

      Η ομιλία του κ. Σταμπολίδη θα καλύψει ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα φτάνοντας μέχρι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, ενώ 

θα ακολουθήσει ομιλία του γνωστού συγγραφέα δημοσιογράφου και μελετητή του κρητικού λαϊκού πολιτισμού Νίκου Ψιλάκη με θέμα «Τάματα και αφιερωματικές πρακτικές στην Κρήτη». Ξεκινώντας από αναφορές στον βυζαντινό κόσμο παρουσιάζει δεκάδες τάματα που αφιερώθηκαν σε ναούς της Κρήτης κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Θα αναφερθεί στην πολυμορφία των κρητικών ταμάτων, που δεν περιορίζονται μόνο στην προσφορά μεταλλικών πλακιδίων. Στις εκκλησίες του νησιού μπορούμε να συναντήσουμε κάθε λογής αναθήματα, από πήλινα ομοιώματα μελών του ανθρώπινου σώματος μέχρι ζυμαρένια ανθρωπάκια, που ψήνονται στους φούρνους και μοιράζονται στο εκκλησίασμα. 

      Τα ασημένια πλακίδια που αναρτούνταν μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες στις ιερές εικόνες ήταν έργα τοπικών εργαστηρίων που δραστηριοποιούνταν σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού. 

      Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι οργανωτές έχουν φροντίσει να προσφέρουν μια ιδιαίτερη βραδιά σε όσους βρεθούν στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, συνδυάζοντας αρμονικά τον λόγο με την εικόνα και τη μουσική με το τραγούδι. Ο Γιάννης Βάρδας δεν είναι μόνο σπουδαίος λυράρης με μεγάλη προσφορά στην παράδοση, αλλά και εμπνευσμένος λαϊκός ποιητής που μεταφέρει μέσα από τους στίχους του τον παλμό και τις αξίες της Κρήτης. Αναπολεί το παρελθόν των κρητικών χωριών, τραγουδά τα παλιά πανηγύρια και εξυμνεί το κρητικό τοπίο, το φυσικό περιβάλλον που συχνά το εξιδανικεύει δίνοντας φωνή στα άψυχα. 

      Στόχος των στελεχών του μουσείου με αυτή την εκδήλωση, όχι μέσα στο κτήριο αλλά στην πλατεία, δείχνει, όπως τονίζουν, την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια πραγματική εστία πολιτισμού στην καρδιά της πόλης. 

 

Φωτο: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook