Τάσος Μαντζαβίνος στο TheTOC: Ζούμε ως χώρα μέρες παρακμής

Πολεμιστές σε πολιορκημένα κάστρα, μαχητές σε αρματωμένα καράβια, στρατιώτες, ο Πήγασος. «Μα μια πολιορκία δεν ζούμε και σήμερα;», λέει ο Μαντζαβίνος στο TheTOC

Τάσος Μαντζαβίνος στο TheTOC: Ζούμε ως χώρα μέρες παρακμής

«Καθώς δούλευα τον τελευταίο καιρό, ξαφνικά ένιωσα ότι ασχολούμαι πολύ με το έσω...Και μου ήρθε «φλασιά»: Καλά δεν επηρεάζομαι καθόλου από το έξω; ΚΙ έτσι ξεκίνησε μια νέα σειρά έργων με αναφορές στο σήμερα. Για παράδειγμα, όταν ζωγραφίζω κάποιους που βρίσκονται μέσα σε κάστρα και πολιορκούνται, αυτοί θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς που, ως λαός είμαστε σε πολιορκία...»

Ο Τάσος Μαντζαβίνος είναι ένας ζωγράφος που μιλά όπως ζωγραφίζει: με τη «γλώσσα» της καρδιάς. Τον συναντήσαμε με αφορμή την έκθεση «Μνησιπήμονα» που μέχρι τις 17 Ιανουαρίου θα παρουσιάζεται στη Φωκίωνος Νέγρη 16 και μας μίλησε για την πολιτισμική (κυρίως) κρίση, για την αναζήτηση της «ελληνικότητας», για τις επιρροές του από τη βυζαντινή ζωγραφική, το Θεόφιλο και τον Κόντογλου που θα μπορούσαν να τον κατατάξουν στην κατηογρία του λαϊκού ζωγράφου, για τη θέση της Ελλάδας στη Δύση κ.α. Μεταξύ άλλων μας είπε:

  • «Για μένα το ίδιο είναι οικονομική και πνευματική πολιορκία. Δεν μπορεί σε ένα τόπο τα πράγματα να πηγαίνουν στραβά στην οικονομία και να ανθούν οι τέχνες... Συνολικά παρατηρείται παρακμή...»
  • «Παρομοιάζω την κατάσταση με μια πόλη που προσπαθεί να συγκεντρωθεί και να ξαναβρεί τον εαυτό της. Αν βρούμε και πολιτισμικά την ταυτότητά μας και ορθώσουμε το ανάστημά μας, τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα».
  • «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκό ζωγράφο, αλλά δεν μπορείς να βρεις την ταυτότητά σου αν δεν ψάξεις στο παρελθόν...»
  • «Αισθάνομαι ότι είμαστε λίγο κατώτεροι από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Δεν έχουμε έντονη παρουσία. Δεν συμμετέχουμε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό παρά μόνο ως μονάδες κι όχι συλλογικά».
  • «Ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάνω θέματα για να αναδείξω την ελληνικότητα αλλά όχι μέσα από ένα καλοκαιρινό τοπίο. Βαθύτερα θέματα... Να παράγεται κάτι που να σε συνδέει με το παρελθόν. Να νιώθεις μέρος του πολιτισμού αυτού...»
  • «Το επιθυμητό είναι τα έργα να σου προκύπτουν καθώς σκέφτεσαι, ψάχνεις, καθώς εργάζεσαι, δηλαδή. Και έτσι βγαίνουν τα έργα. Οι σκέψεις μας πολλές φορές επανέρχονται και ξαναβυθίζονται. Αν προκύψει ό,τι βγαίνει στην επιφάνεια να "κολλήσει" με τη συγκεκριμένη στιγμή, τότε γίνεται το έργο...»

Τα 25 έργα της έκθεσης του Μαντζαβίνου

Η έκθεση “Μνησιπήμονα” του Τάσου Μαντζαβίνου οργανώνεται από την γκαλερί Citronne και φιλοξενείται στη Φωκίωνος Νέγρη 16. Ο τίτλος της παραπέμπει στον Αισχύλο και δηλώνει την επώδυνη μνήμη την οποία δημιουργεί ο πόνος, οι οδυνηρές ανθρώπινες εμπειρίες.

Στους ζωγραφικούς πίνακες και στις κατασκευές του Μαντζαβίνου πρωταγωνιστεί η Μνήμη, προσωπική ή συλλογική. Παρουσιάζεται και αναλύεται άλλοτε ως ιστορικό γεγονός, άλλοτε ως μύθος, άλλοτε ως κληροδοτημένη παράδοση. Αυτές οι ξεχωριστές όψεις της μνήμης εικονογραφούνται ως αναπαραστάσεις επετείων, πρόσωπα από μύθους, σκηνές από παραμύθια, αναπλάσεις από λαϊκές εικόνες και αγιογραφίες. Η θεματική ύλη ανάγεται σε ιστορικά γεγονότα και σε λαϊκές αφηγήσεις, σχεδόν αδιακρίτως. Ο Μαντζαβίνος δεν ξεχωρίζει μύθο, ιστορία, παράδοση: αντιθέτως, συνδέει και μετασχηματίζει γεγονότα και θρύλους, χρόνους και χώρους. Τον ελκύει σταθερά η ιστορική συνέχεια, όπως εκφράζεται στην βυζαντινή αγιογραφία, στην λαϊκή τέχνη, στον Καραγκιόζη – αλλά και στον Κόντογλου.

Πολεμιστές σε πολιορκημένα κάστρα, μαχητές σε αρματωμένα καράβια, στρατιώτες, ο Πήγασος, οι Σειρήνες, ο Αινείας, ο Άγιος στην μάχη με τον δράκοντα συνυπάρχουν στον εικαστικό κόσμο του Μαντζαβίνου. Οι μορφές αυτές, από την μυθολογία ή την χριστιανική παράδοση, αντικατοπτρίζουν το καλό και το κακό, όπως ορίζονται από την φαντασία και τα συλλογικά υποσυνείδητα, όπου υποδηλώνεται και ο φόβος του θανάτου. Η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε μια μάχη διαρκείας, ένα πόλεμο διαχρονικό, απτό ή μεταφυσικό.

Στην έκθεση αυτή και στο ίδιο πνεύμα παρουσιάζονται για πρώτη φορά και οι λιθογραφίες-σχόλια του καλλιτέχνη στο ποίημα "The Raven" του Edgar Allan Poe, στο πρωτότυπο και στην ελληνική μετάφραση.

Η έκθεση παρουσιάζεται αναλυτικά στον κατάλογο, όπου γράφουν οι:

  • Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη: Εισαγωγικό κείμενο καταλόγου Μνησιπήμονα
  • Γιώργος Πρεβελάκης: «Τάσος Μαντζαβίνος, μια πολιτική ανάγνωση»
  • Μαρία Μανιαδάκη: «Το Κοράκι - Edgar Allan Poe»
  • Δημήτρης Σωτηρόπουλος: «Για τους δράκους της πόλης: η μοναχικότητα του Τάσου Μαντζαβίνου».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 1 μμ

Μαργαρίτα Πουρνάρα - Δημοσιογράφος της Καθημερινής
«Συνομιλία με τον ζωγράφο Τάσο Μαντζαβίνο»
Θα προηγηθεί ξενάγηση στην έκθεση στις 12.15 μμ από την επιμελήτρια Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης.

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 8 μμ
Νίκος Μπακουνάκης - Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δημοσιογράφος
«Το βιβλίο και η υλική υπόστασή του»

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 17 Ιανουαρίου 2016 και θα είναι ανοιχτή Τετάρτη-Παρασκευή: 6-9 μμ, Σάββατο 12-8 μμ & Κυριακή 12-3 μμ. Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή 24-27/12 και 31/12-03/01.

Είσοδος ελεύθερη

Info:
Φωκίωνος Νέγρη 16, 11257 Αθήνα
τηλ. 210-882-4681
info@felioscollection.gr
felioscollection.gr

Γκαλερί Citronne,
τηλ. 697-998-9684
tspinari@gmail.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 19 Οκτ 2021 | 20:03

"Φρένο" της Κομισιόν στην Τουρκία: "Να εγκαταλείψει τις γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών"

"Χαστούκι" η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία - Τι αναφέρει για Ανατολική Μεσόγειο, Βαρώσια, μεταναστευτικό και δραστηριότητες γεωτρήσεων στο Αιγαίο

ΛΟΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 11 Οκτ 2021 | 09:48

Aναβάλλεται η Διεθνής Έκθεση της Γενεύης 2022

Μέχρι πρόσφατα οι διοργανωτές ήλπιζαν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για να πραγματοποιηθεί η έκθεση το 2022.

ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ... ΑΙΩΝΑ 03 Οκτ 2021 | 18:25

Αναμνήσεις άλλης εποχής: Τα αυτοκίνητα – αντίκες που έκλεψαν την παράσταση στη Χαλκιδική [εικόνες - βίντεο]

65 κλασσικά αυτοκίνητα από το 1928 έως και το 1990, προσέφεραν μια ξεχωριστή εμπειρία στους κατοίκους της Χαλκιδικής

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 28 Σεπ 2021 | 13:58

Στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η Σακελλαροπούλου - Εγκαινίασε την έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ - Η υπέρτατη ομορφιά" [εικόνες]

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Εγκαινίασε την έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ Η υπέρτατη ομορφιά".

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 27 Σεπ 2021 | 22:42

Μαζί στο Λούβρο Μητσοτάκης - Μακρόν: "Ιστορία αγάπης ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία" [Εικόνες]

Τη άρρηκτη φιλία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, αλλά και μεταξύ τους, επιβεβαίωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν - "Μπορώ να τον πάρω ανά πάσα στιγμή τηλέφωνο" είπε για τον Γαλλο πρόεδρο ο πρωθυπουργός

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ 24 Οκτ 2021 | 21:44

Εθνικό Θέατρο: Ο Αποστόλης Τότσικας είναι ο Στάνλεϊ στο "Λεωφορείον ο πόθος"

Το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

"ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ TECHNICOLOR" 24 Οκτ 2021 | 18:15
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 16:15

Χώρος Πολιτισμού το αρχοντικό των Τζαβελαίων στο Σούλι - Φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΝΟΥΚΛΑ" 23 Οκτ 2021 | 16:30

Η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη στο TheTOC: Ο ιός της ανθρώπινης βλακείας και της λήθης μας χτύπησε πριν τον κορονοϊό

Η Σοφία Καραγιάννη φέτος σκηνοθετεί την παράσταση "Πανούκλα", βασισμένη στο ομώνυμο αφήγημα του Καμύ. - Πώς είναι να ασχολείται με ένα τέτοιο έργο εν μέσω πανδημίας;

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:39

Πέθανε ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.