X

Τελικά είμαστε ότι τρώμε ή ότι σκεφτόμαστε; Μάθαμε την απάντηση

Στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας μία σειρά από φωτογραφίες και εγκαταστάσεις με επίκεντρο το φαγητό απαντούν σε πολλές ερωτήσεις μας

Γράφει: Αργυρω Μποζωνη

Το φαγητό είναι ένας παγκόσμιος κώδικας επικοινωνίας, ένα τελετουργικό. Μια διαδικασία που προκαλεί όλες τις αισθήσεις μας. Τι γίνεται όταν το φαγητό εισβάλλει τόσο έντονα στη ζωή και στο μυαλό μας; Και πώς συνδέεται αυτό που βλέπουμε με αυτό που είναι? Πώς παίζουν η συνήθεια με την ψευδαίσθηση και η εικόνα με την ουσία και τη γεύση?

Η Creative Director και φωτογράφος Σοφία Γκααφάρ θα παρουσιάσει την πρώτη της ατομική έκθεση «Great Minds Eat Alike” στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στην Αθήνα το διάστημα 12 Μαΐου με τέλη Ιουνίου 2016.

Στο “Great Minds Eat Alike” γνώριμα υλικά συνδυάζονται με αναπάντεχα αντικείμενα και το food styling. Νέες μορφές σύνθεσης, σχημάτων, επιφανειών, ποικιλίες διάφορων μέσων παρουσιάζονται σαν ένα σύνολο μίας προσωπικής και όχι τυποποιημένης συνταγής. Σε αυτήν την έκθεση παρουσιάζεται μία σειρά από φωτογραφίες και εγκαταστάσεις με επίκεντρο το φαγητό.

Όταν αναφερόμαστε στη λέξη «φαγητό» έχουμε την αίσθηση του πιο οικείου γεγονότος στη καθημερινότητά μας. Εκτεθειμένοι καθημερινά σε αμέτρητες εικόνες και συνταγές, πλέον όλοι έχουμε αποκτήσει άποψη σε σχέση με τη διατροφή.

Η Σοφία Γκααφάρ στέκεται με σεβασμό και προσοχή απέναντι στα υλικά που συνθέτει και τοποθετεί. Και αυτή τη σχέση ψευδαίσθησης, αστείου και φαντασίας φωτογραφίζει. Δεν θα δείτε οδηγίες από μία συνταγή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Σκεφτείτε out of the – ”lunch” στη συγκεκριμένη περίπτωση- box και φανταστείτε πώς θα ήταν αν ανακατεύατε υλικά φαγητού με αντικείμενα, όπως είναι οι βόλοι, τα ξυραφάκια ή μία σαπουνοθήκη.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Σοφία Γκααφάρ μεγάλωσε σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον με Σουδανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Στο Λονδίνο σπούδασε ψυχολογία και διαφήμιση με μεταπτυχιακό στην φωτογραφία μόδας και διαφήμισης. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας στον κλάδο της διαφήμισης, έλαβε μέρος σε μία σειρά από projects για διαφορετικές καμπάνιες. Θεωρεί ότι «Υπάρχει η ανάγκη για καθαρή παρουσίαση και ξεκάθαρα μηνύματα που πρέπει να διατυπώνονται και να σερβίρονται στο κοινό» και χρησιμοποιεί την φωτογραφία ως μέσο για να τα αποτυπώσει.

Την συναντήσαμε και απάντησε στις απορίες μας

Γιατί πιστεύετε ότι είμαστε ότι τρώμε;

Γιατί εμείς διαλέγουμε κάθε μέρα τι θα θέλαμε να φάμε, πώς να το φάμε και με τί να το συνδυάσουμε.

Πώς είχατε την ιδέα της έκθεσης αυτής;

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη και κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα για το “Great Minds Eat Alike.” Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από εκπομπές μαγειρικής, food blogs, συνταγές, τι να τρώμε, πώς να το τρώμε και όλα αυτά μου έδωσαν ένα ερέθισμα για να προσεγγίσω αυτό το Project με μία τελείως άλλη ματιά. Ήθελα μία μονοτονία να την μεταμορφώσω και να την εμπλουτίσω χτίζοντας άλλες εικόνες. Όχι μία εικόνα ενός απλού πιάτου. Ήθελα να παρουσιάσω μια νέα συνταγή. Με αυτό το τρόπο θα έδινα μία σχέση ψευδαίσθησης και φαντασίας.

Γιατί αναμειγνύετε υλικά που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ασύνδετα;

Αυτός είναι ο στόχος της έκθεσης. Να μπούμε στη σκέψη και να καταλάβουμε το πώς παίζουν η συνήθεια με την ψευδαίσθηση και η εικόνα με την ουσία και τη γεύση. Να φέρουμε αντικείμενα και υλικά μέσα και έξω από την κουζίνα. Ολα συνδυάζονται, αρκεί να ξέρεις τον σωστό τρόπο.

Η εμπειρία σας με τη γαστρονομία;

Λατρεύω να μαγειρεύω, να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις/κουζίνες, να παίζω με το φαγητό μου και να αυτοσχεδιάζω με υλικά που δεν έχω ξανά τολμήσει. Η γαστρονομία για εμένα είναι μία τέχνη απόλαυσης. Με αυτό το τρόπο διαλέγω να στήσω και τα κάδρα μού. Ας μην ξεχνάμε ότι τρώμε πρώτα με τα μάτια μας.

Πόσο δύσκολο είναι να συνθέσετε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Όλες οι εικόνες είναι πραγματικές συνθέσεις που έχουν σκηνοθετηθεί και μετά φωτογραφηθεί. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί Photoshop. Οι ιδέες έρχονταν σταδιακά. Είναι τόσο έντονη η ύπαρξη του φαγητού παντού, οπότε τα ερεθίσματα και η έμπνευση υπήρχαν καθημερινά στο μενού μου. Η υλοποίηση της ιδέας ήταν μία πρόκληση για εμένα, αφού εκτέθηκα σε μερικά υλικά τα οποία δεν είχα δουλέψει ποτέ.

Τι θα δούμε στην έκθεσή σας;

Σίγουρα το φαγητό δεν θα λείπει. Θα δούμε μία ποικιλία διαφόρων υλικών όπως ψάρι, βόλοι, νιπτήρας, ξυραφάκι και πολλά ακόμα. Αντικείμενα που δεν φαντάζεστε ότι θα βλέπατε ποτέ μαζί να συνυπάρχουν και όλα αυτά μέρος μιας συνταγής, όχι τυποποιημένης.

Εύχομαι οι θεατές που θα έρθουν να δουν την έκθεση από κοντά να φύγουν με «μάτια χορτάτα».

GREAT MINDS EAT ALIKE

Σοφία Γκααφάρ

Έναρξη Έκθεσης:

Παρασκευή 12 Μαΐου

Η είσοδος είναι δωρεάν

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας

Αγίου Δημητρίου 13

10561, Ψυρρή, Αθήνα

Τηλ: +30 210 32 11 311

info@gastronomymuseum.gr