Τέλος η Κοσκινά από το ΕΜΣΤ- σκληρή απάντηση από το Υπουργείο

Το ΥΠΠΟΑ διαπιστώνει ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση δύο τουλάχιστον μηνών στο εξάμηνο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς που είχε εγκριθεί στις 10 Αυγούστου 2018.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τέλος η Κοσκινά από το ΕΜΣΤ- σκληρή απάντηση από το Υπουργείο

Η θητεία της Κατερίνας Κοσκινά δεν ανανεώθηκε, έτσι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που εξακολουθεί πλην των περιοδικών εκθέσεων και το άνοιγμά του κατά την περίοδο της Ντοκουμέντα να παραμένει ένα λευκό κέλυφος, αναμένει τον ή την διάδοχο της. Η διευθύντρια του Μουσείου παρουσίασε τον απολογισμό του έργου της, ενώ η κατάσταση του μουσείου παραμένει σχεδόν ή ίδια με αυτή που ήταν και τον Μάιο του 2015, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Τα εγκαίνια προσδιορίστηκαν από τη διευθύντρια για άλλη μια φορά –για τον Ιούλιο του 2019-, εφόσον φυσικά απορροφηθεί η δωρεά των 3 εκατομμυρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μιλώντας με αριθμούς, από το 2015 μέχρι σήμερα αποκτήθηκαν από το ΕΜΣΤ 340 έργα, ενώ η κ. Κοσκινά ανακοίνωσε το πρόγραμμα των περιοδικών εκθέσεων του 2019. Για το 2018 η τακτική επιχορήγηση ανήλθε στις 800.000 ευρώ, η έκτακτη στις 73.000 ευρώ και κόστος μισθοδοσίας σε 944.000 ευρώ. Για το 2019 η κ. κοσκινά ζήτησε τακτική επιχορήγηση ύψους 3.300.000 ευρώ για τις δαπάνες του.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η συνέντευξη τύπου και η Υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά απάντησε στην «αιφνιδιαστική» συνέντευξη τύπου που ανήγγειλε η διευθύντρια του Μουσείου.

Τέλος η Κοσκινά από το ΕΜΣΤ- σκληρή απάντηση από το Υπουργείο

Η απάντηση του Υπουργείου είναι η ακόλουθη:

"Είναι σε όλους γνωστό ότι ο προγραμματισμός του ΕΜΣΤ στα τέλη του 2017 προέβλεπε την πλήρη λειτουργία του Μουσείου στο τέλος του 2018, δηλαδή σε ενάμιση μήνα από σήμερα. Στη συνέχεια, η πλήρης λειτουργία μετατέθηκε για τον Ιούλιο 2019, με βάση και το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς Νιάρχου. Ωστόσο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις 5/10/2018 με το ΔΣ και την διευθύντρια, στο οποίο η υπουργός υπογράμμισε την απουσία επιχειρησιακού σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, όπως οι υπηρεσίες του υπουργείου επεσήμαιναν μετ’ επιτάσεως κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, η διευθύντρια απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο επανειλημμένο ερώτημα της υπουργού πότε θα λειτουργήσει πλήρως το Μουσείο. Για ακόμη μια φορά, τα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ είχαν μετατεθεί σε ένα άδηλο μέλλον.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2018 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε την Διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά ότι λόγω της επικείμενης λήξης της θητείας της το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην δημόσια προκήρυξη της θέσης Διευθυντή/ντριας, στην οποία θα μπορούσε και η ίδια να θέσει υποψηφιότητα εάν το επιθυμούσε. Στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν είχε λάβει το επιχειρησιακό σχέδιο της πλήρους λειτουργίας του ΕΜΣΤ, ούτε χρονοδιάγραμμα για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, ούτε εγκεκριμένο από το ΔΣ Απολογισμό ώστε να τον συζητήσουν με το ΔΣ και τη διευθύντρια, παρότι η θητεία της έληγε στις 4/12/2018. Αντ’ αυτών κατατέθηκε από την διευθύντρια ένα ντοσιέ με την αλληλογραφία της με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, συμβούλους της πρώην υπουργού κ.λ.π.

Χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, η κα Κοσκινά ανήγγειλε Συνέντευξη Τύπου και το ΥΠΠΟΑ ζήτησε και έλαβε τον Απολογισμό Πεπραγμένων 2017-18. Μετά από αυτά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού καταλήγει στις εξής διαπιστώσεις:

Το ΥΠΠΟΑ έχει επιχορηγήσει το ΕΜΣΤ για το 2018 συνολικά με 1.565.681,19 ευρώ. Όμως η κυρία Κοσκινά ζήτησε για το 2019 το ποσό των 3.301.911 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 100%. Ωστόσο, το αίτημα της αύξησης δεν αφορούσε το άνοιγμα του Μουσείου και δεν συνοδεύτηκε από επαρκή αιτιολόγηση. Ούτε όμως ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός που παρουσίασε η παρούσα διοίκηση του ΕΜΣΤ μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός, αφού αναφέρεται σε περιοδικές εκθέσεις τις οποίες σχεδιάζει η κ. Κοσκινά αλλά δεν αναφέρει τίποτα σχετικό με τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ. Και τούτο, παρότι από τον Αύγουστο 2018 έχει υπογραφεί το συμφωνητικό δωρεάς των 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς το ΕΜΣΤ με εξάμηνη προθεσμία υλοποίησης.

Δυστυχώς, το ΥΠΠΟΑ διαπιστώνει ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση δύο τουλάχιστον μηνών στο εξάμηνο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς που είχε εγκριθεί στις 10 Αυγούστου 2018 για τα έργα που προβλέπονται από τη σύμβαση της Δωρεάς μεταξύ ΕΜΣΤ και ΙΣΝ, σύμφωνα με το οποίο η επιλογή αναδόχου-εργολάβου θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σήμερα το ΕΜΣΤ χωρίς ακόμα να λειτουργεί πλήρως, απασχολεί 41 υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου, 37 τακτικούς και 4 αποσπασμένους ενώ εργάστηκαν και 14 έκτακτοι. Στον Απολογισμό σημειώνεται ότι το ΕΜΣΤ πάσχει από έλλειψη προσωπικού και ότι έχει υποβάλει αιτήματα για πρόσληψη επιπλέον τακτικού προσωπικού (28 θέσεις) και υπό μετάταξη προσωπικού (20 θέσεις). Αλλά τα αιτήματα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν δεδομένου ότι και η πλήρης λειτουργία του ΕΜΣΤ καθυστερεί πέρα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Από τα παραπάνω έχει γίνει σαφές ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεταβατική φάση τόσο της διοίκησης όσο και της λειτουργίας του. Και εδώ προκύπτει ένα ακόμα ερώτημα, το οποίο διατυπώνεται μετά την επικοινωνία της υπουργού με τον πρόεδρο του ΔΣ, από τον οποίο η υπουργός ζήτησε σύγκλιση του ΔΣ εντός της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε στην υπουργό ότι ο απολογισμός δεν έτυχε της έγκρισης του ΔΣ. Γιατί ο Απολογισμός που παρουσιάζει η κυρία Κοσκινά δεν έχει συζητηθεί και δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΕΜΣΤ; Γιατί η Κυρία Κοσκινά παρουσίασε στα ΜΜΕ τον προσωπικό της απολογισμό και δεν περίμενε να εγκριθεί ο Απολογισμός της Διοίκησης του ΕΜΣΤ;

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση και εντός των προδιαγεγραμμένων προθεσμιών στη δημοσιοποίηση της Επιτροπής Επιλογής του νέου διευθυντή/ντριας και θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία αυτή, καθώς και όλα όσα είναι αναγκαία προκειμένου να διασωθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και να λειτουργήσει το ΕΜΣΤ ανοίγοντας στο κοινό τη συλλογή του".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης

ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 15 Οκτ 2020 | 20:56

Καινούργια μουσική από Στίβι Γουόντερ, μετά από 15 χρόνια

Ο Στίβι Γουόντερ κρατούσε χαμηλό προφίλ και, μουσικά, σιωπούσε

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 14 Οκτ 2020 | 07:43

Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από το θάνατό του - Μια έκθεση με το αρχείο του ανοίγει για πρώτη φορά

Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια ημέρα μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.

ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 20:04

Θλίψη: Έφυγαν από τη ζωή η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο και η ηθοποιός Γοργώ Χρέλια

Δυο θλιβερές αποχωρήσεις έγιναν σήμερα γνωστές - Πρόκειται για τις Χάιδω Βέμπο Τραϊφόρου και Γοργώ Χρέλια

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 08:11

Η αυλαία σηκώνεται για τα θέατρα - Πώς θα λειτουργήσουν

Μετά από οκτώ μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με μάσκες, τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καθορίζουν την πληρότητα.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1950 09 Οκτ 2020 | 17:54

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η ποιήτρια Έλενα Στριγγάρη

Την είδηση έκανε γνωστή ο γιός της, με ανάρτησή του στη σελίδα της στο Facebook.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ 08 Οκτ 2020 | 08:11

Νέες ταινίες: Με ευαισθησία και καρδιά μια ματιά σε όλο τον κόσμο

Στις νέες ταινίες της εβδομάδας δημιουργίες για στοχασμό που αλλάζει συνεχώς την οπτική μας.

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 06 Οκτ 2020 | 23:29

"Ικέτες" του Αλέξη Μοστριού: "Καμιά προσευχή δεν μπορεί να σε σώσει"

Το αστυνομικό μυθιστόρημα "Ικέτες" έρχεται να σας συναρπάσει