Τέχνη στα νησιά

Από την Κρήτη μέχρι την Πάτμο και από τον Πόρο έως τη Σάμο, εκθέσεις δημιουργών, Ελλήνων και μη, δίνουν μια ακόμη αφορμή να ταξιδέψουμε στις ελληνικές θάλασσες.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Παναγιώτης Τέτσης στη Σαντορίνη, ο Κώστας Βαρώτσος στον Πόρο αλλά και η τουρκικής καταγωγής Nevin Aladag στη Σάμο. Ο Κώστας Τσόκλης στην Τήνο, η Σοφία Βάρη στην ΄Ανδρο αλλά και ο πολωνός καλλιτέχνης Pawel Althamer στην ΄Υδρα. ΄Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες κάνουν ακόμα πιο ελκυστικά τα ελληνικά νησιά με εκθέσεις τους που φιλοξενούνται αυτές τις μέρες σε μουσεία, γκαλερί και χώρους τέχνης. Σταχυολογήσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις και σχεδιάσαμε τον εικαστικό χάρτη των νησιών της Επικράτειας _ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται κι άλλα σπουδαία εικαστικά γεγονότα το καλοκαίρι.

Ηράκλειο: Αρχίζει (επιτέλους!) το ΄Ετος Θεοτοκόπουλου

Με τη μεγάλη και σημαντική έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο, αρχίζουν οι εορτασμοί για το 2014 - Έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Την έκθεση επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Χατζηνικολάου και σχεδίασαν η αρχιτέκτων μουσειολόγος Λένα Κατσανίκα-Στεφάνου και η αρχιτέκτων Αλεξάνδρα Σαγιά. Μετά την παρουσίασή της στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (ολοκληρώνεται στις 25 Οκτωβρίου), η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς, από 20 Νοεμβρίου 2014 ως 1 Μαρτίου 2015

Ανδρος:  Γλυπτική και πραγματικός κόσμος

Αφιέρωμα στη διεθνή εικαστικό Σοφία Βάρη είναι επί της ουσίας η βασική έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. «Δεν νιώθω σαν να γυρίζω σπίτι, απλούστατα διότι ... δεν έφυγα ποτέ», έχει πει στο TheTOC.gr η 73 χρονη καλλιτέχνιδα και σύντροφος ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες της εποχής μας, Φερνάντο Μποτέρο. Γλυπτά, σχέδια, ακουαρέλες, ελαιογραφίες, ανάγλυφα, κολάζ και αντικείμενα μικρογλυπτικής φιλοξενούνται στους τρεις ορόφους του κτιρίου σε επιμέλεια του διευθυντή του μουσείου κ. Κυριάκου Κουτσομάλλη. ΄Εως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Λίγο πιο πάνω, διασχίζοντας κανείς τη γραφική αγορά της Άνδρου μέσα από τα πλακόστρωτα στενά, θα βρει και την επετειακή έκθεση για τα είκοσι χρόνια παρουσίας του θερινού θεσμού «Πλόες» στο Ίδρυμα Κυδωνιέως. Eίκοσι εικαστικοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Α. Αντωνόπουλος, ο Π. Χανδρής και ο Α. Ψυχούλης συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο: «Πραγματικότητες: Living real!» σε επιμέλεια της κριτικού και ιστορικού της τέχνης Αθηνάς Σχινά. ΄Εως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Σαντορίνη: Εργοστάσιο Τεχνών και «συνομιλία» Τέτση - Ορφανού

Τρεις εκθέσεις φιλοξενούνται στο νεότευκτο «Εργοστάσιο Τεχνών» της Σαντορίνης. Η έκθεση «White, Grey and a little Red» με τη συμμετοχή Ελλήνων (Γιάννης Αδαμάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μιχάλης Μαδένης κ.α.) και ξένων καλλιτεχνών, η έκθεση «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος» - Ατομική Έκθεση Φωτογραφίας του J. Joshua Garrick. και «Το Πλοίο Νεράιδα» - Ατομική Έκθεση Γλυπτικής του Στέλιου Παναγιωτόπουλου. Και οι τρεις εκθέσεις που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. (Κεντρική φωτογραφία)

Για πρώτη φορά έργα ενός από τους σημαντικότερους, ίσως, εν ζωή Ελληνα εικαστικού καλλιτέχνη, ακαδημαϊκού, Παναγιώτη Τέτση, και του συναδέλφου του και επιστήθιου φίλου του, Λάμπρου Ορφανού (ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή), «συναντιούνται» σε μια έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Μεγάρου Γκύζη στα Φηρά της Σαντορίνης με πρωτοβουλία του Μεγάρου Γκύζη, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Πόρος: «Αρχαιολογικός» Βαρώτσος και η ... Χάρτα του Ξενάκη

Δεκαοκτώ έργα του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου  «συνομιλούν» με αρχαιότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Οι εικαστικές παρεμβάσεις από γυαλί, μέταλλο, πέτρα, χαρτί, πολυεστέρα και χρώμα παρατίθενται μαζί με τα αρχαία εκθέματα ως «σκιά» και προέκταση του χρόνου. Η επιμέλεια ανήκει στην αρχαιολόγο της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ Μαρία Γιαννοπούλου και στην Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου. 
Στην Παραλία του Πόρου στην γκαλερί Citronne ο διεθνής καλλιτέχνης, Κωνσταντίνος Ξενάκης εκθέτει 20 έργα (λάδια, κολάζ, χάρτες, βιβλία-αντικείμενα) και 20 εικαστικά «αδιέξοδα – σχόλια» που απορρέουν από την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα επίσης σε επιμέλεια Τατιάνας Σπινάρη - Πολλάλη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υδρα - Σπέτσες: Μυστικά και εικόνες

Στην  Ύδρα παρουσιάζεται «Το Μυστικό του δίσκου της Φαιστού» στον χώρο του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία. Ο λόγος για μια δημιουργία του Πολωνού καλλιτέχνη Pawel Althamer. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Στην «επικράτεια» του Σαρωνικού, επίσης, η αίθουσα τέχνης Ακρόπρωρο στις Σπέτσες σε συνεργασία με την Image Gallery της Αθήνας παρουσιάζουν την καλοκαιρινή έκθεση Summer Thoughts. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου 2014.

Σύρος: Από τον Αχιλλέα Δρούγκα έως τη Μίνα Βαλυράκη

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, στο πλαίσιο του θεσμού Σύρος - Πολιτισμός - 2014, φιλοξενεί στην Αίθουσα Τέχνης Γ. - Ε. Βάτη, έργα από την αναδρομική πορεία του Αχιλλέα Δρούγκα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Αυγούστου.

΄Εκθεση έργων με τίτλο «Ταξίδια - Διασταυρώσεις» της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου. Η έκθεση αναπτύσσεται σε 4 ενότητες, για την οποία ή εικαστικός είχε δηλώσει στο TheTOC.gr: «Με αιχμαλώτισε το λιμάνι, το ναυπηγείο, τα μπράτσα των γερανών...». Θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου.

Τήνος: Ο Τσόκλης και ο Βανδαλισμός στην τέχνη

Στην Τήνο παρουσιάζεται η έκθεση του εικαστικού Κώστα Τσόκλη υπό τον τίτλο ο «Βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης» με νέα έργα ως αντικατάσταση εκείνων που χάθηκαν, καταστράφηκαν ή κλάπηκαν στη Σπιναλόγκα στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο.

Σάμος: Η τουρκικής καταγωγής Nevin Aladag εκθέτει

Την ατομική έκθεση της καταξιωμένης, τουρικικής καταγωγής, καλλιτέχνιδας Nevin Aladag με τίτλο «Borderline», παρουσιάζει το Κέντρο Τέχνης στη Σάμο. Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι.

Πάτμος: Νερό, το ζωογόνο

Η εικαστική ομαδική έκθεση με τίτλο «ΝΕΡΟ | WATER», φιλοξενείται στην Πάτμο, και συγκεκριμένα στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμο. Θα διαρκέσει  μέχρι τις 24 Αυγούστου

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook