Τεχνόπολη: δεύτερη σε επισκεψιμότητα μετά το Μουσείο Ακρόπολης

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων συμπλήρωσε 20 χρόνια εκδηλώσεων που συγκέντρωσαν εκατομμύρια Αθηναίους. Συναυλίες, εκθέσεις, μουσείο και ένας ανοιχτός χώρος σε όλους.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τεχνόπολη: δεύτερη σε επισκεψιμότητα μετά το Μουσείο Ακρόπολης

«Βιομηχανικό παρελθόν, πολιτιστικό παρόν, καινοτόμο μέλλον»: Έτσι προσδιόρισε τον χαρακτήρα της «Τεχνοπόλης» ο διευθύνων σύμβουλός της Κ. Μπιτζάνης, κατά την σημερινή παρουσίαση - εορτασμό των 20 χρόνων ενεργούς δράσης και παρουσίας της Τεχνόπολης στη ζωή της πρωτεύουσας, με εκδηλώσεις που αγγίζουν τομείς της τέχνης, της επιστήμης, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας.

Ο 2ος σε επισκεψιμότητα χώρος μετά το Μουσείο της Ακρόπολης

Η «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων είναι ο 2ος σε επισκεψιμότητα χώρος μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, με ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως σε 900 εκδηλώσεις. Σταχυολογόντας κάποιες από τις πλέον επιτυχημένες εκδηλώσεις-θεσμούς, ο κ. Μπιτζάνης αναφέρθηκε στο Technopolis Jazz Festival (46.000 επισκέπτες πέρσι), το Science Festival (22.000 επισκέπτες πέρσι), το Παιδικό Φεστιβάλ Π100 - Πλανήτης Τεχνόπολη (6.000 μικροί και μεγάλοι πέρσι), το Bike Festival. Ως πλέον επιτυχημένη παραγωγή, θύμισε την έκθεση που ήταν αφιερωμένη στη δεκαετία του 1980, την οποία επισκέφθηκαν 80.000 άνθρωποι. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, που φιλοξενείται στο παλιό αεροφυλάκιο και την οποία έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα 175.000 δημιουργικοί νέοι. Συγχρόνως, στο χώρο φιλοξενήθηκαν 1.050 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή για τα «20 χρόνια Τεχνόπολη» αυτόν τον καιρό.

Χώρος κονσέρτων, συναυλιών και χορού το Αμφιθέατρο

Στην Τεχνόπολη αναδείχθηκαν οι αρχές της χρηστής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, σημείωσε ο κ. Μπιτζάνης και πρόσθεσε υποστηρίζοντας τη δημόσια διοίκηση, πως οι δυνατότητες του Δημοσίου είναι πολύ περισσότερες από τα εμπόδιά του.

Τα 40 άτομα που εργάζονται στην Τεχνόπολη, έχουν καταφέρει - χρησιμοποιώντας το μυαλό, τη φαντασία τους και κάνοντας την Τεχνόπολη το σπίτι τους - να οδηγήσουν σε σύγχρονες μορφές διοίκησης, με ευαισθησία και ανθρωποκεντρικό μοντέλο, είπε.

Αναφερόμενος στα οικονομικά, σημείωσε ότι πριν από οκτώ χρόνια τα έσοδα της Τεχνόπολης ανέρχονταν σε 9,5 εκατ. ευρώ και λειτουργούσε με στήριξη από τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δ. Αθηναίων) κατά 65%. Σήμερα, η Τεχνόπολη έχει προϋπολογισμό σχεδόν 3,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 65% είναι ίδια έσοδα και η στήριξη από τον ΟΠΑΝΔΑ ανέρχεται στο 28% του προϋπολογισμού - ποσοστό που δεν μπορεί να πέσει σε καμία περίπτωση κάτω από το 25%, διαφορετικά θα χαθεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας της Τεχνόπολης.

Επίσης, ο κ. Μπιτζάνης ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσει η ριζική ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου της Τεχνόπολης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος κατάλληλος για κονσέρτα, συναυλίες, χορό, αλλά και συνέδρια με ταυτόχρονη μετάφραση. Η ανακαίνιση έχει προϋπολογισθεί στο ένα εκατομμύριο ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο 2019.

Το έργο ήταν σύλληψη της Μελίνας Μερκούρη και του Δημήτρη Μπέη

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ανοίγοντας την εκδήλωση, ανέτρεξε στο ιστορικό της δημιουργίας της Τεχνόπολης, που ξεκίνησε με την ιδέα και απόφαση για τη δημιουργία της στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου από το δίδυμο Μ. Μερκούρη - Δ. Μπέη, την αποκατάσταση των κτιρίων τη δεκαετία του 1990 με εγκαίνια από τον τότε δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο και το άνοιγμα του χώρου στους πολίτες το 1999.

Υπό τη δημαρχιακή αρχή του Γ. Καμίνη, η Τεχνόπολη άλλαξε φυσιογνωμία, και από το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης που έφθασε στα δικαστήρια, πέρασε σε μια νέα εποχή. Το 2013 παραδόθηκε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το 2014 το Αεροφυλάκιο, όπου σήμερα φιλοξενείται ο Κόμβος Καινοτομίας.

Το Παιδί, η Πόλη, τα Μνημεία

Η πρόεδρος της Τεχνόπολης Π. Διαμαντάκου σημείωσε ότι πλέον η Τεχνόπολη έχει στέρεες βάσεις. Δεν έχει να φοβάται τίποτα, αλλά αντίθετα έχει όλες τις δυνατότητες για να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η ίδια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και ιδιαιτέρως στο πρόγραμμα «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία» που αποτελεί και πνευματικό της παιδί.

Το πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Παιδείας και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συμμετέχουν το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Εθνική Πινακοθήκη, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η MONUMENTA.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και η αυξανόμενη ενθουσιώδης συμμετοχή σχολείων και εκπαιδευτικών πιστοποιεί την επιτυχία του. Μέχρι στιγμής, έχουν συμμετάσχει 3.000 παιδιά και 200 εκπαιδευτικοί από 110 σχολεία του δήμου Αθηναίων. Μέσα από το πρόγραμμα-παιχνίδι, εξήγησε η κ. Διαμαντάκου, τα παιδιά ηλικίας 5 - 18 ετών μαθαίνουν να αγαπούν την πόλη, να αγαπούν τα μνημεία της και να αποδοκιμάζουν τον βανδαλισμό τους.

Καθώς, όπως είπε, στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολλά σχολεία από πιο ευάλωτες και φτωχιές γειτονιές της πόλης, είναι πολύ υψηλός ο αριθμός συμμετοχής παιδιών μεταναστών. Και η ίδια, όπως είπε, θεωρεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση του προγράμματος, το γεγονός ότι οι γονείς των παιδιών λένε στους διοργανωτές, ότι «χάρη στο πρόγραμμα βγαίνουμε πλέον τα Σαββατοκύριακα από το σπίτι. Τα παιδιά θέλουν να πηγαίνουμε επισκέψεις σε μνημεία».

Αυτό, όπως κατέληξε η κ. Διαμαντάκου, είναι και το πλέον σημαντικό: Το κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο της Τεχνόπολης να ενσταλάξει στους κατοίκους της πόλης, το σεβασμό στο δημόσιο χώρο, που είναι δικός τους χώρος.


Φωτο: INTIMEnews

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 30 Νοε 2020 | 13:28

Ιερώνυμος : Απαίτησα να έχω την ίδια μεταχείριση με όλους τους Ελληνες- Δεν θα δεχόμουν κάτι άλλο

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νοσηλεία του για τον κορονοϊό

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.