Θ.Βερέμης:Ο Καμμένος είναι κωμικό πρόσωπο, ο Τσίπρας προϊόν ανώμαλης εποχής

Ο άριστος Βενιζέλος και το...τούβλο απελέκητο Κωνσταντίνος.Ο κωμικός Καμμένος κι ο καταληψίας Τσίπρας.«Οι άριστοι είναι κάτι κακό. Οι ... πάτοι τι είναι;» μας λέει.

Θ.Βερέμης:Ο Καμμένος είναι κωμικό πρόσωπο, ο Τσίπρας προϊόν ανώμαλης εποχής

Δημοσιεύτηκαν από τις 14 Οκτωβρίου 2001 ως τις 5 Ιουνίου 2016. Ο λόγος για τα άρθρα του υπέγραψε στην «Καθημερινή» τα οποία κλείνει στις σελίδες του το νέο του βιβλίο. «Σκέψεις για τον 21 ο αιώνα», λοιπόν, από τον ιστορικό και πανεπιστημιακό, Θάνο Βερέμη (εκδόσεις Καστανιώτη), οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για μια κουβέντα μαζί του.

Θ.Βερέμης:Ο Καμμένος είναι κωμικό πρόσωπο, ο Τσίπρας προϊόν ανώμαλης εποχής

- Οι «Σκέψεις για τον 21ο αιώνα» «πατάνε» σε δυο πόλους, τις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις από τη μια και σταθερά πολιτισμικά σημεία αναφοράς από την άλλη;

«Ναι, το βιβλίο έχει δυο άξονες. Μια συγχρονική που έχει σχέση με ότι συμβαίνει τώρα – την κρίση – και μια διαχρονική που έχει να κάνει με τα μεγάλα έργα τέχνης, αυτά που διαρκούν μέσα στο χρόνο. Κι αυτές οι δυο φάσεις εναλλάσσονται. Στην πρώτη είμαστε όλοι μπλεγμένοι – με τις αγωνίες μας, τις απόψεις μας – και στη δεύτερη όλα διαρκούν μέσα στο χρόνο και μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε με κάποια νηφαλιότητα».

- Ποιος ο στόχος του συγγραφέα για το μη εξειδικευμένο – σε ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα – κοινό που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο;

«Ο στόχος είναι να πάρει ο αναγνώστης μια απόσταση από τα σημερινά και να δει αν έχουν ξαναυπάρξει ανάλογα στο παρελθόν. Είναιμ θα έλεγα, μια προσπάθεια ιστορικής αποτίμησης αυτών που συμβαίνουν σήμερα σε σχέση μ’ αυτά που υπήρξαν κάποτε».

- Βγαίνει κάποιο συμπέρασμα κύριε Βερέμη;

«Το συμπέρασμα είναι ότι η κοινωνία και η ιστορία δεν μένουν ακίνητες. ΄Εχω ένα φόβο για τη σημερινή εποχή – κι αυτό εκφράζεται σε πολλά άρθρα – ότι δημιουργείται μια διάσταση ανάμεσα σ’ αυτούς που ονομάζουμε "δασκάλους", αυτούς που ξέρουν κάτι παραπάνω ως προς την παιδεία ας πούμε, και σ’ αυτούς που νομίζουν ότι δεν τους χρειάζεται κάτι παραπάνω, μια επιπλέον γνώση. Σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι γεννιόνται μια χαρά και χαλάνε από τον πολιτισμό καταλήγοντας σ’ αυτό που ο Ρουσσώ ονομάζει "ευγενής βάρβαρος". Κάτι τέτοιο, αλλά στο άστρο του λαϊκισμού ξαναγεννιέται σήμερα. Κι αυτός είναι ο κίνδυνος: Μια γενιά απαίδευτων ανθρώπων που θεωρούν ότι είναι μια χαρά όπως είναι. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο συντηρητισμό που καλλιεργείται από τους πολιτικούς για να κολακεύει το κοινό τους».

- Η ιστορία σε τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμη;

«Η ιστορία μπορεί να μας φανεί χρήσιμη κυρίως σ’ αυτό τον τομέα όταν βλέπουμε τη σύγκρουση ανθρώπων που ήταν ανόμοιοι σε αξία. Ας πούμε ο Βενιζέλος κι ο Κωνσταντίνος. Ο Βενιζέλος ήταν ένας καλλιεργημένος (κατά το μέτρο του δυνατού) και πολύ ευφυής άνθρωπος της εποχής, με μεγάλες ευχέρειες κι ικανότητες (υπήρχε σ' εκείνον το στοιχείο της ικανότητας, της αριστείας που απαξιώνεται και θεωρείται ρετσινιά από κάποιους ιθύνοντες σήμερα…) Η σύγκριση στην ιστορία, λοιπόν, είναι ανάμεσα σ’ έναν άριστο, τον Βενιζέλο, κι ένα "τούβλο απελέκητο" που ήταν ο Κωνσταντίνος. διάσημος βλαξ της ιστορίας αλλά … λεβεντιά καμαρωτή. Κι εκεί διχάστηκε η Ελλάδα στα δυο. Κι εκεί βλέπει κανείς πως μπορεί να ξελογιάσει τον κόσμο ένας ωραίος αντίθετα μ’ εκείνον που υπόσχεται δυσχέρειες…»

- Βλέπετε αντιστοιχίες με το σήμερα;

«Ναί, με πολλούς από τους πολιτικούς που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή. Η Βουλή των Ελλήνων σταδιακά παραπαίει. Εχοντας ξελογιάσει μια κοινωνία σταδιακά αρχίζει να ξελογιάζεται κι εκείνη από την κοινωνία που ξελόγιασε. Στη Δημοκρατία συμβαίνει αυτό: Η κοινωνία γεννά το κράτος, κι αυτό την κοινωνία. Είναι ένας φαύλος κύκλος».

- Αυτός είναι ένας κίνδυνος της Δημοκρατίας

«Βεβαίως. Διότι όπως λέει ο Αριστοτέλης, η Δημοκρατία μπορεί να ανθίσει όταν βασίζεται στην αρετή της κοινωνίας και η αρετή διδάσκεται κατ’ Αριστοτέλη».

- Μιλήσατε για το λαϊκισμό κι ήθελα να σας ρωτήσω: Σας ανησυχεί ο λαϊκισμός που εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση;

«Βέβαια, για μένα είναι ένας κίνδυνος. Εγώ δεν πιστεύω στον… Ρουσσώ. Εγώ είμαι παιδί του Διαφωτισμού. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τη λογική που τους έδωσε η φύση γιατί αν την έχουν ακαλλιέργητη θα λιμνάσει. Κι όταν κοιμάται η λογική, ξυπνά το θυμικό που δεν είναι ο καλύτερος οδηγός».

- Σας ανησυχεί η πολιτική κατάσταση της χώρας;

«Πάρα πολύ με ανησυχεί διότι η Βουλή, όπως σας είπα πριν, δεν έχει αντάξιους εκπροσώπους του λαού αλλά ανθρώπους που λειτουργούν με τη λογική «ότι αρπάξουμε».

- Η πρώτη φορά Αριστερά σας απογοήτευσε;

«Μα δεν με γοήτευσε και ποτέ. Η πρώτη φορά Αριστερά τα βρήκε με την άλλη άκρη του λαϊκισμού, με τον Καμμένο – ο οποίος είναι κωμικό πρόσωπο δεν μπορείς να τον πάρεις στα σοβαρά. Θα μου πείτε, μπορείς να πάρεις τον Τραμπ στα σοβαρά; ΄Όχι, άλλη περίπτωση λαϊκισμού αυτή. Βλέπει κανείς, σ’ όλες τις κοινωνίες ο λαικισμός ευδοκιμεί».

- Διέξοδο βλέπετε;

«Να αντιληφθεί ο κόσμος ότι κάτι δεν πάει καλά και να αυτοϊαθεί».

- Υπάρχει κάποιος πολιτικός της νεώτερης ή μη ελληνικής ιστορίας που θα τον συγκρίνατε με τον Πρωθυπουργό;

«Όχι, ο πρωθυπουργός μας είναι μοναδικός. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράδειγμα, Υπήρξαν νέοι πολιτικοί – κι ο Βενιζέλος όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν λιγότερο από 40 χρονών, ήταν 38,39 ετών. Αλλά ήταν ένας άνθρωπος με άλλες διατεταγμένες πλεύσεως (εσωτερικές εννοώ). Δεν ήταν ένας καταληψίας που αναδείχτηκε από εκεί. Βέβαια ο Τσίπρας δεν αναδείχτηκε μόνο από τις καταλήψεις. Εχει έναν αέρα, είναι γλυκός, μιλάει ωραία, αρέσει στις κοπέλες, έχει πολλά καλά. Αλλά τι σύστημα έχει να μιμηθούμε; Τις κοπάνες από το Πανεπιστήμιο που δεν πάτησε ποτέ σε μάθημα στο Πολυτεχνείο; Γιατί είναι αξιοξιομίμητος; Ωραία. Οι άριστοι είναι κακό πράγμα. Οι … πάτοι τι είναι; Παράδειγμα προς μίμηση; Ο Τσίπρας είναι προϊόν μιας εποχής ανώμαλης στην Παιδεία. Κι επειδή αυτή η ανωμαλία είναι γοητευτική, τον προκρίναμε. Και τώρα ή θα πληρώσουμε το κόστος ή θα δρέψουμε τις δάφνες».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 03 Δεκ 2021 | 16:06

Πέθανε ο Νίκος Σταθούλης - Εκτιμητής έργων τέχνης και βιογράφος του Ιόλα

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο σύμβουλος τέχνης και προσωπικός βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 1876 02 Δεκ 2021 | 18:41

Ελβετία: Σπάνιο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ

Ένα σπάνιο ελληνικό νόμισμα των 50 δραχμών έφτασε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελβετία.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.