Θ.Βερέμης:Ο Καμμένος είναι κωμικό πρόσωπο, ο Τσίπρας προϊόν ανώμαλης εποχής

Ο άριστος Βενιζέλος και το...τούβλο απελέκητο Κωνσταντίνος.Ο κωμικός Καμμένος κι ο καταληψίας Τσίπρας.«Οι άριστοι είναι κάτι κακό. Οι ... πάτοι τι είναι;» μας λέει.

Θ.Βερέμης:Ο Καμμένος είναι κωμικό πρόσωπο, ο Τσίπρας προϊόν ανώμαλης εποχής

Δημοσιεύτηκαν από τις 14 Οκτωβρίου 2001 ως τις 5 Ιουνίου 2016. Ο λόγος για τα άρθρα του υπέγραψε στην «Καθημερινή» τα οποία κλείνει στις σελίδες του το νέο του βιβλίο. «Σκέψεις για τον 21 ο αιώνα», λοιπόν, από τον ιστορικό και πανεπιστημιακό, Θάνο Βερέμη (εκδόσεις Καστανιώτη), οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για μια κουβέντα μαζί του.

Θ.Βερέμης:Ο Καμμένος είναι κωμικό πρόσωπο, ο Τσίπρας προϊόν ανώμαλης εποχής

- Οι «Σκέψεις για τον 21ο αιώνα» «πατάνε» σε δυο πόλους, τις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις από τη μια και σταθερά πολιτισμικά σημεία αναφοράς από την άλλη;

«Ναι, το βιβλίο έχει δυο άξονες. Μια συγχρονική που έχει σχέση με ότι συμβαίνει τώρα – την κρίση – και μια διαχρονική που έχει να κάνει με τα μεγάλα έργα τέχνης, αυτά που διαρκούν μέσα στο χρόνο. Κι αυτές οι δυο φάσεις εναλλάσσονται. Στην πρώτη είμαστε όλοι μπλεγμένοι – με τις αγωνίες μας, τις απόψεις μας – και στη δεύτερη όλα διαρκούν μέσα στο χρόνο και μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε με κάποια νηφαλιότητα».

- Ποιος ο στόχος του συγγραφέα για το μη εξειδικευμένο – σε ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα – κοινό που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο;

«Ο στόχος είναι να πάρει ο αναγνώστης μια απόσταση από τα σημερινά και να δει αν έχουν ξαναυπάρξει ανάλογα στο παρελθόν. Είναιμ θα έλεγα, μια προσπάθεια ιστορικής αποτίμησης αυτών που συμβαίνουν σήμερα σε σχέση μ’ αυτά που υπήρξαν κάποτε».

- Βγαίνει κάποιο συμπέρασμα κύριε Βερέμη;

«Το συμπέρασμα είναι ότι η κοινωνία και η ιστορία δεν μένουν ακίνητες. ΄Εχω ένα φόβο για τη σημερινή εποχή – κι αυτό εκφράζεται σε πολλά άρθρα – ότι δημιουργείται μια διάσταση ανάμεσα σ’ αυτούς που ονομάζουμε "δασκάλους", αυτούς που ξέρουν κάτι παραπάνω ως προς την παιδεία ας πούμε, και σ’ αυτούς που νομίζουν ότι δεν τους χρειάζεται κάτι παραπάνω, μια επιπλέον γνώση. Σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι γεννιόνται μια χαρά και χαλάνε από τον πολιτισμό καταλήγοντας σ’ αυτό που ο Ρουσσώ ονομάζει "ευγενής βάρβαρος". Κάτι τέτοιο, αλλά στο άστρο του λαϊκισμού ξαναγεννιέται σήμερα. Κι αυτός είναι ο κίνδυνος: Μια γενιά απαίδευτων ανθρώπων που θεωρούν ότι είναι μια χαρά όπως είναι. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο συντηρητισμό που καλλιεργείται από τους πολιτικούς για να κολακεύει το κοινό τους».

- Η ιστορία σε τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμη;

«Η ιστορία μπορεί να μας φανεί χρήσιμη κυρίως σ’ αυτό τον τομέα όταν βλέπουμε τη σύγκρουση ανθρώπων που ήταν ανόμοιοι σε αξία. Ας πούμε ο Βενιζέλος κι ο Κωνσταντίνος. Ο Βενιζέλος ήταν ένας καλλιεργημένος (κατά το μέτρο του δυνατού) και πολύ ευφυής άνθρωπος της εποχής, με μεγάλες ευχέρειες κι ικανότητες (υπήρχε σ' εκείνον το στοιχείο της ικανότητας, της αριστείας που απαξιώνεται και θεωρείται ρετσινιά από κάποιους ιθύνοντες σήμερα…) Η σύγκριση στην ιστορία, λοιπόν, είναι ανάμεσα σ’ έναν άριστο, τον Βενιζέλο, κι ένα "τούβλο απελέκητο" που ήταν ο Κωνσταντίνος. διάσημος βλαξ της ιστορίας αλλά … λεβεντιά καμαρωτή. Κι εκεί διχάστηκε η Ελλάδα στα δυο. Κι εκεί βλέπει κανείς πως μπορεί να ξελογιάσει τον κόσμο ένας ωραίος αντίθετα μ’ εκείνον που υπόσχεται δυσχέρειες…»

- Βλέπετε αντιστοιχίες με το σήμερα;

«Ναί, με πολλούς από τους πολιτικούς που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή. Η Βουλή των Ελλήνων σταδιακά παραπαίει. Εχοντας ξελογιάσει μια κοινωνία σταδιακά αρχίζει να ξελογιάζεται κι εκείνη από την κοινωνία που ξελόγιασε. Στη Δημοκρατία συμβαίνει αυτό: Η κοινωνία γεννά το κράτος, κι αυτό την κοινωνία. Είναι ένας φαύλος κύκλος».

- Αυτός είναι ένας κίνδυνος της Δημοκρατίας

«Βεβαίως. Διότι όπως λέει ο Αριστοτέλης, η Δημοκρατία μπορεί να ανθίσει όταν βασίζεται στην αρετή της κοινωνίας και η αρετή διδάσκεται κατ’ Αριστοτέλη».

- Μιλήσατε για το λαϊκισμό κι ήθελα να σας ρωτήσω: Σας ανησυχεί ο λαϊκισμός που εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση;

«Βέβαια, για μένα είναι ένας κίνδυνος. Εγώ δεν πιστεύω στον… Ρουσσώ. Εγώ είμαι παιδί του Διαφωτισμού. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τη λογική που τους έδωσε η φύση γιατί αν την έχουν ακαλλιέργητη θα λιμνάσει. Κι όταν κοιμάται η λογική, ξυπνά το θυμικό που δεν είναι ο καλύτερος οδηγός».

- Σας ανησυχεί η πολιτική κατάσταση της χώρας;

«Πάρα πολύ με ανησυχεί διότι η Βουλή, όπως σας είπα πριν, δεν έχει αντάξιους εκπροσώπους του λαού αλλά ανθρώπους που λειτουργούν με τη λογική «ότι αρπάξουμε».

- Η πρώτη φορά Αριστερά σας απογοήτευσε;

«Μα δεν με γοήτευσε και ποτέ. Η πρώτη φορά Αριστερά τα βρήκε με την άλλη άκρη του λαϊκισμού, με τον Καμμένο – ο οποίος είναι κωμικό πρόσωπο δεν μπορείς να τον πάρεις στα σοβαρά. Θα μου πείτε, μπορείς να πάρεις τον Τραμπ στα σοβαρά; ΄Όχι, άλλη περίπτωση λαϊκισμού αυτή. Βλέπει κανείς, σ’ όλες τις κοινωνίες ο λαικισμός ευδοκιμεί».

- Διέξοδο βλέπετε;

«Να αντιληφθεί ο κόσμος ότι κάτι δεν πάει καλά και να αυτοϊαθεί».

- Υπάρχει κάποιος πολιτικός της νεώτερης ή μη ελληνικής ιστορίας που θα τον συγκρίνατε με τον Πρωθυπουργό;

«Όχι, ο πρωθυπουργός μας είναι μοναδικός. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράδειγμα, Υπήρξαν νέοι πολιτικοί – κι ο Βενιζέλος όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν λιγότερο από 40 χρονών, ήταν 38,39 ετών. Αλλά ήταν ένας άνθρωπος με άλλες διατεταγμένες πλεύσεως (εσωτερικές εννοώ). Δεν ήταν ένας καταληψίας που αναδείχτηκε από εκεί. Βέβαια ο Τσίπρας δεν αναδείχτηκε μόνο από τις καταλήψεις. Εχει έναν αέρα, είναι γλυκός, μιλάει ωραία, αρέσει στις κοπέλες, έχει πολλά καλά. Αλλά τι σύστημα έχει να μιμηθούμε; Τις κοπάνες από το Πανεπιστήμιο που δεν πάτησε ποτέ σε μάθημα στο Πολυτεχνείο; Γιατί είναι αξιοξιομίμητος; Ωραία. Οι άριστοι είναι κακό πράγμα. Οι … πάτοι τι είναι; Παράδειγμα προς μίμηση; Ο Τσίπρας είναι προϊόν μιας εποχής ανώμαλης στην Παιδεία. Κι επειδή αυτή η ανωμαλία είναι γοητευτική, τον προκρίναμε. Και τώρα ή θα πληρώσουμε το κόστος ή θα δρέψουμε τις δάφνες».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 11 Νοε 2020 | 15:48

Πέθανε ο ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ισραέλ Χόροβιτς

Φυσιογνωμία του "off Broadway", ο Χόροβιτς πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.