«Θα κάνουμε Ίδρυμα στο σπίτι για να ταφεί ο Αντώνης»

Ο Χρήστος Δείξιμος, αδελφός του Αντώνη Βαρδή, μιλάει αποκλειστικά και ανακοινώνει την απόφαση της οικογένειας για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του μουσικοσυνθέτη.

Αυτό που δεν κατάφερε η οικογένειά του να γίνει πραγματικότητα μέχρι την ημέρα της κηδείας και της ταφής του Αντώνη Βαρδή, θα συμβεί σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Ο μουσικοσυνθέτης, που είχε αφήσει εντολή να ταφεί στο παρεκκλήσι που είχε φτιάξει στο κτήμα του στην Παιανία, δεν θα μπορούσε να πιστέψει την περιπέτεια που θα ζούσε η οικογένειά του μέσα στη συντριβή της για να το καταφέρει.

Ο Χρήστος Δείξιμος, ετεροθαλής αδελφός του Αντώνη Βαρδή, μίλησε στο theTOC.gr και ανακοίνωσε την απόφαση της οικογένειας: «Ο Γιάννης, η Καλλιστώ και η Φιλοθέη αποφάσισαν να δημιουργήσουν το "Ίδρυμα Αντώνης Βαρδής", ώστε να καταφέρουν να ταφεί ο αδελφός μου στο σπίτι, όπως είχε ζητήσει. Η περιπέτεια και η γραφειοκρατία που ζήσαμε είναι απίστευτη. Έφτασαν μέχρι το γραφείο της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, ακόμα και του Αντώνη Σαμαρά! Κανένας τους δεν υπέγραψε για αυτή την άδεια. Ο μόνος τρόπος να το κατάφερναν ήταν να δημιουργήσουν Ίδρυμα ώστε να ταφεί στον περίβολό του ο αδελφός μου. Θα γίνει, λοιπόν, τις επόμενες μέρες. Ζήτησαν όλοι της οικογένειας να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις στον Δήμο Παιανίας ότι θα γίνει για να μην ταλαιπωρηθούν και για να ταφεί απευθείας ο Αντώνης στο σπίτι και δεν το δέχτηκαν. Θα ακολουθήσουν τη διαδικασία, που θα πάρει γύρω στις 20 ημέρες ώστε να φτιαχτεί το Ίδρυμα. Θα είναι ένα κτίσμα γύρω στα 50 τετραγωνικά μέτρα και σε αυτό μία φορά την εβδομάδα θα συναντούνται φίλοι και συνεργάτες του Αντώνη. Θα χρησιμοποιηθεί και για άλλους στόχους, κοινωνικούς. Κανένας δεν βοήθησε για να μην γίνει ταφή, εκταφή και ξανά ταφή. Θα πρέπει να πάνε ως μάρτυρες δυο άνθρωποι της οικογένειας στην εκταφή και αυτό είναι πολύ σκληρό, απάνθρωπο. Δεν υπάρχουν λόγια και χαρακτηρισμοί. Λυπούμαστε πολύ για τη συμπεριφορά και την αντιμετώπιση των ιθυνόντων, ιδίως του Δημάρχου που είναι φίλος της Φιλοθέης και παλιός συμμαθητής της».

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Παιανίας και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Μητροπόλεως Μεσογαίας-Λαυρεωτικής για το θέμα της ταφής του Αντώνη Βαρδή

Το theTOC.gr επικοινώνησε με τον Σπυρίδωνα Στάμου, νέο Δήμαρχο Παιανίας σχετικά με την άδεια για την ταφή του Αντώνη Βαρδή στο σπίτι του. Εκείνος δήλωσε: «Ο δήμος δεν έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα και εκτελεί τον νόμο. Ο νόμος 582, του '88, υπαγορεύει ότι όλοι ενταφιάζονται εντός κοιμητηρίου και απαγορεύονται οι ενταφιασμοί σε ιδιωτικούς χώρους, εκτός κι αν πρόκειται για μοναστήρια και ησυχαστήρια. Το παρεκκλήσι πρέπει να ανήκει επίσημα στη Μητρόπολη, που δεν συμβαίνει αυτό. Έχει , βέβαια προστεθεί η διάταξη ότι μπορεί να γίνει ενταφιασμός σε περίβολο Ιδρύματος, αν πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει υπηρεσίες στο Ίδρυμα. Έχω μιλήσει με την οικογένεια του Αντώνη Βαρδή και τους έχω εξηγήσει ότι δεν μπορούμε ως δήμος να παραβούμε τον νόμο, δεν είναι στο χέρι μας. Επίσης, τους είπα με μεγάλη αγάπη προς το πρόσωπο του Αντώνη Βαρδή -αγαπητού μέλους της κοινωνίας της Παιανίας- ότι αυτό που μπορεί να γίνει από εμάς είναι να του παραχωρηθεί τάφος στον χώρο του κοιμητηρίου που «κοιμούνται» οι δήμαρχοι».

Στη συνέχεια το theTOC.gr επικοινώνησε και με τον Γενικό Αρχιερατικό επίτροπο της Μητροπόλεως Μεσογαίας-Λαυρεωτικής, πατέρα Ανάργυρο Φακή, με τον οποίο είχαν επικοινωνήσει η οικογένεια και η δικηγόρος της οικογένειας Βαρδή, ώστε να καταφέρουν να δοθεί η άδεια από τη Μητρόπολη και να τελειώσει ο γολγοθάς τους. Ο πατέρας Ανάργυρος Φακής είπε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως και επικοινώνησαν μαζί μας, όπως και η δικηγόρος τους. Εμείς τους ενημερώσαμε και τους εξηγήσαμε επίσης ότι πρέπει να δοθεί άδεια από τον Δήμο Παιανίας για να ταφεί στο συγκεκριμένο χώρο. Όπως, επίσης, τους είπαμε να μπουν στη διαδικασία να πάρουν εισαγγελική εντολή, μήπως καταφέρουν αυτό που ζητάνε».

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 28 Φεβ 2020 | 09:55
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 28 Φεβ 2020 | 08:18

Σήμερα η κηδεία του Κώστα Βουτσά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στο Α' Νεκροταφείο στις 11.00.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 28 Φεβ 2020 | 07:09

Πέθανε σε ηλικία 95 χρόνων η συγγραφέας Άλκη Ζέη

Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων. Την Τρίτη 3 Μαρτίου, στις 12:00, θα τελεστεί η πολιτική κηδεία της από το Α' Νεκροταφείο.

ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ 27 Φεβ 2020 | 17:04

Στη δέκατη σεζόν του "American Horror Story" ο Μακόλεϊ Κάλκιν

Ο δημιουργός της σειράς Ράιαν Μέρφι ανακοίνωσε τα νέα πρόσωπα, αλλά και αυτά που θα επιστρέψουν

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Φεβ 2020 | 08:31

Νέες ταινίες: Από τον Αγώνα για Δικαιοσύνη μέχρι την Έμμα της Τζέιν Όστιν

Ξεχωρίζουν οι ταινίες "Έμμα", που βασίζεται στο πολυδιαβασμένο ομότιτλο βιβλίο της Τζέιν Όστιν και το αντιρατσιστικό δράμα "Αγώνας για Δικαιοσύνη".

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Φεβ 2020 | 06:57
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ 26 Φεβ 2020 | 19:22

Κώστας Βουτσάς: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του την Πέμπτη

Το τελευταίο αντίο των Ελλήνων στον αγαπημένο ηθοποιό

ΣΑΡΩΣΕ ΜΕ ΤΑ «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» 25 Φεβ 2020 | 18:05

Η επιστολή Σκορτσέζε που έδωσε χαρά στον Μπονγκ Τζουν-χο

Στην επιστολή, όπως είπε ο Μπονγκ, ο Σκορσέζε τον προέτρεψε να κάνει ένα διάλλειμα, να ξεκουραστεί και στη συνέχεια να επιστρέψει στη δουλειά.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 25 Φεβ 2020 | 16:01

Συγγενείς, φίλοι, εκπρόσωποι των γραμμάτων "αποχαιρέτησαν" την Κική Δημουλά

Με απόφαση του ΥΠΠΟΑ και του υπουργείου Εσωτερικών, η κηδεία της Κικής Δημουλά έγινε δημοσία δαπάνη

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 25 Φεβ 2020 | 10:06

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ανοιχτό από σήμερα με δωρεάν είσοδο

Ανοιχτοί όλοι οι όροφοι που στεγάζουν την μόνιμη συλλογή του μουσείου που συγκροτήθηκε από το 2000.

25 Φεβ 2020 | 09:34

TOC BOOKS: Από τη μαγεία του Όστερ στον σκοτεινό Βαρδάρη και έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος

Ο Σκοτεινός Βαρδάρης της Έλενας Χουζούρη, Κάπου λάμπει ακόμα ο ήλιος του Μίχαελ Γκρούενμπαουμ, Μέρα/Νύχτα του Πολ Όστερ