Follow us

Θεατρικά βραβεία με παραπληροφόρηση, πισώπλατα μαχαιρώματα και... στη μέση το έργο του Τάσου Ιορδανίδη

Πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ακροπόλ η απονομή των θεατρικών βραβείων All4Fun. Τι συνέβη με το βραβείο του Τάσου Ιορδανίδη για την παράσταση "Θέλω να σου κρατάω το χέρι".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΣΚΟΥΡΑ
ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΜΑΤΙΚΑ

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ακροπόλ η απονομή των θεατρικών βραβείων All4Fun.

Το έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι", που παρουσιάζεται φέτος για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Αλφα Ληναίος-Φωτίου, και έχει αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς, απέσπασε το τρίτο βραβείο νεοελληνικού έργου.

Το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" περιλαμβάνει πολλά δραματοποιημένα βιογραφικά στοιχεία. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Θάλεια Ματίκα, η οποία και πρωταγωνιστεί μαζί με τον Τάσο Ιορδανίδη.

Την επόμενη ημέρα της βράβευσης ωστόσο, ο διοργανωτής των βραβείων και υπεύθυνος της εκδήλωσης, Κυριάκος Κουρουτσαβούρης, έκανε μία μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, κάνοντας λόγο για... πισώπλατα μαχαιρώματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουτσαβούρης ανέφερε στην ανάρτησή του πως παραπληροφορήθηκε ότι το έργο του Τάσου Ιορδανίδη "δεν ήταν απόλυτα αυθεντικό", για αυτό τον λόγο και απέσπασε το τρίτο βραβείο. Ο ίδιος ωστόσο, μετά και από επικοινωνία που είχε με τη Θάλεια Ματίκα, αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους δύο καλλιτέχνες.

"Έχοντας ανακοινώσει τις 10άδες το Σάββατο (με μεγάλη καθυστέρηση είναι αλήθεια λόγω δικής μου ολιγωρίας και μόνο) δεν θα ήταν σωστό να βγει από την κατηγορία του νεολληνικού έργου. 'Ενα τηλέφωνο στον Τάσο θα ήταν αρκετό. Λόγω πίεσης χρόνου κλπ. δεν το έκανα. Έτσι το βραβείο έγινε τρίτο, ενώ δεν ήταν τρίτο", σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

"Οφείλω σε μένα πάνω απ' ολα να βγω και ν' αναγνωρίσω το λάθος μου. Έτσι είναι το σωστό και το δίκαιο", τόνισε ο Κυριάκος Κουρουτσαβούρης, χωρίς να ενημερώνει βέβαια για την πηγή της παραπληροφόρησής του.

"Ζητώ δημόσια συγγνώμη από τον Τάσο και τη Θάλεια, διότι άκουσα κάτι και δεν το επιβεβαίωσα". Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ο Τάσος Ιορδανίδης με το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" μοιράστηκε το πρώτο βραβείο ελληνικού έργου με τον Ανέστη Αζά για τη "Δημοκρατία του Μπακλαβά".

Ολόκληρη η ανάρτησή του κ. Κουρουτσαβούρη:

Kανονικά θα έπρεπε να ξυπνήσω πολύ χαρούμενος (και όντως έτσι έγινε). Γιορτάζω σήμερα, η προσέλευση του κόσμου ήταν απίστευτη, όμως ένα λάθος μου παραποίησε την αλήθεια. Και όταν βγαίνω και υπερασπίζομαι την αλήθεια κρίνοντας άλλους (από τις ακροάσεις μέχρι τα πισώπλατα μαχαιρώματα, πρέπει να κρίνω και εμένα). Οφείλω στον εαυτό μου την αποκατάσταση της αλήθειας. Παραπληροφορήθηκα ότι το έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι' δεν ήταν αυτό που λέγεται απόλυτα αυθεντικό. Έχοντας ανακοινώσει τις 10άδες το Σάββατο (με μεγάλη καθυστέρηση είναι αλήθεια λόγω δικής μου ολιγωρίας και μόνο) δε θα ήταν σωστό να βγει από την κατηγορία του νεολληνικού έργου. 'Ενα τηλέφωνο στον Τάσο θα ήταν αρκετό. Λόγω πίεσης χρόνου κλπ. δεν το έκανα. Έτσι το βραβείο έγινε 3ο, ενώ δεν ήταν τρίτο.

Ξέρω ότι αυτό μείωσε σε μένα την αυθεντικότητα ενός πρωτότυπου έργου (την οποία δεν αμφισβητώ πια ούτε στο ελάχιστο, αφού όπως μου είπε σήμερα το πρωί η Θάλεια Ματίκα, γιατί εγώ δεν το έχω δει ακόμα κάποιες σκηνές είναι από στιγμιότυπα, τα οποία έχουν συμβεί στο παρελθόν στο σαλόνι του σπιτιού τους), αλλά και την αλήθεια των βραβείων. Πιο πολύ μειώνει, όμως, το να σκέφτομαι ότι αλλοιώθηκε ένα αποτέλεσμα από χαζομάρα μου. Οφείλω σε μένα πάνω απ' ολα να βγω και ν' αναγνωρίσω το λάθος μου. Έτσι είναι το σωστό και το δίκαιο.

Η αυθεντικότητα των βραβείων είναι κάτι για το οποίο νιώθω υπερήφανος. Μου έχουν προτείνει χρήματα για να δώσω βραβεία και καλύτερων ερμηνειών και καλύτερων παραστάσεων. Η απάντηση είναι αρνητική. Ακόμη και αν θεωρώ κάποιον ηθοποιό φίλο/η. Και 1 εκ. ευρώ που λέει ο λόγος να μου έδιναν δε θα το αποδεχόμουν. Σκέφτομαι κάθε χρόνο αν πρέπει να βραβεύονται οι παραστάσεις, όπως ψηφίζονται, ακόμη και αν δεν έρχεται κανείς νικητής να το πάρει. Ακόμη και χθες το σκέφτηκα κάποια στιγμή, που στις γυναίκες είχαμε 3/3 απώλειες. Θα μείνω στο αρχικό, όμως. Να ειναι σωστή η ψηφοφορία γιατί έτσι αισθάνομαι εγώ πως είναι το σωστό.

Αυτό που κάνω προς αποκατάσταση της αλήθειας ειναι να μοιραστεί το "Θέλω να σου κρατάει το χέρι" του Τάσου Ιορδανίδη σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα το πρώτο βραβείο ελληνικού έργου με τον Ανέστη Αζά για τη "Δημοκρατία του Μπακλαβά".

Πρώτο, δεύτερο, τρίτο και μετά για μένα δεν έχει σημασία. Η 10άδα μετράει περισσότερο. Αλλά σαφώς πιο σημαντικό είναι να δίνεται χώρος. Και ακόμα περισσότερο στο τέλος της ημέρας είναι να γράφονται νέα ελληνικά έργα.

Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθώ με τον σταυρό στο χέρι κυριολεκτικά. Για την χθεσινή εκδήλωση μπήκα μέσα (να είναι καλά τα χρήματα που έβγαλα φέτος από το κάστινγκ), ενώ θα μπορούσα ακόμη και να ξεπουληθώ (όχι μόνο για να καλύψω τα έξοδα, αλλά και για να βγάλω κιόλας). Συνέβαιναν και διάφορα κουλά (μου είπαν προχθές ότι έχει και Ανάδρομο Ερμή και λέω οκ, εντάξει δέσαμε). Είχαμε συμφωνήσει π.χ. να μας φέρουν κρασί, μπύρες, αναψυκτικά και να έχουμε μπουφέ, και μία ημέρα πριν μας πρότειναν τελικά ψίχουλα, γιατί τους έκαναν λέει πλιάτσικο από άλλη εκδήλωση. Φυσικά δε τα δεχθήκαμε, γιατί δεν είμαστε επαίτες. Ή επειδή δωρεάν πίτσες δε θα μπορούσαν να δοθούν πριν την εκδήλωση, γιατί ένας να έμπαινε μέσα στο θέατρο και να λέρωνε θα δημιουργούσε προβλήματα στο θέατρο. Τέσπα, αυτά είναι για μας του σάιτ και απλά τα αναφέρω ως ενδείξεις.

Δε θα ήμουν, όμως, εγώ, αν δεν έβγαινα να γράψω αυτό το κείμενο.
Ζητώ δημόσια συγγνώμη από τον Τάσο και τη Θάλεια, διότι άκουσα κάτι και δεν το επιβεβαίωσα.

Διαβάστε Επίσης

Έχω δώσει βραβείο στο παρελθόν που εκ των υστέρων κατάλαβα ότι η ψηφοφορία στο σήμερα δε θα λογιζόταν σωστή. Ηταν ούτως ή άλλως πολύ καλή/ος στην παράσταση εκείνη, θα μπορούσε όντως να έχει ψηφιστεί πολύ.
Έμαθα, όμως, στην πορεία να ξεχωρίζω τις ψεύτικες ψήφους. Εδώ έρχεται το εξής διλημμα. Λογίζεις ψήφους που είναι έγκυρες (4 από κάθε κατηγορία δλδ. από τις 4 βασικές), αλλά φαίνεται πως είναι "συστημένες" ή όχι;. Και αν κάποιος το κάνει κατ' εξακολούθηση, τότε η 10άδα που προκύπτει δεν είναι αλλοιωμένη;
Από τότε, λοιπόν, άλλαξα τη διαδικασία διεξαγωγής τους.
Δε λογίζονται στη ψηφοφορία παραστάσεις από κόπι πέιστ ψήφους. Το λέω άλλωστε και στο Δ.Τ της ψηφοφορίας.

Τα βραβεία για μας ειναι γιορτή, συγκέντρωση κόσμου και σκηνές υπέροχες, όπως η απονομή στα Ερωτευμένα Άλογα. Δεν έχω νιώσει ξανά ποτέ έτσι σε βραβεία.
Τρία χρονια μετά το είχαμε ανάγκη. Έκανα πολλά λάθη σ' αυτήν την εκδήλωση. Ολα δικά μου.
Ούτε του σκηνοθέτη, ούτε των παρουσιαστών, που ξόδεψαν πολλές ώρες χρόνου και τους ευχαριστώ πολύ και περίμεναν -δικαίως-περισσότερα πράγματα από μένα σε θέματα οργάνωσης. Πέρα από τον ανάδρομο μάλλον αυτά τα τρία χρόνια απουσίας μ΄ επηρέασαν αρνητικά.

Αλλά ο κόσμος το χάρηκε. Αυτό για μένα σημαίνει βραβεία All4fun.
Ακόμη και no budget βραβεία, όπως γράφτηκε από τον κειμενογράφο της εκδήλωσης, ακόμη και αν - ενώ θα έπρεπε - να πληρώνονται τόσοι που δούλεψαν για την βραδιά αμισθί και σε πολλές ημέρες (σκηνοθέτης-κειμενογράφος, παρουσιαστές, μοντέρ κλπ.)
Αντικειμενικά βραβεία δεν υπάρχουν και δε θα υπάρξουν ποτέ, αφού είναι διαφορετικά κάποια δεδομένα. Για παράδειγμα, βλέποντας δύο έργα που μου άρεσαν πολύ εμένα (άρα θα μπορούσα να τα βραβεύσω αν "έφτιαχνα" τα βραβεία) - Ημέρα Κυρίου και Επαρχία - συν το Μοτέλ, που το διάβασα, επειδή μου το έστειλε ο Βασίλης Μαυρογεωργίου - τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα - αντί να βάλω π.χ. τη Δημοκρατία του Μπακλαβά που δεν το είχα δει και με τον Ανέστη έχουμε πει γεια 2-3 φορές μόνο.

Και επιπλέον και τα 3 που ανέφερα παίχθηκαν λιγότερο από αρκετά άλλα της ίδιας κατηγορίας. Άρα μπορεί να αδικούνται στη διαδικασία.
Θα μπορούσα να βάλω στη 10άδα των παραστάσεων το "Δάχτυλο στο Μέλι" που έκανα εξ' ολοκλήρου το κάστινγκ και ειναι η αγαπημένη μου δουλειά έβερ, γιατί οι επιλογές των ηθοποιών ήταν όλες δικές μου (μαζί φυσικά με σκηνοθέτη και σεναριογράφο) και δεν είχα κανέναν ή καμία που μου φορέθηκε απ' αλλού. Το έβαλα; Οχι. Γιατί όχι; Γιατί δε ψηφίστηκε με τη σωστή διαδικασία ψηφοφορίας για να μπει στη 10άδα των καλύτερων παραστάσεων.

Οπως και να έχει αυτή η αλλαγή είναι το πρώτο μας "σκάνδαλο" βραβείο All4fun και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη.
Κανείς δεν πρέπει να επηρεάζει την άποψη σου για κάτι, αν εσύ δεν το έχεις πρώτα επιβεβαιώσει.

Από το να το έχω βάρος στη συνείδηση μου, προτιμώ να είμαι ειλικρινής.
Οποια/ος θέλει να με σβήσει, να με κατηγορήσει για τη χαζομάρα μου ας το πράξει. Ούτως ή άλλως αρκετοί με κατηγορούν. Οσο μεγαλώνει κάτι, τόσο μπαίνεις στο στόχαστρο.
Μπορούν να λένε για μένα πολλά αρνητικά και κάποια έχουν μεγάλη δόση αλήθειας, αλλά έντιμος ήμουν, είμαι και θα παραμείνω.

Υ.Γ: Όποια/ος/ες/οι αμφισβητούν την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, προτείνω ν' αναλάβουν την καταμέτρηση τον επόμενο χρόνο. Αλήθεια το λέω. Θα μου προσθέσουν και ελεύθερο χρόνο ημερών και το άγχος να μην αδικήσω κανέναν από ψήφους που δεν πρέπει να λογίζονται έγκυρες.

Υ.Γ 2: Πώς καταμετράται η ψηφοφορία; Έγκυρες είναι οι συμμετοχές που αφορούν 4 σε κάθε κατηγορία. Ο πρώτος παίρνει 10 βαθμούς, ο 2ος 8, ο 3ος 6, ο 4ος 5 κλπ. Σε περίπτωση που κάποιος ψηφίζει 10 παραστάσεις, ο πρώτος παίρνει 11, ο 2ος 9, ο 3ος 8 κλπ.
Αν κάποιος ψηφίζει πάνω από 10 η συμμετοχή του δεν είναι έγκυρη. Αν κάποιος ψηφίζει 4 σε μια κατηγορία και 2 σε άλλη, η συμμετοχή του δεν είναι έγκυρη. Στο τέλος προκύπτει το σύνολο της βαθμολογίας. Έτσι ακριβώς βγαίνουν τα βραβεία.
Ο συγκεκριμένος τρόπος βαθμολόγησης αυτός ουσιαστικά βασίζεται στο πώς δίνονται τα βραβεία στο ΝΒΑ.

Διαβάστε Επίσης

Η απάντηση Ιορδανίδη και Ματίκα:

Ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα, ευχαρίστησαν με κοινή τους δήλωση τον Κυριάκο Κουρουτσαβούρη για την αποκατάσταση της αλήθειας, η οποία -όπως αναφέρουν- απαιτεί πάντα σθένος.

Συγκεκριμένα, έγραψαν: "Κυριάκο Κουρουτσαβούρη, σ´ευχαριστούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας. Τόσο για το βραβείο όσο και για την αυθεντικότητα του θεατρικού μας έργου,"Θέλω να σου κρατάω το χέρι". Η αποκατάσταση της αλήθειας απαιτεί πάντα σθένος.Κι εσύ το διαθέτεις. Ευχαριστούμε όλους τους θεατές που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Καλή θεατρική σεζόν σε όλους μας. Τάσος Ιορδανίδης-Θάλεια Ματίκα".

Σε επικοινωνία του TheTOC με τον Τάσο Ιορδανίδη, ο ηθοποιός και συγγραφέας του έργου είπε πως δεν θα ήθελε να αναφέρει κάτι περισσότερο για το περιστατικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΖΟΥΛΙΑ 07 Δεκ 2022 | 17:01

" Η τρελή του Σαγιό" έρχεται στο Θέατρο Παλλάς - Το τρέιλερ της πολυαναμενόμενης παράστασης

Η "Τρελή του Σαγιό", το εμβληματικό θεατρικό έργο του Ζαν Ζιρωντού σηκώνει αυλαία, λίγο πριν τις γιορτές, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ 06 Δεκ 2022 | 18:12

Κομψές με παλτό: Παρουσιάστριες, ηθοποιοί και μοντέλα σε πρεμιέρες με το απαραίτητο κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας

Το robe coat της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, το πράσινο παλτό της Δημητροπούλου, το militaire της Αλεξανιάν και το καμηλό της Μαλέσκου.

06 Δεκ 2022 | 10:27

Χρήστος Χωμενίδης - Γωγώ Μπρέμπου: H σπάνια δημόσια εμφάνιση στο θέατρο - Το robe coat της ηθοποιού

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Μπρέμπου με μίντι φόρεμα και μαύρο robe coat.

ΟΙ ΠΕΡΣΙΝΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ 05 Δεκ 2022 | 12:32

TASTY AWARDS 2023: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε

Λιγότερες από 15 μέρες μένουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 05 Δεκ 2022 | 09:43

Μπέττυ Μαγγίρα: Η εμφάνιση με σταυροκούμπωτο καμηλό κοστούμι και τσάντα Prada αξίας 2.700 ευρώ

Το σταυροκούμπωτο καμηλό κοστούμι που συνδύασε με λεοπάρ τοπ και η τσάντα που έκανε τη διαφορά.

ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΔΕ 05 Δεκ 2022 | 09:29

Ελένη Μενεγάκη: Το comfort look που επέλεξε για μια θεατρική έξοδο και το υπέροχο oversized cardigan

Το comfort look της Ελένης Μενεγάκη με oversized cardigan που αναβάθμισε το office look της.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 04 Δεκ 2022 | 23:22

Εθνικό Θέατρο: Αλέξης Τσίπρας και Μπέτυ Μπαζιάνα παρακολούθησαν με τα παιδιά τους την παράσταση "Τα Φώτα της Πόλης" [Εικόνες]

Μετά την παράσταση ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιανα επισκέφτηκαν τους συντελεστές στα καμαρίνια και συνομίλησαν μαζί τους.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ 02 Δεκ 2022 | 19:12

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο γιος του παίζουν για πρώτη φορά μαζί στο θέατρο, σε έργο που έγραψε ο δεύτερος

"Τάο", μια άγρια κωμωδία με στιγμές που παγώνουν το αίμα και έχουν δραματικά μοιραίες συνέπειες.

ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ" 02 Δεκ 2022 | 19:01

"Παιχνιδοποιός": Το απόλυτο sold out θεατρικό θρίλερ παίρνει παράταση μετά την τεράστια επιτυχία του

Το ανατριχιαστικό θρίλερ του χολιγουντιανού σταρ Γκάρντνερ ΜακΚέυ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, με τους Ραφίκα Σαουίς και Γιώργη Παρταλίδη, έγινε talk of the town της θεατρικής Αθήνας και σημειώνει απανωτά sold out.

02 Δεκ 2022 | 18:41

"Το Χριστουγεννιάτικο Μυστικό" για μικρούς και μεγάλους στο θέατρο Αλκμήνη

Το θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει το νέο χριστουγεννιάτικο έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου για μικρούς και μεγάλους, με τίτλο "Το Χριστουγεννιάτικο Μυστικό", σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου.

ΤΟ ΕΡΓΟ 02 Δεκ 2022 | 07:35

Η συγκλονιστική μεταμόρφωση του Ιεροκλή Μιχαηλίδη για τον νέο του ρόλο - Μαζί με τον Σκιαδαρέση [εικόνες]

Εικόνες από την ολική μεταμόρφωση του Ιεροκλή Μιχαηλίδη για τον νέο του θεατρικό ρόλο.

ΒΡΑΒΕΙΑ GOTHAM 01 Δεκ 2022 | 07:21

"Τα Πάντα Όλα": Η σουρεάλ ταινία που θριάμβευσε στα κινηματογραφικά βραβεία της Νέας Υόρκης

Τα βραβεία Gotham που διοργανώνονται κάθε χρόνο και αποτελούν μια γιορτή στο κέντρο της Νέας Υόρκης για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο αποτελούν ανεπίσημη έναρξη για τα βραβεία Όσκαρ.