Θεατρικό Μουσείο: Χαρακτηρίζεται μνημείο για να σωθεί

Μνημείο χαρακτήρισε τη συλλογή του Θεατρικού Μουσείου και τη Βιβλιοθήκη το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Απίστευτες εικόνες καταστροφής

theatriko-mouseio-xaraktirizetai-mnimeio-gia-na-swthei
|
SHARE THIS
0
SHARES

Λύση και φως στον ορίζοντα για το Θεατρικό Μουσείο, φαίνεται να δίνει ο νόμος  που ενεργοποίησε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων όταν κήρυξε ομόφωνα τη συλλογή, μνημείο, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για τη διάσωσή της.

Οι σπάνιες συλλογές και τα αρχεία του Ελληνικού θεάτρου σαπίζουν μέσα στην υγρασία και τα τρωκτικά, ενώ το Μουσείο έχει υποστεί φθορές και διαρρήξεις με καταστροφικά αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα, οι σκέψεις και οι προτάσεις για την μεταγκατάστασή του έπεσαν στο κενό. 

 

Πρόκειται για την πρώτη μαζική κήρυξη αντικειμένων συλλογών με τον νόμο 3028 για την προστασία αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς που έφερε προς συζήτηση στο Συμβούλιο η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.

Η  γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη επισήμανε: «Προσπαθούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για να τους δώσουμε τα εφόδια, ώστε να αναζητήσουν χρηματοδοτήσεις για την καταγραφή και τη συντήρηση των αντικειμένων. Το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με το θέμα της στέγασης και λειτουργίας, είναι κάτι που θα ακολουθήσει».

 

Ο  πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος παρίστατο, μίλησε στα μέλη του Συμβουλίου για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας. Όπως είπε, το μουσείο χρωστάει 700.000 ευρώ στο ΙΚΑ και 120.000 ευρώ σε ενοίκια για το διαμέρισμα όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του φορέα, «χρήματα που μας τα χρωστάει το υπουργείο Πολιτισμού από επιχορηγήσεις, καθώς το Μουσείο είναι αποκλειστικά επιχορηγούμενο από το υπουργείο για 40 χρόνια». 

Η συλλογή του Θεατρικού Μουσείου-Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου περιλαμβάνει υλικό για θεατρικές παραστάσεις από τα προεπαναστατικά χρόνια (18ος αιώνας) ώς το 2011 (οπότε σταμάτησε η καταγραφή και συλλογή λόγω των οικονομικών δυσκολιών).

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μουσείου, η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 150.000 φωτογραφίες, ισάριθμες αφίσες, 200.000 προγράμματα, 50.000 τόμους και συγκροτεί «το πιο σημαντικό εθνικό μουσείο θεάτρου της Ευρώπης». Η συλλογή αποτελείται από τέσσερις ενότητες: τα αντικείμενα του εκθεσιακού χώρου, το αρχείο, το τμήμα μηχανογράφησης και τη βιβλιοθήκη.

Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού να ανασυρθεί το υλικό και να ξαναστηθεί η ιστοσελίδα στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, όπου μπορεί να φιλοξενηθεί δωρεάν. Η σελίδα έχει "κατέβει" και κάθε πρόσβαση επιστημόνων, μελετητών και σπουδαστών είναι αδύνατη. Συνολικά έχουν ψηφιοποιηθεί 26.915 τεκμήρια και 1.000 ώρες οπτικοακουστικού υλικού.

 

Με την εξέλιξη αυτή, από τον επόμενο μήνα, οπότε και θα δημοσιευθεί το ΦΕΚ, με την ενεργοποίηση του νόμου ενισχύεται η λειτουργία του Μουσείου. 

Όπως διαπίστωσαν τα μέλη του Συμβουλίου, η ιστορική και καλλιτεχνική αξία των συλλογών είναι μεγάλη και αποτελεί μάρτυρα της ιστορίας μιας εφήμερης τέχνης που είναι το θέατρο, γι αυτό και γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού συλλογής και βιβλιοθήκης ως μνημείων.

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook