Θεοδωρόπουλος: Ιδού το Φεστιβάλ. Μια σκληρή αναμέτρηση με το χρόνο

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου όπως καταρτίστηκε με την επιμέλεια του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, Β Θεοδωρόπουλου σε 5 εβδομάδες!

Θεοδωρόπουλος: Ιδού το Φεστιβάλ. Μια σκληρή αναμέτρηση με το χρόνο

«Σιδεροκέφαλος». Αυτή είναι η παλιά ευχή που ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ακούει συχνά τον τελευταίο καιρό. Και την ανέφερε - με αρκετή συγκίνηση είναι η αλήθεια - σήμερα, Δευτέρα, στην παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου 2016 σχολιάζοντας ότι είναι κάτι που ακούει συχνά τον τελευταίο καιρό - και μάλιστα πολλές φορές από αγνώστους στο δρόμο παρ' ότι «δεν είμαι και καμιά φίρμα».

Η αλήθεια είναι ότι ο γνωστός σκηνοθέτης (συνδεδεμένος με το Θέατρο του Νέου Κόσμου) βρέθηκε με τα ηνία του Φεστιβάλ ανά χείρας σε μια ιδιαίτερη περίοδο. Το φιάσκο με την ανάληψη και την παραίτηση σε χρόνο ρεκό του Γιαν Φαμπρ έθετε σοβαρά το ερώτημα για τη βιωσιμότητα του Φεστιβάλ. Και κάπως έτσι επιλέχθηκε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος να ... βγάλει το φίδι από την τρύπα.

«Αναλαμβάνω συνειδητά και τον ρόλο του “διαχειριστή κρίσης”, ώστε να μη ματαιωθεί η φετινή διοργάνωση με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια του Φεστιβάλ. Στην απόφασή μου αυτή βασικό ρόλο έπαιξε και η ανάγκη μεγάλου μέρους του κοινού και των καλλιτεχνών να μην ματαιωθεί η πολυτιμότερη στιγμή συνάντησης και δημιουργίας που έχουμε γύρω από τις παραστατικές τέχνες», ανακοίνωσε χθες σ' ένα κατάμεστο χώρο της Πειραιώς 260.

Πως έγινε κατορθωτό μέσα σ' ένα μήνα (προσθαφαιρέσεις γίνονται μέχρι και σήμερα), να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα για ένα μεγάλο Φεστιβάλ, που διαθέτει τα θέατρα της Επιδαύρου και της Μικρής Επιδαύρου, του Ηρωδείου και τους χώρους της προαναφερθείσας Πειραιώς 260; Αυτό μόνο ο ίδιος και οι συνεργάτες του το γνωρίζουν. Εκείνο που μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα, ωστόσο, είναι ότι το πρόγραμμα όπως παρουσιάστηκε εισέπραξε κατά κανόνα θετικά σχόλια - αν υπολογίσει, βέβαια, κανείς και το χρόνο - ρεκόρ που ετοιμάστηκε. Χρόνο ρεκόρ σε τόσο έντονο βαθμό που ο Σύμβουλος Διεθνών Παραγωγών του Φεστιβάλ, Matthias von Hartz, ανέφερε ότι στο Φεστιβάλ Βερολίνου που εργάζεται δεν θα μπορούσε να τυπωθεί τίποτα μέσα σε 5 εβδομάδες.

Εικοσιέξι θεατρικές παραστάσεις, 10 χορευτικές παραστάσεις, 20 μουσικές παραστάσεις, 2 εικαστικές δράσεις, 7 παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, και 6 στη Μικρή Επίδαυρο αποτελούν τον πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Ευχάριστη έκπληξη είναι η ίδρυση ενός εκπαιδευτικού θεσμού στην Επίδαυρο. Ένα διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, το Λύκειον της Επιδαύρου. Σε συνεργασία με τον Σταύρο Μπένο και το Διάζωμα, αλλά και τον δήμο Επιδαύρου, θα στηθεί μια κατασκήνωση για τους σπουδαστές, ώστε να εμπνέονται από το φυσικό περιβάλλον. Η σχολή αυτή του αρχαίου δράματος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Ναυπλίου, αλλά και την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σαίξπηρ

Το φεστιβάλ συμμετέχει στον κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνονται παγκοσμίως για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ εντάσσοντας στο πρόγραμμά του ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Τρεις θεατρικές παραστάσεις και 3 κινηματογραφικές προβολές πάνω στο έργο του Σαίξπηρ: Ο Ρ. Καστελλούτσι παρουσιάζει το Julius Caesar, Spared parts κι ο Οσκάρας Κουρσουνόβας τον ΄Αμλετ. Εμπνευσμένη από το Σαίξπηρ είναι η παράσταση της πρωτοεμφανιζόμενης στο φεστιβάλ Ιόλης Ανδρεάδη που παρουσιάζει το έργο Young Lear. Στον Κήπο της Πειραιώς 260 φιλοξενούνται κινηματογραφικές εκδοχές του Μάκβεθ, του Βασιλιά Λιρ και της Τρικυμίας.

Επίδαυρος

 • Πρεμιέρα 1η Ιουλίου με Πλούτο του Αριστοφάνη (ακολουθεί παράσταση και στις 2/7). Ο Γιώργος Κιμούλης παίζει και σκηνοθετεί, παρέα με τους Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη κ.α.
 • Ορέστεια του Αισχύλου και Γιάννης Χουβαρδάς στις 8 και 9/7 με Καραμπέτη, Μαρκουλακη, Ψαρρά, Κουρής, Γουλιώτη κ.α.
 • Συμπαραγωγή Εθνικού, Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου είναι η παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή στις 15 και 16/7 σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινοιύ
 • Το ΚΘΒΕ με τον Λιθουανό Τσεζάρις Γκραουζίνης παρουσιάζει σε διπλή διανομή στις 22 και 23/7 Επτά Επί Θήβας, με τους Γιάννη Στάνκογλου και Χρίστο Στυλιανού.
 • Συμπαραγωγή του Εθνικού με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας είναι ένας διαφορετικός Οιδίποδας στις 29 και 30/7.
 • Λυσιστράτη από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στις 5 και 6/8. Στον κεντρικό ρόλο η Λένα Κιτσοπούλου και μαζί της οι: Χειλάκης, Πάνου, Παπαληγούρα, Μαξίμου, Παππά, Δροσάκη, Βογιατζής κ.α.
 • Η αυλαία πέφτει στις 19 και 20/8 με τους Ορνιθες απο το Νίκο Καραθάνο που παίζει και σκηνοθετεί. Παίζουν επίσης οι: Αρης Σερβετάλης, ΄Αγγελος Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα Αϊδινη, Χρήστος Λούλης, η Νατάσα Μποφίλιου κ.α. Από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Μουσική και Ηρώδειο

 • Στις 18/6 η Καμεράτα θα παρουσιάσει τα Carmina Burana σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου με τη συμμετοχή της χορωδίας της ΕΡΤ.
 • Στις 21/6 η Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα δώσει δωρεάν συναυλία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.
 • Τα πενήντα του χρόνια στο τραγούδι θα γιορτάσει ο Νότης Μαυρουδής στις 23/6 με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιώτα Νέγκα, Μίλτο Πασχαλίδη, Νένα Βενετσάνου.
 • Στις 25/6 ο Γιώργος Βρανάς θα διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συναυλία κλασικής μουσικής.
 • Στις 27/6 ο Στέφανος Τσιαλής διευθύνει την ΚΟΑ σε συναυλία με έργα Ραχμάνινοφ και Ντβόρζακ.
 • Παραδοσιακοί χοροί της Ρωσίας στις 29 και 30/6 στο πλαίσιο του έτους «Ελλάδα – Ρωσία 2016» από την Ακαδημία χορού Ιγκόρ Μαϊσέγεφ.
 • Η Ορχήστρα Κυκλάδων και ο Νίκος Κυπουργός στις 2/7 παρουσιάζουν τη συναυλία «Στον Μυστικό Κήπο» με τη συμμετοχή του Δ. Σαββόπουλου, της Μ. Φαραντούρη και της Σ. Γιαννάτου.
 • Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με μουσικές του Νίνο Ρότα εμφανίζεται στις 5/7 σε μουσική διεύθυνση Μαρκ Στρόμπελ.
 • Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθετεί την παράσταση «Αμύντας» του Γεωργίου Μορμόρη στις 8/7.
 • Το παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας φιλοξενείται στο Ηρώδειο και στην έναρξή του, στις 9/7, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσουν πρωτότυπα ελληνικά έργα.
 • Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει στις 11 και 12 /7 την Αριστοφανειάδα, μια παράσταση εμπνευσμένη από έργα του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.
 • Η δεύτερη παράσταση της ΕΛΣ, Κάρμεν, στις 24.26, 27 και 29/7 παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ.
 • Η ΚΟΑ σε μουσική διεύθυνση Βλαντιμίρ Ασκενάζι και σολίστ τον Ντμίτρι Ασκενάζι παρουσιάζει έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι σε μια συναυλία κλασικής μουσικής που θα δοθεί την 1η Αυγούστου.
 • Στο Ηρώδειο μεταξύ άλλων θα ακούσουμε Αϊντα και Κάρμεν από Λυρική, Carmina burana απο την Καμεράτα, τα Μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, συναυλία του Νότη Μαυρουδη, Μουσικές δωματίου με Νελλη Σεμιτέκολο και Κωνσταντίνο Σφέτσα, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, συναυλία του Νίκου Κυπουργού.

Μικρό θέατρο Επιδαύρου

Το Μικρό Θέατρο θα «ανοίξει» στις 1 και 2/7 με τον Στέφανο Κορκολή να ερμηνεύει έργα Μίκη Θεοδωράκη. Στο ίδιο θέατρο φιλοξενούνται επίσης το τμήμα θεατρικών σπουδών Πελοποννήσου, (5/7) η Τάνια Τσανακλιδου (8 κι 9/7), ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα (15 και 16/7) αλλά και δυο παραστάσεις από τον Άγγελο Πανταζάρα (22 και 23/7) και τον Μανώλη Μαυροματάκη (29 και 30/7).

Το Μέγαρο Μουσικής θα φιλοξενήσει και πάλι παραστάσεις όπως το φιλόδοξο west side story από την Καμεράτα (17/7). Χορός, εικαστικά, κύκλοι συζητήσεων και εκπαιδευτικά προγράμματα θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα, ενώ θα «πέσουν και τα σύνορα» μεταξύ Πειραιώς 260 και Σχολής Καλών Τεχνών - που είναι μεσοτοιχία - με συνεργασία του Φεστιβάλ και της ΑΣΚΤ.

Πειραιώς 260

Εκτός από τις παραστάσεις με αναφορές στο Σαίξπηρ, η Πειραιώς θα φιλοξενήσει τον Ροντρίγκο Γκαρσία, την Αργεντίνα περφόρμερ Λόλα Αρίας, το scrow theater του Βασίλη Μαυρογεωργίου, αλλά και μια παράσταση του Γιάννη Κακλέα αφιερωμένη στη Σάρα Κέϊν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο: http://greekfestival.gr/gr/events

Τα οικονομικά

΄Οσον αφορά στα οικονομικά του Φεστιβάλ ο νέος καλλιτεχνικός του ανέφερε ότι από τον προϋπολογισμό των 4 εκ.ευρώ, ένα μέρος διατίθεται για να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα που έχει παραληφθεί, ενώ η «συγκατοίκηση» του Φεστιβάλ με το Μέγαρο Μουσικής δεν θα πραγματοποιηθεί. «Πρέπει να βρούμε άλλους χώρους για να απαλλαγούμε από το "βαρύ" ενοίκιο που πληρώνουμε», είπε. Τέλος, ανέφερε ότι δεν είναι εκείνος το Φεστιβάλ - αναφερόμενος, φυσικά, στον προκάτοχό του, Γιώργο Λούκο, που άφησε έντονη τη σφραγίδα του. «Εγώ απλά έχω πάρει τη σκυτάλη. Είμαι σκυταλοδρόμος κι ένα μικρό "κομματάκι" του Φεστιβάλ», κατέληξε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ 24 Ιαν 2021 | 13:59

Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία: Επιτύμβιο μνημείο με δυο γυναικείες μορφές [Εικόνες]

Πρόκειται για επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 20:04

Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η Τιτίκα Σαριγκούλη, αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή ενώ η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 22 Ιαν 2021 | 12:55

Στο φως ο ταφικός τύμβος Μεσιάς στη χώρα της αρχαίας Ευρωπού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς είχε διαπιστώσει πολλαπλές αρχαιοκαπηλικές απόπειρες σε διάφορα σημεία του τύμβου.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 79 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Πέθανε η ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η μοναδική σύζυγος του Αλέν Ντελόν

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η οποία έπαιξε στην ταινία "Ο Σαμουράι" του Ζαν-Πιερ Μελβίλ με τον τότε σύζυγό της Αλέν Ντελόν, πέθανε χθες στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ 21 Ιαν 2021 | 16:08

Εντυπωσιάζουν τα σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο [Εικόνες]

Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

21 Ιαν 2021 | 14:11

Ορκωμοσία Joe Biden: Οι φωτογραφίες

Ο Joe Biden είναι και επίσημα πια ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 18:40

Νέα εποχή για το Τατόι: Moυσείο, ξενοδοχεία πολυτελείας και ειδικές διαδρομές - Η μελέτη βιωσιμότητας [Εικόνες]

Παρουσιάστηκε η Μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 16:24

Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου