Θεσμοφοριάζουσες: Η οργή Τσακνή και όλο το παρασκήνιο

Μέλη των «Θεσμοφοριαζουσών» λένε στο TheTOC.gr ότι η οργή του Διονύση Τσακνή που οδήγησε στο άδοξος τέλος της παράστασης ήταν δίκαιη. Η απάντηση του «Ακροπόλ».

thesmoforiazouses-i-orgi-tsakni-kai-olo-to-paraskinio
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Η εργασία του καλλιτέχνη είναι κάτι ιερό. Σε καμία περίπτωση ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα εμπορικό ή βιομηχανικό “προϊόν” αλλά ως ένας άνθρωπος με ευαισθησία, κάτι που δεν έκανε ο θεατρικός οργανισμός του “Ακροπόλ”», λένε στο TheTOC.gr άνθρωποι από το θίασο των «Θεσμοφοριαζουσών» που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2014.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κιρκινέζος προσπαθεί μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει να «κλείσει τα στόματα» της αμφισβήτησης δίνοντας κάποια χρήματα έναντι.

 

Καλοί οιωνοί, άδοξο τέλος

Το άδοξο τέλος της παράστασης που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και διακόπηκε απότομα με εισαγγελική εντολή του Διονύση Τσακνή να μη χρησιμοποιηθεί η μουσική του, έφερε στην επιφάνεια την κόντρα μεταξύ του θεατρικού επιχειρηματία, Φάνη Κιρκινέζου, και των συντελεστών της παράστασης από τη στιγμή που, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, δεν εκπλήρωνε τις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντί τους.

 

 

«Τη στιγμή που 11.000 συνάδελφοί μας είναι άνεργοι είναι πολύ πιθανόν να δέχονται να εργαστούν υπό συνθήκες εκμετάλλευσης μόνο και μόνο για να παραμείνουν ενεργοί στο χώρο»

Μέλη του θιάσου των «Θεσμοφοριαζουσών» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, δραματουργική επεξεργασία Γιώργου Κιμούλη και Πιτσιρίκου, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, σκηνικά -κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική Διονύση Τσακνή μας επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Κιρκινέζος αθέτησε τα συμφωνηθέντα μαζί τους. «Μας πλήρωνε με καθυστερήσεις ή και καθόλου», μας λένε οι ίδιοι υπογραμμίζοντας το ότι οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον καλλιτεχνικό χώρο – ειδικά την τελευταία τριετία – «διευκολύνουν» τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κιρκινέζος προσπαθεί μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει να «κλείσει τα στόματα» της αμφισβήτησης δίνοντας κάποια χρήματα έναντι.

«Με 11.000 συναδέλφους στο δρόμο, η εκμελάλλευση ... θριαμβεύει»

«Τη στιγμή που 11.000 συνάδελφοί μας είναι άνεργοι είναι πολύ πιθανόν να δέχονται να εργαστούν υπό συνθήκες εκμετάλλευσης μόνο και μόνο για να παραμείνουν ενεργοί στο χώρο», μας λένε. «Στην περίπτωση του καλλιτέχνη, είναι ζωογόνο να εκφραστεί μέσω της τέχνης του. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα των ανθρώπων του χώρου του θεάτρου που έχουν αυτοκτονήσει επειδή δεν είχαν δουλειά. Το “καθεστώς” εργασίας στις “Θεσμοφοριάζουσες” είναι κάτι που παρατηρείται σε πολλά καλλιτεχνικά σχήματα μέσα στην κρίση», υπογραμμίζουν.

«Στην περίπτωση του καλλιτέχνη, είναι ζωογόνο να εκφραστεί μέσω της τέχνης του. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα των ανθρώπων του χώρου του θεάτρου που έχουν αυτοκτονήσει επειδή δεν είχαν δουλειά»

 

Ως γνωστόν, ο Διονύσης Τσακνής συνόδευσε την απόφασή του με μια σχετική αιχμηρή επιστολή αναφέροντας ότι «δεν προέχει η όποια οικονομική μου δικαίωση, για την απλήρωτη εργασία μου. (Με την κατάσταση δε των δικαστηρίων, μάλλον οι κληρονόμοι μου θα εισπράξουν). Αντιθέτως η ηθική, κοινωνική και πολιτική διάσταση, μέσω της δημοσιοποίησης της αθλιότητας, είναι αυτή, που με οδήγησε στο ύστατο όπλο που μου απέμεινε...» Το ξέσπασμα Τσακνή συμμερίστηκε και ο σκηνοθέτης της παράστασης Γ. Κιμούλης αναρτώντας την επιστολή Τσακνή στο λογαριασμό του στο Facebook με το σχόλιο:

«ΤΙΤΛΟΣ:
...κινδυνεύουν οι Θεσμοφοριάζουσες; ...
ή
...αντίδραση για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας
και του αυτοσεβασμού μας».

Η απάντηση του «Ακροπόλ»

Από τη μεριά της η επιχείρηση του «Ακροπόλ» και ο Φάνης Κιρκινέζος, που ανακοίνωσε τη ματαίωση των επόμενων παραστάσεων για την παραγωγή επειδή «δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης από το κοινό με αποτέλεσμα η μέχρι σήμερα οικονομική ζημία να είναι μεγάλη και να μην μας επιτρέπει τη συνέχισή της» επιβεβαιώνουν ότι η επιχείρηση θα ικανοποιήσει στο ακέραιο όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Σύμφωνα με το «Ακροπόλ» οι «Θεσμοφοριάζουσες» έπεσαν θύμα ενός πολύ κακού κλίματος δεδομένου του ότι ελάχιστες καλλιτεχνικές παραγωγές πήγαν καλά αυτό το καλοκαίρι.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook