Θεσσαλονίκη: Ιστορικά κειμήλια στην 1η Ελληνική Ιστορική Έκθεση Συλλεκτών

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο Πολεμικό Μουσείο θα προβάλλεται κάποια ιστορική ταινία και στο αμφιθέατρο, μία τρισδιάστατη απεικόνιση της ιστορίας της αεροπορίας

thessaloniki-istorika-keimilia-stin-1i-elliniki-istoriki-ekthesi-sullektwn
SHARE THIS
0
SHARES

Μοναδικά συλλεκτικά κειμήλια, σπαράγματα ιστορίας, εκτίθενται από σήμερα έως και την Κυριακή, στον κήπο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 1ης Ελληνικής Ιστορικής Έκθεσης Συλλεκτών.

   Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του συγγραφέα, συλλέκτη και πρώην διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλη Νικόλτσιου, ο οποίος θέλει να συμβάλει στην τόνωση του ιστορικού τουρισμού στην χώρα μας με την καθιέρωση μιας ετήσιας ιστορικής έκθεσης.

 

   "Διοργανώνουμε μια γιορτή ιστορίας μέσα στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου και συγκεκριμένα στον κήπο όπου έχουν στηθεί 20 τέντες από συλλέκτες, παλαιοπώλες, οίκους δημοπρασιών και παλαιοβιβλιοπώλες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το αρχειακό υλικό τους που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- στρατιωτικές στολές, θυρεούς, μετάλλια και κράνη. Συγχρόνως, μέσα στον χώρο θα κυκλοφορούν 30 έως 40 άτομα ντυμένα με στολές εποχής, ελληνικές, βουλγαρικές, ρωσικές, γερμανικές, ιταλικές, απ' όλες τις φάσεις της ιστορίας", εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικόλτσιος προσθέτοντας ότι ήδη έχουν καταφθάσει 10 Βούλγαροι -αναβιωτές όπως ονομάζονται ιστορικών εποχών- με τις στολές τους, ενώ οι Έλληνες συμμετέχοντες διοργανώνουν και δρώμενο με απαγγελία.

 

   "Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα εκθέματα έχουν οι στολές, όπως οι Ευζωνικές 80-100 χρόνων, διάφορες άλλες υπηρεσιακές, μία ενός Έλληνα αντιστράτηγου του 1940 και μία εξαιρετικά σπάνια στολή λοχαγού ραμμένη για ένα παιδάκι 2-3 χρόνων!", ανέφερε ο κ. Νικόλτσιος. Όπως διευκρίνισε, ευκατάστατες οικογένειες με στρατιωτικούς, συνήθιζαν να ράβουν με παραγγελία, στολές για τα παιδιά τους αλλά ελάχιστες έχουν διασωθεί.

 

   Να σημειωθεί ότι στη διοργάνωση συμμετέχει και ο Σύλλογος στρατιωτικών ιστορικών οχημάτων, που έχει παρατάξει τα οχήματά του και συγκεκριμένα 5 τζιπ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα στον χώρο δημιουργώντας μια ενιαία ενότητα μ' αυτά που υπάρχουν στους κήπους του Πολεμικού Μουσείου. Επιπλέον, αύριο και μεθαύριο, στις 12 το μεσημέρι, η Στρατιωτική Μουσική του Γ' ΣΣ θα βρίσκεται στην έκθεση και θα παιανίζει εμβατήρια και άλλα τραγούδια και τα απογεύματα, χορευτικά συγκροτήματα από την Κρήτη, τη Μακεδονία και τον Πόντο, θα παρουσιάζουν δημοτικούς χορούς.

   "Κάθε βράδυ, από σήμερα έως και την Κυριακή, θα έχουμε και swing πάρτυ διότι ο χορός αυτός που ξεκίνησε και άνθησε στον Μεσοπόλεμο, είχε απαγορευθεί από το ναζιστικό καθεστώς και χορεύτηκε ως απελευθερωτικός στη συνέχεια για να γιορτασθεί η νίκη των συμμάχων εναντίον του Αξονα", διευκρίνισε ο κ. Νικόλτσιος.

   Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μέσα στο Πολεμικό Μουσείο, θα προβάλλεται κάποια ιστορική ταινία και στο αμφιθέατρο, μία τρισδιάστατη απεικόνιση της ιστορίας της αεροπλοϊας.

 

   "Οι επισκέπτες θα πληρώνουν μεν εισιτήριο (5 ευρώ για τους ενήλικες και 2 για τα παιδιά) αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και στο Πολεμικό Μουσείο όπου ούτως ή άλλως υπάρχει εισιτήριο εισόδου ενώ στον χώρο θα λειτουργούν και καντίνες με φαγητό και καφέ" κατέληξε ο κ. Νικόλτσιος.

   Η έκθεση οργανώνεται από τις Εκδόσεις Λόγος & Εικόνα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟ: ΑΠΕ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook