Θυμάστε τον περίφημο Μπομπ Ρος και τη "Χαρά της Ζωγραφικής";

Περισσότεροι από 1.100 είναι οι πίνακες που απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο αμερικανικής ιστορίας Smithsonian.

thumaste-ton-perifimo-mpomp-ros-kai-ti-xara-tis-zwgrafikis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ποιος ξέχασε τον Μπομπ Ρος και τη χαρά της ζωγραφικής; Κανένας. Μάλιστα αν και έχουν περάσει πολλές δεκαετίες δεν είναι λίγοι που βλέπουν ξανά και ξανά τα περίφημα επεισόδια της τηλεοπτικής του εκπομπής Η χαρά της Ζωγραφικής.

Προστάτης των ευτυχισμένων μικρών δέντρων, ο Μπομπ Ρος, ο πιο γνωστός τηλεοπτικός σταρ της ζωγραφικής, ο μειλίχιος παρουσιαστής της τέχνης που στα χέρια του όλα ήταν εύκολα, τα τοπία, τα ρυάκια και οι μικροί σκίουροι άφησε πίσω του έναν τεράστιο αριθμό έργων. 

Χαμογελαστός με την τεράστια αφάνα -περμανάντ- που μισούσε αλλά δε μπορούσε να αλλάξει καθώς αποτελούσε την τηλεοπτική του ταυτότητα, ο Ρος στη διάρκεια της τηλεοπτικής του καριέρας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Χαρά της Ζωγραφικής» («The Joy of Painting»), που έκανε το ντεμπούτο του το 1983 στο δίκτυο PBS, μαγνητίζοντας από την αρχή εκατομμύρια τηλεθεατών με τα ημίωρα επεισόδια ζωγράφισε πάνω από 1.200 καμβάδες. 

Συνολικά, τα τηλεοπτικά επεισόδια της Χαράς της Ζωγραφικής ήταν 403 και διήρκεσαν από το 1983 ως το 1994 αδιαλείπτως. Ο Ρος δεν πληρώθηκε ποτέ και τα εισοδήματά του προέρχονταν εξολοκλήρου από την Bob Ross Inc., τη φίρμα που ίδρυσε για την εμπορική εκμετάλλευση των ειδών ζωγραφικής και των βιντεοκασετών εκμάθησης της μεθόδου του. Από την εκπομπή έπαιρνε μόνο την απαραίτητη διαφήμιση για τα προϊόντα του. Για τις ανάγκες της εκπομπής και για λόγου ταχύτητα ζωγράφιζε κάθε έργο τρεις φορές. Σε μια συνέντευξή του το 1991 στους «New York Times», ο Ρος ισχυρίστηκε ότι είχε φτιάξει πάνω από 30.000 πίνακες από τα 18 του. Μετά τον θάνατό του, οι περισσότεροι από τους αδιάθετους πίνακές του κατέληξαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Μάλιστα σήμερα έχει υπολογιστεί ότι η εκπομπή του προβλήθηκε σε περισσότερους από 275 σταθμούς σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην ΕΡΤ 3 όπου βλέπαμε τις εκπομπές του. 

φωτο you tube
φωτο you tube

Η μέθοδος του Μπομπ Ρος έγινε κοσμαγάπητη και κομμάτι της ποπ κουλτούρας ακόμα και για κάποιον που δε μπορούσε να ξεχωρίσει τα χρώματα. Ο Ρος τα έκανε όλα εύκολα. Αρκεί να είχες έναν καμβά ένα πινέλο και χρώματα. Μετά το θάνατό του από καρκίνο σε ηλικία 52 ετών οι πίνακές του στοιβάχτηκαν σε μια αποθήκη στη Βιρτζίνια. 

Περισσότεροι από 1.100 είναι οι πίνακες που απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο αμερικανικής ιστορίας Smithsonian.

Το ίδρυμά του δε μπορεί να συντηρήσει όπως πρέπει τα έργα οπότε είναι καιρός να αρχειοθετηθούν και να συντηρηθούν σωστά. Το Σμιθσόνιαν αποφάσισε να αποκτήσει πίνακες αφού πολλοί οργισμένοι θαυμαστές του έστειλαν επιστολές στις οποίες έγραψαν ότι δεν ήθελαν ν χαθεί το αρχείο με τα έργα του. Έτσι μαζί με τα έργα του Ρος για τη μόνιμη συλλογή του μουσείου το δρόμο προς το μουσείο πήρε και η περίφημη σκάλα που χρησιμοποιούσε στις εκπομπές του Joy of Painting και δύο χειρόγραφα σημειωματάρια. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook