Τι έδειξε η αυτοψία στους 80 αλυσοδεμένους «αντάρτες» του Φαλήρου

Πληροφόρηση και μετά γνωμοδότηση από το ΚΑΣ για την τύχη των σκελετών των 80 αλυσοδεμένων ανταρτών - θύματα των σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων της Αθήνας τον 7 π.Χ.αι

Τι έδειξε η αυτοψία στους 80 αλυσοδεμένους «αντάρτες» του Φαλήρου

Ποια θα είναι η τύχη των σκελετών των 80 σφαγιασθέντων αριστοκρατών του 7ου αι. π. Χ. θύματα των σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων της εποχής - όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις - στο μεγάλης σπουδαιότητας αρχαιολογικό εύρημα του Δέλτα Φαλήρου; Το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τα πρόσφατα ευρήματα με τους «80 αλυσοδεμένους αριστοκράτες αντάρτες» (που σημειωτέον βρέθηκαν μόλις μισό μέτρο κάτω από το αρχαίο έδαφος) και τα σχόλια περί απουσίας συγκίνησης από την Πολιτεία έκαναν τον ... θαύμα τους. Ενεργοποίησαν την Πολιτεία που αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φάνηκε να δείχνει και ιδιαίτερα μεγάλη συγκίνηση στην παρουσίαση του ευρήματος. Και ήταν η διενέργεια αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 14 Απριλίου που υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ομαδικού τάφου και τη ανάγκη λήψης αποφάσεων.

Η αυτοψία έγινε προκειμένου το ΚΑΣ να ενημερωθεί και στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει για την διαχείριση του θέματος. Οπως πληροφορούμαστε από το υπουργείο, αυτή είναι τακτική που ακολουθείται από το Συμβούλιο σε μείζονος σημασίας ευρήματα.

Τι έδειξε η αυτοψία στους 80 αλυσοδεμένους «αντάρτες» του Φαλήρου

Οι εμπειρογνώμονες

Μεταξύ των ζητημάτων που εγείρονται από το πρόσφατο εύρημα των 80 νεκρών με σιδηρά δεσμά στα χέρια (που ήρθε στο φως περίπου 20 μέρες νωρίτερα) είναι αν θα συνεχιστεί η ανασκαφή - σημειωτέον με τα ίδια μέσα διότι το Ιδρυμα Νιάρχος έχει δεχτεί να εξαιρέσει το χώρο από τις δεντροφυτεύσεις του, όχι, όμως, και να συμμετάσχει στην ανασκαφή, αν θα μετακινηθούν οι σκελετοί για να πάψουν να είναι εκτεθειμένοι στη φθορά ακόμα κι αν θα γίνει επιτόπιο Μουσείο.

Η σπουδαιότητα του ευρήματος που υπογράμμισε η αυτοψία στάθηκε η αιτία να ακολουθήσει μάλιστα και σύσκεψη όπου τα μέλη του Συμβουλίου εκτιμώντας ότι για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του πολύ σημαντικού θέματος απαιτείται διεπιστημονική προσέγγιση, ζήτησαν να έχουν την άποψη εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι να εισηγηθούν σχετικά, προκειμένου να εξετασθεί η υπόθεση σε αμέσως επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου. Σ' αυτό το σημείο έμπειροι του αρχαιολογικού ρεπορτάζ αναρωτιούνται: Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν θεωρούνται έχουν ικανή επιστημονική επάρκεια ώστε να επιστρατευθούν κι άλλοι; Ιδωμεν...

Τι έδειξε η αυτοψία στους 80 αλυσοδεμένους «αντάρτες» του Φαλήρου - εικόνα 2

Τάφος από μια εποχή γεμάτη συγκρούσεις και αίμα

Ως γνωστόν, ο τάφος παραπέμπει στα χρόνια που η Δημοκρατία δεν έχει ακόμα εγκαθιδρυθεί, που οι αριστοκράτες πολεμούσαν μεταξύ τους για την εξουσία με μάχες γεμάτες αίμα. Το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα συγκεκριμένα παραπέμπει στο «Κυλώνειον άγος», την οργή των θεών για την εκτέλεση των ανδρών που κατέφυγαν ως ικέτες στον Παρθενώνα. Ο λόγος για τους οπαδούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ολυμπιονίκη Κύλωνα τον 7ο αιώνα π.Χ. οι οποίοι παρ' ότι κατέφυγαν ως ικέτες σφαγιάστηκαν από τους αντιπάλους τους. Εντοπίστηκε εκεί όπου όπου γίνονται τα έργα για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ανασκαφή πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων υπό τη διεύθυνση της κ. Στέλλας Χρυσουλάκη.

Τι έδειξε η αυτοψία στους 80 αλυσοδεμένους «αντάρτες» του Φαλήρου - εικόνα 3

Εως τώρα έχουν εντοπιστεί 287 ταφές

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το εύρημα είναι η συνέχεια της Νεκρόπολης του Φαλήρου η οποία κατά τμήματα και κατά περιστάσεις ανασκάπτεται από το 1911. Οι σωστικές ανασκαφές που διεξάγονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 2012 απέδειξαν ότι η νεκρόπολη του Φαλήρου είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και τοποθετείται στον χρονολογικό ορίζοντα από τα μέσα του 8ου έως και τον 4ο αιώνα π.Χ. Έως τώρα έχουν εντοπιστεί συνολικά 287 ταφές, εκ των οποίων 145 είναι οι λεγόμενες ελεύθερες (λακκοειδείς εντός της άμμου), 87 εγχυτρισμοί, 18 ταφικές πυρές, 35 κιβωτιόσχημοι, 1 λάρνακα και 1 ζωική ταφή ιπποειδούς. Εκτός από τις ταφές, που αποτελούν αποκλειστικά κινητά ευρήματα στο εν λόγω σκάμμα της Εσπλανάδας, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κτιστές κατασκευές όπως κιβωτιόσχημοι τάφοι και πλινθόκτιστες ταφικές πυρές. Ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας αποτελούν δύο ομαδικές ταφές, οι οποίες αποκαλύπτονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της «Εσπλανάδας». Έχουν αποκαλυφθεί 80 ταφές, πολλοί εκ των νεκρών είναι τοποθετημένοι πρηνηδόν, ενώ οι 36 φέρουν μεταλλικούς κλοιούς στους καρπούς. Δύο μικρά αγγεία που εντοπίστηκαν ανάμεσα στους σκελετούς δίνουν δυνατότητα χρονολόγησης στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π.Χ., μία εποχή μεγάλων πολιτικών αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή.

Η περιοχή κατασκευής του έργου εντάσσεται στο φαληρικό Αλίπεδον. Πρόκειται για περιοχή προσχωσιγενή, καθώς ο ποταμός Κηφισός και οι παραπόταμοί του εκβάλουν στον φαληρικό όρμο εναποθέτοντας ιλύ. Η ακτογραμμή κατά την αρχαιότητα εντοπίζεται αμέσως νότια του Αλιπέδου όπου ο όρμος του Φαλήρου αποτελούσε μέχρι τους περσικούς πολέμους τον κύριο λιμένα του άστεως.

Τι έδειξε η αυτοψία στους 80 αλυσοδεμένους «αντάρτες» του Φαλήρου - εικόνα 4

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.

ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:19

"Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, με εξαιρετικό καστ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ, Πάρτυ Γενεθλίων, έρχεται στην Αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:14

Cyprien Katsaris: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεγάλο πιανίστα που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Οκτ 2021 | 10:11

Εθνική Λυρική Σκηνή: Εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινωνικές δράσεις για τη σεζόν 2021-2022

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ επιστρέφουν και παρουσιάζουν για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 ένα ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ 13 Οκτ 2021 | 07:19

Το Θέατρο Τέχνης επιστρέφει δυναμικά με ένα σπουδαίο ρεπερτόριο - Ολες οι παραστάσεις της σεζόν 2021-2022

Δείτε αναλυτικά όλες τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το Θέατρο Τέχνης την καλλιτεχνική περίοδο 2021 - 2022.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ 12 Οκτ 2021 | 15:02

Πρέβεζα: Ρωμαϊκή κεφαλή από πεντελικό μάρμαρο, με περίτεχνη κόμμωση, ανασύρθηκε από τη θάλασσα

Κεφαλή ρωμαϊκής περιόδου ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

ΑΠΟ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 12 Οκτ 2021 | 09:35

"Πόσο κοστίζει να ζεις;" σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο θέατρο ΠΟΡΤΑ

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ "Πόσο κοστίζει να ζεις;" της Μαρτίνα Μάγιοκ, κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου στο θέατρο ΠΟΡΤΑ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.