Τι είδαμε και τι μάθαμε από την 7η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/κης

Περιήγηση στην πόλη και τον θεσμό που φαίνεται να γίνεται ολοένα και περισσότερο ανθεκτικός με το πέρασμα του χρόνου.

Τι είναι αυτό που κάνει μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη να σφύζει από ζωή το (προηγούμενο) Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου; Σίγουρα ο φοιτητόκοσμος που γεμίζει με δυναμισμό κι ενέργεια το κλίμα. Οπωσδήποτε κι όσοι έρχονται από τις γύρω περιοχές να γευθούν τα "δώρα" της μητρόπολης του βορρά. Παρ' όλα αυτά είναι κι οι θεσμοί που έχουν ένα μεγάλο μερίδιο στη γενικότερη εικόνα, όπως διαμορφώνεται.

΄Ενας απ' αυτούς που - σε αντίθεση με άλλες ανάλογες διοργανώσεις -  σε  άλλες πόλεις φαίνεται πως ακμάζει συν τω χρόνω, είναι η Biennale Σύγχρονης Τέχνης που για 7η φορά φέτος φιλοξενείται σε πολλά σημεία της πόλης και τάσσεται κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης-ΜΟΜus.

Στάση στη Σύγχρονη Τέχνη, λοιπόν. «ΣΤΑΣΗ» (ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης) στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στις προτάσεις 50 και πλέον καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και στον τρόπο θέασης που προτείνουν 11 επιμελητές σε έξι διαφορετικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και σε έναν στην Αθήνα.

Στάση είναι ο κεντρικός θεματικός άξονας της διοργάνωσης που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια παρουσίας στα εγχώρια και διεθνή εικαστικά δρώμενα κι υποδέχεται όσους ενδιαφέρονται για την πρότασή της, που συνοψίζεται από τους επιμελητές της ως «μια ιστορική επισκόπηση του εαυτού, του κόσμου και της ζωής μέσα από καλλιτεχνικές θέσεις και έργα. Με ερωτηματικά ή ενθουσιασμό, με αντιστάσεις ή ανατροπές, με ποιητικότητα ή ρεαλισμό, με φαντασία ή κριτική θεώρηση της πραγματικότητας, με ερευνητικότητα ή επινοητικότητα, οι καλλιτέχνες αναζητούν εναλλακτικά σημεία θέασης του παρελθόντος, του παρόντος και μελλοντικού κόσμου, και με κάποιον τρόπο τον ανασυνθέτουν».

Τι είδαμε και τι μάθαμε από την 7η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/κης
Τιμώμενος καλλιτέχνης είναι ο Stelarc: Extended Arm, Scott Livesey Galleries, Melbourne 2011 - Photographer - Dean Winter (Courtesy of the Artist)

Διεθνής, όπως έχει καθιερωθεί, με καλλιτέχνες που έρχονται στην Ελλάδα από τη Βραζιλία έως και την Αυστραλία, εξωστρεφής, καθώς «μπολιάζει» την ομάδα και με επιμελητές εκτός MOMus, η Biennale φέτος ξεφεύγει από τα όρια της Θεσσαλονίκης κι ένα τμήμα της ταξιδεύει στην Αθήνα και στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου, διαρκεί έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Τα εγκαίνιά της έγιναν στις 12/10 με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, εκπροσώπων φορέων της πόλης, αλλά και πολλών φίλων της τέχνης.

Η Συραγώ Τσιάρα ξεναγεί τη δημοσιογραφική ομάδα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μπροστά από ένα έργο της καλλιτέχνιδας Διοχάντη.
Η Συραγώ Τσιάρα ξεναγεί τη δημοσιογραφική ομάδα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μπροστά από ένα έργο της καλλιτέχνιδας Διοχάντη.

«Επιλέξαμε τη Στάση που μας προσφέρει τον χρόνο για να ξαναδούμε με νηφαλιότητα τη σύγχρονη τέχνη μακριά από την κυρίαρχη μορφή του θεάματος, της αγοράς και του εντυπωσιασμού. Προτείνουμε τη Στάση με το βλέμμα επικεντρωμένο στο παρόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνοούμε τις συνέχειες, τις ρήξεις και τις ανατροπές της Ιστορίας, οι οποίες και συνδιαμορφώνουν το σημερινό βίωμα», ανέφερε η η αναπληρώτρια Διευθύντρια MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, Διευθύντρια και μέλος της επιμελητικής ομάδας της 7ης Μπιενάλε, Συραγώ Τσιάρα, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε μια μέρα πριν τα εγκαίνια στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Παρόντες στο πάνελ ήταν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΟΜus, Ανδρέας Τάκης, κι η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια MOMus και Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μαρία Τσαντσάνογλου.

 

Η πυρηνική γιατρός και καλλιτέχνης, Θάλεια Γκατζούλη, μπροστά από το έργο της "Pose andoing time" που αναφέρεται στα πειράματα "επέκτασης" της ζωής μέσω κρυογονικών μεθόδων
Η πυρηνική γιατρός και καλλιτέχνης, Θάλεια Γκατζούλη, μπροστά από το έργο της "Pose andoing time" που αναφέρεται στα πειράματα "επέκτασης" της ζωής μέσω κρυογονικών μεθόδων

Επιμελητική ομάδα: Λουίζα Αυγήτα, Δόμνα Γούναρη, Παναγής Κουτσοκώστας, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Θούλη Μισιρλόγλου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Σύρογλου, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα

Πρόγραμμα

Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κατά τους τέσσερις μήνες που θα διαρκέσει (12.10.2019-16.02.2020) αποτελείται από την κεντρική έκθεση, το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης και πλαισιώνεται από ένα  πρόγραμμα εκδηλώσεων λόγου με ομιλίες, συνέδρια και ημερίδες, όπως και παράλληλα projects, masterclasses, ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά.

Κεντρική έκθεση ǀ ‘ΣΤΑΣΗ’

Ως 16 Φεβρουαρίου 2020

Καλλιτέχνες (κατ’ αλφαβητική σειρά): Αljoscha, Jonathas de Andrade, Art Workers’ Coalition, Helene Black, Βαγγέλης Βλάχος, micha cárdenas, Θάλεια Γκατζούλη, Tacita Dean, Thomas Demand, Γιώργος Δεπόλλας, Διοχάντη, Δημήτρης Ζουρούδης, Harun Farocki, Joan Fontcuberta, Jakob Gautel & Ιάσων Καραΐνδρος, Julian Germain - εκδοτική ομάδα Ashington District Star, Julian Germain - Patricia Azevedo - Murilo Godoy - άστεγοι της πόλης Belo Horizonte, Johan Grimonprez, Minna Henriksson, Hypercomf, Αθηνά Ιωάννου, Kalos&Klio, Άρης Κατσιλάκης, Gustav Klutsis, Νικόλας Κοζάκης & Raoul Vaneigem, Γιάννης Κουνέλλης, Μαρία Λοϊζίδου, Ζώης Λουμάκης, Christien Meindertsma, Πέτρος Μώρης, Πάολα Παλαβίδη, Απόστολος Παλαβράκης, Γιάννης Παντελίδης, Irene Pȁtzug - Valentin Hertweck, Claudio Pérez, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Βασίλης Σαλπιστής, Κύριλλος Σαρρής, Jonas Staal, Stelarc, SUPERFLEX, Α. Τάσσος, Τάνια Τσιρίδου, Ιωάννης (Γιάννης) Φαϊτάκης, Παντελής Χανδρής, Μαρία Χουλάκη

΄Εργο της, Κυπριακής καταγωγής, καλλιτέχνιδας, Μαρίας Λοϊζίδου, που φιλοξενείται στην 7η Biennale
΄Εργο της, Κυπριακής καταγωγής, καλλιτέχνιδας, Μαρίας Λοϊζίδου, που φιλοξενείται στην 7η Biennale

Χώροι

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών) 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) 

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι) 

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι) 

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων, Θησείο, Αθήνα) 

Αλατζά Ιμαρέτ (Θεσσαλονίκη)

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης

17-24 Οκτωβρίου 2019

Το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης της 7ης Μπιενάλε αναδεικνύει ακόμη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την τέχνη μέσα από μια εμπειρική και συμμετοχική πρακτική. Η σωματικότητα στην πιο καθαρή, τίμια, ανιδιοτελή και εξωστρεφή της έκφραση εξερευνά εδάφη όπου η αισθητική και οι ποικίλες εκφάνσεις της, σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, ανθρώπινες δεοντολογίες, συλλογικές και προσωπικές συγκρούσεις αλλά και η επιτακτική ανάγκη των καλλιτεχνών για έναν άμεσο και παρεμβατικό διάλογο βρίσκουν κοινό έδαφος.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη τύπου στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη τύπου στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Τιμώμενος καλλιτέχνης του φετινού Φεστιβάλ είναι ο Stelarc, ο οποίος έχει εστιάσει την έρευνά του στην επέκταση των δυνατοτήτων του ανθρωπίνου σώματος. Μία σειρά έργων του θα παρουσιαστούν στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1-Λιμάνι), καθ’ όλη τη διάρκεια της Μπιενάλε, ενώ την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για το έργο του σε μια ανοιχτή για το κοινό ομιλία με τίτλο ‘Κρέας, μέταλλο & κώδικας: Το πτώμα, το κωματώδες και η χίμαιρα’ / ‘Meat, metal, code: The cavader, the comatose and the chimera στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ- HELEXPO), στις 20:00. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των 54ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Καλλιτέχνες (καταλφαβητική σειρά): Andrigo & Aliprandi, micha cárdenas, Sam Hultin, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Marcel Sparmann. Τιμώμενος καλλιτέχνης: Stelarc

17 Οκτωβρίου, Stelarc, Κρέας, μέταλλο & κώδικας: Το πτώμα, το κωματώδες και η χίμαιρα’ / ‘Meat, metal, code: The cavader, the comatose and the chimera’, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), 20:00-21:30. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία. Με την υποστήριξη των 54ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

18 Οκτωβρίου, Νατάσσα Παπαδοπούλου, The Anastasia Method, MOMus - Πειραματικό Kέντρο Tεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι), 18:30-19:30

19 Οκτωβρίου, Marcel Sparmann, We will always have Rome, MOMus - Πειραματικό Kέντρο Tεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι), 21:00-22:30

20 Οκτωβρίου, micha cárdenas, Sin Sol, Breathe (Χωρίς ήλιο, Ανάσα), ΜΟMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη A’, λιμάνι), 20:00-20:30

22 Οκτωβρίου, Andrigo & Aliprandi, Versus, MOMus-Πειραματικό Kέντρο Tεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι), 21:00-22:00

23 Οκτωβρίου, Sam Hultin, Before we where, MOMus-Πειραματικό Kέντρο Tεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι), 20:00-20:20

24 Οκτωβρίου, Andrigo & Aliprandi, Silence, AND SILENCE, MOMus-Πειραματικό Kέντρο Tεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι), 21:00-22:00

17 & 18 Οκτωβρίου 2019

Συμμετοχή στη ‘Νύχτα Τέχνης’ που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης

15 Νοεμβρίου 2019

Masterclass με τον φωτογράφο Γιώργο Δεπόλλα

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι)

30 Νοεμβρίου 2019

Εκδήλωση λόγου ǀ ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Τέχνη και εργασία

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) 

**Η θεματική και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν

2 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2019

Έκθεση με τίτλο ‘Overview Effect’, παραγωγή του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι) 

7 Δεκεμβρίου 2019-16 Φεβρουαρίου 2020

Project ‘Just a bowl of cherries’ / επιμέλεια: Νικόλας Βαμβουκλής

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι) 

14 Δεκεμβρίου 2019

Eκδήλωση λόγου ǀ ΣΤΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η σύγχρονη τέχνη με ιστορικούς όρους

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) 

**Η θεματική και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν

Info:

7η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ‘ΣΤΑΣΗ’ / Ως 16 Φεβρουαρίου 2020

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη

(Κεντρική φωτό: Ξενάγηση στο δημοσιογραφικό κοινό υπό το "βλέμμα" του τιμώμενου καλλιτέχνη, Stelarc. Αριστερά η Διευθύντρια και μέλος της επιμελητικής ομάδας της 7ης Μπιενάλε, Συραγώ Τσιάρα).

(Φωτογραφίες: MOMuS, Κατερίνα Λυμπεροπούλου)