Τι είναι πολυτιμότερο η προστασία της τιμής ή η ελευθερία του λόγου;

Είναι υψηλής αξίας και συνταγματικά κατοχυρωμένα αγαθά: Η προστασία της τιμής κι η ελευθερία του λόγου. Γι΄αυτά το βιβλίο που παρουσιάστηκε σε συντονισμό Π. Τσίμα.

Τι είναι πολυτιμότερο η προστασία της τιμής ή η ελευθερία του λόγου;

Ηταν πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες όταν στην αυλή ενός σπιτιού απ’ αυτά που βλέπουμε στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου μια νοικοκυρά αποκάλεσε «τσούλα» τη γειτόνισσά της επειδή είχε υποψίες ότι είχε ερωτικές επαφές με τον άντρα της. Απ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό «τσούλα», λοιπόν, προέκυψαν 11 (!) δικογραφίες. Τουλάχιστον τόσες πέρασαν από τα χέρια του Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη, Καθηγητή Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σήμερα, πλέον, υπάρχουν πολύ λιγότερα θύματα συκοφαντίας ιδιώτη από ιδιώτη. Αντίθετα, παρατηρείται αύξηση των μηνύσεων αλλά και αγωγών για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης σε ισχυρισμούς που διαδίδονται μέσω του Τύπου.

Ποιο αγαθό, άραγε, είναι πολυτιμότερο; Η ελευθερία του λόγου ή η προστασία της τιμής. Μπορεί κανείς χωρίς συνέπειες να υβρίζει συνάνθρωπό του – γεγονός που παρατηρείται κατά κόρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Που τελειώνει η ελευθερία του λόγου κι αρχίζει η προστασία της τιμής – σημειωτέον και τα δυο αγαθά συνταγματικά κατοχυρωμένα;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που πυροδότησαν συζήτηση τριών ωρών στην παρουσίαση του βιβλίου του αναπλ. Καθηγητή Ποινικού Δικαίου ΔΠΘ, Στυλιανού Παπαγεωργίου Γονατά με τίτλο: «Ο σκοπός δυσφήμησης στα εγκλήματα κατά της τιμής» στους χώρους της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Μια συζήτηση που ενορχήστρωσε θαυμάσια ο Παύλος Τσίμας έχοντας να διαχειριστεί ένα πάνελ δεινών ομιλητών και βαθιά καταρτισμένων νομικών που διασταύρωσαν τα ξίφη και τις απόψεις τους σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα.

Ο προρρηθείς καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, λόγου χάρην είχε την άποψη ότι «μεγαλύτερος "λάκκος" για την τιμή ενός ανθρώπου από το Internet δεν υπάρχει…η πληγή σε ζητήματα τιμής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δυσεπούλωτη διότι μένει εις το διηνεκές», ενώ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σταύρος Τσακυράκης υποστήριξε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου ακόμα και στην … εξύβριση αφού, είχε την «ακραία», όπως ομολόγησε, άποψη ότι «η ύβρις είναι η ακατέργαστη αξιολογική κρίση που θα πρέπει να προστατεύεται». Και κατέληξε: «Οι μάχες για την τιμή και την υπόληψη είναι μάχες οπισθοφυλακής. Θα μάθουμε να ζούμε μ’ αυτές».

«Είναι και τα δυο υψηλής αξίας αγαθά. Ποιο θα επικρατήσει;», αναρωτήθηκε αναφερόμενος στην τιμή και την ελευθερία της έκφρασης ο Ακαδημαϊκός, τ. Υπουργός Δικαιοσύνης, καθηγητής, Μιχάλης Σταθόπουλος, κρατώντας μάλλον μια μέση οδό, αφού πρώτα ανέφερε ότι τόσο στα Ηθικά Νικομάχεια όσο και στη Ρητορική ο Αριστοτέλης προτείνει επιείκεια.

Στο νέο ρόλο των media αναφέρθηκε ο Παύλος Τσίμας τονίζοντας ότι σύμφωνα με έρευνα κοντά στα 50% των ενήλικων αμερικανών έχουν ως κύρια πηγή ενημέρωσης το Facebook κι ότι ενώ παλιότερα τα media έρεπαν στο να «κατακρεουργούν» ηθικά ανθρώπους, σήμερα προσανατολίζονται κυρίως στη βασική τους αποστολή που είναι ο έλεγχος της εξουσίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και έκλεισε με ομιλία του ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Με το έργο «Ο σκοπός δυσφήμησης στα εγκλήματα κατά της τιμής» ο συγγραφέας καταπιάνεται με το ζήτημα της επικίνδυνης αύξησης μηνύσεων, αλλά και αγωγών για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Ιδιαίτερα επικίνδυνο εμφανίζεται το φαινόμενο αυτό, κάθε φορά που ένας οποιοσδήποτε ισχυρισμός διαδίδεται διά του Τύπου ή η οποιαδήποτε αξίωση φέρεται ενώπιον των δικαστηρίων η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εμφανίζεται ως το κατάλληλο ισχυρό νομικό όπλο κατά του δημοσιεύματος ή της σχετικής αγωγής.

Ο συγγραφέας αξιοποιεί εκτός απ’ όλες τις απόψεις της ποινικής επιστήμης και νομολογίας τις σημαντικότερες αποφάσεις του Ανώτατου Αμερικανικού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το θέμα αυτό. Θεωρεί δε αναγκαία την προσθήκη του σκοπού δυσφήμησης στην ποινική υπόσταση του εγκλήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης. Μόνο έτσι θα μπορούν να αξιολογηθούν από τα δικαστήρια οι πραγματικές περιπτώσεις προσβολής της τιμής του κάθε παθόντος. Μία τέτοια λύση αποκαθιστά και την αναγκαία ισορροπία μεταξύ ελεύθερης διάδοσης ιδεών και πληροφοριών και του εγκλήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Ειδικότερα, στην αρχή του έργου ο συγγραφέας κάνει μια αναφορά στις ιστορικές ρίζες της προστασίας της τιμής και τη σχέση της με την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα. Ακολούθως αναλύεται το έννομο αγαθό της τιμής κατά τον Ποινικό Κώδικα, το έγκλημα της δυσφήμησης, η σχέση του σκοπού εξύβρισης με τον σκοπό συκοφαντικής δυσφήμησης, ο σκοπός καταφρόνησης μέσα από τις εμπορικές συναλλαγές και οι συρροές του εγκλήματος της δυσφήμησης. Το έργο συμπληρώνεται με βιβλιογραφία και αλφαβητικό ευρετήριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Αυγ 2020 | 16:58

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις - Όλο το πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου το ενδιαφέρον στρέφεται στο έργο "Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 01 Αυγ 2020 | 13:05

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο χειροκρότησε την Βίκυ Σταυροπούλου στην "Λυσιστράτη" [εικόνες]

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου, συμμετέχουν πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς κ.α.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΕΤΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 20:13

Άλαν Πάρκερ: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας - σταθμός "Το εξπρές του Μεσονυχτίου" [Βίντεο]

Ο σκηνοθέτης, Άλαν Πάρκερ έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες που έμειναν στην ιστορία της μεγάλης οθόνης

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:32

Βικτόρια Χίσλοπ: Πολλά χρόνια νιώθω Ελληνίδα, τώρα είμαι και επίσημα

"Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω ότι φτάνω στο χωριό μου. Έτσι νιώθει η ψυχή μου", ειπε η Βικτόρια Χίσλοπ.