Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων!

Είδαν, ενίκησαν, δοξάστηκαν, έζησαν αυτοκρατορικά. Η μοίρα δε τους επιφύλαξε το ίδιο λαμπρό τέλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων!

Μεταξύ του 27 π.Χ. και του 476 μ.Χ., η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πέρασε από τα χέρια 77 αυτοκρατόρων. 33 από αυτούς δολοφονήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους σε μάχες ή αυτοκτόνησαν. Αυτή είναι η λίστα με τους δέκα πιο άδοξους θανάτους Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων!

Βαλεριανός (253-259 μ.Χ) Ο Βαλεριανός νικήθηκε σε μία μάχη από τον Πέρση βασιλιά Σαπώρη. Φυλακίστηκε και η αιχμαλωσία του πιθανότατα κράτησε 10 χρόνια, διάστημα στο οποίο βασανίστηκε και εξευτελίστηκε. Ο Σαπώρ ισχυριζόταν ότι κόσμησε την οροφή των ανακτόρων του με το δέρμα του. Σε άλλες πηγές αναφέρεται ότι ο Σαπώρης ταπείνωσε τον Βαλεριανό χρησιμοποιώντας τον σαν υποπόδιο για να ανέβει στο άλογο του και τελικά τον έγδαρε ζωντανό.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 2

Ioβιανός (363-364 μ.Χ.) Υπήρξε αυτοκράτορας μόνο για 8 μήνες. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές που συνοδεύουν τον θάνατό του: Σύμφωνα με τον ιστορικό Αμμιανό Μαρκελλίνο, πιθανότερες αιτίες του θανάτου του ήταν δηλητηρίαση από μανιτάρια, αναθυμιάσεις ξυλάνθρακα ή δηλητηρίαση από εχθρούς του. Σε διάφορα βιβλία αναφέρεται ότι τον σκότωσε ο Λουκιλλιανός με την κόρη του.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 3

Τιβέριος (17-34 μ.Χ) Ο Τιβέριος αποσύρθηκε το 26 σε ένα εξοχικό του κτήμα στο Κάπρι, χτυπημένος από παράνοια και κατάθλιψη, αφήνοντας τη διοίκηση του αχανούς κράτους στη Σύγκλητο και στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που είχε στήσει ο προκάτοχός του. Λένε ότι ενώ αργοπέθαινε από μια ασθένεια στην ηλικία των 77, ξαφνικά βρήκε τις αισθήσεις του και ζήτησε να φάει κάτι. Ένας υπηρέτης πήρε τα ρούχα από το κρεβάτι του αυτοκράτορα και τον έπνιξε με αυτά.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 4

Καρακάλλας (198-217 μ.Χ) Ήταν γνωστός για τη δολοφονία του αδελφού του και συναυτοκράτορα του, Γέτα. Ο Καρακάλλας υπήρξε αποτελεσματικός ως στρατιωτικός δικτάτωρ και συνεπώς ήταν δημοφιλής μόνον στους στρατιώτες του. Ταξιδεύοντας από την Έδεσσα προς την Παρθία, δολοφονήθηκε από τον Ιούλιο Μαρτιάλη, έναν από τους ακολούθους του σε έναν δρόμο κοντά στη Χαρράν (την ώρα που ουρούσε) στις 8 Απριλίου του 217. Ο Μαρτιάλης σκοτώθηκε επί τόπου από έναν τοξότη της φρουράς. Τον Καρακάλλα διαδέχθηκε στην εξουσία ο επικεφαλής της φρουράς των πραιτωριανών Μακρίνος.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 5

Κάρος (282-283 μ.Χ) Είχε εγκατασταθεί με τον στρατό του κατά μήκος των Περσικών συνόρων όταν μια σφοδρή καταιγίδα έπληξε τον καταυλισμό τους. Ένας κεραυνός χτύπησε τη σκηνή του αυτοκράτορα, και όταν οι φρουροί του έτρεξαν να δουν τι συνέβη, τον βρήκαν νεκρό. Το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής μιας νικηφόρας εκστρατείας, και ότι ο γιος του Νουμεριανός τον διαδέχτηκε δίχως να εκδηλωθεί αντίσταση, αφήνει να εννοηθεί πως ο θάνατός του δεν οφείλεται παρά στο φονικό φυσικό φαινόμενο.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 6

Kόμμοδος (177-192 μ.Χ) Μετονόμασε την πόλη της Ρώμης «Colonia Λουκία Άννια Commodiana» και επίσης άλλαξε τα ονόματα των μηνών του έτους. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του, ταύτιζε τον εαυτό του με τον Ηρακλή, εκτελούσε τους άθλους του ήρωα της αρχαίας Ελλάδας, ντυνόταν με ρόπαλο και λεοντή και τέλος έδωσε το όνομα του ακόμη και στη Ρώμη ορίζοντας το νέο της όνομα ως Colonia Commodiana. Συνωμότες προσπάθησαν να τον σκοτώσουν βάζοντας δηλητήριο στο φαγητό του, αλλά έκανε εμετό και επέζησε. Η τελευταία συνωμοσία εναντίον του ξέσπασε από την παλλακίδα του Μαρκία και τον οικονόμο του Εκλεκτό και πιθανότατα σχεδιάστηκε από τον διάδοχό του Πέρτιναξ. Δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό στο λουτρό του στις 31 Δεκεμβρίου 192.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 7

Βαλεντίνιος Ι (364-375 μ.Χ) Ήταν αγράμματος και ταπεινής καταγωγής, ικανός στρατιωτικός, με επιβλητικό παράστημα αλλά και ευέξαπτο χαρακτήρα. Μιλούσε με κάποιους απεσταλμένους από μια γερμανική φυλή, και παρά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, εκείνοι πίστευαν πως θα εξακολουθούσαν να επιτίθενται στους Ρωμαίους, ανά πάσα στιγμή. Αυτό εξόργισε τόσο πολύ τον αυτοκράτορα, που όπως τους φώναζε, ένα αιμοφόρο αγγείο έσπασε στο κεφάλι του και πέθανε ακαριαία.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 8

Νέρων (54-68 μ.Χ) Ήταν γνωστός για την τυραννία και την υπερβολή του. Όταν συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει την στήριξη των Πραιτωριανών και επρόκειτο να χάσει και τον θρόνο, προσπάθησε να διαφύγει με πλοίο από τον λιμένα της Όστιας. Οι Πραιτωριανοί τον ακολούθησαν και αφού πλέον δεν μπορούσε να διαφύγει, απεφάσισε να αυτοκτονήσει με την βοήθεια ενός ακολούθου του ο οποίος του έδωσε το τελειωτικό χτύπημα με ένα μικρό εγχειρίδιο. Όταν μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του, ήταν τόση η δημόσια αγαλλίαση όπως αναφέρει ο Σουητώνιος, ώστε ο κόσμος βγήκε στους δρόμους τρέχοντας με ξέφρενη χαρά.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 9

Καρίνος (282-285 μ.Χ) Θεωρήθηκε ένας από τους χειρότερους ηγεμόνες στη ρωμαϊκή ιστορία. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το θάνατο του. Σε μία από αυτές λέγεται πως δολοφονήθηκε από έναν αξιωματικό του επειδή αποπλάνησε τη γυναίκα του.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 10

Βεσπασιανός (69-79 μ.Χ) Καθώς πέθαινε εξαιτίας κάποιας ασθένειας, είπε στους υπηρέτες του να τον κρατήσουν όρθιο, λέγοντας «Ένας αυτοκράτορας πρέπει να πεθάνει όρθιος στα δυό του πόδια». Τα τελευταία του λόγια ήταν "Νομίζω ότι γίνομαι θεός!"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 03 Δεκ 2021 | 16:06

Πέθανε ο Νίκος Σταθούλης - Εκτιμητής έργων τέχνης και βιογράφος του Ιόλα

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο σύμβουλος τέχνης και προσωπικός βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 1876 02 Δεκ 2021 | 18:41

Ελβετία: Σπάνιο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ

Ένα σπάνιο ελληνικό νόμισμα των 50 δραχμών έφτασε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελβετία.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.