Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων!

Είδαν, ενίκησαν, δοξάστηκαν, έζησαν αυτοκρατορικά. Η μοίρα δε τους επιφύλαξε το ίδιο λαμπρό τέλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων!

Μεταξύ του 27 π.Χ. και του 476 μ.Χ., η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πέρασε από τα χέρια 77 αυτοκρατόρων. 33 από αυτούς δολοφονήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους σε μάχες ή αυτοκτόνησαν. Αυτή είναι η λίστα με τους δέκα πιο άδοξους θανάτους Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων!

Βαλεριανός (253-259 μ.Χ) Ο Βαλεριανός νικήθηκε σε μία μάχη από τον Πέρση βασιλιά Σαπώρη. Φυλακίστηκε και η αιχμαλωσία του πιθανότατα κράτησε 10 χρόνια, διάστημα στο οποίο βασανίστηκε και εξευτελίστηκε. Ο Σαπώρ ισχυριζόταν ότι κόσμησε την οροφή των ανακτόρων του με το δέρμα του. Σε άλλες πηγές αναφέρεται ότι ο Σαπώρης ταπείνωσε τον Βαλεριανό χρησιμοποιώντας τον σαν υποπόδιο για να ανέβει στο άλογο του και τελικά τον έγδαρε ζωντανό.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 2

Ioβιανός (363-364 μ.Χ.) Υπήρξε αυτοκράτορας μόνο για 8 μήνες. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές που συνοδεύουν τον θάνατό του: Σύμφωνα με τον ιστορικό Αμμιανό Μαρκελλίνο, πιθανότερες αιτίες του θανάτου του ήταν δηλητηρίαση από μανιτάρια, αναθυμιάσεις ξυλάνθρακα ή δηλητηρίαση από εχθρούς του. Σε διάφορα βιβλία αναφέρεται ότι τον σκότωσε ο Λουκιλλιανός με την κόρη του.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 3

Τιβέριος (17-34 μ.Χ) Ο Τιβέριος αποσύρθηκε το 26 σε ένα εξοχικό του κτήμα στο Κάπρι, χτυπημένος από παράνοια και κατάθλιψη, αφήνοντας τη διοίκηση του αχανούς κράτους στη Σύγκλητο και στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που είχε στήσει ο προκάτοχός του. Λένε ότι ενώ αργοπέθαινε από μια ασθένεια στην ηλικία των 77, ξαφνικά βρήκε τις αισθήσεις του και ζήτησε να φάει κάτι. Ένας υπηρέτης πήρε τα ρούχα από το κρεβάτι του αυτοκράτορα και τον έπνιξε με αυτά.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 4

Καρακάλλας (198-217 μ.Χ) Ήταν γνωστός για τη δολοφονία του αδελφού του και συναυτοκράτορα του, Γέτα. Ο Καρακάλλας υπήρξε αποτελεσματικός ως στρατιωτικός δικτάτωρ και συνεπώς ήταν δημοφιλής μόνον στους στρατιώτες του. Ταξιδεύοντας από την Έδεσσα προς την Παρθία, δολοφονήθηκε από τον Ιούλιο Μαρτιάλη, έναν από τους ακολούθους του σε έναν δρόμο κοντά στη Χαρράν (την ώρα που ουρούσε) στις 8 Απριλίου του 217. Ο Μαρτιάλης σκοτώθηκε επί τόπου από έναν τοξότη της φρουράς. Τον Καρακάλλα διαδέχθηκε στην εξουσία ο επικεφαλής της φρουράς των πραιτωριανών Μακρίνος.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 5

Κάρος (282-283 μ.Χ) Είχε εγκατασταθεί με τον στρατό του κατά μήκος των Περσικών συνόρων όταν μια σφοδρή καταιγίδα έπληξε τον καταυλισμό τους. Ένας κεραυνός χτύπησε τη σκηνή του αυτοκράτορα, και όταν οι φρουροί του έτρεξαν να δουν τι συνέβη, τον βρήκαν νεκρό. Το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής μιας νικηφόρας εκστρατείας, και ότι ο γιος του Νουμεριανός τον διαδέχτηκε δίχως να εκδηλωθεί αντίσταση, αφήνει να εννοηθεί πως ο θάνατός του δεν οφείλεται παρά στο φονικό φυσικό φαινόμενο.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 6

Kόμμοδος (177-192 μ.Χ) Μετονόμασε την πόλη της Ρώμης «Colonia Λουκία Άννια Commodiana» και επίσης άλλαξε τα ονόματα των μηνών του έτους. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του, ταύτιζε τον εαυτό του με τον Ηρακλή, εκτελούσε τους άθλους του ήρωα της αρχαίας Ελλάδας, ντυνόταν με ρόπαλο και λεοντή και τέλος έδωσε το όνομα του ακόμη και στη Ρώμη ορίζοντας το νέο της όνομα ως Colonia Commodiana. Συνωμότες προσπάθησαν να τον σκοτώσουν βάζοντας δηλητήριο στο φαγητό του, αλλά έκανε εμετό και επέζησε. Η τελευταία συνωμοσία εναντίον του ξέσπασε από την παλλακίδα του Μαρκία και τον οικονόμο του Εκλεκτό και πιθανότατα σχεδιάστηκε από τον διάδοχό του Πέρτιναξ. Δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό στο λουτρό του στις 31 Δεκεμβρίου 192.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 7

Βαλεντίνιος Ι (364-375 μ.Χ) Ήταν αγράμματος και ταπεινής καταγωγής, ικανός στρατιωτικός, με επιβλητικό παράστημα αλλά και ευέξαπτο χαρακτήρα. Μιλούσε με κάποιους απεσταλμένους από μια γερμανική φυλή, και παρά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, εκείνοι πίστευαν πως θα εξακολουθούσαν να επιτίθενται στους Ρωμαίους, ανά πάσα στιγμή. Αυτό εξόργισε τόσο πολύ τον αυτοκράτορα, που όπως τους φώναζε, ένα αιμοφόρο αγγείο έσπασε στο κεφάλι του και πέθανε ακαριαία.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 8

Νέρων (54-68 μ.Χ) Ήταν γνωστός για την τυραννία και την υπερβολή του. Όταν συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει την στήριξη των Πραιτωριανών και επρόκειτο να χάσει και τον θρόνο, προσπάθησε να διαφύγει με πλοίο από τον λιμένα της Όστιας. Οι Πραιτωριανοί τον ακολούθησαν και αφού πλέον δεν μπορούσε να διαφύγει, απεφάσισε να αυτοκτονήσει με την βοήθεια ενός ακολούθου του ο οποίος του έδωσε το τελειωτικό χτύπημα με ένα μικρό εγχειρίδιο. Όταν μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του, ήταν τόση η δημόσια αγαλλίαση όπως αναφέρει ο Σουητώνιος, ώστε ο κόσμος βγήκε στους δρόμους τρέχοντας με ξέφρενη χαρά.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 9

Καρίνος (282-285 μ.Χ) Θεωρήθηκε ένας από τους χειρότερους ηγεμόνες στη ρωμαϊκή ιστορία. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το θάνατο του. Σε μία από αυτές λέγεται πως δολοφονήθηκε από έναν αξιωματικό του επειδή αποπλάνησε τη γυναίκα του.

Το άδοξο τέλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων! - εικόνα 10

Βεσπασιανός (69-79 μ.Χ) Καθώς πέθαινε εξαιτίας κάποιας ασθένειας, είπε στους υπηρέτες του να τον κρατήσουν όρθιο, λέγοντας «Ένας αυτοκράτορας πρέπει να πεθάνει όρθιος στα δυό του πόδια». Τα τελευταία του λόγια ήταν "Νομίζω ότι γίνομαι θεός!"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 11 Νοε 2020 | 15:48

Πέθανε ο ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ισραέλ Χόροβιτς

Φυσιογνωμία του "off Broadway", ο Χόροβιτς πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

ΤΟΥ 1687 11 Νοε 2020 | 09:23

Απίστευτη ανακάλυψη: Ντέτεκτιβ βιβλίων εντόπισαν εκατοντάδες αντίτυπα του επαναστατικού "Principia" του Νεύτωνα

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση των Principia του Νεύτωνα, το 1687, στο οποίο εισήγαγε τους νόμους της κίνησης και την έννοια της καθολικής βαρύτητας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 10 Νοε 2020 | 19:25

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

Έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ «ΑΝΤΙΟ» 10 Νοε 2020 | 18:22