Το Αρχαιολογικό Μουσείο τιμά Θερμοπύλες και Σαλαμίνα

Οι επέτειοι θα τιμηθούν με ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Αρχαιολογικό Μουσείο τιμά Θερμοπύλες και Σαλαμίνα

Με μια αύξηση της τάξης του 27,71% στον αριθμό των επισκεπτών του κατά την πενταετία 2015-2019, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Αλλά και με όραμα, που βασίζεται στην εξωστρέφεια των δράσεών του και, κυρίως, στη μοναδικότητα της εμπειρίας που προσφέρουν οι πλούσιες συλλογές του.

«Έχοντας ως μέτρο όσα κατακτήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, συνεχίζουμε έναν νέο κύκλο δημιουργίας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του στίγματος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, ως προς τη σχέση του με την κοινωνία, το πρώτο μουσείο της χώρας οφείλει να αφουγκράζεται, να παρακολουθεί και να συμμετέχει ενεργά στη συλλογική μας πορεία. Λαμπρή ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι ιστορικές επέτειοι της επόμενης διετίας», δήλωσε απόψε από την Αίθουσα του Βωμού, η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, παρουσιάζοντας το έργο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά το 2019, αλλά και τον προγραμματισμό για το 2020. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία μίλησε για το Μουσείο και το έργο σύνδεσής του με το Ακροπόλ και της συλλειτουργίας του με το ΕΜΠ που προχωρά.

Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζει να τιμήσει την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με ένα σπονδυλωτό εκθεσιακό πρόγραμμα. «Στο πλαίσιο αυτό, η έννοια της Νίκης θα λειτουργήσει ως συνεκτικός σύνδεσμος ανάμεσα στις διαφορετικές εκθεσιακές αφηγήσεις. Η γυναικεία φτερωτή θεότητα των Ελλήνων θα γεφυρώσει τις επετειακές εκθέσεις, προσφέροντας διαχρονικές αναφορές συμβολισμών σε όσα κινούν και εμπνέουν τον άνθρωπο», σημείωσε η κ. Λαγογιάννη. Πιο συγκεκριμένα, με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζεται η πρώτη έκθεση «Δι' αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» (ο τίτλος δανείζεται το γνωστό απόφθεγμα του στρατηγού Μακρυγιάννη), που εστιάζει στον ρόλο τον οποίον έπαιξαν οι ελληνικές αρχαιότητες στην ιδεολογική ενίσχυση της μεγάλης εθνεγερσίας. Στην έκθεση θα συνδυαστούν αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με νεότερα έργα, προσωρινά δάνεια από άλλους φορείς. Μετά το πέρας της, θα παρουσιασθεί ως ψηφιακή ή εικονική έκθεση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έτσι ώστε να είναι προσιτή σε όλη τη διάρκεια του 2021 σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η δεύτερη θεματική έκθεση σχεδιάζεται με αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αρχαία τεκμήρια που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών θα συνοδεύονται από νεότερα έργα και ερμηνευτικό υλικό με σκοπό να φωτίσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι σημαντικές αυτές Νίκες στην ιδεολογική προετοιμασία του 1821 αλλά και στη νεότερη εποχή. Η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ολοκληρώθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

«Κατά τη δραματική εξιστόρηση του κοινού αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία τους, ο Ηρόδοτος αναφέρεται στους Ολυμπιακούς αγώνες που συνέπεσαν χρονικά με τη μάχη των Θερμοπυλών. Με αφορμή το ιστορικό αυτό γεγονός, το σπονδυλωτό επετειακό μας αφήγημα θα συμπληρωθεί με τη δημιουργία δύο εκθεσιακών σταθμών: σε δύο διαφορετικές αίθουσες του μουσείου θα προβληθούν με ενημερωτικό υλικό και οπτικοακουστικές προβολές εκθέματα που μιλούν για τους νικηφόρους αγώνες του σώματος και του πνεύματος κατά την διάρκεια της ειρήνης», ενημέρωσε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο πρώτος εκθεσιακός σταθμός αφορά τις νίκες στους αθλητικούς αγώνες και σχετίζεται με ένα εμβληματικό έργο του μουσείου: τον χάλκινο αναβάτη που ανασύρθηκε τμηματικά κατά το 1928 και το 1937 από τη θάλασσα του Αρτεμισίου. «Ο νεαρός αναβάτης που ιππεύει πάνω στον ορμητικό κέλητα θα συμμετέχει στο σπονδυλωτό εκθεσιακό μας πρόγραμμα και θα αφηγηθεί τη δική του ιστορία για τον προσωπικό του αγώνα και τη στεφανηφόρο Νίκη που σφραγίζει το σώμα του χάλκινου αλόγου», υπογράμμισε η κ. Λαγογιάννη. Ο δεύτερος εκθεσιακός σταθμός, που εστιάζει στις νίκες στα πάθη του σώματος και της ψυχής, αφορά τις λαμπρές μαρμάρινες Νίκες από τον ναό της Αρτέμιδας, στο ιερό του Ασκληπιού Επιδαύρου, οι οποίες θα συμμετέχουν με το δικό τους μήνυμα στο εκθεσιακό αφήγημα.

Επίσης, το εκθεσιακό πρόγραμμα του 2020 θα εμπλουτισθεί, μεταξύ άλλων, με εκπαιδευτικές δράσεις και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένες από τη θεματολογία της Νίκης, ενώ σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ένα νέο έκθεμα από τον αθέατο κόσμο των αποθηκών θα παρουσιάζεται κάθε δύο μήνες στο «Αθέατο Μουσείο» (η χρονιά ανοίγει με ένα αινιγματικό μυκηναϊκό θησαυρό). Στο εκδοτικό πρόγραμμα του 2020 περιλαμβάνονται δύο επιστημονικοί κατάλογοι εκθέσεων και η δημοσίευση του ανέκδοτου ημερολογίου του πρωτεργάτη της ελληνικής αρχαιολογίας Χρήστου Τσούντα. Τέλος, οι «αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που «έκλεισαν» την εκθεσιακή τριλογία (Περιηγητές 2015 - Οδύσσειες 2016-17 - Όψεις Ωραίου 2018-19) και θαύμασαν περισσότερα από 950.000 άτομα, θα ταξιδέψουν τη χρονιά αυτή στο Πεκίνο για να παρουσιασθούν στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας με το οποίο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας.

φωτο: αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ 12 Ιουλ 2020 | 11:38

Έφυγε από τη ζωή ο φιλέλληνας Maurice Born που έκανε τις αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις της Σπιναλόγκας

"Δεν λημοσμονούμε την βιβλική μορφή του, στο ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου : "Απόκοπος ή Σπιναλόγκα"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 10 Ιουλ 2020 | 20:00

Το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς που αντιστέκεται στην κρίση

Τα βιβλιοπωλεία Ατραπός κρατούν συντροφιά στους αναγνώστες, όπως ακριβώς έκαναν και την περίοδο της καραντίνας

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 09 Ιουλ 2020 | 18:38

Όλα τα μέτρα για το Φεστιβάλ Επιδαύρου - Μάσκες, κλειστά κυλικεία και 45% πληρότητα [Βίντεο]

Το Φεστιβάλ ανακοίνωσε σήμερα τα ειδικά μέτρα που θα τηρήσει για κοινό, καλλιτέχνες και εργαζόμενους, με φόντο την πανδημία.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. 09 Ιουλ 2020 | 16:07

Το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο με "Πέρσες" και "Λυσιστράτη"

Και φέτος, πιστό στο ετήσιο ραντεβο με το κοινό, τo Eθνικό Θέατρο δίνει το παρών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ 09 Ιουλ 2020 | 09:43

Πέντε νέες ταινίες και κλασικές επανεκδόσεις αυτή την εβδομάδα

Προβάλλονται σε επανέκδοση και νέες ψηφιακές κόπιες, η αριστουργηματική "Δίκη" του Όρσον Γουέλς, "Η Νύχτα του Κυνηγού" του Τσαρλς Λότον.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ 09 Ιουλ 2020 | 09:05

Αλλάζει η Πειραϊκή - Προστασία και ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους [εικόνες]

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι επιεικώς απαράδεκτη.

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 08 Ιουλ 2020 | 19:31

NYT για Αγία Σοφία: Φόβος για τα μοναδικά ψηφιδωτά - Τι επισημαίνουν ιστορικοί και συντηρητές

Εάν το μουσείο γίνει τζαμί, τα μωσαϊκά θα πρέπει να καλυφθούν κατά τη διάρκεια μουσουλμανικών προσευχών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 19:36

Πέθανε η αρχαιολόγος της Αμφίπολης, Πέπη Λαζαρίδου

Τα τελευταία χρόνια της υπηρεσιακής της καριέρας μοιράστηκε την αγάπη της για τη γη της Μακεδονίας με τη δουλειά της στην Εφορεία της Ακρόπολης.

06 Ιουλ 2020 | 15:51

Μαθήματα ζωής από τον ανεπανάληπτο Eνιο Μορικόνε

Ο διασημότερος maestro του κινηματογράφου απεβίωσε στα 91 του χρόνια.

ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 06 Ιουλ 2020 | 14:49

"Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος": Τέσσερις φίλοι ξέθαψαν το νεκροταφείο που γυρίστηκε η εμβληματική σκηνή [Βίντεο]

Σε μία απομακρυσμένη ισπανική πλαγιά ,κοντά στην πόλη του Μπούργκος της Ισπανίας, γνωστή ως Sad Hill.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 06 Ιουλ 2020 | 13:13

Κηδεία Αφροδίτης Γρηγοριάδου: Συντετριμμένη η κόρη της Κοραλία Καράντη μαζί με τον γιο της Εδουάρδο Καλημέρη

Ο 24χρονος γιος της ηθοποιού με τον Τζώνυ Καλημέρη στάθηκε στο πλευρό της μητέρας του.

ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 06 Ιουλ 2020 | 09:58

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Ενιο Μορικόνε, σε ηλικία 91 ετών

Πέθανε ο ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 15:19

Ανοίγει το Μουσείο του Λουβρού μετά από σχεδόν 4 μήνες - Πάνω από 40 εκατ. ευρώ η "χασούρα"

Το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο έκλεισε στις 13 Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.