Το άσμα ασμάτων, ο Σεφέρης, κι η Ροτόντα που «ανοίγει»

Πέντε νέοι ποιητές της Θεσσαλονίκης ερμηνεύουν το «Ασμα Ασμάτων» που μετέγραψε ο Σεφέρης ανοίγοντας την αυλαία των εκδηλώσεων της πολύπαθης Ροτόντας.

to-asma-asmatwn-o-seferis-ki-i-rotonta-pou-anoigei
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πέντε νέοι ηθοποιοί της Θεσσαλονίκης, ένας ιστορικός χώρος όπως η Ροτόντα και το  «Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντα, που μετέγραψε ο Γεώργιος Σεφέρης.

Η περίφημη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, το ιστορικό κτήριο με τη θαυμαστή αλλά και πολύπαθη πορεία που επιβίωσε δια μέσου των αιώνων ανοίγει τις πύλες του για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την επέτειο γέννησης του μεγάλου ποιητή την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016, ημέρα γέννησης του Γιώργου Σεφέρη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του ηθοποιού του ΚΘΒΕ, Γιώργου Κολοβού.

 

Πότε γράφτηκε το «Ασμα Ασμάτων»;

Το «Ασμα» είναι ένα γαμήλιο τραγούδι, που βλάστησε σ' έναν ποιμενικό λαό, τον λαό της Παλαιστίνης. Τα δε πρόσωπα που πρωταγωνιστούν είναι η Νύφη, ο Αντρας και ο Χορός από γυναίκες ή και άντρες.  Σημειώνει ο Σεφέρης: «... η εποχή της συναρμολόγησης του ποιήματος πρέπει να είναι ο Δ' π.Χ. αιώνας. Τότε ένας Ιεροσολυμίτης συντάκτης με εμμονή την ανάμνηση του Σολομών ενσωμάτωσε διάφορα ιουδαϊκά κομμάτια με στοιχεία από το Μοάβ ή και από τη Συρία σ' αυτό το σύνολο, όπου είναι αισθητές και οι ελληνικές επιρροές».     

Και συνεχίζει: «Δεν νομίζω πως χρειάζεται, ούτε είναι δουλειά μου, να επιβαρύνω αυτό το σημείωμα με περισσότερες φιλολογικές λεπτομέρειες. Μόνο θα έπρεπε να προσθέσω πως το Ασμα, μολονότι ξεκίνησε από την ποιμενική Αφροδίτη και υμνεί με πάθος εξαιρετικά έντονο τον ερωτικό πόθο και τη λαχτάρα του αποχωρισμένου από τον αγαπημένο του, μολονότι δεν μνημονεύει διόλου τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, βρήκε ωστόσο -όχι χωρίς συζητήσεις είναι αλήθεια- μια θέση στον Κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης».     

 

Η ομάδα των νέων ποιητών που απαγγέλλουν το «Ασμα»

Την ομάδα των νέων ποιητών που απαγγέλλουν το «Άσμα Ασμάτων» απαρτίζουν οι:  Σταυρούλα Γάτσου, Γεωργία Τρούλη, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Λιούτσια και ο Ειρηναίος Βρούζγος , ο οποίος, καθώς βρίσκεται στην Αυστραλία, θα λάβει μέρος στην εκδήλωση με ηχογραφημένη απαγγελία (η συμμετοχή του αποτελεί και ένα σχόλιο για το νεότερο κύμα μεταναστών).

 


Αυτά είναι τα βιογραφικά των ποιητών

Σταυρούλα Α. Γάτσου

Γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Γαλλία και στο Βέλγιο ως στέλεχος επιχειρήσεων και αργότερα ως εκπαιδευτικός. Δημοσιεύσεις της σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά ποίησης ΠΟΙΗΤΙΚΗ, e-poema, staxtes, αίτιον, drunken boat (USA) και σε ανθολογίες. Η πρώτης της συλλογή «Εργαλεία πολέμου για τους αιχμάλωτους του έρωτα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν (Θεσσαλονίκη-απρίλιος 2013). "Το Παγκάκι" ποιητικό έργο σε τέσσερις πράξεις με μουσική του Βασίλη Γκότση παρουσιάστηκε στην δράση Μουσική και Ποίηση 2014/2015 στην Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.Συμμετέχει σε εικαστικά project (crossart) και εκθέσεις εμπλέκοντας την ποίηση με εικόνα και την φωτογραφία. Αξιοποιεί τα ηλεκτρονικά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και ακτιβίστρια.

Γεωργία Τρούλη

Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1979. Κατάγεται από την Κρήτη και ζει στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Σχολή επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας  του Α Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης, έπειτα στην Φιλοσοφική Σχολή του  Α.Π.Θ και σήμερα είναι τελειόφοιτη του της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος  σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ ποιήματα της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Οι ποιητικές της συλλογές, Πριν εισέλθετε, βεβαιωθείτε, Σαιξπηρικόν(2013), Ακρογωνιαία πορεία στο και, Σαιξπηρικόν (2012), Μια σχετική συρραφή, Ηριδανός (2008), Τα πορτοκαλορόδινα, Ηριδανός(2008). Είναι μέλος της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων, της Διεθνούς Εταιρείας Λόγου και Τέχνης και του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.

Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Γεννήθηκε το 1980. Έχει εκδώσει Tο Χωνί, Σαιξπηρικόν (2014). Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά ποίησης Τεύχος, Αίτιον, 'Ενεκεν. Είναι ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Αντλία και συμμετέχει και προωθεί καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις ποίησης. Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και ακτιβιστής. Μέλος του εναλλακτικού, συνεταιριστικού βιβλιοπωλείου, Ποέτα.  

Ειρηναίος Βρούσγος

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1986. Το 1991 η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αυστραλία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1996 όπου και τελείωσε το Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτελείου και συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Διπλωματία και το Εμπόριο στην Μελβούρνη. Από τον εκδοτικό Σαιξπηρικόν έχουν εκδοθεί Οι πεινασμένοι,(2015), Στα ενδιάμεσα, παραμυθία , (2013) ενώ ποίηματά του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. 

 

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με Ατομικά Δελτία Εισόδου. Τα δελτία διατίθενται από τα Ταμεία του Βασιλικού Θεάτρου από την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2016.
Ημέρες-ώρες λειτουργίας ταμείων Βασιλικού Θεάτρου: Τρίτη-Κυριακή: 8:30-21:30

 

 Για την είσοδο στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η επίδειξη του Aτομικού Δελτίου Εισόδου.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. 
 
 
 Info:
«Άσμα Ασμάτων» στη Ροτόντα
Νέοι ποιητές της πόλης διαβάζουν
Κυριακή 13 Μαρτίου, στις 20.00
Ελεύθερη είσοδος (με Ατομικά Δελτία Εισόδου)

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook