Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη

Η Γιόκο Όνο έχει κατηγορηθεί και συκοφαντηθεί όσο λίγες γυναίκες. Στην ένατη δεκαετία της ζωής της όλοι αναγνωρίζουν την τέχνη της και την ζεν προσωπικότητά της.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη

Είναι 83 ετών και δε σταματά. Σήμερα, μοιάζει να είναι πιο δημιουργική και ζωντανή από ποτέ. Η Γιόκο Όνο είναι η γυναίκα που ένας πλανήτης λάτρευε να μισεί ως γυναίκα του Τζον Λένον. Τα φώτα είναι στραμμένα επάνω της περισσότερο από πέντε δεκαετίες. Αγνοώντας σχεδόν την καλλιτεχνική της υπόσταση, τα μέσα ανακάλυπταν κάθε τόσο ένα τέλειο θήραμα.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη

Οι κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί είναι άπειρες. Για την διάλυση των Μπιτλς, για την επιρροή που ασκούσε στον Τζον Λένον. Για τις ισχνές μουσικές της επιδόσεις. «Δεν έχω φτάσει ακόμα στο σημείο που να νιώσω ότι θέλω να παραιτηθώ. Προς το παρόν αψηφώ το ότι έγινα 80 κι ότι για την κοινωνία είμαι πια συνταξιούχος. Το να είσαι 80 ετών δεν είναι ένα τρομακτικό πράγμα. Τώρα πια η ζωή είναι πολύ πιο ελεύθερη. Έχω περισσότερη ενέργεια, περπατώ πολύ, δουλεύω διαρκώς. Οι 80άρηδες δεν ζουν για τον ύπνο και το φαγητό. Χρειαζόμαστε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια στη ζωή μας. Κι αυτά μας τα προσφέρει η εργασία. Η τέχνη είναι η αναπνοή μου. Εάν δεν το κάνω, αρχίζω να πνίγομαι» είχε δηλώσει στα γενέθλια των 80 της χρόνων.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 2

Κάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα το όνομά της, οι δημοσιογράφοι δε σταματούν να τη ρωτούν για τον Τζον Λένον. Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού, την έχουν προσβάλλει και βρίσει χιλιάδες φορές. Έχει αντιμετωπίσει τις ύβρεις και πολλές φορές τις συκοφαντίες με απίστευτη ψυχραιμία. Η υπομονή είναι μέρος της καταγωγής της. Έχασε πολλές παρτίδες στη ζωή της, αλλά κέρδισε το παιχνίδι. Με τον κόσμο, την τέχνη, τον τύπο.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 3

Η Γιόκο είναι μια σπουδαία καλλιτέχνης γράφουν στα αφιερώματα που της κάνουν για τις αναδρομικές της στα μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως στο «one woman show, 1960-1971» το 2015 στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης ή στο Guggenheim, στο Μπιλμπάο το 2014. Η παρουσία της στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή είναι αξιοζήλευτη. Από τη δεκαετία του 50 ήταν ένα από τα πιο ενεργά μέλη στην πρωτοπόρας σκηνής της Νέας Υόρκης συνδεδεμένη με το κίνημα Fluxus και συνεργάτης προσωπικοτήτων της παγκόσμιας τέχνης όπως ο John Cage.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 4

Η τέχνη της αποτελεί μια σπουδαία εμπειρία για τους θεατές. Τους προκαλεί, τους συνδέει ώστε να έχουν μια σπάνια σωματική εμπειρία. Τα υλικά της είναι πάντα απλά. Καθημερινά αντικείμενα, στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, λέξεις, έννοιες ειλικρινείς και ουτοπικές. Η φιλοσοφία της είναι μια αφορμή για μια εκ νέου συζήτηση με το κοινό επάνω σε ζητήματα πανάρχαια.

Από την έκθεση στο Πεκίνο
Από την έκθεση στο Πεκίνο

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 6

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 7

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 8

Στην τελευταία της έκθεση στο Πεκίνο, στο ίδρυμα Faurschou, παρουσιάζει μια ποικιλία έργων από την εκτεταμένη καλλιτεχνική της καριέρα με ιδέες και υλικά που συνθέτουν τον πυρήνα της τέχνης της.

Η έκθεση ξεκινά από τους εξωτερικούς χώρους με τα δέντρα που έχουν φυτευτεί στον κήπο. Ονομάζονται οι «Τρεις φίλοι του χειμώνα» και είναι ένα πεύκο, ένα μπαμπού και μια δαμασκηνιά. Συμβολίζουν την επιμονή, την επιμονή και την αντοχή. Οι θεατές καλούνται να γράψουν μια ευχή και να την κρεμάσουν σε ένα κλαδί ενός δέντρου. Στο εσωτερικό του χώρου, πρωταγωνιστούν οι χρυσές σκάλες που συμβολίζουν τη δημιουργία και την αναγέννηση.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 9

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 10

Η ιδέα της ελπίδας, της ελευθερίας, εμφανίζεται στο έργο της Γιόκο Όνο πολύ περισσότερο μετά τη δολοφονία του Τζον Λένον. Υπογραμμίζει την ιδέα της ελπίδας και με ειλικρίνεια αντιπαραθέτει τα τρομακτικά γεγονότα της ζωής της με την ελπίδα να ξεφύγει από το φόβο. Σε είκοσι μέρη της πόλης του Πεκίνου με το pop-up έργο Word χρησιμοποιεί λέξεις όπως το "Imagine" και το “Dream”, για να παρακινήσει σε σκέψεις το κοινό.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 11

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 12

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 13

Η Γιόκο Όνο καταφέρνει στην ένατη δεκαετία της ζωής της να ανανεώσει ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό έργο. Είναι μια από τις πρωτοπόρους της αβάν γκαρντ που συνεχίζει μέχρι σήμερα, ακάματα, την καλλιτεχνική της πρακτική. Είναι μια φεμινίστρια, με λεπτή αίσθηση του χιούμορ και ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές αναφορές. Τα έργα της υποκινούνται από βαθιά ανθρώπινες ανησυχίες. Η τέχνη της, πρωτοποριακή και αμφιλεγόμενη κάνει πάντα τη διαφορά. Γιατί μέσα από την περισυλλογή και τον προβληματισμό χωρίς ίχνος κυνισμού, δημιουργεί διαρκή σύμβολα ανοίγοντας ένα δρόμο στο ζεν και στην ουσία της απελευθέρωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

ΑΠΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:21

Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ, του Εντγκαρ Άλλαν Πόε στο θέατρο Δρόμος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διήγημα αυτό του Πόε "Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ" μεταφέρεται στο θεατρικό σανίδι με τους πρωταγωνιστές να βγαίνουν από τα παγωμένα άρθρα των εφημερίδων και να ζωντανεύουν στη σκηνή.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:09

"Συμφορά από το πολύ μυαλό" στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή.

ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ 25 Νοε 2021 | 12:55

Θέατρο Σημείο: Ντον Ζουάν σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή - Πρεμιέρα 9 Δεκεμβρίου

Va! Pour l'amour de l'Humanité" | "Εμπρός! Από αγάπη για την Ανθρωπότητα" -Ντον Ζουάν. Πράξη Γ’. Σκηνή 2.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 25 Νοε 2021 | 09:55
ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 07:29

Τα Χριστούγεννα ζωντανεύουν στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" - Φώτα, στολισμένα έλατα, παγοδρόμιο

Το πρώτο βράδυ του Δεκέμβρη, τα αμέτρητα γιορτινά φώτα ανάβουν, χαρίζοντας τη λάμψη τους στα πλατάνια του Καναλιού και τα στολισμένα έλατα της Αγοράς.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Νοε 2021 | 18:44

Πέθανε ο πασίγνωστος ηθοποιός στη Γερμανία, Κώστας Παπαναστασίου - Ιδιοκτήτης του εμβληματικού εστιατορίου "Terzo Mondo"

Πέθανε στο Βερολίνο στα 84 του χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου, γνωστός στη Γερμανία ως ηθοποιός και ιδιοκτήτης του φημισμένου ελληνικού εστιατορίου Terzo Mondo.

ΑΠΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 Νοε 2021 | 12:46

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου έρχεται στη Στέγη

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου, με το νέο του έργο "Εγκάρσιος Προσανατολισμός".

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1991 24 Νοε 2021 | 07:03

Φρέντι Μέρκιουρι: 30 χρόνια από την ημέρα που έφυγε ένας θρύλος...

"Δεν θα γίνω ένας ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος", έλεγε ο Φρέντι Μέρκιουρι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ 23 Νοε 2021 | 20:00

Άρης Σερβετάλης: Τι απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι άφησε άνεργους τους συναδέλφους του

Η πρώτη αντίδραση του Άρη Σερβετάλη μετά τον σάλο για την αποχώρησή του από την παράσταση "Ρινόκερος" - Πότε το ανακοίνωσε στην παραγωγή.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ 23 Νοε 2021 | 18:03

Σάλος με τον ανεμβολίαστο Σερβετάλη που αφήνει άνεργους τους συναδέλφους του- Τον καρφώνουν Καφετζόπουλος, Κοκκινοπούλου

Αν και βαθιά θρησκευόμενος ο Αρης Σερβετάλης δεν έχει πρόβλημα να αφήσει άνεργους τους συναδέλφους του