Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη

Η Γιόκο Όνο έχει κατηγορηθεί και συκοφαντηθεί όσο λίγες γυναίκες. Στην ένατη δεκαετία της ζωής της όλοι αναγνωρίζουν την τέχνη της και την ζεν προσωπικότητά της.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη

Είναι 83 ετών και δε σταματά. Σήμερα, μοιάζει να είναι πιο δημιουργική και ζωντανή από ποτέ. Η Γιόκο Όνο είναι η γυναίκα που ένας πλανήτης λάτρευε να μισεί ως γυναίκα του Τζον Λένον. Τα φώτα είναι στραμμένα επάνω της περισσότερο από πέντε δεκαετίες. Αγνοώντας σχεδόν την καλλιτεχνική της υπόσταση, τα μέσα ανακάλυπταν κάθε τόσο ένα τέλειο θήραμα.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη

Οι κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί είναι άπειρες. Για την διάλυση των Μπιτλς, για την επιρροή που ασκούσε στον Τζον Λένον. Για τις ισχνές μουσικές της επιδόσεις. «Δεν έχω φτάσει ακόμα στο σημείο που να νιώσω ότι θέλω να παραιτηθώ. Προς το παρόν αψηφώ το ότι έγινα 80 κι ότι για την κοινωνία είμαι πια συνταξιούχος. Το να είσαι 80 ετών δεν είναι ένα τρομακτικό πράγμα. Τώρα πια η ζωή είναι πολύ πιο ελεύθερη. Έχω περισσότερη ενέργεια, περπατώ πολύ, δουλεύω διαρκώς. Οι 80άρηδες δεν ζουν για τον ύπνο και το φαγητό. Χρειαζόμαστε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια στη ζωή μας. Κι αυτά μας τα προσφέρει η εργασία. Η τέχνη είναι η αναπνοή μου. Εάν δεν το κάνω, αρχίζω να πνίγομαι» είχε δηλώσει στα γενέθλια των 80 της χρόνων.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 2

Κάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα το όνομά της, οι δημοσιογράφοι δε σταματούν να τη ρωτούν για τον Τζον Λένον. Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού, την έχουν προσβάλλει και βρίσει χιλιάδες φορές. Έχει αντιμετωπίσει τις ύβρεις και πολλές φορές τις συκοφαντίες με απίστευτη ψυχραιμία. Η υπομονή είναι μέρος της καταγωγής της. Έχασε πολλές παρτίδες στη ζωή της, αλλά κέρδισε το παιχνίδι. Με τον κόσμο, την τέχνη, τον τύπο.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 3

Η Γιόκο είναι μια σπουδαία καλλιτέχνης γράφουν στα αφιερώματα που της κάνουν για τις αναδρομικές της στα μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως στο «one woman show, 1960-1971» το 2015 στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης ή στο Guggenheim, στο Μπιλμπάο το 2014. Η παρουσία της στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή είναι αξιοζήλευτη. Από τη δεκαετία του 50 ήταν ένα από τα πιο ενεργά μέλη στην πρωτοπόρας σκηνής της Νέας Υόρκης συνδεδεμένη με το κίνημα Fluxus και συνεργάτης προσωπικοτήτων της παγκόσμιας τέχνης όπως ο John Cage.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 4

Η τέχνη της αποτελεί μια σπουδαία εμπειρία για τους θεατές. Τους προκαλεί, τους συνδέει ώστε να έχουν μια σπάνια σωματική εμπειρία. Τα υλικά της είναι πάντα απλά. Καθημερινά αντικείμενα, στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, λέξεις, έννοιες ειλικρινείς και ουτοπικές. Η φιλοσοφία της είναι μια αφορμή για μια εκ νέου συζήτηση με το κοινό επάνω σε ζητήματα πανάρχαια.

Από την έκθεση στο Πεκίνο
Από την έκθεση στο Πεκίνο

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 6

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 7

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 8

Στην τελευταία της έκθεση στο Πεκίνο, στο ίδρυμα Faurschou, παρουσιάζει μια ποικιλία έργων από την εκτεταμένη καλλιτεχνική της καριέρα με ιδέες και υλικά που συνθέτουν τον πυρήνα της τέχνης της.

Η έκθεση ξεκινά από τους εξωτερικούς χώρους με τα δέντρα που έχουν φυτευτεί στον κήπο. Ονομάζονται οι «Τρεις φίλοι του χειμώνα» και είναι ένα πεύκο, ένα μπαμπού και μια δαμασκηνιά. Συμβολίζουν την επιμονή, την επιμονή και την αντοχή. Οι θεατές καλούνται να γράψουν μια ευχή και να την κρεμάσουν σε ένα κλαδί ενός δέντρου. Στο εσωτερικό του χώρου, πρωταγωνιστούν οι χρυσές σκάλες που συμβολίζουν τη δημιουργία και την αναγέννηση.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 9

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 10

Η ιδέα της ελπίδας, της ελευθερίας, εμφανίζεται στο έργο της Γιόκο Όνο πολύ περισσότερο μετά τη δολοφονία του Τζον Λένον. Υπογραμμίζει την ιδέα της ελπίδας και με ειλικρίνεια αντιπαραθέτει τα τρομακτικά γεγονότα της ζωής της με την ελπίδα να ξεφύγει από το φόβο. Σε είκοσι μέρη της πόλης του Πεκίνου με το pop-up έργο Word χρησιμοποιεί λέξεις όπως το "Imagine" και το “Dream”, για να παρακινήσει σε σκέψεις το κοινό.

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 11

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 12

Το "φαινόμενο" Γιόκο Όνο είναι 83 και συνεχίζει ακάθεκτη - εικόνα 13

Η Γιόκο Όνο καταφέρνει στην ένατη δεκαετία της ζωής της να ανανεώσει ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό έργο. Είναι μια από τις πρωτοπόρους της αβάν γκαρντ που συνεχίζει μέχρι σήμερα, ακάματα, την καλλιτεχνική της πρακτική. Είναι μια φεμινίστρια, με λεπτή αίσθηση του χιούμορ και ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές αναφορές. Τα έργα της υποκινούνται από βαθιά ανθρώπινες ανησυχίες. Η τέχνη της, πρωτοποριακή και αμφιλεγόμενη κάνει πάντα τη διαφορά. Γιατί μέσα από την περισυλλογή και τον προβληματισμό χωρίς ίχνος κυνισμού, δημιουργεί διαρκή σύμβολα ανοίγοντας ένα δρόμο στο ζεν και στην ουσία της απελευθέρωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 11 Νοε 2020 | 15:48

Πέθανε ο ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ισραέλ Χόροβιτς

Φυσιογνωμία του "off Broadway", ο Χόροβιτς πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

ΤΟΥ 1687 11 Νοε 2020 | 09:23

Απίστευτη ανακάλυψη: Ντέτεκτιβ βιβλίων εντόπισαν εκατοντάδες αντίτυπα του επαναστατικού "Principia" του Νεύτωνα

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση των Principia του Νεύτωνα, το 1687, στο οποίο εισήγαγε τους νόμους της κίνησης και την έννοια της καθολικής βαρύτητας.