Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία

"Το στοίχημα είναι να καταλάβει η ελληνική κοινωνία ότι το έργο ανήκει σε αυτήν"

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα, καθώς παραδίδεται ένα τέτοιο έργο στην κοινότητα».

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία
Ρέντζο Πιάνο

Είναι τα λόγια του Ρέντζο Πιάνο, αρχιτέκτονα του Κέντρου Πολιτισμού, στο βίντεο. Στην οθόνη παρελαύνουν τρείς πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς, οι άνθρωποι του Ιδρύματος Νιάρχος, οι κατασκευαστές του έργου, οι κατασκευαστές του κήπου, εργάτες και εργαζόμενοι, ο δήμαρχος Καλλιθέας, ο πρώτος που παρέλαβε το καλοκαίρι του 2013 το κομμάτι με το κολυμβητήριο και τους χώρους άθλησης, μέρος της δωρεάς, οι άνθωποι της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία - εικόνα 2

«Αυτό είναι που ονομάζω ένας χώρος για τον κόσμο. Ένας χώρος όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά και γιορτάζουν το ιδεώδες της συνύπαρξης. Καλωσορίσατε σε αυτό τον καινούργιο χώρο για την Αθήνα, την Ελλάδα και κατά κάποιο τρόπο για τον κόσμο» λέει ο Ρέντζο Πιάνο.

Ενώ στις οθόνες βλέπουμε «Καλωσορίσατε στο ΚΠΙΣΝ-καλωσορίσατε στο νέο σας σπίτι», ο κόσμος στην Αγορά, στον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στην Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη έχει αρχίσει να μαζεύεται από τις 4 το απόγευμα. Όχι μόνο οι 1.200 που κατέκλυσαν την αίθουσα της Λυρικής αλλά και άλλοι που συνδύασαν την απογευματινή τους βόλτα με τη «γιορτή» που θα ακολουθούσε την τελετή παράδοσης. Οι χαριτωμένοι εθελοντές, τα παιδιά του 14ου Καλλιθέας μοίραζαν τα φυλλάδια με το πρόγραμμα, ενώ δεκάδες άλλοι έδιναν στο κόσμο χρήσιμες πληροφορίες. Ο κόσμος που παρακολούθησε τη γιορτή από τις οθόνες που ήταν στημένες στην Αγορά και απόλαυσε στη συνέχεια τα πυροτεχνήματα και το πάρτι, φαινόταν λιγότερο σκεπτικός από αυτούς που βρεθήκαμε μέσα στην αίθουσα.

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία - εικόνα 3

Η ολοκλήρωση της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς τον τελικό και μόνιμο ιδιοκτήτη του, το Ελληνικό Δημόσιο και, κατ' επέκταση, την ελληνική κοινωνία, τους πολίτες και καθημερινούς επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ, είχε και μια γλυκόπικρη γεύση. Γιατί αφορά στο μέλλον του και γιατί η πρόσφατη ιστορία –όπως των Ολυμπιακών ακινήτων- δε μας κάνει να εφησυχάζουμε.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ Αντρέας Δρακόπουλος
Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ Αντρέας Δρακόπουλος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να αγγίζει τα €630 εκατομμύρια. Με την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο, το Ίδρυμα αποχωρεί πλήρως από την διοίκηση του έργου, ωστόσο θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων και να διοργανώνει, με αποκλειστική δωρεά του, ανοιχτές, δωρεάν εκδηλώσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο ΚΠΙΣΝ, κάθε Ιούνιο. Από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, έχει περισσότερους από 760.000 επισκέπτες, μέσο όρο 25.000 εβδομαδιαίως.

Νατάσα Μποφίλιου
Νατάσα Μποφίλιου

Μια τελετή με συγκίνηση και σκεπτικισμό

Το λόγο πήραν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος και ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας. Ακολούθως, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπέγραψε μαζί με την Οικονομική Διευθύντρια του ΙΣΝ, κ. Χριστίνα Λαμπροπούλου, τη σύμβαση δωρεάς της μετοχής του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο, στη σκηνή της κατάμεστης Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος.

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία - εικόνα 6

«Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προϋπολογισμού €620 εκ. σας παραδίδεται πλήρως εξοπλισμένο, πλήρως εξοφλημένο και με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο… Σας παραδίδεται ένα Κέντρο Πολιτισμού με τις υψηλότερες ποιοτικές, περιβαλλοντικές και λειτουργικές προδιαγραφές. Σας παραδίδεται με εμπίστευμα €20 εκ. Σας παραδίδεται με τη δέσμευσή μας, εφόσον το ΚΠΙΣΝ ‘τρέχει’ σωστά, να συνεχίσουμε να το βοηθάμε οικονομικά με δωρεά της τάξεως των συνολικά €50 εκ. για τα επόμενα 5 χρόνια, €25 εκ. για την ενίσχυση του προγραμματισμού, παραμένοντας ενεργά συμμέτοχοι (ξέχωρα από τα προγράμματα αυτά καθαυτά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και Λυρικής Σκηνής), και €25 εκ. για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του. Επίσης, το Ίδρυμά μας έχει δωρίσει για την μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής από €5 εκ. στον κάθε οργανισμό για την ομαλή μεταφορά τους στο ΚΠΙΣΝ.

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία - εικόνα 7

Να υπενθυμίσω ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη θα συνεχίσει να υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και η Λυρική Σκηνή στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ολόκληρο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών που θα είναι και ο θεσμικός ιδιοκτήτης του, για λογαριασμό όμως πάντα της ελληνικής κοινωνίας, του πραγματικού ιδιοκτήτη» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος του ΙΣΝ Α. Δρακόπουλος πολύ συγκινημένος. Πήρε το μεγαλύτερο χεοροκρότημα της βραδιάς όταν έσπασε η φωνή του. Δεν παρέλειψε να διαβάσει μερικά από τα μειλ που παίρνει τον τελευταίο καιρό. "Και τώρα οι ανησυχίες… Τα παρακάτω είναι μόνο μερικά από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουμε λάβει το τελευταίο καιρό":

«η αρχή του τέλους»

«και τώρα θα αρχίσει η παρακμή»

«πραγματικά με θλίβει το γεγονός ότι γίνεται παράδοση στο ελληνικό δημόσιο. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη και καμία ελπίδα ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να διαχειριστεί σωστά το ΚΠΙΣΝ»

Αλκίνοος Ιωαννίδης
Αλκίνοος Ιωαννίδης

«Οι περισσότερες ανησυχίες είναι εύλογο να υπάρχουν, και καλό να υπάρχουν ανησυχίες, μόνο που καμιά φορά γίνονται αφορμή για παραλήρημα και παράλυση» συνέχισε. «Έτσι μπορεί και η κάθε Κυβέρνηση, και τώρα και στη συνέχεια στις επόμενες δεκαετίες να συνεχίσει να κερδίζει το ίδιο στοίχημα, έχοντας σαν μόνο στόχο, ξεπερνώντας κομματικά, πολιτικά, ιδιωτικά συμφέροντα, το καλό του έργου για το καλό της Ελληνικής Κοινωνίας. Άμα φορέσουμε όλοι, δύσκολο καμιά φορά να χωρέσουμε όλοι στο ίδιο νούμερο αλλά όχι αδύνατο, την βαριά γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Όλοι μας που ασχοληθήκαμε με αυτό το όνειρο που έγινε πραγματικότητα θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο μέχρι τώρα τρόπος λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ θα συνεχίσει με παρόμοια νοοτροπία και με παρόμοιους στόχους. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα για το πώς η χώρα ολόκληρη μπορεί να πάει μπροστά……. και όχι το αντίθετο».

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία - εικόνα 9

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος αναφέροντας ότι τα 600 εκ της δωρεάς είναι μια ανιδιοτελής προσφορά που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί έγινε μέσα σε συνθήκες μεγάλων αντικειμενικών δυσκολιών για να συνεχίσει:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

«Οι ανησυχίες είναι αληθινές. Οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τις οποίες ο λαός ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια, παραμένουν αναξιοποίητες, σχεδόν ερείπια. Άφησε αιχμές για το μέγαρο Μουσικής λέγοντας «υπάρχουν και αντίστροφα παραδείγματα όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία χρησιμοποίησε δημόσιο χώρο για ιδιοτελείς σκοπό. Και όταν το φέσωσε με δεκάδες εκατομμύρια, το παρέδωσε στο Δημόσιο για να το λειτουργήσει. Αν όμως η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, η πολιτιστική του αξία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί σε μια χώρα που ο πολιτισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, οι δυνατότητες που δημιουργούνται με αυτό το Κέντρο Πολιτισμού, είναι τεράστιες και πολλαπλασιαστικές».

Sumi Jo
Sumi Jo

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα: Mε θέμα την αρμονική συνύπαρξη

Η στιγμή που η διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo, η οποία ερμήνευσε τη διάσημη άρια από την όπερα Νόρμα του Μπελίνι, Casta Diva, μέσα σε απόλυτη σιωπή, ήταν η κορυφαία του καλλιτεχνικού προγράμματος που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος. Στο πρόγραμμα επιχειρήθηκε να διαφανούν τόσο η ποικιλομορφία των εκδηλώσεων που μπορούν να φιλοξενήσουν οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, όσο και οι τεχνικές δυνατότητες της σκηνής. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σαν ένα μωσαϊκό διαφορετικών εκφράσεων τέχνης, και κορυφώθηκε με την εμφάνιση της. Ερμηνείες επί σκηνής, προβολές βίντεο, δρώμενα σε όλες τις γωνιές του ΚΠΙΣΝ, μικρότερα και μεγαλύτερα καλλιτεχνικά σχήματα, συνέθεσαν όλα μαζί, μία γιορτή ελεύθερη, ανοιχτή σε όλους.

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία - εικόνα 12

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν το Μπαλέτο, η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία Ενηλίκων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με το Baroque Ensemble, το Λύκειον των Ελληνίδων, ο Γιώργος Κοντραφούρης στο πιάνο, street dancers, roller bladers και ποδηλάτες, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες αναγνώσεις από Έλληνες ηθοποιούς, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Δημήτρης Καταλειφός, Σταφανία Γουλιώτη, Άννα Μάσχα, Ακύλας Καραζήσης, Αργύρης Ξάφης, που διάβασαν αποσπάσματα από Καβάφη μέχρι Απόστολο Παύλο μέσα στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία - εικόνα 13

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Αυγ 2020 | 16:58

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις - Όλο το πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου το ενδιαφέρον στρέφεται στο έργο "Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 01 Αυγ 2020 | 13:05

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο χειροκρότησε την Βίκυ Σταυροπούλου στην "Λυσιστράτη" [εικόνες]

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου, συμμετέχουν πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς κ.α.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΕΤΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 20:13

Άλαν Πάρκερ: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας - σταθμός "Το εξπρές του Μεσονυχτίου" [Βίντεο]

Ο σκηνοθέτης, Άλαν Πάρκερ έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες που έμειναν στην ιστορία της μεγάλης οθόνης

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:32

Βικτόρια Χίσλοπ: Πολλά χρόνια νιώθω Ελληνίδα, τώρα είμαι και επίσημα

"Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω ότι φτάνω στο χωριό μου. Έτσι νιώθει η ψυχή μου", ειπε η Βικτόρια Χίσλοπ.

30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΧΗ 31 Ιουλ 2020 | 09:43

Έλτον Τζον: Αν δεν είχα κόψει τα ναρκωτικά, σήμερα θα ήμουν νεκρός

Τριάντα χρόνια νηφάλιος και το γιορτάζει με συναυλίες.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Ιουλ 2020 | 17:51

Βραβεία Βιβλίου Public 2020: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές

Με την ψήφο 188.635 αναγνωστών ολοκληρώθηκε για 7η χρονιά ο δημοφιλής θεσμός των βραβείων βιβλίου από τα Public