Το Λονδίνο επιστρέφει λεηλατημένες αρχαιότητες στο Ιράκ

Οι αρχαιολόγοι του Ηνωμένου βασιλείου έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν του Ιρακινούς συναδέλφους τους να αποκαταστήσουν την κληρονομιά τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το βρετανικό μουσείο ανακοίνωσε την επιστροφή λεηλατημένων θησαυρών από το Ιράκ που μπήκαν στο ηνωμένο βασίλειο μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεϊν.

Το μουσείο κατάφερε και εντόπισε την ακριβή τοποθεσία προέλευσης των θησαυρών. Πρόκειται για μια συλλογή αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκε το 2003 από το Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεϊν και στη συνέχεια βρέθηκε και κατασχέθηκε στα ΄χέρια ενός εμπόρου στο Λονδίνο.  

Οι αρχαιότητες θα επιστραφούν στη Βαγδάτη αυτή την εβδομάδα.

Τα οκτώ κομμάτια που βράθηκαν δεν είχαν καμία τεκμηρίωση, επρόκειτο για κωνοειδή κεραμικά με σφηνοειδείς επιγραφές που ταυτοποιούσαν ως τόπο ανεύρεσής τους το Tello, στο αρχαίο Girsu στο νότιο Ιράκ, που είναι μια από τις παλιότερες πόλεις στις οποίες έχει καταγραφεί μια μορφή γραπτής γλώσσας.

Το Λονδίνο επιστρέφει λεηλατημένες αρχαιότητες στο Ιράκ
 

Οι αρχαιολόγοι του Ηνωμένου βασιλείου έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν του Ιρακινούς συναδέλφους τους να αποκαταστήσουν την κληρονομιά τους που έχει υποστεί καταστροφικές ζημιές από τον Isis.

Οι επιγραφές που βρέθηκαν είναι ηλικίας 5.000 ετών και τα κομμάτια θα παρουσιαστούν από το βρετανικό μουσείο.

 

Πηγή: Guardian

φωτο: British Museum