Το Μουσείο της Πέλλας γιορτάζει τα δέκα του χρόνια

Εξαιρετικά διαρθρωμένο για να καλύπτει τις ανάγκες της μόνιμης έκθεσης των καταπληκτικών ευρημάτων και ψηφιδωτών δαπέδων από την ανασκαφή του ανακτόρου του Φιλίππου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Μουσείο της Πέλλας γιορτάζει τα δέκα του χρόνια

Τα δέκα χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, την Παρασκευή το βράδυ, μέσα σ’ ένα κλίμα χαράς και συγκίνησης, όχι μόνο των αυτοδιοικητικών παραγόντων, των βουλευτών, των αρχαιολόγων που είχαν υπηρετήσει στην Εφορεία, αλλά και των πολιτών, που είναι υπερήφανοι για το Μουσείο τους.

Το Μουσείο της Πέλλας, είναι ένα εμβληματικό Μουσείο, πρωτοποριακό αρχιτεκτονικά, εξαιρετικά διαρθρωμένο για να καλύπτει τις ανάγκες, όχι μόνον της μόνιμης έκθεσης των καταπληκτικών ευρημάτων και ψηφιδωτών δαπέδων από την ανασκαφή του ανακτόρου του Φιλίππου, αλλά και εκείνων από τους μακεδονικούς τάφους.

Το Μουσείο της Πέλλας γιορτάζει τα δέκα του χρόνια

Διαθέτει χώρους για τις περιοδικές εκθέσεις, για τη συντήρηση των ευρημάτων, αίθουσες για εκδηλώσεις, πωλητήριο, ακόμη και αίθριο για τις καλοκαιρινές μουσικές βραδιές και τα θεατρικά αναλόγια. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, με αφοσιωμένους συνεργάτες, όπως είπε στην προσφώνηση της η Έφορος, κ. Μπετίνα Τσιγαρίδα, που δουλεύουν με σύμπνοια και όραμα για να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στον επισκέπτη. Άλλωστε, αυτό έχει εκτιμηθεί δεόντως, με απόδειξη τη μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας που παρουσιάζει.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα ευτυχής, καθώς έχει παρακολουθήσει το Μουσείο από τις μελέτες του ως και την ανέγερσή του. Επεσήμανε τις καλές πρακτικές που ακολουθεί η Έφορος, κ. Μπετίνα Τσιγαρίδα, με τους συνεργάτες της, ώστε το Μουσείο να αποτελεί τοπόσημο στη Μακεδονία.

Στον χαιρετισμό της η κ. Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα:« Κατά την πρώτη αυτή περίοδο της λειτουργίας του, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας έχει ήδη καταστεί ένας εξαιρετικά σημαντικός πόλος πολιτισμού, έρευνας και καινοτομίας, όχι μόνο για την περιοχή της Πέλλας, αλλά και για ολόκληρη τη Μακεδονία και την ίδια τη χώρα. Ευρισκόμενο σε άμεση φυσική αλλά και εννοιολογική συνάφεια και αρμονία με τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς οι θεματικές ενότητες της έκθεσης εναρμονίζονται με τους ανασκαφικούς τομείς του τελευταίου, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες αμέσως μετά την επιτόπια περιήγησή τους, να εμβαθύνουν και να εμπεδώσουν τη γνώση και την κατανόησή τους για τις ποικίλες πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της αρχαίας μακεδονικής πρωτεύουσας.

Ευρηματικός ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Μουσείου της Πέλλας, παραπέμπει στον χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης, που γέννησε και άνδρωσε τον Αλέξανδρο Γ΄, τον Μέγα Αλέξανδρο. Ελάχιστοι στην ιστορία της ανθρωπότητας άσκησαν τόσο ευρεία και μακροχρόνια επίδραση, εξήψαν τόσο ζωηρά το ενδιαφέρον και τη φαντασία, το θαυμασμό και το φθόνο, τη λατρεία και την απέχθεια, προκάλεσαν και γοήτευσαν όσο ο Αλέξανδρος. Επί είκοσι τρεις αιώνες η μορφή του κυριάρχησε στα έργα των ιστορικών, στα θρησκευτικά κείμενα και στα έπη, στα λόγια μυθιστορήματα και στα λαϊκά ρομάντζα, στους θρύλους, στις παραδόσεις και στις τέχνες των λαών και των πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης.

Στο πολύπτυχο που εκδόθηκε με αφορμή το σημερινό εορτασμό, παρουσιάζονται συμβολικά δέκα από τα μοναδικής αξίας εκθέματα του Μουσείου, που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες. Παράλληλα, όπως θα εκθέσει αμέσως μετά η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, κ. Μπετίνα Τσιγαρίδα, το Νέο Μουσείο αποτελεί ήδη έναν πυρήνα πολύπλευρων δραστηριοτήτων και συνεργειών, που παρέχει σημαντική προστιθέμενη αξία, όχι μόνον συμβολική, αλλά και οικονομική, στην τοπική κοινωνία.

Ήδη από τη δεκαετία του 1950, και καθώς οι ανασκαφές άρχισαν σταδιακά να καταδεικνύουν την τεράστια σημασία της περιοχής για την ιστορία της Μακεδονίας, ανέκυψε με διαρκώς αυξανόμενη ένταση η ανάγκη στέγασης και ανάδειξης των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων. Όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζετε, και θα αναπτύξει στη συνέχεια η παλαιά Προϊσταμένη της πρώην ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ, κ. Μαρία Ακαμάτη, το πρώτο μουσειακό κτήριο εντός του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε αντικατάσταση προγενέστερων προσωρινών λύσεων, αποδείχθηκε γρήγορα, και παρά τις κατά καιρούς βελτιωτικές παρεμβάσεις, ανεπαρκές για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις».

Η πρώην έφορος κ. Μαρία Ακαμάτη παρουσίασε την ιστορία της εξέλιξης του Μουσείου από την αποθήκη ως την έκθεση των ευρημάτων στο κτήριο του ΕΟΤ, ενώ η κ. Τσιγαρίδα τη δημιουργική δεκαετία που πέρασε από τα εγκαίνια του νέου μουσείου.

Πάνω σε φάϊμπερ γκλας ήταν εγχάρακτα δέκα αριστουργήματα που περιλαμβάνονται στις συλλογές του Μουσείου και μπροστά στο καθένα ένα κεράκι, που σβήστηκαν από την υπουργό και το προσωπικό του Μουσείου.

φωτο: ΥΠΠΟΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα