Το Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας ανοίγει τις πύλες του

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα η κωμική όπερα «Ορφέας στον 'Αδη» του Jacques Offenbach, ίσως, η εμβληματικότερη όπερα της δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας ανοίγει τις πύλες του

Την πρώτη της συνέντευξη τύπου στο ιστορικό φουαγιέ, της πάλαι ποτέ Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έδωσε την Πέμπτη το μεσημέρι η ομάδα αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του ιστορικού λυρικού θεάτρου της οδού Ακαδημίας 59, που πλέον λειτουργεί υπό την σκέπη του Δήμου Αθηναίων και τον τίτλο «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας».

Στον ίδιο αυτόν χώρο, το φουαγιέ, πρόκειται στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθεί ένας χώρος προς τιμήν της Μαρία Κάλλας, με την τοποθέτηση προθηκών με αντικείμενά της. Κι αυτό, διότι τελικά δεν κατέστη δυνατόν να συλλεχθούν επαρκή εκθέματα ώστε να δημιουργηθεί το Μουσείο Μαρία Κάλλας στην οδό Μητροπόλεως 9. Σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου της οδού Μητροπόλεως, η δημαρχική αρχή πρόκειται άμεσα να καταθέσει προς έγκριση νέα πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο.

Η λειτουργία του θεάτρου

Σε ό,τι αφορά το «Ολύμπια», που θα φιλοξενήσει το νέο Λυρικό Θέατρο του Δήμου Αθηναίων, αποκαταστάθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα τον Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με το ύψους της αποκατάστασης να έχει ανέλθει σε περίπου 40.000 ευρώ, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Κ. Μπιτζάνης.

Ο Δήμος Αθηναίων ενοικίασε το κτίριο για 10 χρόνια από την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ το λειτουργικό κόστος θα καλύπτεται από τον ΟΠΑΝΔΑ με ετήσιο προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, χρήματα που, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπιτζάνης, ούτως ή άλλως δαπανούσε ο ΟΠΑΝΔΑ στην ενοικίαση χώρων για τις παραστάσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων.

Ο ΟΠΑΝΔΑ φιλοδοξεί το κόστος των παραγωγών να καλύπτεται από τα εισιτήρια και τις χορηγίες, ενώ άμεση φιλοδοξία αποτελεί η επανασύσταση του σωματείου των Φίλων Λυρικής Σκηνής.

Διοικητικός προϊστάμενος του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου Μαρία Κάλλας θα είναι ο Παναγιώτης Καραχάλιος, υπάλληλος του ΟΠΑΝΔΑ, που είχε εργασθεί επίσης για χρόνια ως συντονιστής παραγωγός στην Εθνική Λυρική Σκηνή και υπεύθυνος παραγωγών στην παλαιά παιδική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Ακροπόλ.

Γ. Καμίνης: «Στόχος μας είναι ένας εμβληματικός χώρος Πολιτισμού στην πόλη»

«Στόχος μας είναι ο εμβληματικός αυτός χώρος να ξαναγίνει και να παραμείνει ένας ζωντανός χώρος Πολιτισμού στο κέντρο της πόλης», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στη συνέντευξη Τύπου και σημείωσε: «Όσο παρέμενε κλειστός μετά τη μετακόμιση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ήταν μία πληγή για την πόλη».

«Αντιληφθήκαμε πρώτοι τη μεγάλη καινοτομία των δικτύων. Ιδρύσαμε το δίκτυο Πολιτισμού που προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι μεγάλοι και μικροί φορείς της πόλης, να μιλήσουν για όσα τους ενώνουν και να κάνουν την πόλη μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις μεγάλες συμμαχίες και συνεργασίες της Αθήνας, όπως η Documenta και η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι στόχος του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων είναι να επαναπροσδιορίσει τη λυρική ταυτότητα του θεάτρου και να αποτελέσει έναν προορισμό με διεθνή προβολή, ενώ κάλεσε όλους να επιλέξουν να επισκεφθούν το νέο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο περνώντας ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο μέσα από τις καλλιτεχνικές παραγωγές του.

Κ. Μπιτζάνης: «Θα ανοίξουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες»

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ένας εμβληματικός χώρος, ιστορικής σημασίας για την πόλη, αποκτά και πάλι πνοή, γίνεται προσιτός σε όλους, γεμίζει με τους ήχους των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, και σημείωσε: «Σκοπός μας είναι να προβάλλουμε το σύγχρονο πολιτισμό, να υποστηρίξουμε νέους δημιουργούς, να καλλιεργήσουμε συνεργασίες με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά στρέφοντας παράλληλα το βλέμμα μας προς το μέλλον. Πρόθεσή μας είναι να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας με υψηλής ποιότητας παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ανοίξουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες, να εξελιχθούμε, να αγκαλιάσουμε νέους καλλιτέχνες και ομάδες», κατέληξε ο κ. Μπιτζάνης.

Λ. Καρυτινός: «Θα συνεχίσουμε τη δημιουργική πορεία του θεάτρου στο παρών και το μέλλον»

Ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του «Ολύμπια», παρουσίασε το πρόγραμμα του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου για τη φετινή περίοδο. Η καινούρια μέρα στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας ανατέλλει τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, με το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Felix Mendelssohn, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Η είσοδος για την παράσταση είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, που θα διατίθενται την ίδια μέρα από τις 18.30 στα ταμεία του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα η κωμική όπερα «Ορφέας στον 'Αδη» του Jacques Offenbach, ίσως, η εμβληματικότερη όπερα της δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Με τη πρώτη παραγωγή λυρικού θεάτρου της σεζόν, γιορτάζουμε τόσο την επαναλειτουργία του θεάτρου, όσο και τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Offenbach, πατέρα της γαλλικής οπερέτας. Το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης «Χριστούγεννα στην Αθήνα» φιλοξενώντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες και παιδιά.

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:17

Αποκάλυψη στην Ηλεία - Βρέθηκαν οκτώ αρχαίοι τάφοι σε οικόπεδο

Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, στην Ηλεία.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 30 Νοε 2020 | 13:28

Ιερώνυμος : Απαίτησα να έχω την ίδια μεταχείριση με όλους τους Ελληνες- Δεν θα δεχόμουν κάτι άλλο

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νοσηλεία του για τον κορονοϊό

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.