Το όραμα θα γίνει πράξη- Το βιβλίο για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ο στόχος της αποκατάστασης και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έχει μπει και είναι όλοι αποφασισμένοι να επιτευχθεί.

to-orama-tha-ginei-praksi--to-biblio-gia-ti-theologiki-sxoli-tis-xalkis
SHARE THIS
0
SHARES

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών έγινε η παρουσίαση του βιβλίου για τη μελέτη και την αποκατάσταση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενός πολύπλευρου και σημαντικού έργου.

Η Χάλκη είναι κέντρο προσοχής διεθνώς. Το 1998 το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποστήριξε την επαναλειτουργία της και το 1999 ο Μπιλ Κλίντον, ως πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής. Το 2011 ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε με διάταγμα να επιστραφούν τα ακίνητα και τα θρησκευτικά κτίρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

 

Σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, αυτό το έργο, οι άνθρωποι που το εμπνεύστηκαν και έχουν ριχτεί στη μάχη για την πραγματοποίησή του δεν εγκαταλείπουν ούτε λεπτό. Η πρωτοβουλία του Α.Π.Θ ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής που υπήρξε σύμβολο της Ορθοδοξίας μέχρι το κλείσιμό της από τις Τουρκικές αρχές το 1971. Σε αυτόν τον τόμο του βιβλίου παρουσιάζονται οι μελέτες που έκανε δωρεάν το ΑΠΘ και τα πορίσματα του ερευνητικού έργου με 26 καθηγητές και 26 μεταπτυχιακούς από όλες τις επιστημονικές ιδιότητες. Το κτίριο σήμερα χρειάζεται πολλές αντικαταστάσεις και δομικές αλλαγές, διατηρώντας όμως τον χαρακτήρα του στο ακέραιο. Οι προτάσεις-μελέτες που έγιναν φέρνουν τη Σχολή στον 21ο αιώνα, διατηρώντας όμως τα ιστορικά χαρακτηριστικά της και τα σημαντικά αρχιτεκτονικά της στοιχεία.

 

Συντονίστρια της παρουσίασης ήταν η Έλλη Στάη, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ήταν ο άνθρωπος που συντόνισε την πρώτη παρουσίαση της εμβληματικής έκδοσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2016.

 

Οι ομότιμες καθηγήτριες του ΑΠΘ, Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη και Σάσα Λαδά, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π Νικόλαος Οζούνογλου και πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθώς και ο Σάββας Τσιλένης δρ. Αρχιτεκτονικής, πολεοδόμος και Πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης της Καθ’ ημάς Ανατολής, μίλησαν και παρουσίασαν τη μελέτη για την αποκατάστασης και επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσσης, δρ. Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ.Τριάδος Χάλκης, η ψυχή του οράματος και της πορείας της πραγματοποίησης του έργου, ήταν εκείνος που μετέφερε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο Μητροπολίτης Προύσσης περιέγραψε και μοιράστηκε με τους παρισταμένους την επιθυμία, που γίνεται έργο, του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ένα σύντομο ιστορικό της Σχολής 

-Είναι κτισμένη στο λόφο της Ελπίδας.
-Ιδρύθηκε για να εκπαιδεύσει νέους κληρικούς αλλά και για να καλύψει τις πνευματικές και θρησκευτικές ανάγκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όλων των Ορθοδόξων.
-Ο Πατριάρχης Γερμανός Δ’ ίδρυσε το 1843 θεολογική σχολή στις εγκαταστάσεις της μονής  της Αγίας Τριάδας, την οποία και εγκαινίασε το επόμενο έτος.
-Όλα τα κτήρια εκτός από ένα παρεκκλήσι καταστράφηκαν στον μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1894 και διακόπηκε η λειτουργία της.
-Μετά από εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, η σχολή με νέο κτίριο εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου του 1896.
-Σημαντική ανακαίνιση έγινε τη δεκαετία του 1950.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook