Το παιδικό πορτραίτο του Μότσαρτ πουλήθηκε για 4εκ. ευρώ

Στα 35 χρόνια της ζωής του τον ζωγράφισαν μόνο πέντε φορές.

to-paidiko-portraito-tou-motsart-poulithike-gia-4ek-eurw
SHARE THIS
0
SHARES

Η παριζιάνικη δημοπρασία έκρυβε μια έκπληξη και αυτή δεν είναι άλλη από την υψηλή τιμή που έπιασε ένα σπάνιο παιδικό πορτραίτο του Μότσαρτ που πουλήθηκε για 4εκ. δολάρια.

 

Ο Μότσαρτ ήδη από πέντε ετών έγραφε μικρά έργα και ήταν ήδη διάσημος όταν πόζαρε για αυτό το πορτραίτο. Το πορτραίτο δείχνει το παιδί-θαύμα να παίζει τσέλο κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Ιταλία τον Ιανουάριο του 1770. Εκείνη την εποχή, ο συνθέτης και ο πατέρας του έμεναν στη Βερόνα με τον Pietro Lugiati, ανώτερο αξιωματούχο της Δημοκρατίας της Βενετίας. Ένας θαυμαστής του Μότσαρτ έκανε παραγγελία το πορτραίτο του που αποδίδεται σε καλλιτέχνη της Βερόνας, πιθανότατα στον Veronese Giambettino Cignaroli. Υπάρχουν μόνο πέντε πορτραίτα του Μότσαρτ ζωγραφισμένα όσο ήταν εν ζωή. Ο συνθέτης πέθανε σε ηλικία μόλις 35 ετών. 

Στο πορτραίτο που πουλήθηκε, μπροστά του, υπάρχει μια ολόκληρη σύνθεση που δεν έχει βρεθεί σε χειρόγραφά του και γράφει "molto allegro" (πολύ γρήγορα). Το πορτραίτο ανήκε σε έναν γαλλο-ελβετό πιανίστα, τον Alfred Cortot. 

Φωτο: reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook