Το παρασκήνιο της σύγκρουσης των αρχαιολόγων με την Κονιόρδου

Υπόγειος πόλεμος, παιχνίδια εξουσίας και σε πρώτο πλάνο μια σκληρή επίθεση των αρχαιολόγων στη Λυδία Κονιόρδου. Πως φτάσαμε ως εδώ; Η πρόεδρός τους στο TheTOC

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης των αρχαιολόγων με την Κονιόρδου

Βαθιά αναταραχή στους κόλπους του υπουργείου Πολιτισμού έχει προκαλέσει η πρωτοφανής ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαρακτηρίζοντας τη Λυδία Κονιόρδου ως Presona non grata και ζητώντας ουσιαστικά την αποπομπή της από το υπουργείο Πολιτισμού.

Μ' αυτή του την κίνηση, ο ΣΕΑ φαίνεται πως παίρνει ενεργά μέρος στα παιχνίδια εξουσίας του υπουργείου Πολιτισμού κι, όπως αναφέρεται, στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Βλαζάκη, και της υπουργού.

Πηγές του TheTOC επίσης αναφέρουν ότι πιθανολογείται πως πίσω από το ... ξεσπάθωμα του ΣΕΑ βρίσκονται δυο πρώην υπουργοί Πολιτισμού που φέρεται να μη θέλουν την παραμονή της Λυδίας Κονιόρδου στη συγκεκριμένη θέση μετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό.

«Τελευταία στη σειρά ανάλογων ενεργειών, η αιφνίδια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αντικατάσταση του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α. (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων κι Απαλλοτριώσεων), εντός του Αυγούστου, και πριν ολοκληρωθούν οι όποιες προσπάθειες είχαν δρομολογηθεί», αναφέρει ο ΣΕΑ υπερασπιζόμενος την προηγούμενη διοίκηση (για την οποία έχουν πει επίσης καλά λόγια οι προαναφερθέντες υπουργοί...) αναφέροντας επίσης μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΠΟΑ. Η αντικατάσταση του ΔΣ του ΤΑΠΑ, ωστόσο, έχει γίνει ένα μήνα πριν. Γιατί τη θυμήθηκαν τώρα; Μήπως το timing δεν είναι τυχαίο;

«Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια», λέει στο TheTOC η Σταματία Μαρκέτου, ΄Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι οποίοι εν τω μεταξύ εμφανίζονται διχασμένοι σε σχέση με την σκληρή ανακοίνωση.

΄Όπως είχε γράψει το TheTOC υπήρξαν μέλη του ΔΣ που αντιτάχθηκαν στην αποστολή της πρωτοφανούς ανακοίνωσης.

Τρεις - από τις πέντε - παρατάξεις του ΣΕΑ διαφώνησαν ως προς το περιεχόμενο και το ύφος της ανακοίνωσης (που ...συντασσόταν με sms μεταξύ των μελών του ΔΣ επί τρεις εβδομάδες), αλλά επειδή έχουν λιγότερα μέλη, μειοψήφισαν.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι προετοιμαζόταν μια σκληρότερη ανακοίνωση η οποία τελικά αντικαταστάθηκε μ' αυτή που εστάλη.

Αναμένεται ανακοίνωση των αρχαιολόγων που διαφώνησαν.

Η πρόεδρος των αρχαιολόγων στο TheTOC: Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια

Το The TOC, ως εκ τούτου, ζήτησε περισσότερες διευκρινήσεις για την ανακήρυξη της Λυδίας Κονόρδου ως Persona non grata από την πρόεδρο του ΣΕΑ, κυρία Σταματία Μαρκέτου:

- Ουσιαστικά με την ανακοίνωσή σας αυτή ζητάτε απομάκρυνση της κυρίας Κονιόρδου. Ετσι δεν είναι κυρία Μαρκέτου;

«Κοιτάξτε, είναι πολύ σαφείς όλοι οι λόγοι. Καταρχάς αναφέρουμε ένα μικρό ιστορικό, και από εκεί και πέρα αναφέρουμε όλα αυτά που γίνονται στο υπουργείο τονίζοντας την απουσία διαλόγου με τους εργαζόμενους. Δηλαδή παίρνονται αποφάσεις χωρίς να γίνεται ποτέ κανένας δάλογος με τους εργαζόμενους»

- Η αλλαγή του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αι Απαλλοτριώσεων που αναφέρετε έχει γίνει ένα μήνα πριν. Γιατί τώρα το ανακινήσατε το ζήτημα;

«Καθυστέρησε η αναφορά μας διότι ήραν η εποχή των διακοπών. Αυτές οι αποφάσεις δεν παίρνονται εποχή διακοπών... Επρεπε να το συζητήσουμε όλα τα μέλη του ΔΣ. Αλλοι έλειπαν, άλλοι δεν είχαν Internet... Δεν είχαμε βρεθεί όλοι μαζί να το συζητήσουμε και δημοκρατικά όλοι να καταλήξουμε σ' αυτό».

- Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως δεν είναι τυχαίο το timing της απόφασης διότι επίκειται ανασχηματισμός...

«Όχι, δεν νομίζω ότι εχει καμία σχέση μ' αυτό. Εμείς μιλάμε για τη σχέση μας με την πολιτική ηγεσία που δεν έκανε το διάλογο που θέλαμε όλο αυτόν τον καιρό. Δεν μπορεί ξαφνικά να αλλάζονται τα πρόσωπα χωρίς να τα έχουμε "δοκιμάσει" και χωρίς να υπάρξει καμία δικαιολογία γιατί συμβαίνει αυτό»

- Επίσης ακούγονται κι άλλες φωνές ότι όλο αυτό έχει υποκινηθεί από τους πολιτικούς αντιπάλους της κυρίας Κονιόρδου...

«Καμία σχέση. Σας διαβεβαιώ ότι τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική μέσα απ' αυτό. Δεν παίζουμε κανένα ρόλο και δεν εμπλεκόμαστε στα παιχνίδια εξουσίας του υπουργείου Πολιτισμού».

- Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές απόψεις εντός του ΔΣ των ΣΕΑ. Και αναφέρθηκε ότι εκείνοι που διαφωνούν σκέφτονται μάλιστα να κάνουν και καταγγελία...

«Καταγγελία; Δεν νομίζω. Το κείμενο συζητήθηκε πολύ δημοκρατικά με όλους. Υπάρχουν απόψεις όλων των παρατάξεων - υπάρχουν παράγραφοι που έχουν γραφτεί απ' όλες τις παρατάξεις. Ο τίτλος, μόνο κι η τελευταία παράγραφος δεν τους βρήκαν σύμφωνους όλους. Γι' αυτό και η απόφαση είναι κατά πλειοψηφία. Ολοι συμφωνούν σ' αυτό. Η διατύπωση ίσως δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους».

Η ... αποπομπή

«Η αντικατάσταση του Δ.Σ. δυστυχώς συνεχίζει την αναπαραγωγή της αδιαφανούς και εν πολλοίς αυθαίρετης διαδικασίας επιλογής και παύσης μελών στον τόσο ευαίσθητο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Οργανισμό», σημειώνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των αρχαιολόγων. «Όπως και το προηγούμενο Δ.Σ. δεν περιελάμβανε ούτε καν τα ex officio μέλη που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός του Τ.Α.Π.Α, έτσι και η νέα σύνθεση πάσχει, χωρίς αυτό να αποτελεί προσωπική μομφή για τα συγκεκριμένα πρόσωπα που ανέλαβαν. Η διαιώνιση εσφαλμένων διαδικασιών, εντείνει την αίσθηση απαξίωσης που επί χρόνια πλανιέται γύρω από το Τ.Α.Π.Α., καθώς φαίνεται να επιβλήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα και κύκλους εξουσίας. Η ανάγκη θέσπισης ανοιχτών διαδικασιών, διαφανών και πάγιων κριτηρίων, βασισμένων στις πραγματικές ανάγκες ενός οργανισμού με έντονη οικονομική δραστηριότητα προβάλει πλέον αδήριτη.»

Και καταλήγουν: «Ύστερα από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. θεωρεί πως τα έργα και οι ημέρες της κ. Υπουργού έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμεί την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ούτε την θεσμική θωράκισή της. Την θεωρεί persona non grata και κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.»

Η απάντηση της Λυδίας Κονιόρδου

«Το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να αναβαθμίσει το ΤΑΠ, τον τόσο νευραλγικό οργανισμό, και για να το οδηγήσει σε μια νέα εποχή -δεδομένου ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του οργανισμού- άλλαξε, όταν κρίθηκε αναγκαίο, το ΔΣ. Σκοπός του νέου ΔΣ είναι να προχωρήσει, μέσω διαλόγου αλλά και άμεσων ενεργειών, στο νέο οργανισμό του ΤΑΠ, στην αναβάθμιση των πωλητηρίων και πωλητέων ειδών, στην εγκατάσταση αναδόχων στα αναψυκτήρια με χρήση κριτηρίων που αξιοποιούν την τοπική οικονομία και την υγιή επιχειρηματικότητα σε όλη την επικράτεια»

«Με την προηγούμενη διοίκηση υπήρχε συνεργασία και στήριξη, αλλά δεν υπήρχε η ίδια προσέγγιση στην επίλυση των θεμάτων. Το ΥΠΠΟΑ είχε διατυπώσει τις διαφωνίες του με σαφήνεια και είχε έγκαιρα προειδοποιήσει. Η κίνηση του υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ΔΣ του ΤΑΠ» προσθέτει.

«Τα άλλα ζητήματα, που για πολλοστή φορά ανακυκλώνει το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχουν απαντηθεί. Σκοπός της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας. Όλα γίνονται εντός του προβλεπόμενου θεσμικού πλαισίου, με σεβασμό για το παρελθόν και την ιστορία και με μεγάλη ευθύνη για το μέλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη» τονίζει η κ. Κονιόρδου και καταλήγει:

«Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αναγνωρίζει και υποστηρίζει την εργασία των Εφόρων, Αρχαιολόγων, Αναστηλωτών, Συντηρητών και όλων των συνεργατών του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίοι, με αφοσίωση, προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 16 Ιαν 2021 | 10:46

Βασίλης Αλεξάκης: Ο σπουδαίος συγγραφέας που έζησε ανάμεσα σε δύο γλώσσες - Τι έλεγε ο ίδιος

"Αναγκάστηκα σε όλη τη συγγραφική μου πορεία να χρησιμοποιήσω δύο γλώσσες με την επίγνωση ότι κάθε αντικείμενο είχε για μένα δύο ονόματα" τόνισε σε συνέντευξή του.

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 20:30 15 Ιαν 2021 | 16:21

O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς: Live streaming ζωντανά από τη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου

Ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 15 Ιαν 2021 | 11:09

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου [εικόνες]

Το νέο έργο του διεθνούς Έλληνα χορογράφου, Δ. Παπαϊωάννου, μας προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 15 Ιαν 2021 | 11:01

Ανοίγει τις πόρτες της η εμβληματική "Μεγάλη λέσχη" - Το εντυπωσιακό κτίριο της Καβάλας

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανακαίνισης ενός κτιρίου με ιστορία πάνω από έναν αιώνα στην Καβάλα

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 12 Ιαν 2021 | 20:57

Βασίλης Αλεξάκης: Η συγκλονιστική ανάρτηση του γιου του - "Ο διασώστης του ΕΚΑΒ έκλαιγε για τον πατέρα μου"

Ο Βασίλης Αλεξάκης άφησε τη τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 77 ετών προκαλώντας θλίψη στους ανθρώπους των γραμμάτων.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 77 ΕΤΩΝ 11 Ιαν 2021 | 19:23

Θλίψη: Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Ο Βασίλης Αλεξάκης έζησε πάνω από 40 χρόνια στο Παρίσι και εργάστηκε ως συγγραφέας, αλλά και ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Le Monde

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ 11 Ιαν 2021 | 18:11

Δωρεάν WiFi σε 25 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας - Αναλυτικά η λίστα

Οι επισκέπτες θα μπορούν μέσω του WiFi να αναζητούν πληροφορίες για τα μνημεία και να μοιράζονται την εμπειρία τους στα κοινωνικά δίκτυα.

ΑΠΟ ΤΟΝ 2Ο ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ 10 Ιαν 2021 | 14:31

Υπάρχει Αγία για τις πανδημίες τύπου κορονοϊού: Και λέγεται μάλιστα και "Αγία Κορώνα"

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο η Αγία που προστατεύει από τις πανδημίες λέγεται Αγία Κορώνα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 09 Ιαν 2021 | 21:14

Περιφέρεια Αττικής: Δωρεάν online συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά με την Ρένα Μόρφη

Η μουσική βραδιά θα μεταδοθεί στην σελίδα της Περιφέρειας στο Facebook, αλλά και στο κανάλι της στο YouTube στις 21:30 δωρεάν.

H ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 09 Ιαν 2021 | 18:07

Άγνωστος πίνακας του Ελ Γκρέκο βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή - Ανεκτίμητη η αξία του

Ο μικρών διαστάσεων πίνακας απεικονίζει τον Ιησού με το αγκάθινο στεφάνι, ενώ κουβαλά τον σταυρό.

ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΟ Η ΚΗΔΕΙΑ 06 Ιαν 2021 | 13:55

Πέθανε ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης

Πέθανε σήμερα το πρωί ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντής του θεσμού, Δημήτρης Εϊπίδης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 05 Ιαν 2021 | 22:26

Τάνια Ρόμπερτς: Έφυγε τελικά από τη ζώη το γνωστό "Bond girl" - Η "μαύρη" παρεξήγηση με τον θάνατό της [Βίντεο]

Ο θάνατος της Τάνια Ρόμπερτς έγινε μακάβριο σίριαλ τις τελευταίες δύο ημέρες

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ 05 Ιαν 2021 | 09:36

Απίστευτο μακάβριο λάθος: Ζει τελικά το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, Τάνια Ρόμπερτς [βίντεο]

Πώς ένας δημοσιογράφος μετέδωσε λανθασμένα ότι η Τάνια Ρόμπερτς, το πρώην κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, είναι νεκρή. Τι λέει ο σύντροφός της.