Το ρεπερτόριο και τα σχέδια του Εθνικού Θεάτρου για το 2017-18

Με στόχο το "ανεβαίνουμε", με άξονες την εκπαίδευση, την εξωστρέφεια, τη συλλογικότητα και τα έργα των νέων συγγραφέων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το ρεπερτόριο και τα σχέδια του Εθνικού Θεάτρου για το 2017-18

H άμεση μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο «Σχολείο της Αθήνας - Ειρήνη Παπά» στον Ταύρο, καθώς και την ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η πρώτη κρατική σκηνή στο χώρο του «Σχολείου» για την παρουσίαση του ρεπερτορίου και των δράσεων της για την περίοδο 2017-2018.

Το ρεπερτόριο και τα σχέδια του Εθνικού Θεάτρου για το 2017-18

Με βασικό πυλώνα της πολιτικής του την εκπαίδευση, όπως τόνισε ο Στ. Λιβαθινός, το Εθνικό θέατρο παρουσιάζει για την περίοδο 2017-2018 ένα πλούσιο πρόγραμμα με «παραστάσεις και δράσεις που συνομιλούν με το παρόν» παραμένοντας σταθερό στους βασικούς άξονες που έθεσε δύο χρόνια νωρίτερα με την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Αυτοί αφορούν στη δημιουργία ενός θεάτρου συνόλου προσιτό σε όλους, στην εξωστρέφεια και στην έμφαση σε συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου, καθώς και σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης με τις οποίες το Εθνικό βγαίνει εκτός των σκηνών του και μεταφέρει το θέατρο όπου το έχουν ανάγκη.

Το ρεπερτόριο και τα σχέδια του Εθνικού Θεάτρου για το 2017-18 - εικόνα 2

“Ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάποια όνειρα πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τις επόμενες γενιές» είπε ο Στ. Λιβαθινός τονίζοντας πως «η εκπαίδευση δεν είναι μόνο ένα αίτημα του Εθνικού Θεάτρου αλλά και ολόκληρης της χώρας. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του θεάτρου, η εξειδίκευση και μετεκπαίδευση των καλλιτεχνών αλλά και η εκπαίδευση του κοινού, των σημερινών θεατών και των θεατών του μέλλοντος».

Στέλλα κοιμήσου
Στέλλα κοιμήσου

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αφορούν στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου της πρώτης κρατικής σκηνής είναι: η συγκρότηση προγράμματος σπουδών για το υπάρχον Τμήμα Υποκριτικής, η μετεγκατάσταση (εντός 20 ημερών) της Δραματικής Σχολής στο «Σχολείο της Αθήνας - Ειρήνη Παπά», η οποία έγινε εφικτή με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» και θα δώσει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να εκπαιδεύονται σε χώρους κατάλληλους για τη διεξαγωγή των εκάστοτε εξειδικευμένων μαθημάτων, καθώς και η έναρξη της λειτουργίας του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου στο πλαίσιο της Δραματικής Σχολής από το έτος 2018-2019.

Η τάξη μας
Η τάξη μας

Η φοίτηση στο Τμήμα Σκηνοθεσίας θα είναι τριετής και θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικού τέταρτου έτους μετεκπαίδευσης, κατά η διάρκεια του οποίου σκηνοθέτες και ηθοποιοί θα επικεντρώνονται στο κατ' εξοχήν αντικείμενό τους, την προετοιμασία παράστασης, ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα εξειδίκευσης στο αρχαίο δράμα ή στο μουσικό θέατρο. Επιπλέον, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση θα πραγματοποιείται η διεξαγωγή σεμιναρίων με επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό και με τη συνεργασία ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, ώστε να προσφέρεται στους σπουδαστές, τόσο η αναγκαία επιπλέον τεχνογνωσία, όσο και η συνομιλία με το διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι.

Δράσεις στις φυλακές
Δράσεις στις φυλακές

Στις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του Εθνικού έρχεται να προστεθεί και η δημιουργία του «Μικρού Εθνικού»- ενός «πολυδύναμου συστήματος παραστάσεων, εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων για τους νεαρούς θεατές κάθε γεωγραφικής και πολιτισμικής προέλευσης» σε επιμέλεια Σοφίας Βγενοπούλου.

Σχολείον , η νέα δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Σχολείον , η νέα δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Σχετικά με τον χώρο που στεγάζεται μέχρι σήμερα η Δραματική Σχολή (Πειραιώς 35), όπως ενημέρωσε ο κ. Λιβαθινός, πρότεινε στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να μεταφερθεί το Θεατρικό Μουσείο προκειμένου το «Εθνικό Θέατρο να μπορέσει να πάρει υπό την προστασία του αυτό το τεράστιο κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς η καταστροφή που συντελείται σ΄ αυτό είναι μεγάλη και αμετάκλητη». Ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Εθνικού ο κ. Λιβαθινός ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα διοριστεί διοικητικός διευθυντής, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα οικονομικά ζητήματα του οργανισμού.

Ρεπερτόριο και συνεργασίες 2017-2018

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η περασμένη θεατρική περίοδος για το Εθνικό Θέατρο, σύμφωνα με τον Στάθη Λιβαθινό.

«Το σημαντικό για εμάς είναι ότι το κοινό που μας προσεγγίζει βλέπει ότι προσπαθούμε και περιμένει να ρισκάρουμε» ανέφερε ο ίδιος ανακοινώνοντας ότι τέσσερα από τα έργα που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία πέρυσι («Η Τάξη μας», «Οπερέττα», «Στέλλα Κοιμήσου», «Τυραννόσαυροι ΡΕΞ») και η «'Αλκηστη», η καλοκαιρινή παραγωγή που έστησε με μαεστρία η Κατερίνα Ευαγγελάτου, θα παρουσιαστούν σε επανάληψη τη φετινή σεζόν.

Οπερέττα
Οπερέττα

Σε ό,τι αφορά στις νέες παραγωγές, στην Κεντρική Σκηνή, θα ανέβουν το αριστούργημα του Ίψεν για την αδιέξοδη οδύσσεια του δυτικού ανθρώπου «Πέερ Γκυντ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, το «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Άρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη και το σαιξπηρικό «Τίμων ο Αθηναίος» σε σκηνοθεσία Στ. Λιβαθινού.

Η Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα φιλοξενήσει το «Σούμαν» της νεαρής συγγραφέως Σοφίας Καψούρου, ένα έργο που αναδείχθηκε μέσα από τη δράση «Ο συγγραφέας του μήνα» και το «Ένας Στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ» του Ιάσονα Σίγμα που έλαβε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Εργου 2016 από το ΥΠΠΟΑ. Στο «REX- Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη» ο Γιάννης Μανταφούνης θα σκηνοθετήσει την παράσταση «MayaBuff. Ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι» (βασισμένη στο έργο «Μυστήριο Μπουφφ» του Βλ. Μαγιακόφσκι), ο Γιάννης Κακλέας θα σκηνοθετήσει «Το παιχνίδι της Σφαγής» του Ε. Ιονέσκο, και ο Σταύρος Λίτινας θα παρουσιάσει μία μοντέρνα εκδοχή της «Σαλώμης» του Όσκαρ Ουάιλντ.

Ο γαλάζιος πλανήτης
Ο γαλάζιος πλανήτης

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το Εθνικό Θέατρο και το Εθνικό Θέατρο της Κίνας στο Πεκίνο προχώρησαν σε μια διμερή συνεργασία με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας - Κίνας.

Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 2018 ο Κινέζος σκηνοθέτης και αντιπρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας, Wang Xiaoying θα σκηνοθετήσει στην Ελλάδα το διάσημο κινεζικό έργο του 13ου αιώνα «Ο Ορφανός του Ζάο» με Έλληνες ηθοποιούς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα σκηνοθετήσει στο Πεκίνο το φθινόπωρο του 2018 τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου με Κινέζους ηθοποιούς και τη συμμετοχή περιορισμένων Ελλήνων συνεργατών.

Τέλος, το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία και με τη στήριξη του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ προχωράει σε μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία: Για πρώτη φορά όλες οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής στο κτίριο Τσίλλερ και της Σκηνής Μ.Κοτοπούλη στο Θέατρο Rex θα παρουσιάζονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με υπερτιτλισμό στην αγγλική γλώσσα, ώστε ξένοι επισκέπτες να έχουν δυνατότητα παρακολούθησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 16:24

Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:14

Μία ανυπότακτη ιστορία στα χρόνια της πανδημίας

Η Μαρία Αποστόλου κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο και γράφει για την ανυπότακτη ιστορία. Πως η ποίηση δίνει μία άλλη εικόνα της εποχής της πανδημίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 82 ΕΤΩΝ 17 Ιαν 2021 | 12:52

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Ροζάκης

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Ροζάκης, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 16 Ιαν 2021 | 10:46

Βασίλης Αλεξάκης: Ο σπουδαίος συγγραφέας που έζησε ανάμεσα σε δύο γλώσσες - Τι έλεγε ο ίδιος

"Αναγκάστηκα σε όλη τη συγγραφική μου πορεία να χρησιμοποιήσω δύο γλώσσες με την επίγνωση ότι κάθε αντικείμενο είχε για μένα δύο ονόματα" τόνισε σε συνέντευξή του.

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 20:30 15 Ιαν 2021 | 16:21

O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς: Live streaming ζωντανά από τη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου

Ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 15 Ιαν 2021 | 11:09

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου [εικόνες]

Το νέο έργο του διεθνούς Έλληνα χορογράφου, Δ. Παπαϊωάννου, μας προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 15 Ιαν 2021 | 11:01

Ανοίγει τις πόρτες της η εμβληματική "Μεγάλη λέσχη" - Το εντυπωσιακό κτίριο της Καβάλας

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανακαίνισης ενός κτιρίου με ιστορία πάνω από έναν αιώνα στην Καβάλα

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 12 Ιαν 2021 | 20:57

Βασίλης Αλεξάκης: Η συγκλονιστική ανάρτηση του γιου του - "Ο διασώστης του ΕΚΑΒ έκλαιγε για τον πατέρα μου"

Ο Βασίλης Αλεξάκης άφησε τη τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 77 ετών προκαλώντας θλίψη στους ανθρώπους των γραμμάτων.