
Θλίψη έχει σκορπίσει σε φίλους και «εχθρούς» η είδηση του θανάτου του Τζίμη Πανούση από ανακοπή σε ηλικία 64 ετών το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ο Τζίμης Πανούσης υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο σπίτι του γύρω στη μια το μεσημέρι και εξέπνευσε καθ΄ οδόν προς το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός που τον μετέφερε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Παρά τις προσπάθειες οι γιατροί στο νοσοκομείο δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.
Είχε γεννηθεί στις 12 Φλεβάρη του 1954 από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό. Τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το περασμένο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, στο ρόλο του Τρυγαίου.
Το 1972, ξεκίνησε τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα στον Πολιτιστικό Όμιλο Χολαργού όπου μαζί με άλλους καλλιτέχνες στήνουν θεατρική ομάδα και συνεργάζονται με τον Γιάννη Χουβαρδά, δίνουν παραστάσεις. Σαν φοιτητής της Νομικής εργάστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία παραιτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μουσικά ήταν αυτοδίδακτος και όταν στα τέλη της δεκαετίας του '70 σχηματίστηκαν οι Μουσικές Ταξιαρχίες η πρώτη εμφάνιση του σε κοινό έγινε το 1977 στο κλαμπ "Αρχιτεκτονική" επί της Πανεπιστημίου στη "Στοά του Απότσου".
Αργότερα τους καλούν στο "Skylamb", στην Πλάκα, για μια παράσταση το καλοκαίρι το 1979 και καταλήγουν να παίζουν επί ένα χρόνο κάθε μέρα χωρίς ρεπό. Κατά καιρούς από τις Μουσικές Ταξιαρχίες περνάνε αρκετοί μουσικοί όπως ο Γιάννης Γιοκαρίνης (πλήκτρα), ο Άκης Περδίκης (τύμπανα), ο Βασίλης Γκίνος (πλήκτρα), ο Πιέρ Χωρέμης (κιθάρα), ο Γιώργος Καραγιαννίδης (μπάσο) και αργότερα ο Ηλίας Αχλαδιώτης (τύμπανα), ο Τάσσος Καλλινιώτης (κιθάρα), ο Αλέκος Αράπης (μπάσο) κ.α.
Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά είναι ο δίσκος «Μουσικές Ταξιαρχίες» που κυκλοφόρησε το 1982. Ακολούθησαν οι δίσκοι «Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμάν» (1984) και «Hard Core» (ζωντανή ηχογράφηση, 1985). Το 1983 οι Μουσικές Ταξιαρχίες καμουφλάρονται κάτω από το όνομα Alamana's Bridge και συμμετέχουν στον δίσκο-συλλογή ελληνικού ροκ «Made in Greece Vol.1», παρά τις αντιρρήσεις της τότε δισκογραφικής τους εταιρείας. Από τον επόμενο δίσκο «Κάγκελα Παντού» (1986) ο Πανούσης αποφασίζει να συνεχίσει μόνος του.
Το 1987 κυκλοφορεί ο τελευταίος δίσκος από την MINOS-EMI «Χημεία και Τέρατα». Οι επόμενοι δύο δίσκοι «Δουλειές του Κεφαλιού / The Greatest Kitch Live!» (1990) και «Ο Ρομπέν των Χαζών» (ζωντανή ηχογράφηση, 1992) κυκλοφορούν από την Music Box International, ενώ το «Vivere Pericolosamente» από την Warner το 1993.
Η επόμενη δισκογραφική του δουλειά κυκλοφόρησε εφτά χρόνια μετά, το 2000, με τίτλο «Με Λένε Πόπη» (ζωντανή ηχογράφηση) και κάτω από την αιγίδα της νεοϊδρυθείσας και ιδιόκτητης δισκογραφικής εταιρίας του Τζίμη ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ Α.Ε. Κυκλοφόρησε επίσης μαζί με το περιοδικό Μετρό το 2002 το ολιγόλεπτο CD Δείγμα Δωρεάν με ακυκλοφόρητα τραγούδια από τις τελευταίες παραστάσεις του.
Πέρα από τη μουσική o Τζίμης Πανούσης έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και λίγο με τον κινηματογράφο. Έχει μια δεκαπεντάχρονη ιστορία σαν ραδιοφωνικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς Top FM, Κανάλι 15, Ωχ FM, Flash 9.65, 88 κ.ά
Στην τηλεόραση η εκπομπή του «Κορίτσια ο Τζίμης» που επρόκειτο να μεταδοθεί από την τότε ΕΤ2 το 1995, τελικά κόπηκε. Επίσης έχει εμφανιστεί έκτακτα σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι Δέκα Μικροί Μήτσοι του Λάκη Λαζόπουλου. Όσον αφορά στον κινηματογράφο, έχει πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων» (1981) του Νίκου Ζερβού μαζί με τις υπόλοιπες Μουσικές Ταξιαρχίες και έχει εμφανιστεί ως γκεστ σταρ στις ταινίες Ηνίοχος (1995) του Αλέξη Δαμιανού, «Προστάτης Οικογένειας» (1997) του Νίκου Περάκη και «Safe Sex» (1999) των Μ. Ρέππα - Θ. Παπαθανασίου.
Ο Τζίμης Πανούσης έχει στο ενεργητικό του ως συγγραφέας βιβλία όπως «Η Ζάλη των Τάξεων» (Γνώσεις, 1989) που περιέχει 40 ιστορίες ραδιοφωνικής φαντασίας που ακούστηκαν από την εκπομπή «Δούρειος Ήχος» στον Top FM την περίοδο 1988-89, ακολούθησαν τα «Πικρέ, Μικρέ Μου Αράπη» (Opera, 1990) μια σαπουνόπερα 22 επεισοδίων που ακούστηκε από τον "Δούρειο Ήχο" το καλοκαίρι του 1989 , «Το Κυνήγι της Γκόμενας» (Opera, 1992) με σύντομες γυναικείες βιογραφίες, τη «Μικροαστική Καταστροφή» (το οποίο περιέχει ψηφιακές ζωγραφιές και ποιήματα) κ.ά.
Ο Τζίμης Πανούσης αντιμετώπισε πολλές φορές δίκες για την καυστική του σάτιρα και τις αθυροστομίες που έθιγαν άμεσα και έμμεσα πρόσωπα και καταστάσεις. Το 1997 βρέθηκε στα δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμηση, με αντίδικο τον Γιώργο Νταλάρα τον οποίο ο Τζίμης Πανούσης περιέπαιζε κατά τη διάρκεια παραστάσεών του.
Τον Ιούνιο του 2017 ο Τζίμης Πανούσης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ευκαιρία της πρώτης του παρουσίας στην Επίδαυρο, λόγω της συμμετοχής του στο έργο «Ειρήνη», μια μουσική παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, σε σύνθεση Νίκου Κυπουργού και σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Την συνέντευξη μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (link):
Από την ώρα που έγινε γνωστός ο θάνατος του άνθρωποι από όλους τους χώρους, πολιτικοί, καλλιτέχνες και απλοί θαυμαστές τον αποχαιρετούν κατακλύζοντας τα social media.
Ανάμεσα στα «αντίο ξεχωρίζει το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Γιώργου Νταλάρα που βρέθηκαν αντιμέτωποι στα δικαστήρια σε πολύχρονη αντιδικία. «Οι αντιθέσεις που είχα μαζί του στο παρελθόν, με κάνουν να λυπάμαι ακόμα πιο βαθιά...» γράφει στο facebook ο μεγάλος καλλιτέχνης.

Ο «Τζιμάκος» για τους φίλους του είχε καταρρεύσει πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στις αρχές του Δεκέμβρη. Στο Ελπις όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο, ύστερα από κρίση κολπικής μαρμαρυγής.
Σε βίντεο είχε καταγραφεί τότε η μεταφορά του στο ασθενοφόρο κάτω από θερμά και συγκινητικά χειροκροτήματα των θαυμαστών του.
Δεληβοριάς:Σε έχω για πάντα μαζί μου ένα αγκαθένιο χάδι στο κεφάλι μου
Την ιδιαίτερη σχέση τους αποκαλύπτει μέσα από το post του στο facebook για το θάνατο του Τζίμη Πανούση o Φοίβος Δεληβοριάς.
«...για να σε έχω για πάντα μαζί μου ένα αγκαθένιο χάδι στο κεφάλι μου... Κι εγώ είμ’εδώ μαζί με τη γενιά μου ολόκληρη, θα βγούμε απόψε που είναι Σάββατο και θα σε συζητήσουμε. Και θα αναγνωρίζουμε ο ένας στον άλλον το αγκάθινο στεφάνι σου» γράφει ο τραγουδοποιός.
Τσίπρας: Ο θάνατος του μας λυπεί βαθιά
Στην μοναδικότητα του Τζίμη Πανούση ως καλλιτέχνη αναφέρεται ο πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο μήνυμα του.
Ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που άφησαν το μοναδικό τους στίγμα στην σύγχρονη ελληνική μουσική. Ο θάνατός του μας λυπεί βαθιά. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. pic.twitter.com/tNUNtFG3C3
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 13, 2018
Και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποχαιρέτισε με δήλωση του τον πάντα αυθεντικό Τζίμη Πανούση.
«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του Τζίμη Πανούση. Πρωτοπόρος και ευρηματικός δημιούργησε μια δίκη του κατηγορία στο ελληνικό τραγούδι, που χαρακτηρίστηκε από την καυστικά σατιρική ματιά του απέναντι στην εξουσία, την πολιτική και την κοινωνία. Συχνά αθυρόστομος, πάντα αυθεντικός ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια πολυτάλαντη καλλιτεχνική ιδιοφυία.Στα παιδιά του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Μητσοτάκης: ΄Δεν θυσίασε το ταλέντο του για να γίνει αρεστός...
«Ήταν εκ χαρακτήρος πάντα απέναντι σε κάθε εξουσία. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ και αντίθετα με άλλους συναδέλφους του, δεν θυσίασε το ταλέντο του και το χιούμορ του για να γίνει αρεστός σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο Τζίμης Πανούσης ήταν μια φωνή ξεχωριστή και αυθεντική που θα λείψει», έγραψε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Τα συλλυπητήριά τους για τον χαμό του Τζίμη Πανούση εξέφρασαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
«Οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχαιρετούν τον αιρετικό Τζίμη Πανούση και εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Τραγουδοποιός και ηθοποιός αυτοδίδακτος που «έπαιζε λίγο απ’ όλα», όπως δήλωνε και ο ίδιος, αφήνει ηχηρό στίγμα με τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο λόγο του. Ξεκινά από το θέατρο, έπειτα σχηματίζει μαζί με άλλους τις Μουσικές Ταξιαρχίες και στην πορεία συνεχίζει μόνος του. Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο ως παραγωγός έχοντας τη δική του εκπομπή, την τηλεόραση, τον Κινηματογράφο και τη συγγραφή. Καλό του ταξίδι» καταλήγει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Με μια λιτή ανακοίνωση εκφράζει τα συλλυπητήριά του το ΚΚΕ, όπου αναφέρει: «Tο ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του».
Τέλος, η Ένωση Κεντρώων, στο δικό της συλλυπητήριο μήνυμα αναφέρει: «Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του μεγάλου ανατρεπτικού καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση. Ο Τζίμης Πανούσης αφήνει έντονα το προσωπικό του στίγμα στη μουσική σκηνή της χώρας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του και στους οικείους του».
Η ισοπεδωτική συνέντευξη στο TOC παραμονές των εκλογών του 2015
Παραμονές των εκλογών του 2015 ο Τζίμης Πανούσης «ισοπέδωνε» τον κόσμο σε μια από τις καλύτερες συνεντεύξεις του στο TOC και την Ειρήνη Ορφανίδου.
Ο Τζίμης μίλησε για τον Τσίπρα, τον Σαμαρά τον Γ. Παπανδρέου για το το ΚΚΕ -που ψήφιζαν οι γονείς του- και Το Ποτάμι, για την εν ψυχρώ δολοφονία στα γραφεία του Charlie - Hebdo και τα όρια της σάτιρας που, όπως έλεγε δεν υπάρχουν.
Αρχίζοντας από τη μεγάλη του αγάπη, το ραδιόφωνο και την επαναλειτουργία του Flash, στην ομάδα του οποίου ανήκει, ο Τζίμης Πανούσης πέρασε στην αστρολογία και στις προβλέψεις του για το 2015 και, μετά πολλών (ακραίων) επεισοδίων -μεταξύ των οποίων και μία περιγραφή του τί κάνει στο παραβάν ως αναποφάσιστος ψηφοφόρος- λέει στο τέλος κι ένα τραγούδι...
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr