
Ένας θεατρικός μονόλογος με τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς να παραδίδει το τελευταίο του μάθημα μιλώντας για την τέχνη και τα μυστήρια της δημιουργίας. Ένα μάθημα μουσικής που γρήγορα εξελίσσεται σε μάθημα ζωής. Ένας συγκινητικός φόρος τιμής στον μεγάλο ρώσο μουσουργό του 20ού αιώνα σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Μια παρουσίαση, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, του έργου «Allegria οpus 147» του Joël Jouanneau (Ζοοέλ Ζουαννώ). Μαζί του επί σκηνής, η Αθηνά Γιατρά (βιόλα) και ο Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο) που ερμηνεύουν ζωντανά αποσπάσματα από τη Σονάτα Allegria, έργο 147 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Το κείμενο του Ζουαννώ μετέφρασε στα ελληνικά η Ζωή Μητσάκου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ.
Γι' αυτό το μονόλογο, ο Σωτήρης Χατζάκης έδωσε μερικές ... εξηγήσεις στο TheTOC:
- Τι ήταν αυτό που σας κινητοποίησε να παρουσιάσετε στο Μέγαρο Μουσικής τον θεατρικό μονόλογο με τον Ντμίτρι Σοστακόβιοτς;
«Η σπουδαιότητα και το μέγεθος της προσωπικότητας του Ρώσου μουσουργού, το εξαιρετικό θεατρικό κείμενο, ο συγχρωτισμός θεάτρου και μουσικής και ο συντονισμός του προσωπικού μου βιορυθμού με την σονάτα opus 147 του Σοστακόβιτς».
- «Το τελευταίο μάθημα». Μάθημα μουσικής; Μάθημα ζωής; Τι ακριβώς πραγματεύεται από το μάθημα του κορυφαίου ρώσου μουσουργού του 20ου αιώνα στο συγκεκριμένο έργο;
«Ένας δάσκαλος παραδίδει το τελευταίο μάθημα μουσικής στην μαθήτριά του. Όμως λόγω της ιδιοφυΐας του δασκάλου Σοστακόβιτς και της συγκλονιστικής εμβίωσης της εποχής του από τον ίδιο, γρήγορα αυτό το μάθημα μετατρέπεται σε μάθημα ζωής για την τέχνη, τον έρωτα, την δημιουργία, τον θάνατο, την μοναξιά, την επανάσταση, την ευφορία της ύπαρξης. Ένα μυστικό ρεύμα, εκείνο της πνευματικότητας, διαπερνά την σχέση δασκάλου και μαθήτριας και οδηγεί την τελευταία τους επαφή στην αποκαλυπτική λειτουργία της ζωής και της τέχνης».
- Μιλήστε μας για τους συντελεστές των παραστάσεων αυτών. Με ποιους συνεργάζεστε στην πραγματοποίησή τους;
«Την μετάφραση του έργου του Ζοέλ Ζουαννώ έκανε η Λουίζα Μητσάκου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος, τα video ο Έκτορας Σχηματαριώτης, βοηθός σκηνοθέτη η Μελίνα Κατσακούλη. Παίζουν: Αθήνα Γιατρά - βιόλα, Μάνος Κιτσικόπουλος - πιάνο».
- Πρόκειται για ένα θεατρικό μονόλογο που σκηνοθετείτε και πρωταγωνιστείτε. Τι δυσκολίες δημιουργεί η «ανάληψη» και των δυο ρόλων; Ποιες είναι οι δεύτερες σκέψεις που έχει ένα ηθοποιός μόνος του στη σκηνή;
«Ανήκω σε εκείνη την κατηγορία των σκηνοθετών που υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ηθοποιοί. Η υποκριτική αναμειγνύεται με την σκηνοθεσία σε έναν κοινό στόχο: την ανάδειξη του κειμένου και την αποκάλυψη των κρυφών του νοημάτων. Η φόρμα εδώ έρχεται ως αποτέλεσμα του περιεχομένου και ζητούμενο της σκηνοθεσίας και της ερμηνείας είναι η ουσία και η αλήθεια του θεατρικού λόγου».
- Υπάρχει περίπτωση αυτές οι παραστάσεις να παρουσιαστούν κι αλλού;
«Αυτό αφορά στην βούληση του Μεγάρου. Προσωπικά έχοντας αφιερώσει πολλούς μήνες σε αυτή την εργασία είμαι στην διάθεση του Οργανισμού για οποιαδήποτε παράταση και συνέχεια της παράστασης αυτής».
Λίγα λόγια για το έργο
Για πρώτη φορά, μέσα σε 15 χρόνια, ο Ντμίτρι, ο καθηγητής μουσικής της Βιργινίας, έχει αργοπορήσει. Σήμερα παραδίδει το τελευταίο του μάθημα. Γύρω από μια πρόβα που παρακολουθούμε σε χρόνο πραγματικό, ο συγγραφέας Ζοέλ Ζουαννώ δημιουργεί σε κοντραπούντο τη συμφωνία του κόσμου. Κάτω από το τέμπο, νιώθουμε τα αγκομαχητά της ζωής, του θανάτου, της απόγνωσης: το πέρασμα του χρόνου. Η αλήθεια της τέχνης σε μία μόνο νότα: ένα θεόγυμνο σι, πικρό, στυφό και τραχύ. Τη στιγμή που η παγκόσμια κατάσταση εισάγει την αμφιβολία στη θέση που θα έπρεπε να κατέχει η τέχνη, το μάθημα μουσικής πάνω στο έργο Allegria είναι η απάντηση. Ο δάσκαλος μας υπενθυμίζει ότι η τέχνη δεν συνιστά μόνο τον συνεκτικό δεσμό της κοινότητας, αλλά την ίδια την επιβίωση του είδους. Ο καλλιτέχνης πρέπει να διασχίζει τον κύκλο της φωτιάς και, στο τέλος, να πετάει μόνος του, να εγκαταλείπει τον εαυτό του στην ανοιχτή θάλασσα. Ούτε δάκρυα, ούτε κραυγές. Ούτε συναισθήματα.
Info:
Πέμπτη 19, Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22 Απριλίου,
Κυριακή 29 & Δευτέρα 30 Απριλίου│21:00
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
www.megaron.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr