Το Θεατρικό Μουσείο μεταφέρεται στην ΕΡΤ και αρχίζει η συντήρησή του

Ξεκινά επειγόντως η σωτηρία των σπάνιων αντικειμένων και τεκμηρίων από την υγρασία, μούχλα, τρωκτικά, έντομα και διαρρήξεις σε χώρους της ΕΡΤ

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Θεατρικό Μουσείο μεταφέρεται στην ΕΡΤ και αρχίζει η συντήρησή του

Στις 26 Μαΐου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κήρυξε ομόφωνα ομόφωνα τη συλλογή του θεατρικού Μουσείου, μνημείο, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για τη διάσωσή της. Επρόκειτο για την πρώτη μαζική κήρυξη αντικειμένων συλλογών με τον νόμο 3028 για την προστασία αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προσπάθεια μαζικής κήρυξης έγινε λόγω του επείγοντος της κατάστασης διατήρησης των αντικειμένων, όπως εξήγησε τότε στα μέλη του Συμβουλίου η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Σταυρούλα Φωτοπούλου.

Το Θεατρικό Μουσείο μεταφέρεται στην ΕΡΤ και αρχίζει η συντήρησή του

Το πρώτο αυτό μέτρο της διάσωσης που πάρθηκε τον Μάΐο ακολουθήθηκε από ένα δεύτερο, χθες, στη συνάντηση που έγινε στο ΥΠΠΟΑ και στην οποία πήραν μέρος στελέχη, συντηρητές και τεχνικό προσωπικό του Υπουργείου, ο διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, ο Νίκος Θεοχαράκης πρόεδρος του Δ.Σ του Μεγάρου Μουσικής, εκπρόσωποι της ΕΡΤ, εκπρόσωποι της Εταιρείας Συγγραφέων και του Θεατρικού Μουσείου. Στη συνάντηση, στην οποία οι αρμόδιοι συντηρητές περιέγραψαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα βιβλία, τα αρχεία και τα εκθέματα του θεατρικού μουσείου, στο κτίριο της οδού Ακαδημίας, στο κτίριο της Καραμανλάκη που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη του Μουσείου και στα δυο διαμερίσματα στο Παγκράτι που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, αποφασίστηκε με την διαδικασία του επείγοντος η άμεση μεταφορά, διάσωση και συντήρηση των χιλιάδων τεκμηρίων και θησαυρών του ελληνικού θεάτρου. Ήδη σε προηγούμενη φάση είχε αναζητηθεί η λύση μεταφοράς στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι χώροι συντήρησης.

Το Θεατρικό Μουσείο μεταφέρεται στην ΕΡΤ και αρχίζει η συντήρησή του - εικόνα 2

Γιαυτό το λόγο η ΕΡΤ ανέλαβε την πρωτοβουλία να παραχωρήσει χώρους στους οποίους θα μεταφερθούν οι συλλογές και εκεί θα εργαστούν οι συντηρητές. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις που έχουν γίνει έχουν προσδιορίσει ότι οι ανάγκες για να μεταφερθούν οι συλλογές ξεπερνούν τα 1.500τ.μ. χώρου. Οι τεχνικοί του ΥΠΠΟΑ θα αναλάβουν άμεσα δράση, ενώ διευκρινίστηκε ότι οι χώροι της ΕΡΤ θα παραχωρηθούν για την συντήρηση και διάσωση του υλικού, ενώ αναζητείται χώρος για το επόμενο βήμα, την έκθεση των συλλογών. Πολλές προτάσεις ακούστηκαν αλλά το βασικό μέλημα εργαζομένων και φορέων είναι η μη διάσπαση της συλλογής. Το έργο αναλαμβάνει οικονομικά εξ΄ ολοκλήρου το Υπουργείο πολιτισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντηρητών πρόκειται για μια μεγάλη και χρονοβόρα επιχείρηση καθώς πολλά από τα εκθέματα αλλά και τα αρχεία βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης φθοράς. Μάλιστα, όπως σημειώθηκε από τους συντηρητές, το Θεατρικό Μουσείο είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, καθώς ποτέ δεν υπήρξε αίτημα συντήρησης των εκθεμάτων αλλά δεν έγινε ποτέ και μουσειολογική μελέτη.

Το Θεατρικό Μουσείο μεταφέρεται στην ΕΡΤ και αρχίζει η συντήρησή του - εικόνα 3

Αυτό το βήμα της σωτηρίας των αρχείων, βιβλίων και εκθεμάτων, ενός αναντικατάστατου εθνικού θησαυρού, σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύση στα δυσεπίλυτα θεσμικά προβλήματα του μουσείου. Το μουσείο χρωστάει 700.000 ευρώ στο ΙΚΑ και 120.000 ευρώ σε ενοίκια για το διαμέρισμα όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του φορέα, χρέη που ογκώθηκαν από τότε που σταμάτησε το επί 40 χρόνια επιχορηγούμενο μουσείο να παίρνει χρήματα επί υπουργίας Π. Γερουλάνου.

Το Θεατρικό Μουσείο μεταφέρεται στην ΕΡΤ και αρχίζει η συντήρησή του - εικόνα 4

Η συλλογή του Θεατρικού Μουσείου-Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου περιλαμβάνει υλικό για θεατρικές παραστάσεις από τα προεπαναστατικά χρόνια (18ος αιώνας) ως το 2011 οπότε σταμάτησε η καταγραφή και συλλογή λόγω των οικονομικών δυσκολιών όπως και το περίφημο αρχείο του βασιλικού θεάτρου. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμα πάνω από 150.000 φωτογραφίες, ισάριθμες αφίσες, 200.000 προγράμματα, 50.000 τόμους και συγκροτεί ένα από τα πιο το πιο σημαντικά εθνικά μουσεία θεάτρου της Ευρώπης.

Το αρχείο περιλαμβάνει ακόμα οπτικοακουστικό υλικό, με βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, ηχητικό αρχείο παραστάσεων και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Μεγάλος αριθμός του υλικού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα του Μουσείου έχει ψηφιοποιηθεί και ήταν διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του μουσείου, που ωστόσο «κατέβηκε», λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού να ανασυρθεί το υλικό και να ξαναστηθεί η ιστοσελίδα στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, όπου μπορεί να φιλοξενηθεί δωρεάν. Συνολικά έχουν ψηφιοποιηθεί 26.915 τεκμήρια και 1.000 ώρες οπτικοακουστικού υλικού.

Στην ΕΡΤ θα μεταφερθούν για συντήρηση και τα περιεχόμενα 18 καμαρινιών σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου, μεταξύ των οποίων της Μελίνας Μερκούρη, της Κατίνας Παξινού και του Αλέξη Μινωτή, της Τζένης Καρέζη, της Κυβέλης, του Μάνου Κατράκη, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, της Μαρίκας Κοτοπούλη και του Δημήτρη Χορν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας