To ΤheTOC.gr στην Art Athina

Περιηγηθήκαμε στις αίθουσες και μιλήσαμε με τους διοργανωτές του μεγαλύτερου εικαστικού γεγονότος σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας που εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη 15 Μαΐου, στο γήπεδο TaeKwonDo

To ΤheTOC.gr στην Art Athina

Τριάντα μια ελληνικές γκαλερί και δώδεκα ξένες. Οχτακόσιοι νέοι καλλιτέχνες στις δραστηριότητες του παράλληλου προγράμματος. Επτά Τούρκοι συλλέκτες στην έκθεση «Collecting the images of the sensible: contemporary art works from Turkey’s collectors». Εξήντα vips που έρχονται από μεγάλα μουσεία. Πολιτιστικοί φορείς, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις ιδιωτικών συλλογών, αφιερώματα όπως στην ιστορική γκαλερί «Ζυγός». Κάπως έτσι συντίθεται το προφίλ της 19ης Art Athina, της διεθνούς συνάντησης σύγχρονης τέχνης που φιλοξενείται στο Κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo), εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη 15 Μαΐου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Μαΐου.

Σαν πρώτο δείγμα διεθνοποίησης είναι η συνεργασία με τους Τούρκους συλλέκτες που επιμελήθηκε η, συνδεδεμένη με τη biennale Κωνσταντινούπολης, Beral Madra.

Στόχος της φετινής Art Athina, να δώσει στίγμα διεθνοποίησης

Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής της Art Athina, Αλέξης Κανιάρης, γιος του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, Αλέξη Κανιάρη, ο στόχος της φετινής έκθεσης είναι να δώσει ένα στίγμα διεθνοποίησης. «Η πληθώρα εκθέσεων που γίνονται στο εξωτερικό, μεγάλες και μικρές, απαιτούν μια τοποθέτηση της Art Athina σ' αυτό το εκθεσιακό γίγνεσθαι ώστε να μπορέσει να παίξει το ρόλο της στο μέλλον. Η Ελλάδα είναι μια ενδιαφέρουσα γεωγραφική περιοχή για όλους αλλά πρέπει να το δείξουμε και έμπρακτα. Η Art Athinna το 2014 έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μ' αυτό το στίγμα. Σαν πρώτο δείγμα είναι η συνεργασία με τους Τούρκους συλλέκτες που επιμελήθηκε η, συνδεδεμένη με τη biennale Κωνσταντινούπολης, Beral Madra. Πρέπει αυτή η προσπάθεια να γίνει πιο έντονη στα επόμενα χρόνια. Και η Art Athina Μπορεί να δώσει το στίγμα της, αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον σε πανευρωπαϊκό. Η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν μια περιφερειακή δύναμη, ακόμα και στην τέχνη με μεγάλες, όμως, προοπτικές κι όλοι θέλουν να έρθουν να δουν την Art Athina», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου (απ' όπου και η κεντρική φωτογραφία με τους - από αριστερά - Beral Madra, Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης Αλέξη Κανιάρη, και ΄Αρτεμις Ποταμιάνου, επιμελήτρια των Platforms Project της διοργάνωσης).

Οι σαράντα τρεις γκαλερί που αποτελούν τον κορμό της έκθεσης

Πέρσι η Art Athina συγκέντρωσε 30.000 επισκέπτες. Με πόσους θα ήταν ευχαριστημένος φέτος ο διευθυντής της; «Καταρχάς, δεν είναι θέμα ποσοτικό», λέει, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής της Art Athina στο www.thetoc.gr «Πιο σημαντικό είναι να γνωρίσει καλύτερα το κοινό τη σύγχρονη τέχνη. Θα έλεγα, όμως, ότι 40.000 θα ... μ' άρεσε σαν νούμερο».

«Σαράντα χιλιάδες επισκέπτες είναι ένα νούμερο που θα μ' άρεσε για φέτος», λέει στο theTOC.gr ο γενικός διευθυντής της Art Athina, Αλέξης Κανιάρης

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 43 γκαλερί (31 Ελληνικές και 12 ξένες από εννιά χώρες). Πρόκειται για τις: a. antonopoulou. art (Αθήνα), Α. Δ. (Αθήνα), Αγκάθι-Κartάλος (Αθήνα), Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Αθήνα), Alma Contemporary Art Gallery (Τρίκαλα), Alpha C. K. Art Gallery (Λευκωσία, Κύπρος), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη, Αυστραλία), Art Zone 42 (Αθήνα), Artower Agora (Αθήνα), Αστρολάβος (Αθήνα), Blender Galery (Αθήνα), Γκαλερί Έρση (Αθήνα), Γκαλερί Παπατζίκου (Βέροια), Dino Morra Arte Contemporanea (Νάπολη, Ιταλία ), Donopoulos IFA (Θεσσαλονίκη), Εικαστικός Κύκλος (Αθήνα), έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου (Αθήνα), Eleftheria Tseliou gallery (Αθήνα), Elika Gallery (Αθήνα), Françoise Heitsch (Μόναχο, Γερμανία), Ζήνα Αθανασιάδου (Θεσσαλονίκη), Gallery 7 (Αθήνα), Galeri Binyil (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία), Gloria Gallery (Λευκωσία, Κύπρος), Iaga International Art Gallery Angels (Κλούζ Νάποκα, Ρουμανία), Ileana Tounta (Αθήνα) Joey Ramone (Ρότερνταμ, Ολλανδία), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Καπλανών 5 (Αθήνα), Kaune, Posnik, Spohr Gallery for Contemporary Photography (Κολωνία, Γερμανία), Λόλα Νικολάου (Θεσσαλονίκη), Μέδουσα (Αθήνα), Mihalarias Art (Αθήνα), Mirko Mayer Gallery / M-projects (Κολωνία, Γερμανία), Mulier Mulier Gallery (Κνόκε-Ζότε, Βέλγιο), Nitra Gallery (Θεσσαλονίκη), Περιτεχνών (Αθήνα), Σκουφά (Αθήνα), Τεχνοχώρος (Αθήνα), Titanium Yiayiannos (Αθήνα), Tint (Θεσσαλονίκη) Tsatsis Projects / Artforum (Θεσσαλονίκη), Ufofabrik Contemporary Art Gallery (Μοένα, Ιταλία).

Παράλληλο πρόγραμμα, δράσεις και ομιλίες

Πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων στοιχειοθετεί το παράλληλο πρόγραμμα της Art-Athina 2014. Μεταξύ άλλων πραγματοποιείται παρουσίαση της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου. Το έργο που θα εκπροσωπήσει τη συλλογή είναι η οπτικοακουστική εγκατάσταση της ελβετίδας Pipilotti Rist με τίτλο «Supersubjektiv» (2001).

Στην Art-Athina ο Πολιτιστικός Οργανισμός Νέον παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «A Thousand Doors» που ανοίγει στο ευρύ κοινό όλους του χώρους της Γεννάδειου Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery (από 4 Μαΐου έως 30 Ιουνίου).

Την αποτύπωση της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως αυτή διαμορφώνεται σε ενεστώτα χρόνο επιχειρεί η δράση - έκθεση της «Art-Athina Contemporaries» με τίτλο «Statement made». Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις συμμετέχουσες γκαλερί οι οποίες θα εκπροσωπηθούν στο βασικό πρόγραμμα της Art-Athina.

Επίσης, νέοι καλλιτέχνες από πολλά σημεία του κόσμου δίνουν το παρόν στο φετινό «Platform Project @ Art-Athina 2014». Οι πλατφόρμες έχουν κατακτήσει μια διακριτή θέση στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι χωρίς να ανταγωνίζονται το περιβάλλον που καλούνται να υπηρετήσουν.

Επίσης, διεθνούς φήμης θεωρητικοί τέχνης, επιμελητές και εικαστικοί θα πραγματοποιήσουν ομιλίες στο πλαίσιο της 19ης Art-Athina.

Info:

Art Athina 2014

15 – 18 Μαΐου 2014

Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo)

Εγκαίνια: Πέμπτη 15 Μαΐου ( 19.00-22.30)

www.art-athina.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Αυγ 2020 | 16:58

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις - Όλο το πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου το ενδιαφέρον στρέφεται στο έργο "Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 01 Αυγ 2020 | 13:05

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο χειροκρότησε την Βίκυ Σταυροπούλου στην "Λυσιστράτη" [εικόνες]

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου, συμμετέχουν πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς κ.α.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΕΤΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 20:13

Άλαν Πάρκερ: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας - σταθμός "Το εξπρές του Μεσονυχτίου" [Βίντεο]

Ο σκηνοθέτης, Άλαν Πάρκερ έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες που έμειναν στην ιστορία της μεγάλης οθόνης

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:32

Βικτόρια Χίσλοπ: Πολλά χρόνια νιώθω Ελληνίδα, τώρα είμαι και επίσημα

"Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω ότι φτάνω στο χωριό μου. Έτσι νιώθει η ψυχή μου", ειπε η Βικτόρια Χίσλοπ.