Το ΥΠΠΟ ανανεώνει το ΔΣ του Μεγάρου - Τι λένε οι εργαζόμενοι

Το υπουργείο ανανεώνει τη θητεία ως επιβράβευση, οι εργαζόμενοι του ΟΜΜΑ, όμως, μιλούν για «τιμωρητική» πολιτική και για πολύ μικρή επιχορήγηση

to-uppo-ananewnei-to-ds-tou-megarou---ti-lene-oi-ergazomenoi
SHARE THIS
0
SHARES

Την ανανέωση της θητείας του ΔΣ του ΟΜΜΑ ανακοινώνει το υπουργείο Πολιτισμού επαινώντας τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ για το ότι «σήκωσαν από το 2016 το βάρος των οικονομικών και άλλων προβλημάτων του ΟΜΜΑ σε μια κρίσιμη για την συνέχιση της πορείας του περίοδο». Και η ανακοίνωση καταλήγει, μεταξύ άλλων: «Κατά τη διάρκεια της μεγάλης περιπέτειας των τελευταίων ετών, η οποία αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία, η Πολιτεία στάθηκε στο πλευρό του Οργανισμού. Το 2015 ο Οργανισμός έλαβε 2.850.000 € από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλέον λειτουργεί με σχεδόν διπλάσια χρηματοδότηση (4.500.000 €)».

Παρ' όλα αυτά, επιστολή που έχουν στείλει στον Τύπο οι εργαζόμενοι στο ΟΜΜΑ αναφέρει πως ούτε φέτος δεν εγκρίθηκε στο σύνολό του ο προϋπολογισμός που δικαιούται ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας. Οι ίδιοι θέτουν επίσης συγκεκριμένα ερωτήματα όπως γιατί συνέβη αυτό, καθώς επίσης και

* Γιατί η εγκεκριμένη επιχορήγηση για τον Οργανισμό παραμένει δυσανάλογα μικρότερη σε σχέση με αυτές που ήδη έχουνε εγκριθεί για άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς;

* Το Υπουργείο, με αυτή του τη στάση απέναντι στον Οργανισμό, θέλει να πει κάτι για τη διοίκηση και το έργο της;

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει την ανανέωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ), αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που έχει γίνει από την πλευρά της διοίκησης για την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σήκωσαν από το 2016 το βάρος των οικονομικών και άλλων προβλημάτων του ΟΜΜΑ σε μια κρίσιμη για την συνέχιση της πορείας του περίοδο. Κατάφεραν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις μεγάλες δυσκολίες και στη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων, οδηγώντας τον οργανισμό στην κανονικότητα.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης περιπέτειας των τελευταίων ετών, η οποία αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία, η Πολιτεία στάθηκε στο πλευρό του Οργανισμού. Το 2015 ο Οργανισμός έλαβε 2.850.000 € από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλέον λειτουργεί με σχεδόν διπλάσια χρηματοδότηση (4.500.000 €).

Σημειώνεται ότι το 2017 ο ΟΜΜΑ έλαβε συνολική επιχορήγηση ύψους 112.786.110 €, η οποία συμπεριλάμβανε και τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν. Το ΥΠΠΟΑ κρίνει ως σημαντική τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας με την ανανέωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΜΑ και ευελπιστεί ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει να παίζει δραστήριο ρόλο στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

Η ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων

Μέσα από αυτή την επιστολή, το ΣΕΟΜΜΑ απευθύνει ταυτόχρονα ερωτήματα προς το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και προς τη διοίκηση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:

*  Γιατί δεν εγκρίθηκε ούτε φέτος στο σύνολό του ο προϋπολογισμός που δικαιούται ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας;

*  Γιατί η εγκεκριμένη επιχορήγηση για τον Οργανισμό παραμένει δυσανάλογα μικρότερη σε σχέση με αυτές που ήδη έχουνε εγκριθεί για άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς;

* Το υπουργείο, με αυτή του τη στάση απέναντι στον Οργανισμό, θέλει να πει κάτι για τη διοίκηση και το έργο της;

Απαιτούμε από τη διοίκηση  να καταγγείλει δημόσια αυτό τον προϋπολογισμό, αν κρίνει ότι η εγκεκριμένη επιχορήγηση του 2019 δεν επαρκεί για να συνεχίσει ο Οργανισμός να παράγει πολιτιστικό έργο και να καλύπτει τη μισθοδοσία, τα λειτουργικά έξοδα και τις λοιπές υποχρεώσεις του και  να  εξηγήσει δημόσια και αναλυτικά ποιες οικονομικές προϋποθέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού.

Εμείς, οι εργαζόμενοι του ΟΜΜΑ, αγωνιούμε για το μέλλον του Οργανισμού –άρα και για το δικό μας εργασιακό μέλλον– και απαιτούμε από το ΥΠΠΟΑ να μας πει ξεκάθαρα προς τι η τιμωρητική του, κατά τη γνώμη μας, πολιτική κυρίως απέναντι στο Μέγαρο.

Υπουργείο και Διοίκηση δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παραμένει ένας αναντικατάστατος θεσμός υπεράνω προσώπων, συμφερόντων και πολιτικών παιχνιδιών. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τον στήριξαν, τον στηρίζουν και θα τον στηρίζουν με τη δουλειά τους και με την πίστη τους στην τεράστια συνεισφορά του στον πολιτισμό της χώρας, μια συνεισφορά που αποτελεί πρότυπο για πολλούς καλλιτεχνικούς φορείς του τόπου μας.

 

 

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook