TOC BOOKS: Αλμπέρ Καμύ, τα μυστικά του ύπνου και το κυνήγι του πεπρωμένου

Διαβάζουμε τα: «Αναζητώντας τον Ξένο. Ο Αλμπέρ Καμύ και ο Βίος ενός Κλασικού Έργου της Λογοτεχνίας», «Τα μυστικά του ύπνου» και «Εκεί που τελειώνει η ιστορία».

toc-books-almper-kamu-ta-mustika-tou-upnou-kai-to-kunigi-tou-peprwmenou
SHARE THIS
0
SHARES

Μια βουτιά στο σύμπαν του Αλμπέρ Καμύ, στον ύπνο, την «ασπίδα» της μητέρας φύσης απέναντι στο θάνατο, και στο αναπόφευκτο του πεπρωμένου στις βιβλιοφιλικές προτάσεις της εβδομάδας.

 

Άλις Κάπλαν, «Αναζητώντας τον Ξένο. Ο Αλμπέρ Καμύ και ο Βίος ενός Κλασικού Έργου της Λογοτεχνίας» (εκδόσεις Καπόν)

Το μυθιστόρημα του Αλμπέρ Καμύ «Ο Ξένος» από την έκδοσή του το 1942 έχει μεταφραστεί σε εξήντα γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από έξι εκατομμύρια αντίτυπα. Πώς κατάφερε ο νεαρός Καμύ, χωρίς καμία σημαντική συγγραφική εμπειρία, να δημιουργήσει ένα βιβλίο που άλλαξε την ιστορία της σύγχρονης λογοτεχνίας και συνεχίζει να συναρπάζει τους αναγνώστες του; Στο νέο βιβλίο των Εκδόσεών Καπόν, «Αναζητώντας τον Ξένο. Ο Αλμπέρ Καμύ και ο Βίος ενός Κλασικού Έργου της Λογοτεχνίας», η διακεκριμένη πανεπιστημιακός Άλις Κάπλαν παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία συγγραφής του «Ξένου» και αναλύει με διεισδυτικότητα τους ιστορικούς και λογοτεχνικούς παράγοντες που ανέδειξαν το μυθιστόρημα στα εμβληματικότερα έργα του μεταπολεμικού κόσμου και τον Καμύ στους διασημότερους συγγραφείς παγκοσμίως!
Λίγα λόγια για τον Αλμπέρ Καμύ

Ο Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus, 1943 - 1960) ήταν γάλλος φιλόσοφος, λογοτέχνης και συγγραφέας ένας από τους πιο δημοφιλείς φιλόσοφους του 20ου αιώνα, και ένας από τους ιδρυτές του παραλογισμού. Ήταν επίσης ιδρυτής του Theatre du Travail (1935), για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Χρωστά σχεδόν εξίσου τη φήμη του στα μυθιστορήματά του Ο Ξένος και Η Πανούκλα, στα θεατρικά του έργα Καλιγούλας και Οι δίκαιοι και τέλος στα φιλοσοφικά του δοκίμια Ο Μύθος του Σίσυφου και Ο επαναστατημένος άνθρωπος. Τιμήθηκε το 1957 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Matthew Walker, Τα μυστικά του ύπνου (εκδόσεις Πεδίο)

 

 

Ο ύπνος υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους πιο σημαντικούς αλλά και λιγότερο κατανοητούς παράγοντες της ζωής, της ευζωίας και της μακροζωίας μας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν γίνει πολλές σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις που ρίχνουν νέο φως στο θέμα του ύπνου και των ονείρων. Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει όλα τα ευρήματα των νεότερων πρωτοποριακών ερευνών, τις εφαρμογές και τις επιπτώσεις τους στη ζωή μας. Ο συγγραφέας, επιφανής νευροεπιστήμονας και ειδικός σε θέματα ύπνου, εξηγεί με υπέροχη σαφήνεια και απλότητα, τη ζωτική σημασία του ύπνου σε κάθε πτυχή της ζωής μας: στην ικανότητά μας για μάθηση και για λήψη αποφάσεων, στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων μας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, στη ρύθμιση της όρεξής μας...

Γλαφυρό, ζωντανό και κατανοητό, ένα βιβλίο που μας αποκαλύπτει πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.

 

Αλεσσάνδρο Πιπέρνο, Εκεί που τελειώνει η ιστορία (εκδόσεις Πατάκη)

Ο Ματτέο βρίσκεται στην πτήση που από το Λος Άντζελες τον φέρνει πίσω στην Ιταλία, από όπου αναγκάστηκε να το σκάσει πολλά χρόνια πριν λόγω χρεών, εγκαταλείποντας από τη μια μέρα στην άλλη και την οικογένειά του. Η επιστροφή του επικρέμαται σαν θεομηνία, χειρότερη κι από εκείνες που ακολούθησαν την ξαφνική φυγή του.

Δυο λόγια για το συγγραφέα

Ο Αλεσσάντρο Πιπέρνο γεννήθηκε στη Ρώμη το 1972. Διδάσκει Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Τορ Βεργκάτα. Το 2005 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, Με τις χειρότερες προθέσεις (Εκδόσεις Πατάκη, 2007). Είναι επίσης συγγραφέας του Il demone reazionario. Sulle tracce del Baudelaire di Sartre (Gaffi, 2007) και του Contro la memoria (Fandango, 2012). Το 2012 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Διωγμός, επίσης από τις Εκδόσεις Πατάκη, το οποίο βρέθηκε στην τελική λίστα των υποψήφιων βιβλίων για τα βραβεία Medicis και Femina στη Γαλλία, τιμήθηκε με το Prix du Meilleur livre étranger και, μαζί με το Αχώριστοι (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), το οποίο κέρδισε το Βραβείο Strega 2012, αποτέλεσε τη διλογία «Φωτιά, φίλη της μνήμης».

Μετάφραση: ΄Αντα Παπασταύρου

Μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία στο: public.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook