TOC BOOKS: Βιβλικές μορφές κι ένα ... λιοντάρι για τα φετινά Χριστούγεννα

Διαβάζουμε τα: Αρκάς, «Ο Προφήτης», Ξανθούλης, «Βιβλικοί ήρωες με χαμηλά λιπαρά» και Helen Stephens, «Πως να κρύψεις ένα λιοντάρι τα Χριστούγεννα».

toc-books-biblikes-morfes-ki-ena--liontari-gia-ta-fetina-xristougenna
SHARE THIS
0
SHARES

 Mεγάλες αλήθειες για τους λαούς και τους ηγέτες τους από τον Αρκά (στην πρώτη του συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη), ένα ποιητικό-εικαστικό μανιφέστο από το Γιάννη Ξανθούλη κι η ατέρμονη αγάπη των παιδιών για τα ζώα στις βιβλιοφιλικές προτάσεις της εβδομάδας.

Αρκάς, «Ο Προφήτης» (εκδόσεις Πατάκη)

Οι Εκδόσεις Πατάκη εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με το σκιτσογράφο Αρκά, εκδίδοντας τον Προφήτη σε αναθεωρημένη έκδοση, το πρώτο μιας σειράς βιβλίων του, αγαπημένου στο αναγνωστικό κοινό, δημιουργού που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Προφήτης του Αρκά δεν είναι ένας πράος σοφός που αγαπάει τους ανθρώπους και θέλει να τους συμβουλέψει και να τους προειδοποιήσει για το μέλλον. Είναι ένας ξινός γέρος, που αφήνει το ερημητήριό του στα βουνά και κατεβαίνει σε ένα μεσαιωνικό χωριό με σκοπό να ενοχλήσει και να προβοκάρει τους κατοίκους του, βγάζοντάς τους έτσι από τις μακάριες ψευδαισθήσεις τους. Επειδή, όμως έκτος από στριμάδα διαθέτει και ένα υποχθόνιο, δηλητηριώδες χιούμορ, οι λοιδορίες του, οι απαξιωτικοί του χαρακτηρισμοί και οι καταστροφολογικές του προβλέψεις γίνονται απολαυστικές ατάκες που προσφέρουν άφθονο γέλιο. Ο Αρκάς, σ’ αυτό το βιβλιαράκι, με όχημα το καταλυτικό χιούμορ λέει μεγάλες αλήθειες για τους λαούς και τους ηγέτες τους.

΄Οπως μας ενημερώνουν από τις εκδόσεις Πατάκη, την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η έκδοση του βιβλίου «Η Ρόζα του Αρκά. Τοξικό αρσενικό!» στο οποίο πρωταγωνιστεί η νέα του ηρωίδα.

 

 

Γιάννης Ξανθούλης, «Βιβλικοί ήρωες με χαμηλά λιπαρά» (εκδόσεις Πεδίο)

 Ο Γιάννης Ξανθούλης υπογράφει ένα ποιητικό-εικαστικό μανιφέστο, στο οποίο ο λόγος του συνδυάζεται με την πρωτότυπη και εμπνευσμένη εικονογράφηση του ηθοποιού και εικονογράφου Θανάση Δήμου. Ο Ξανθούλης «βουτάει» στα βιβλικά κείμενα και «ντύνει» με σημερινά χαρακτηριστικά την ευαγγελική παραβολή του Άσωτου Υιού, ενώ στη συνέχεια δίνει φωνή σε ένα άκακο πτηνό με θλιβερή καριέρα... τη γαλοπούλα. Έτσι προκύπτουν δύο ποιητικές ιστορίες: «Ο Σώτος και ο Άσωτος» και «Η κατάρα της γαλοπούλας». Οι πρωταγωνιστές τους, άσχετοι μεταξύ τους, συναντώνται κάτω από τους βιβλικούς αστερισμούς.«Απ’ τον καιρό που ο Άσωτος / Έκανε ασωτίας / Προέκυψε μόδα γενικώς / Μέσ’ στας οικονομίας. // Κι εμείς της Βίβλου οπαδοί / Ευθύς τον μιμηθήκαμε / Γι’ αυτό μας βρή-κε συμφορά / ΜΑ... ΔΕΝ συγχωρεθήκαμε.»

Έτσι ξεκινά η ιστορία «Ο Σώτος και ο Άσωτος», στην οποία ο συγγραφέας πλάθει με ομοιοκατάληκτους στίχους τον χαρακτήρα και την ηθική του Ασώτου – με τις σπατάλες, τα γλέντια, τα ξενύχτια, τον τζόγο και όλες τις λοιπές θεάρεστες πράξεις. Και ενώ δοξάζεται η επιστροφή του Ασώτου, λησμονείται ο επιμελής, σεμνός και εργατικός αδελφός του, ο Σώτος, που «η Βίβλος δυστυχώς τον ξεπετούσε άσπλαχνα», όπως αναφέρει ο Ξανθούλης, ο οποίος αναλαμβάνει να αποκαταστήσει την αδικία.

Την ίδια στιγμή ένα επιβλητικό πτηνό, γνωστό ως γαλοπούλα στη χώρα μας, πετώντας πανικόβλητο από Χριστούγεννα σε Χριστούγεννα και σε ημέρες Ευχαριστιών στας Αμερικάς, κάνει καριέρα θλιβερή ως κρέας υγιεινό με ελάχιστα λιπαρά. Εδώ και πάλι η πένα του Γιάννη Ξανθούλη και το πενάκι του Θανάση Δήμου (σαν ένα είδος άτυπης ΜΚΟ) έρχονται να αποκαταστήσουν, τουλάχιστον ηθικά, το αδικημένο από τη μοίρα πουλί, το οποίο έχει όνομα και όνειρα.

Η συνέχεια επί του βιβλίου...

 

 

Helen Stephens, «Πως να κρύψεις ένα λιοντάρι τα Χριστούγεννα» (εκδόσεις ΄Ικαρος)

«Δεν επιτρέπονται τα λιοντάρια στο τρένο», είπε η μαμά. Η Έλλη θα φύγει για τα Χριστούγεννα με την οικογένειά της, αλλά το λιοντάρι της δεν μπορεί να πάει μαζί τους. Η Έλλη στενοχωριέται και το λιοντάρι αποφασίζει να τους ακολουθήσει στα κρυφά. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κρύψεις ένα λιοντάρι τα Χριστούγεννα;

΄Εγραψαν:

Στο Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι τα Χριστούγεννα της Helen Stephens, το αξιαγάπητο λιοντάρι της Έλλης μοιράζεται χριστουγεννιάτικες περιπέτειες σε τρένα, σπίτια και χιονισμένα τοπία. Ένα υπέροχο εικονογραφημένο βιβλίο για τον αποχωρισμό και την επανένωση.

The Times

Διασκεδαστική και απολαυστική σειρά βιβλίων!

Axel Scheffler

 

 

Μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία στο www.public.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook