TOC BOOKS: Δίκαιο για όλους, υπαρξιακή προσωρινότητα κι ένα ατυχές γεγονός

Παρακολουθήσαμε στην Ακαδημία Αθηνών την παρουσίαση του «Τι είναι δίκαιο;» και διαβάζουμε τα «Λήθη και Λίνκολν» και «Μια σειρά από Ατυχή Γεγονότα: Το φαρδύ παράθυρο»

TOC BOOKS: Δίκαιο για όλους, υπαρξιακή προσωρινότητα κι ένα ατυχές γεγονός

«Το ξέρω ότι έχω δίκαιο αλλά που να το βρω;» Πόσες φορές το έχουμε πει αυτό; ΄Ισως να μπορούμε να... δικαιωθούμε μέσα από τις 600 σελίδες του βιβλίου του πολυγραφότατου Απόστολου Σ. Γεωργιάδη «Τι είναι δίκαιο; Η νομική επιστήμη για όλους» που παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση με πρωτοφανή προσέλευση στα χρονικά της Ακαδημίας Αθηνών την περασμένη Τετάρτη 16 Μαΐου. Αυτό το βιβλίο μαζί με το, βραβευμένο με το The Man Booker Prize 2017 «Λήθη και Λίνκολν» του Τζορτζ Σόντερς - που σημειωτέον έρχεται στην Αθήνα το Σάββατο 30 Ιουνίου - και «Το φαρδύ παράθυρο» από τη σειρά «Ατυχή Γεγονότα» με σασπένς για μικρούς και μεγάλους, συνιστούν τις βιβλιοφιλικές προτάσεις της εβδομάδας.

TOC BOOKS: Δίκαιο για όλους, υπαρξιακή προσωρινότητα κι ένα ατυχές γεγονός

Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, «Τί είναι δίκαιο; Η νομική επιστήμη για όλους» (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης)

Εξακόσιες σελίδες σε ένα βιβλίο ...ευκολοδιάβαστο. Σ' αυτό συμφώνησαν οι ομιλητές της παρουσίασης του βιβλίου «Τί είναι δίκαιο; Η νομική επιστήμη για όλους» (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης) την Τετάρτη 16 Μαΐου στους χώρους της Ακαδημίας Αθηνών. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, νομικοί και δικαστικοί της χώρας μας, διακεκριμένοι εκπρόσωποι του πολιτικού και του επιχειρηματικού στερεώματος και πλήθος πολιτών, τίμησαν με την παρουσία τους τον πολυγραφότατο Απόστολο Σ. Γεωργιάδη. Σ' αυτή την εκδήλωση με μοναδική προσέλευση στην Ακαδημία Αθηνών, το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον την παρουσίαση του νέου βιβλίου.

Πρωτοφανής προσέλευση κόσμου στην Ακαδημία Αθηνών κατά την παρουσίαση του βιβλίου
Πρωτοφανής προσέλευση κόσμου στην Ακαδημία Αθηνών κατά την παρουσίαση του βιβλίου

Τι είναι δίκαιο λοιπόν; Το πρώτο βιβλίο που κάνει απλή τη νομική ορολογία για κάθε σύγχρονο μορφωμένο άνθρωπο, για κάθε πολίτη που αναζητά αξιόπιστες νομικές γνώσης με υπογραφή εγκυρότητας, για κάθε απλό πολίτη που θέλει να διαβάζει στη γλώσσα του σήμερα. Πως λέμε: «Το ξέρω ότι έχω δίκαιο αλλά που να το' βρω»; Για να βρούμε όλοι το δίκαιό μας, λοιπόν!

Το έργο του Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, αποτυπώθηκε μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, του Ομότιμου Καθηγητή της Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ακαδημαϊκού Χαράλαμπου Μουτσόπουλου, της αντιπροέδρου του ΣτΕ Ειρήνης Σαρπ, και του πεζογράφου Χρήστου Χωμενίδη.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε η διευθύντρια των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης κ. Δασκάλου, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο μοναδικό εγχείρημα του Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, τονίζοντας τη σημασία του για κάθε ενεργό μορφωμένο πολίτη, που αναζητά αξιόπιστες απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα δικαίου.

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Α. Γεωργιάδη. (Από δεξιά) Χ. Μουτσόπουλος, Χ. Χωμενίδης, Η. Κανέλλης, Ε. Σαρπ, Θ. Μαρτίνος
Από την παρουσίαση του βιβλίου του Α. Γεωργιάδη. (Από δεξιά) Χ. Μουτσόπουλος, Χ. Χωμενίδης, Η. Κανέλλης, Ε. Σαρπ, Θ. Μαρτίνος

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Μαρτίνος, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε την αγάπη και το πάθος του συγγραφέα για την νομική επιστήμη που διαπνέει το βιβλίο, μέσα από τον απλό λόγο και τα εύληπτα παραδείγματα. Ακολούθησε, η ομιλία του κ. Μουτσόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της κατανόησης των εννοιών του δικαίου για τη λειτουργία της κοινωνίας, ευχαριστώντας τον συγγραφέα για την αξιέπαινη προσφορά για όλους μας, μέσα από ένα βιβλίο που αποτελεί «απόσταγμα της μακροχρόνιας ακαδημαϊκής, διδακτικής και μαχόμενης υπηρέτησης της νομικής επιστήμης». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μουτσόπουλου, το βιβλίο αυτό «αποτελεί μια μοναδική εγκυκλοπαίδεια για κάθε πολίτη, έναν εκλαϊκευμένο - αλλά όχι λαϊκό - οδηγό για να αναλογιστούμε την παρακμή όταν το δίαιο διαστραβλώνεται...» Στη συνέχεια, η κ. Σαρπ αναφέρθηκε στην κορυφαία πορεία του Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, ως πρότυπο ολοκληρωμένου νομικού, της θεωρίας και της πράξης. Σχετικά με το βιβλίο, τόνισε ότι αποτελεί μια «συνοπτική, ολοκληρωμένη επιστημονική παρουσίαση του δικαίου και στοιχείων της ελληνικής έννομης τάξης με τρόπο κατανοητό για τον μέσο αναγνώστη». Tέλος ο κ. Χωμενίδης, αναφέρθηκε στην ευθύβολη απλότητα του λόγου με την οποία αποτυπώνονται οι δύσκολες έννοιες του δικαίου που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ως απόσταγμα βαθιάς κατανόησης και γνώσης του συγγραφέα, καλώντας κάθε απλό πολίτη να το έχει στη βιβλιοθήκη του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, ο οποίος με βαθιά συγκίνηση, μίλησε για τα εναύσματα που τον οδήγησαν στη συγγραφή ενός απλού οδηγού δικαίου για κάθε ενεργό πολίτη και ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους παρευρισκόμενους που τον τίμησαν με την παρουσία τους στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.

TOC BOOKS: Δίκαιο για όλους, υπαρξιακή προσωρινότητα κι ένα ατυχές γεγονός - εικόνα 4

Τζορτζ Σόντερς, «Λήθη και Λίνκολν» (εκδόσεις ΄Ικαρος)

Ο Τζορτζ Σόντερς κέρδισε το The Man Booker Prize 2017 με το πρώτο του μυθιστόρημα στο οποίο οι νεκροί αναλαμβάνουν το ρόλο να αφηγηθούν αυτά που συμβαίνουν στο επέκεινα. Ο λόγος για το «Λήθη και Λίνκολν» που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΄Ικαρος σε μετάφραση Γιώργου - Ικαρου Μπαμπασάκη. Κι αν η αφορμή είναι ο αδόκητος θάνατος του αγαπημένου γιου του Αβραάμ Λίνκολν την περίοδο που εκείνος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ και η συνακόλουθη βαθιά περίοδο θλίψης του μεγάλου άνδρα μπρος στο αναπόδραστο, ωστόσο το κεντρικό ζητούμενο είναι η κατανόηση των ανθρώπων να υπάρξουν μέσα στην οντολογική παραζάλη της προσωρινότητάς τους.

Κι είναι ο κορυφαίος Αμερικανός διηγηματογράφος που έρχεται στην Αθήνα για να συναντήσει τους αναγνώστες του, το Σάββατο 30 Ιουνίου στις 20:00 στο ΠΟΛΙΣ Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου). Ο δημοφιλής συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή των βιβλίων του στην Ελλάδα, Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, για το παρόν και το μέλλον της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Γρηγόρης Μπέκος.

Από τις Εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Δεκάτη Δεκεμβρίου (2015), Με τα συγχαρητήριά μου- Σκέψεις για την καλοσύνη (2015)

TOC BOOKS: Δίκαιο για όλους, υπαρξιακή προσωρινότητα κι ένα ατυχές γεγονός - εικόνα 5

Λέμονι Σνίκετ, «Μια σειρά από Ατυχή Γεγονότα: Το φαρδύ παράθυρο»(Ελληνικά Γράμματα)

«Είναι έξυπνα, ευγενικά παιδιά, όμως, λυπάμαι που το λέω, η ζωή τους είναι γεμάτη βάσανα κι ατυχίες. Οι περιπέτειες αυτών των παιδιών είναι οικτρές και θλιβερές...», αναφέρει ο Λέμονι Σνίκετ, ψευδώνυμο του Ντάνιελ Χάντλερ, ο οποίος αφιερώνει τα βιβλία της σειράς Ατυχή Γεγονότα σε μια μυστηριώδη γυναίκα ονόματι Μπεατρίς.

Τι συμβαίνει, άραγε, κι αυτά τα παιδικά - εφηβικά βιβλία έγιναν μπεστ σέλλερ στις ΗΠΑ, την Αγγλία κι αλλού, μεταφράστηκαν σε 41 γλώσσες, ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα 51 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη;

Καλογραμμένες, ευκολοδιάβαστες και με άφθονο σασπένς που κρατά τον (μικρό ή μεγάλο) αναγνώστη με κομμένη την ανάσα, οι θλιβερές ιστορίες τριών πολύ «άτυχων» παιδιών, της Βάιολετ, του Κλάους και της Σάνι, λειτουργούν σαν μαγνήτης παρ' ότι ο συγγραφέας τους δοκιμάζει να αποτρέψει τους υποψήφιους αναγνώστες που προσδοκούν ώρες αισιόδοξης ανάγνωσης. Τα πρώτα βιβλία για παιδιά και εφήβους της νέας εποχής του ιστορικού εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα» είναι «Η κακή αρχή», «Το δωμάτιο με τα ερπετά» και τρίτο «Το φαρδύ παράθυρο».

Μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία στο www.publicgr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης

ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 15 Οκτ 2020 | 20:56

Καινούργια μουσική από Στίβι Γουόντερ, μετά από 15 χρόνια

Ο Στίβι Γουόντερ κρατούσε χαμηλό προφίλ και, μουσικά, σιωπούσε

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 14 Οκτ 2020 | 07:43

Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από το θάνατό του - Μια έκθεση με το αρχείο του ανοίγει για πρώτη φορά

Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια ημέρα μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.

ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 20:04

Θλίψη: Έφυγαν από τη ζωή η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο και η ηθοποιός Γοργώ Χρέλια

Δυο θλιβερές αποχωρήσεις έγιναν σήμερα γνωστές - Πρόκειται για τις Χάιδω Βέμπο Τραϊφόρου και Γοργώ Χρέλια

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 08:11

Η αυλαία σηκώνεται για τα θέατρα - Πώς θα λειτουργήσουν

Μετά από οκτώ μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με μάσκες, τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καθορίζουν την πληρότητα.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1950 09 Οκτ 2020 | 17:54

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η ποιήτρια Έλενα Στριγγάρη

Την είδηση έκανε γνωστή ο γιός της, με ανάρτησή του στη σελίδα της στο Facebook.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ 08 Οκτ 2020 | 08:11

Νέες ταινίες: Με ευαισθησία και καρδιά μια ματιά σε όλο τον κόσμο

Στις νέες ταινίες της εβδομάδας δημιουργίες για στοχασμό που αλλάζει συνεχώς την οπτική μας.

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 06 Οκτ 2020 | 23:29

"Ικέτες" του Αλέξη Μοστριού: "Καμιά προσευχή δεν μπορεί να σε σώσει"

Το αστυνομικό μυθιστόρημα "Ικέτες" έρχεται να σας συναρπάσει

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ 06 Οκτ 2020 | 23:08

Θρήνος στη μουσική: Πέθανε ο θρύλος της ροκ, Έντι Βαν Άλεν

Ο Έντι Βαν Άλεν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 65 του χρόνια

ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 06 Οκτ 2020 | 10:49

Unhappy Monuments: Υπαίθρια ομαδική έκθεση στο Πάρκο Ελευθερίας

Τα έργα συνομιλούν με την αισθητική ταυτότητα και τον χαρακτήρα του πάρκου, το οποίο αποτελεί έναν αγαπημένο χώρο ανάπαυσης και ψυχαγωγίας για πολλούς Αθηναίους

06 Οκτ 2020 | 10:15

Απολύμανση και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Πήρε το ειδικό σήμα

Ώστε να εξασφαλίσει την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 04 Οκτ 2020 | 16:05

Ξανά στο φως μετά από 2.600 χρόνια 59 σαρκοφάγοι στη Νεκρόπολη της Σακκάρα [εικόνες]

Παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα, διατηρώντας μάλιστα αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα.