TOC BOOKS: Ενας αρκούδος, ερωτικές ιστορίες κι η εξομολόγηση του Νταλάρα

Διαβάζουμε τα: Ενας αρκούδος μια φορά (Πατάκη), Γιώργος Νταλάρας….και το καλοκαίρι κρυώνω! (Αρμός) και Σπύρος Μαντζαβίνος, Μνηστηροφονία (Καστανιώτης)

toc-books-enas-arkoudos-erwtikes-istories-ki-i-eksomologisi-tou-ntalara
SHARE THIS
0
SHARES

Η περιπλάνηση ενός αρκούδου που ... μας δείχνει το δρόμο για το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη, τα 12 αυτοβιογραφικά διηγήματα διαλόγου του Γιώργου Νατάρα και μερικές ερωτικές ιστορίες κατάκτησης και απόρριψης, μάχες ενάντια στο άγχος, ενάντια στις εμμονές, στη θλίψη και στο πένθος, στις βιιβλιοφιλικές προτάσεις της εβδομάδας.

 

Ελένη Γερουλάνου, Ενας αρκούδος μια φορά (εκδόσεις Πατάκη)

O αρκούδος περιπλανιέται στην πόλη ψάχνοντας το σπίτι του. Στη διαδρομή του συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού, μία σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο. Όλοι θέλουν να τον βοηθήσουν. Άραγε θα τα καταφέρει;

Το βιβλίο, μέσα από ένα τρυφερό παραμύθι, ζωντανεύει με ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο.

Η Μαρία Αργυριάδη, η ερευνήτρια, συλλέκτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών που κληροδότησε τη συλλογή της στο Μουσείο Μπενάκη και είχε την ικανοποίηση να δει την δωρεά της στο «Μουσείο Παιχνιδιών» του Μουσείου Μπενάκη, στον Πύργο Κουλούρα στο Φάληρο, έφυγε πριν από λίγες μέρες από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

 

Θανάσης Λάλας, Γιώργος Νταλάρας….και το καλοκαίρι κρυώνω!  (εκδόσεις Αρμός)

121  Αυτοβιογραφικά διηγήματα διαλόγου. 112 Μοναδικές φωτογραφικές αφηγήσεις. 18 Προσωπικές λίστες

Μια ζωή σαν μυθστόρημα.
50 χρόνια ελληνικό τραγούδι.

Διαβάζουμε από το βιβλίο:

Ο Γιώργος Νταλάρας έχει κουσούρια που ίσως να προκαλούν και παρεξηγήσεις. Αλλά υπάρχει άνθρωπος χωρίς κουσούρια; Τα καλά του, όπως στον καθένα, πάνε με τα κουσούρια του παρέα…
Ο «θείος», έτσι τον φωνάζουν οι κοντινοί του συνεργάτες, έχει αλλεργία στον καπνό του τσιγάρου, πίνει νεράκι του Θεού, κοιμάται νωρίς, όλη μέρα κάθε μέρα με τα μουσικά όργανα παρέα, δεν αντέχει τα δείπνα και τα κοσμικά, δεν τον χωράει ο τόπος, κάνει πάντα μια προβίτσα πέντε ωρών πριν την κανονική πρόβα έξι ωρών, είναι στο πλευρό των φίλων του στη γιορτή αλλά και στα δύσκολα, δεν ξεχνάει πού γεννήθηκε, ποιοι τον έφεραν στον κόσμο και ιδιαιτέρως δεν ξεχνά πόσο τον έχει επηρεάσει το φυσικό κρύο που έζησε στα παιδικά του χρόνια:
«…δεν το άντεχα το κρύο, υπέφερα σαν παιδί… Να σκεφτείς ότι αυτό μού έμεινε κουσούρι και μεγάλος τώρα πια… είναι καλοκαίρι και κρυώνω!»

 

Σπύρος Μαντζαβίνος, Μνηστηροφονία (εκδόσεις Καστανιώτη)

Ένας άνδρας παρακολουθεί τη γυναίκα των ονείρων του στο ραντεβού με τον εραστή της. Βαδίζει προς το σπίτι της ερωμένης του για να της κάνει έκπληξη, αλλά τελικά η έκπληξη περιμένει αυτόν. Προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει γρίφους για την πορεία της σχέσης του. Προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τους απαγωγείς της κοπέλας του. Καταστρέφει χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια γιατί του θυμίζουν τον παλιό του έρωτα. Περιδιαβάζει στο χώρο του μετρό πασχίζοντας να κατανοήσει ένα χωρισμό. Συνειδητοποιεί πως έχει την ικανότητα να τρώει τις αναμνήσεις του. Ερωτικές ιστορίες κατάκτησης και απόρριψης, μάχες ενάντια στο άγχος, ενάντια στις εμμονές, στη θλίψη και στο πένθος, με κύρια όπλα το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό.

Ο Σπύρος Μαντζαβίνος είναι γιος του καταξιωμένου ζωγράφου Τάσου Μαντζαβίνου.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία στο www.public.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook