TOC BOOKS: Ενας υπέροχος γάτος, η Κομοτηνή του '50 κι ο μετρ του τρόμου

Ενα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά, μια διερευνητική ματιά στη δύναμη του έρωτα κι είκοσι απόκοσμες ιστορίες που θα σας κάνουν να πετάγεστε από τον ύπνο σας

TOC BOOKS: Ενας υπέροχος γάτος, η Κομοτηνή του '50 κι ο μετρ του τρόμου

Τρία βιβλία για το καλοκαίρι. Διαβάζουμε για την αξία της αγάπης στη διαχείριση της απώλειας στο «Γουργούρη» της Τασούλας Επτακοίλη, για την αναζήτηση της αιωνιότητας μέσα από τον έρωτα στην «Υγρή πόλη» της Φωτεινής Ναούμ και είκοσι απόκοσμες ιστορίες στο «Παζάρι των κακών ονείρων» από τον μετρ του τρόμου Stephen King.

«Ο Γουργούρης» της Τασούλας Επτακοίλη (εκδόσεις Πατάκη)

TOC BOOKS: Ενας υπέροχος γάτος, η Κομοτηνή του '50 κι ο μετρ του τρόμου

Ηταν δεν ήταν 10 χρονών ο γιος συναδέλφου της Τασούλας Επτακοίλη όταν ξεκίνησε να διαβάζει τον «Γουργούρη» μόνος του. Κάποια στιγμή σταμάτησε το διάβασμα και φώναξε στη μητέρα του: «Μαμά, ένα να το διαβάσουμε μαζί. Θα σ’ αρέσει…» Αυτό είναι το μήνυμα της … δικαίωσης που εισέπραξε από μήνυμα στο Facebook η δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή και συγγραφέας του «Γουργούρη» για την επιλογή της συγγραφής του νέου της βιβλίου τόσο διαφορετικό από το προηγούμενό της «Το άλλο μου ολόκληρο» που (εκδόσεις Πατάκη), το σπαρακτικό επιστολικό ημερολόγιο για την απώλεια του πολυαγαπημένου της συζύγου. Κι όμως, με κάποιο τρόπο θα μπορούσε να θεωρηθεί μια προέκτασή του...

ΚΙ αυτό διότι ο Γουργούρης μπορεί να διαβαστεί με την ίδια ευχαρίστηση κι από «μικρά» κι από «μεγάλα» παιδιά. Κι αν το μεγαλύτερο δίδαγμα στο ανήλικο κοινό του είναι ότι στη ζωή υπάρχει και η λύπη («Γιατί να θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν σε ροζ συννεφάκια»; έχει αναρωτηθεί σε συνέντευξή της η συγγραφέας), οι ενήλικοι μαθαίνουν μια χαρά για τη δύναμη της αγάπης που δεν πεθαίνει ποτέ και απαλύνει την απώλεια.

« Ένας γάτος ζει μια ευτυχισμένη ζωή λαμβάνοντας και προσφέροντας αγάπη. Όταν κλείσει τον κύκλο της ζωής του, η αγάπη θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, κάποιο πλασματάκι έχει ανάγκη από αυτή την αγάπη και θα την λάβει. Ο Τόμεκ Γιοβάνης σχεδίασε έναν παιχνδιάρη γάτο κι ένα επίμονο γατόσκυλο υπογραμμίζοντας την αξία της ποικιλίας στη φύση», αναφέρει η κριτικός βιβλίου Ελένη Κορόβηλα στον ιστότοπο bookpress. «Στο βιβλίο αυτό, η αγάπη είναι η λύση. Η Τασούλα Επτακοίλη έγραψε μια τρυφερή όσο και αστεία ιστορία», συμπληρώνει. Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε.

«Υγρή πόλη» της Φωτεινής Ναούμ (εκδόσεις Διόπτρα) 488 σελίδες επιμελητής Μαρία Οικονομίδου

TOC BOOKS: Ενας υπέροχος γάτος, η Κομοτηνή του '50 κι ο μετρ του τρόμου - εικόνα 2

Μπορεί ο άνθρωπος να ορίσει τη μοίρα του; Μπορεί ένας έρωτας να σε αλλάξει για πάντα; Να στοιχειώσει τη ζωή, να καταπολεμήσει τον θάνατο; Ένας άνθρωπος που αγαπήθηκε πολύ μπορεί να συνεχίσει να ζει απορρίπτοντας τον ίδιο τον εαυτό του; Τι είναι τελικά πιο ισχυρό, το «πρέπει» ή το «επιθυμώ»;

«Η αναζήτηση της αιωνιότητας μέσα από τον έρωτα σε ένα βιβλίο γεμάτο σύμβολα·μαγικό και μαγεμένο» γράφει η δημοσιογράφος του Εθνους, Ελένη Γκίκα, γι’ αυτό το μυθιστόρημα με πολυσύνθετους χαρακτήρες που εκτυλίσσεται στην Κομοτηνή του '50.

Ο Λεωνίδας είναι ο αξιοσέβαστος κουρέας της πόλης. Σοβαρός, εχέμυθος, μετρημένος, διατηρεί ένα κουρείο στη σκεπαστή αγορά. Ζει με την κόρη του και τη φιλάσθενη γυναίκα του σ’ ένα παλιό νεοκλασικό. Η απρόσμενη επίσκεψη της Χλόης έρχεται να ταράξει την ήρεμη ζωή του. Το Παρίσι στοιχειώνει την Κομοτηνή. Ο ιδιόρρυθμος, φιλήδονος Ζαν περιπλέκει ακόμα τις ζωές τους.

Σε ένα χωριό λίγο έξω από την πόλη, ο γοητευτικός, φιλόδοξος Ζαχαρίας θα συναντήσει τη συντηρητική Λαμπρινή, θα μαγευτεί από το ήθος της και θα κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει. Ευτράπελα, μοιραίες συναντήσεις και πλήθος ιδιόμορφων ανθρώπων στήνουν την τοιχογραφία μιας εποχής. Ήρωες βουτηγμένοι στα πανανθρώπινα πάθη άλλοτε διάγουν μια ζωή συμβατική και άλλοτε πάλι παραδίδονται σε ανομολόγητες επιθυμίες.

«Η Υγρή πόλη είμαι εγώ. Είμαστε εμείς. Η κοινωνία που ζούμε, όλα αυτά που καλούμαστε να βιώσουμε χωρίς να μας έχει προετοιμάσει κανείς. Το ποτάμι άλλοτε ξεσκεπάζει και άλλοτε ενώνει και ευλογεί», γράφει για το βιβλίο της η Φωτεινή Ναούμ που, αν μη τι άλλο, τη γνωρίζει από πρώτο χέρι. Γεννήθηκε τον Απρίλη του '78 στην Κομοτηνή, όπου σήμερα ζει και εργάζεται. Κατά καιρούς, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια συντονίζει ομάδες δημιουργικής γραφής. Η Υγρή πόλη, όπως λέει, είναι μια ακόμα προσπάθεια να κατανοήσει τον άνθρωπο και τον κόσμο που τον περιβάλλει.

«Το παζάρι των κακών ονείρων» του Stephen King (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

TOC BOOKS: Ενας υπέροχος γάτος, η Κομοτηνή του '50 κι ο μετρ του τρόμου - εικόνα 3

«Εχω σκαρώσει μερικά πράγματα για σένα Πιστέ Αναγνώστη. Τα βλέπεις αραδιασμένα μπροστά στο στο φεγγαρόφωτο. Προτού περιεργαστείς, όμως, τους μικρούς, χειροποίητους θησαυρούς που έχω για πούλημα, ας μιλήσουμε, όμως, λιγάκι γι’ αυτούς, σύμφωνοι; Δεν θα πάριε πολλή ώρα. Μονάχα για ζύγωσε λιγάκι. Δεν δαγκώνω…»

Κάπως έτσι ο μετρ των ιστοριών τρόμου, Stephen King ξεκινά «Το παζάρι των κακών ονείρων», τις είκοσι απόκοσμες ιστορίες - κάθε μια με έναν ξεχωριστό πρόλογο από τον ίδιο τον συγγραφέα - όπου αποκαλύπτει το πώς την έγραψε και γιατί.

Ένας νεκρός που ξαναζεί συνεχώς τη ζωή του, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη… Ένας αρθρογράφος που ανακαλύπτει ότι μπορεί να σκοτώνει ανθρώπους γράφοντας τις νεκρολογίες τους… Ένα ζευγάρι που κάνει μια συμφωνία με τον Διάβολο νομίζοντας πως μπορεί να κερδίσει…

Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη «Νυχτερινή βάρδια», την πρώτη του συλλογή διηγημάτων, ο King επιχειρεί να αποδείξει ότι η ικανότητά του να κάνει τον αναγνώστη να τρομάξει και ταυτόχρονα να σκεφτεί μέσα σε λίγες μόλις σελίδες δεν έχει φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Από τον αναγνώστη δεν απομένει μόνο να διαβάσει το βιβλίο για να διαπιστώσει αν αυτό όντως έχει συμβεί.

Βρείτε όλα τα βιβλία στο Public.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 23:50

Athens Open Art: Έκθεση στο Θησείο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο

Το Art Number 23 προσφέρει τα εκθέματά του σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Θησείο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 08:52

"Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός", μια μοναδική συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ 14 Σεπ 2020 | 10:33

Τομ Χανκς: Επιστροφή στην Αυστραλία για την ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ - Χωρίς τη Ρίτα Γουίλσον

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον είχαν νοσήσει από κορονοϊό στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ 13 Σεπ 2020 | 17:45

"Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη" θα εγκαινιαστεί στις 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε με 120.000 από το ΥΠΠΟΑ, ενώ την διοργάνωση ανέλαβε ο "Σύλλογος Φίλων της Μουσικής".

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 13 Σεπ 2020 | 12:08

77η Mostra: Ο Χρυσός Λέοντας στην αμερικανική ταινία "Nomadland" της Κλόε Ζάο

Η 38χρονη Ζάο είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτό το βραβείο τα τελευταία 10 χρόνια.

12 Σεπ 2020 | 13:57

Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών: Ανακαλύψτε το Μοναστήρι με τους 13 τρούλους [εικόνες]

Είναι χτισμένο σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα, κρυμμένο μέσα στο ελατόδασος.

ΕΝΑ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΜΝΗΜΗΣ 11 Σεπ 2020 | 10:28

Η Αθήνα αποκτά ένα δικό κέντρο μνήμης και μελέτης της ιστορίας της

86 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας της Ελλάδας.

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ 10 Σεπ 2020 | 14:55

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Συγκίνηση στη συναυλία για τον ένα χρόνο από τον θάνατό του - Τα δάκρυα της κόρης του [εικόνες]

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η συναυλία στη μνήμη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του.

10 Σεπ 2020 | 08:24

Νέα κινηματογραφική εβδομάδα με Καρέζη, Μπέργκμαν και Λόουζι

Επίσης, προβάλλεται η live action "Μουλάν" της Ντίσνεϊ, που θα μαγνητίσει τους πιτσιρικάδες.

ΚΑΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 09 Σεπ 2020 | 11:07

Sold-out η Μόνικα Μπελούτσι στο Ηρώδειο - Προστέθηκε και τρίτη παράσταση

Ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή ερμηνεύοντας επιστολές και αναμνήσεις της Μαρίας Κάλλας.